Verovao ili ne, mnogima.
Verovatno si u pravu, mnogo vozaca Priusa i slicnih auta ima u svetu koje ne interesuje legenda kao sto je Mustang. Vozaci koje sam gore spomenuo, koji samo znaju da okrenu kljuc i ubace u "D" na automatskom menjacu.
A nije ni zanimljiv onima koji ga nikad nisu ni videli i ne razumeju njegov duh. Amerikanci, recimo, nikad nece razumeti sta je toliko specijalno kod Alfe. Ali isto tako ostatak sveta nikad nece razumeti sta je toliko specijalno kod muscle cars i Jeepa.
Lepo si napisao - "stajati" Ispravno i najverovatnije - istinito
Ne mogu bas voziti dva auta u isto vreme. A kad budem u 40-tim godinama, moj sadasnji Mustang ce biti klasik, tako da ne nameravam svakodnevno da ga vozim. Samo specijalnim prilikama.
Naravno da nisi. Ti čak i vest koju postuješ i koja te demantuje uspeš iskriviš tako da (tebi) deluje kao tvoj argument

2+2 = (in the rest of the world, sans America) 4
Daj da vidimo neke cinjenice i dokaze da nisam u pravu (i ko Boga te molim, nemoj sad opet da kopiras neku recenicu sa youtube ili nekog foruma). Najlakse je reci "nisi u pravu" i ostati na tome bez objasnjenja.
Eh da, kad spominjem Focusa (obicnog, ne ST) ... Kada je tek izasao u ovo doba prosle godine trazili su punu cenu za njega. Kada sam ga ja provozao krajem godine nudili su $2,000 popusta bez ikakvog cenkanja. Sinoc gledam aute po netu, jer mi brat pranira kupiti novi auto, i vidim $3,500 popusta na novi Focus.
I pored toga, zastarela Toyota Corolla koja se nije menjala ima 15 godina, koja jos uvek koristi zastareli 4 brzine automatski menjac i jos stariji 1.8L motor, ubija Focus po prodaji iako nudi svega $500 popusta ...
Da te podsetim sta sam rekao pre godina dana kada su poceli da stizu globalni modeli. Rekao sam da ce prodaja biti razocarajuca i da ce fabrike i dalje morati da proizvode aute zbog ugovora sa unijama. I da ce Ford imati puno vise auta nego sto moze da proda i da ce zbog toga morati da daje visoke popuste i da ih prodaje u fleet po daleko nizim cenama.
I evo nas godina dana kasnije, globalni Focus se prodaje daleko ispod ocekivanja i sta Ford radi - resava ih se tako sto nudi ogromne popuste i sto ih prodaje u fleet sales po jos vecim popustima. Rezultat toga: Fordova zarada u prva 3 meseca ove godine je pala sa $2.6 milijardi na $1.4 milijardu.
I to samo sa Focusom, koji uopste nije toliko bitan model za Ford kao recimo Fusion i Escape. Sta ce biti sutra kad Fusion i Escape postanu globalni modeli i prodaja budu razocarajuca? Naravno, i dalje ih moraju proizvoditi zbog ugovora sa unijama, i opet ce imati gomilu vozila koje ne mogu prodati. I opet ce i na njih nuditi ogromne popuste i prodavati ih fleet po smesnim cenama i ... eto nas opet u istim govnima u kojima je Ford bio pre 5-6 godina kada je umalo bankrotirao.
Zivi bili pa videli.
Jesu li prodali toliko i toliko? Kome se još je8e gde i kome su prodali, right?
Bez uvrede, ali vidim da bas slabo razumes auto industriju kada kazes da je svejedno da li auti odlaze u fleet sales ili ne.
Jel znas ti uopste sta je fleet sales i kako funkcionise?
Pa dobro, da li je to onda toliko besmisleno..? Ne misliš li da je izvršen neki survey tržišta i da se namerno išlo sa luksuznom varijantom upravo zbog zadnje rečenice..?
I dalje tvrdiš da više znaš od rukovodstva Ford USA..?
Hrabro, u svakom slučaju
Pricali smo o ovome pre, i spominjao sam ti i GM i British Leyland i mnoge druge kompanije koje su pukle zbog pogresnih proizvoda.
Ispade da su ljudi u kompanijama najveci geniji i da niko ne zna bolje od njih. Jesu li bili genijalci oni u Chrysleru kada su u vreme najvece naftne krize predstavljali samo SUV i vozila sa V8 motorima? Kako je taj Chrysler prosao na kraju?
Evo da ti dam odlican primer:
Kada je bila ona velika naftna kriza pre par godina, pitaju jednog jednog od glavnih ljudi u GM-u zasto GM ne proizvodi dizel automobile. I tip odgovara da ih niko nebi kupovao jer je dizel daleko skuplji od benzina kao gorivo plus bi morali traziti premium cene za aute koje kupci nebi bili spremni platiti. Vidis, da je taj tip uradio samo 5-minutnu pretrago na google, znao bi da je cena dizela i benzina tada bila skoro ista (dizel je cak bio malo jeftiniji) i da je takva vec nekoliko godina (trenutno je benzin malo jeftiniji, ali nista znacajno). Sto se tice cena auta, takodje je samo 5-minutnom pretragom na google mogao saznati da je VW prosle godine prodao oko 80,000 Jetta TDI koja ima vecu cenu nego recimo ovaj Focus ST. I to su ljudi koji rade za najveceg proizvodjaca vozila na svetu?
Eto to su sitnice koje svako im ima internet i 5 minuta vremena dnevno za auto blogove moze da zna, a nije ih znao jedan od glavnih ljudi najvece auto kompanije na svetu?
I dalje mislis da rukovodstvo kompanija zna sve i da nije u stanju da napravi gresku?
Daj Boze da gresim, ali Ford ako proda 5,000 Focusa ST godisnje bice premija. Njih ne mogu uvaljivati u fleet sales kao ostale Focuse, jer su skupi za proizvodnju, ali poprilicno sam siguran da ce nuditi popuste i na njih.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.