"Štektanje" i dim Mondeo MK1 TD
Moderator: Dragomir
- adam
- Poruka: 290
- Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h
"Štektanje" i dim Mondeo MK1 TD
Iščitah 72 strane, oči mi ispadoše... Slične probleme nađoh, ali ne i identične, pa moradoh da otvorim novo pitanje!
Daklem, u pitanju je Mondeo MK1, 1,8 TD sa Endurom i nznm kojom markom pumpe. Nedavno zamenjeno ulje, filteri, kaiš, servo pumpa. Pre nekoliko dana počelo je da se manifestuje sledeće: pri dodavanju gasa iz motornog prostora se čuje štektanje koje bih najsličnije opisao zvuku "šarca" (ko je bio u JNA zna na šta mislim) ili kao kod starih mečki "taxara" ili Golfova koje je praćeno izraženim dimljenjem. Čak i kad stoji, u leru, dimi u p.m. neki dim nedefinisane boje (nije onaj jako crni) koji baš štipa oči i nos.
Da dodam da ne troši ulje ni vodu, nema "majoneza" na čepu, lepo pali i dobro ubrzava. EGR je raskopčan i zapušeno je crevo.
Jel u pitanju neka dizna, pumpa, crevo...? Auto održavam u Surčinu (to mi najbliže) tako da ne sumnjam u dobro uzupčavanje.
Daklem, u pitanju je Mondeo MK1, 1,8 TD sa Endurom i nznm kojom markom pumpe. Nedavno zamenjeno ulje, filteri, kaiš, servo pumpa. Pre nekoliko dana počelo je da se manifestuje sledeće: pri dodavanju gasa iz motornog prostora se čuje štektanje koje bih najsličnije opisao zvuku "šarca" (ko je bio u JNA zna na šta mislim) ili kao kod starih mečki "taxara" ili Golfova koje je praćeno izraženim dimljenjem. Čak i kad stoji, u leru, dimi u p.m. neki dim nedefinisane boje (nije onaj jako crni) koji baš štipa oči i nos.
Da dodam da ne troši ulje ni vodu, nema "majoneza" na čepu, lepo pali i dobro ubrzava. EGR je raskopčan i zapušeno je crevo.
Jel u pitanju neka dizna, pumpa, crevo...? Auto održavam u Surčinu (to mi najbliže) tako da ne sumnjam u dobro uzupčavanje.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: "Štektanje" i dim Mondeo MK1 TD
pa nema sta drugo ako ti se posle menjanja kaisa to desilo..
sent from white land..
sent from white land..
- adam
Misliš da je ipak uzupčavanje? Zar ne bih onda imao problema i sa paljenjem?
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
pazi to sto stekce su verovatno dizne, ili je lose ozupcio ili neka zapusila, pa ako je jos beo dim, onda je do dizne. To ces lako da proveris. Imas one srafove na diznama na dovodu nafte, popustis jedan po jedan na dizni i kada prestane da stekce, ta dizna je zapusena, i onda je do dizne. Sto se tice zupcenja, to mora da se rasturi pa da se proveri, jako je prosto zupcenje, ali za onoga ko zna i ima alat 

- adam
Hvala ljudi na odgovorima!
-
- Poruka: 4
- Član foruma od: četvrtak, 2. dec. 2010. u 19:46h
Da ne otvaram novu temu...
Mondeo mk2 TD Endura De motor, preko zime palio sa losim akumulatorom, kako dolaze topliji dani sve vise problema. Ujutru upali lepo i cim se zagreje, krene da cima u voznji, na trenutak promeni zvuk kao da radi na tri cilindra i baci plavi dim na auspuh, pa onda prestane, pa onda samo cima, trza, pa onda opet baci malo dima. Nesto ubacuje ulje u kompresioni prostor. gde traziti krivca ?
Mondeo mk2 TD Endura De motor, preko zime palio sa losim akumulatorom, kako dolaze topliji dani sve vise problema. Ujutru upali lepo i cim se zagreje, krene da cima u voznji, na trenutak promeni zvuk kao da radi na tri cilindra i baci plavi dim na auspuh, pa onda prestane, pa onda samo cima, trza, pa onda opet baci malo dima. Nesto ubacuje ulje u kompresioni prostor. gde traziti krivca ?
-
- Poruka: 67
- Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h
@ dzonibgd:
Kada dizna sa senzorom (dizna sa kablicem) nije u redu, motor se upravo ponasa kako si opisao.
Ili je senzor u dizni pokvaren - menja se cela dizna (cca 120 EUR), ili je kontakt uticnica na kablicu od dizne oksidirala i gubi kontakt - ovo mozes i sam da sredis.
Evo link-a sa sazetim problemima i simptomima za mondeo 1.8 TD:
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 25#p130338
Kada dizna sa senzorom (dizna sa kablicem) nije u redu, motor se upravo ponasa kako si opisao.
Ili je senzor u dizni pokvaren - menja se cela dizna (cca 120 EUR), ili je kontakt uticnica na kablicu od dizne oksidirala i gubi kontakt - ovo mozes i sam da sredis.
Evo link-a sa sazetim problemima i simptomima za mondeo 1.8 TD:
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 25#p130338
- adam
Samo da "zaokružim" temu.
Najpre su mi majstori zamenili automat sauha, tvrdivši da je on zezao. (40€ polovan + ruke).
Krenem kući - sve sasma isto kao i pre "popravke". Vrnem auto posle dva dana, posadim majstora na suvozačevo sa "sedi i slušaj ovo!" Nismo 30 m prešli, veli on "dizne!" PA NARAVNO DA SU DIZNE J...O TE...Ufffffff... što sam besan bio!
LM, 3 uspešno očišćene, na 4. morao da se menja uložak - skroz otišao bio. 3 x 25€ + 40€ + ruke
Razlog zbog čega je do toga došlo? Zadnje tankovanje pre onih velikih minusa je bio D2!!! Damn!!!
Škola plaćena! Je...o skupo, naravno!!!
Najpre su mi majstori zamenili automat sauha, tvrdivši da je on zezao. (40€ polovan + ruke).
Krenem kući - sve sasma isto kao i pre "popravke". Vrnem auto posle dva dana, posadim majstora na suvozačevo sa "sedi i slušaj ovo!" Nismo 30 m prešli, veli on "dizne!" PA NARAVNO DA SU DIZNE J...O TE...Ufffffff... što sam besan bio!
LM, 3 uspešno očišćene, na 4. morao da se menja uložak - skroz otišao bio. 3 x 25€ + 40€ + ruke
Razlog zbog čega je do toga došlo? Zadnje tankovanje pre onih velikih minusa je bio D2!!! Damn!!!
- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Koliko znam Mk1 nema diznu sa kablicem. Njemu je i pumpa drugacija (DPC) nego na Mk2 (DPCN)Tatanga piše:@ dzonibgd:
Djak pesak 

-
- Poruka: 67
- Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h
Dragi MBole pazljivije citaj, dzonibgd ima MK2.mbole piše:Koliko znam Mk1 nema diznu sa kablicem. Njemu je i pumpa drugacija (DPC) nego na Mk2 (DPCN)Tatanga piše:@ dzonibgd:
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
pojavi ce ti se opet, zupcenje pumpe je promaseno, osim ako je nisu podesili kako treba naknadno, nema veze sa gorivom....adam piše:Samo da "zaokružim" temu.
- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ebaj gaTatanga piše:Dragi MBole pazljivije citaj, dzonibgd ima MK2.mbole piše:Koliko znam Mk1 nema diznu sa kablicem. Njemu je i pumpa drugacija (DPC) nego na Mk2 (DPCN)Tatanga piše:@ dzonibgd:

Uopste ne kapiram sto je ljudima tesko da otvore novu temu, vec se "guraju" i u one koje se ne odnose na njihov auto.
Djak pesak