Члан 72.
Ветробран и сва стакла на моторном или прикључном возилу, осим предњег
ветробрана на мотоциклу и мопеду с два или три точка и без кабине возача, лаком
четвороциклу без кабине возача и четвороциклу који немају кабину возача, морају бити
хомологовани и уграђени у складу са одредбама једнообразних техничких услова.
Ветробрани морају бити слојевити – ламинирани, односно не смеју бити од каљеног (са
ознаком у знаку хомологације „TOUGHENЕD” или „TEMPERED”) стакла ни када се
накнадно замењују, осим за возила чија највећа брзина не прелази 40 km/h.
Провидне површине на приколицама у саставу туристичког воза не морају бити
хомологоване.
Ветробран се не сме накнадно затамњивати. Бочна стакла у равни возача могу
бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.
Остала стакла на возилу могу бити накнадно затамњена без ограничења укупне
вредности пригушења светла при чему на возилу морају бити уграђена два бочна
ретровизора.
Степен рефлексије стакала на возилу не сме прелазити 15% како не би дошло до
заслепљивања других учесника у саобраћају.
Одредба става 3. овог члана не односи се на возила државних органа.
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
PotpisujemShomy_ksh piše:sluzi tome da te ne gori sunce, manje ukljucujes klimu i nedaj boze pri sudaru ti pomogne tako sto zadzi staklo (manjem sudaru)
ne vide se stopke auta ispred tebe samo ako stavis buvljacku foliju... lumar je prica za sebe zato i kosta 100e za auto...
nocu se vidi ali stvarno se vidi slikacu sutra uvece iz kumovih kola ka napolju (on ima 50% zatamljena stakla) ... kazem opet Lumar.
To opet zavisi od folije do folije. Ja lično nemam takvih problema, a auto zatamljen 100%milan_gt piše:vozikam malo kamioncic pa nemam zadnja bocna stakla pa znate kakav je problem kad se ukljucujete negde a nije pod 90© raskrsnica..tako je i sa zadnjim bocnim tamnim staklima..
Van piše: ...за све те буђаве фордове
Van piše: ...за све те буђаве фордове
911s [SK] piše:Ako ne propušta unutrašnju svetost spolja to znači da napolju niko ne vidi šta je unutra, čak i kada bi unutra stavio tri reflektora, što tako nije u praksi.
Drugo, ako je unutra tamnije ali se iznutra vidi šta je napolju, to znači da ipak prolazi neki procenat svetlosti spolja prema unutra, što dalje znači da stepen propusnosti nije 0% odnosno stepen nepropusnosti nije 100%.
Ovde se dosta pojmova meša a postojeći se ne razumeju. Pitanje je sa koje strane gledano je koji stepen propusnosti odnosno nepropusnosti, druga stvar je koliki je stepen refleksije.
Ali što je sigurno je da nijedna od tih folija nije 100% nepropusna u oba smera, čak nije ni u jednom, jer bi se onda kroz nju u jednom smeru videlo isto koliko i kroz zid bez prozoraMalo tu ima marketinških trikova, a malo i neznanja, kao kad u izlogu napišu "popust 100%".
Stvarno me zanima sta bi to bilo 200% zatamnjenosti?ssf01 piše:vidi se, jel ne propusta unutrasnju svetlost spolja.
vozila mupa su zatamljena na 150-200%