Talladega_500 piše:Znaci moram da trazim dozvolu da na svom licnom parkingu (koji jeste moj, imam sve papire za njega da je ukljucen u cenu stana kad sam ga kupio) mogu da postavim nesto?
Ukoliko si uknjizen kao vlasnik (ili kao korisnik) parceta placa koje je tvoj parking, a to mozes da vidis prema resenju za porez, na njemu mozes da posadis i banane, stavis klupicu, astalce, sta god ti padne na pamet, pa i parking stubic.
Sasvim je druga prica javna povrsina, cak i ako je izgradjena zajedno sa zgradom.
O cemu se zapravo radi. Postoje dve vrste parking mesta:
1. Javno parkiraliste, kakvo je ispred vecine zgrada koje je zidala drzava, parkiralista na ulicama...
2. Privatno parkiraliste, koje spada u deo placa na kome je zidana zgrada (vecina zgrada koje su zidali privatni investitori).
Potpuno je nebitno za status parkiralista da li je fizicki odvojeno ogradom ili na neki drugi nacin, ili se jednostavno nastavlja na trotoar.
Samo je pitanje ko je uknjizen kao vlasnik/korisnik na tom parcetu. To cak ne moras biti licno ti, vec moze da bude uknjizeno kao zajednicki prostor zgrade, odnosno vlasnistvo skupstine stanara (kao sto su zajednicke prostorije, tipa hodnika, vesernice, ulaza...), a onda se raspolaganje tim prostorom uredjuje unutar zgrade, odnosno ugovorom kojim si kupio to parking mesto. Ukoliko si uknjizen ti ili skupstina stanara, ili bilo koje drugo lice (ima i toga, da se stanovi vode na kupce stanova, a plac na "Peru"), tada to nije javna povrsina odnosno javno parkiraliste, vec privatan prostor, odnosno privatan parking, i mozes da postavis kakvu god hoces ogradu, stubic...
Na javnoj povrsini, odnosno javnom parkingu, naravno da ne mozes da postavis stubic. Upravo za ovakve stubice, koji su postavljeni na javnim povrsinama/parkinzima, se pisu podebele kazne.
Ustvari, postoji mogucnost postavljanja stubica i na javnom parkingu, ali tako sto prvo od parking servisa iznajmis to konkretno parking mesto.
Po zakonu, investitor je duzan da na svakih XX stanova napravi YY parking mesta. Medjutim taj zakon uopste ne ulazi u to ko je vlasnik tih parking mesta, na cijem se zemljistu prave, odnosno da li su ona javna ili privatna. Posto je prilicno slozeno dobiti dozvolu za izgradnju parkiralista na javnoj povrsini (to jest onoj koja nije sastavni deo placa zgrade), ili jednostavno ne postoji slobodna javna povrsina, investitori parking mesta prave unutar placa i onda ih prodaju. U sustini, mogli bi da ih prodaju i nekome ko uopste ne zivi u toj zgradi (znam da je blesavo, al kod nas je sve moguce). Ispunili su zakonsku normu da naprave YY parking mesta, a to sto stanari nemaju gde da se parkiraju, nije njihov problem.
No u svakom slucaju bilo bi dobro da se raspitas u Gradskom Sekretarijatu za saobracaj, ulica 27 Marta 43-45. Moguce je da i u slucaju privatne povrsine treba "neki papir", slicno kao sto moras da imas gradjevinsku dozvolu za zidanje na svom placu, iako mi to deluje malo sasavo za jedan glupavi stubic.