Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od Iosis » petak, 25. maj 2012. u 13:30h

A kako onda zakon važi za našeg druga Nešu, a za neke ne važi?
Onaj sin direktora banke u Novom Sadu je ubio dva čovjeka jer je vozio u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine itd.
Je l' ubio dva čovjeka? Jeste.
Je l' kažnjen? Nije, na sudu se povlači već 3 godine, naravno tatica sređuje kod sudija...

Ono što sam napisao nije bilo 90ih, nego prije 3-4 godine. ;)
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 25. maj 2012. u 13:32h

FiestaRS piše:Ma to je najveci pandurski indijanac u opstini, nije hteo da se dogovara, odbio je svaku saradnju i nastavio sa pisanjem testamenta. Ma svakako moram ici u NS na sudjenje, a tamo cu dati izjavu da sam se bio davno parkirao i da su oni dosli do mene, kad su videli NS table odma su trazili dokumenta itd.. a kao sto sam i pandurima rekao, da sam doterao auto kod majstora... ma videcu, sta bude, bude.. jbti ga sad... :)
Vidi, zajebo si se i to ti je što ti je. Međutim, generalno, imaš velike šanse na sudu, a i u žalbenom postupku kasnije.

Moj slučaj od proše godine: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 75#p130178
Stigao mi je poziv za sud u Prijepolju, otišao sam, bilo je to baš (u petak) 13. januara :D... Mesec dana kasnije stigla mi je presuda: Kriv.
Kazna:
1. 15,000 dinara +
2. 6 poena +
3. 3 meseca bez dozvole.

:suicide:

Ali...
Otišao sam kod advokata, napisao je žalbu (duga, 4 strane, sa citatima iz zakona u vezi propusta policije i sudije u mom slučaju) i poslao u zakonskom roku. (Žalbeni sud je, inače, bio u - Kragujevcu!)

Epilog:
Pre 2 nedelje stigla mi je presuda višeg, žalbenog, suda:
Oborena presuda prvostepenog suda, prihvaćeni su svi navodu odbrane (da ne dužim sad, ako neko baš hoće, napisaću).
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

mbole
Poruka: 14969
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 25. maj 2012. u 14:06h

FiestaRS piše:Ma svakako moram ici u NS na sudjenje, a tamo cu dati izjavu da sam se bio davno parkirao i da su oni dosli do mene, kad su videli NS table odma su trazili dokumenta itd.. a kao sto sam i pandurima rekao, da sam doterao auto kod majstora...
Tesko ce to da te izvadi posto neregistrovanim mozes do majstora (ili na tehnicki) samo ako imas privremene tablice:

Члан 269.
Изузетно у саобраћају на путу може да учествује регистровано возило након истека рока важења регистрационе налепнице, ради одласка на технички преглед, оправку, односно испитивање, ако је означено таблицама за привремено означавање и ако му је издата потврда о њиховом коришћењу.

Jedino da se vadis da si ranije auto doterao tu slep sluzbom ili da si ga doterao dok ti je jos vazila registracija, a majstor nije jos poceo da ga radi.
Djak pesak :)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 25. maj 2012. u 14:13h

Kad si vec spomenuo te privremene tablice, koji je to fail u zemlji Srbiji... Kostaju kao trecina/cetvrtina registracije a ne mozes dalje od jedne-dve opstine sa njima, totalna glupost.

U civilizovanim zemljama kad platis te tablice mozes da se vozas po celoj evropi i osiguran si.
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » petak, 25. maj 2012. u 14:24h

Iskreno zaista ne znam kako je napolju. Col tablice, mislim da su nesto drugo u odnosu na privremene.

I kod nas si osiguran kad platis privremene tablice. Osiguranje vazi dok vaze i tablice. Ustvari koliko se secam, placas osiguranje za taj period, pa ti tek onda izdaju tablice.

Secam se da kada sam uvozio auto (doduse davne 2003), uzeo sam privremene na 10-tak dana, i sasvim sam normalno vozio sa njima po BG-u, i nazad do Subotice (posto su zaboravili da mi daju neki papir na granici). Koliko se secam nije cak ni pisalo u potvrdi za koju su relaciju izdate, sto ce reci da sam mogao da se vozim kud god sam hteo.

Realno gledano, posto se ove tablice izdaju samo za specijalne slucajeve, i ne postoji neka potreba da vaze svuda. Cena je naravno vec druga prica. Mada i ne znam kolika je sada cena? Koliko se secam tada nije bila nesto mnogo, reda 20-tak evrica ili slicno (sa sve osiguranjem).

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 25. maj 2012. u 14:45h

A jel ima Srbija nesto slicno kao sto su col tablice? U tom kontekstu sam rekao da su nase privremene, tj probne, bezveze. Jer sa njima ne mozes preko granice, kad npr hoces da izvezes vozilo. Nego moras da ga full registrujes pa tek onda. Ako si kupio auto i hoces samo da ga izvezes iz zemlje onda je to, slozices se, malo glupo.

Cale je vadio skoro, pre tipa godinu i kusur dana. Platio je za Transit oko 4-5k din i vazile su samo u par opstina tj nije smeo da vozi po celoj Srbiji.
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 25. maj 2012. u 14:51h

Postoji i kategorija privremene registracije vozila, ali ne znam ništa o tome koliko je to skuplje ili jeftinije ili jednostavnije ili komplikovanije ili... od redovne procedure za registraciju.
Privremena registarska tablica za vozila koja se odvoze iz Republike Srbije posle završenog boravka stranog državljanina u Republici Srbiji, i za vozila kupljena u Republici Srbiji koja će se registrovati u drugoj zemlji je bele boje i sadrži: međunarodnu oznaku Republike Srbije, natpis RPE, utisnut crveni štit na kome je beli krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, oznaku registarskog područja ispisanu latiničnim pismom, registarski broj i oznaku godine u kojoj ističe rok važenja registracije (slika ispod)
Slika
a privremena registarska tablica za motocikle koji se odvoze iz Republike Srbije kao na slici ispod.
Slika
Ove tablice mogue se koristiti najduže 15 dana od dana izdavanja.
Oznaka registarskog područja na privremenoj registarskoj tablici ispisuje se i na ćiriličkom pismu ispod utisnutog crvenog štita.
Izvor: http://www.registracija-vozila.rs/index ... Itemid=109
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » petak, 25. maj 2012. u 16:06h

fancy piše:Epilog:
Oborena presuda prvostepenog suda, prihvaćeni su svi navodu odbrane (da ne dužim sad, ako neko baš hoće, napisaću).
ajde napiši, ako nije problem, ili preko privat mesiđa, baš me zanima što i kako, jer debili i kod nas znaju napravit istu stvar.. a što se tiče same žalbe, bitan je kontekst, lako nać odgovarajući član zakona :D
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » petak, 25. maj 2012. u 16:46h

Iosis piše:A kako onda zakon važi za našeg druga Nešu, a za neke ne važi?
Onaj sin direktora banke u Novom Sadu je ubio dva čovjeka jer je vozio u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine itd.
Je l' ubio dva čovjeka? Jeste.
Je l' kažnjen? Nije, na sudu se povlači već 3 godine, naravno tatica sređuje kod sudija...
Ja se slazem da me treba kazniti, sto jeste, jeste. Ali to njegovo '' E SUPER'' (i kez na licu) e to je veeec... :mad:

Ma sta bude bice, samo da mi ne uzmu dozvolu, i ne opice vise ''par'' kaznenih.

A taj sin od direktora AIK banke, nisu ga kaznili, nece biti kaznjen. To je drugar od mog drugara tako da znam provereno. Otice dole u Krusevac u hotel ''neki'' odradice tamo koji mesec i to ce provuci kroz papire da je odradio ko zna sta... i caO! 8) jbg lik je baja! Mislim to je vec odradio... ;)
Slika

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 25. maj 2012. u 17:05h

blackbird700 piše:
fancy piše:Epilog:
ajde napiši, ako nije problem, ili preko privat mesiđa, baš me zanima što i kako, jer debili i kod nas znaju napravit istu stvar.. a što se tiče same žalbe, bitan je kontekst, lako nać odgovarajući član zakona :D
Bitne stavke:

1. Znak:

Slika

NE OZNAČAVA prilazak semaforu nego PO ZAKONU: "Označava blizinu raskrsnice ili obeleženog peščkog prelaza na kome je saobraćaj regulisan pomoću uređaja za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova ."

Budući da na magistrali nije bilo ni raskrsnice ni pešačkog prelaza ("zebre"), u situaciji kad je semafor bio zaklonjen kombijem, (napisao primedbu u zapisniku i potpisao) nisam mogao da znam da je tu semafor.

2. Patrola koja je, navodno, "videla da sam prešao semafor na crveno" je sedela u kolima 30-40 metara IZA SEMAFORA i nikako nisu mogli da vide koje je svetlo bilo na semaforu.

3. Zapisnik nije sačinio policajac "svedok" (iz prethodno navedenih kola) već policajac koji me je zaustavio par kilometara dalje. Ovaj prvi je samo naveden kao svedok.

Osnovno, jako bitno, na ovo mi je skrenuo pažnju advokat: Ukoliko sam u trenutku činjenja prekršaja bio u zabludi oko situacije u saobraćaju (kombi zaklonio semafor) nikako ne mogu biti kriv. (citat iz zakona, po sećanju)

Plus, sa 21 godinom vozačkog iskustva nikad kažnjavan, situacija u kojoj sam bio (porodični put na more a ne divljanje u gradu i davanje gasa pred raskrsnicom da se "projuri na žuto")... sve se to takođe navede u odbrani.

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 25. maj 2012. u 18:55h

Druze fancy, kakvo ti ovo cudoviste na slici :wtf: :P

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » petak, 25. maj 2012. u 18:56h

neka zesca budzevina silikonom, da nije neko crveo pokusao da skrpi, nevidim lepo mala je slika.......

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 25. maj 2012. u 18:58h

to se vise isplati platiti advokata nego platiti kaznu..i jos najvaznije dozvola je kod tebe..svaka cast!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 25. maj 2012. u 20:49h

U rudnik bi ja njega pa neka tamo odradi.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole

Poruka od mbole » petak, 25. maj 2012. u 21:36h

dule0911 piše:Cale je vadio skoro, pre tipa godinu i kusur dana. Platio je za Transit oko 4-5k din i vazile su samo u par opstina tj nije smeo da vozi po celoj Srbiji.
Lici mi (nagadjam), da je tu glavna razlika u osiguranju, posto se tranzit verovatno vodi ko teretno vozilo.

Postoji sada i kod nas col tablica, i to je upravo ova RPE sa slike gore:
"Privremena registarska tablica za vozila koja se odvoze iz Republike Srbije posle završenog boravka stranog državljanina u Republici Srbiji, i za vozila kupljena u Republici Srbiji koja će se registrovati u drugoj zemlji je bele boje i sadrži: međunarodnu oznaku Republike Srbije, natpis RPE, utisnut crveni štit na kome je beli krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, oznaku registarskog područja ispisanu latiničnim pismom, registarski broj i oznaku godine u kojoj ističe rok važenja registracije (slika ispod),"

Ne secam se vise, ali cini mi se da ni col nisi mogao da uzmes na "beskonacno" vec isto nesto tipa 15 dana. Koliko vidim ne postoji neko ogranicenje u kretanju za RPE.

E sad, postoji razlika izmedju "privremeno registrovanih vozila", i vozila koja su "privremeno oznacena".

RP i RPE su za privremeno registrovana. RP moze da vazi do godinu dana i izdaje se:
Привремено се региструју моторна и прикључнa возила која су привремено увезена из иностранства или набављена у Републици Србији ради извожења у иностранство, моторна и прикључна возила која се користе на основу уговора о пословној сарадњи или уговора о закупу закљученог између домаћег и страног превозника, као и моторна и прикључна возила ради учешћа на сајмовима и спортским такмичењима.

PROBA je tablica za "privremeno oznacavanje", to jest kad ti je istekla registracija, kupio si nov auto, uvezao auto, isprobava se prepravljeno ili prototip vozilo... i ona moze da vazi najvise 15 dana, i obicno se izdaje za neku relaciju posto joj je to i svrha.

Postoji jos jedna kategorija, koja je koliko se secam nekada spadala pod RP:
Registarska tablica za vozila stranaca kojima je, radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne delatnosti, pružanja utočišta ili priznanja statusa izbeglice, izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci ili za stalno nastanjenje u Republici Srbiji sadrži: međunarodnu oznaku Republike Srbije, oznaku registarskog područja ispisanu latiničnim pismom, utisnut crveni štit na kome je beli krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta ispod koga je i ćiriličkim pismom ispisana oznaka registarskog područja i brojnu oznaku i slova "OO" (slika ispod).

Trebalo bi da je ovo sada uskladjeno sa ostalim drzavama (to jest EU), odnosno da je po pitanju tablica i tamo isto (zbog toga vise ne moramo da imamo zeleni karton niti nalepnicu sa oznakom drzave).

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 25. maj 2012. u 21:54h

Da, col vazi 2 nedelje ako me secanje dobro sluzi.

Onda super ako ove RPE mogu da posluze kao col (bar u neku ruku). Samo se nadam da nisu toliko skupe, tj u rangu privremenih tablica...
Fiesta!!

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 25. maj 2012. u 22:02h

Deckonja piše:Druze fancy, kakvo ti ovo cudoviste na slici :wtf: :P
Ma neka žešća budževina silikonom, iz priče: "Sefkerinom protivu silikona" lol

mbole

Poruka od mbole » subota, 26. maj 2012. u 01:10h

Koliko sam ukapirao RPE je bas isto sto i col (ustvari vakljda bi trebalo zol). To jest sa njom mozes da se normalno vozis i u drugoj zemlji.

Sto se tice cene, takse i same tablice su oko 2000 din (sad nadjoh na netu, a koliko se secam neka slicna cifra je bila i u svabiji). Na ovo mora da se doda i osiguranje, koje ne mogu da pronadjem koliko iznosi.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 26. maj 2012. u 01:32h

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 26. maj 2012. u 09:08h

To sam hteo da ti postavim, al' reko da ne čačkam mečku opet lol
Slika

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 26. maj 2012. u 09:15h

Meni je po starom zakonu pandur divljao sto sam ablendovao drugim ljudima zbog radarske kontrole. Zaustavio me je i pitao da li znam da je upotreba dugih svetala danju kaznjiva, a ja kao obrazlozio da sam pozdravljao prijatelja jer je bilo na ulazu u grad. On se samo nasmejao, proverio sta treba i pustio me!
A sada po novom kakva je situacija?

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 26. maj 2012. u 10:06h

ono sto nije zabranjeno je dozvoljeno.. :D

mbole

Poruka od mbole » subota, 26. maj 2012. u 14:59h

Ni po starom ni po novom zakonu nikada nije bila zabranjena upotreba dugih svetala danju.
Takodje, ne postoji ni jedan clan zakona koji ti brani da druge ucesnike u saobracaju upozoris na radar ili na nesto drugo ablendovanjem.
Pored toga, ablendovanje uopste nije isto sto i upotreba dugih svetala, vec ima svoj jasan naziv "svetlosni znak upozorenja"

To sto panduri kmece je vec iz sasvim drugog vica, i jedino to i mogu, posto ne mogu za to da te kazne ni na koji nacin.

Eventualno, ali jako eventualno, mogli bi da podnesu prijavu za "ometanje sluzbenog lica u vrsenju duznosti", sto je iz sasvim drugog zakona i u principu je ozbiljno krivicno delo, tako da sumnjam da bi im to proslo na sudu.

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 26. maj 2012. u 22:42h

Davno to bese, od tada imam trip da me ne drnda opet neki klen, mada se uvek trudim da upozorim. Bukvalno mi je objasnio da sam nedozvoljeno koristio duga svetla danju....nisam nikad citao te njihove zakone.

Evo jednog opet po meni nejasnog i debilnog objasnjenja nacelnika saobracajne policije jedne male opstine u Srbiji, da ne imenujem:

na ulazu u jedno dvoriste odredjene institucije postavljen je znak zabranjen saobracaj osim za vozila sa posebnom dozvolom, sve legalno izdato od strane supa, postoji i resenje za znak i tra la la, sve u cilju da se zabrani da ljudi koji idu na pijac parkiraju vozila u dvoriste pomenute institucije. Znak kako da i je postoji, dakle parkiraju ljudi lagano...Dir institucije je pozvao pomenutog nacelnika koji mu je obrazlozio da ne mogu da intervenisu jer da bi to radili potrebno je da nameste i znak zabranjeno parkiranje, jer u suprotnom moraju da uhvate dok neko vozi auto kroz to dvoriste, a kao kad stojis nikom nista.
Da napomenem jos jedanput da je postavljen znak - zabrana saobracaja, sa dodatnom tablom osim za vozila sa posebnom dozvolom! Ima li ovo neke logike?

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 27. maj 2012. u 01:58h

Ima, posto zabrana saobracaja je jedno, a prakiranja drugo (u sustini pada na sudu, posto se na sudu postuje slovo zakona).
Ti si mogao da doguras, ili da dovezes na sleperu, ili da ga spustis helikopterom... auto na to mesto. Nema zakonski osnov da te goni.
Sasvim je druga stvar sto doticni nacelnik nije postavio jednog saobracajca da za 7 dana naplati 50 kazni za voznju gde je to zabranjeno. I posle bi svi bili fini :)

PS
Kako si polozio vozacki ispit ako nisi citao zakon o saobracaju?
I koji su to "njihovi" zakoni? Koliko se ja razumem to su NASI zakoni, to jest zakoni drzave u kojoj zivis (pa svidjala ti se ona ili ne), odnosno zakon po kome svaki dan vozis. Ako ga nisi citao, kako smes da udjes u bilo koju raskrsnicu, a da ne strahujes od toga da te neko ko vozi kamion (to jest jaci je od tebe) jednostavno ne pregazi?

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“