Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od milan_gt » sreda, 11. apr. 2012. u 19:17h

super..to oko predvidjanja je napravljeno samo da se skloni odgovornost od putara, policije i ostalih..ako naletis na kamen na putu u sred Vojvodine trebao si to da predvidis..mozda je meteor pao.. :D

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 11. apr. 2012. u 19:19h

Nije nemoguće. thumbsuph :suicide:
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

peca
VIP
Poruka: 2469
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 15:10h
Kontakt:

Poruka od peca » sreda, 11. apr. 2012. u 19:33h

Brzinu treba odrediti prema uslovima puta. Nekada je ona veća od ograničenja, nekada manja, a nekada je to baš ta brzina koja stoji na saobraćajnom znaku.

Ako je to odrađeno kako treba, ima vremena za uočavanje vozila i saobraćajnih znakova/signalizacije, pešaka, kamenja i svega ostalog, a samim tim su i šanse za eventualnu nezgodu svedene na minimum. Ja lično vozim malo brže od zakonskog maksimuma kada mi uslovi puta i postupci drugih učesnika u saobraćaju to dozvoljavaju, i do sada nisam imao ni jednu nezgodu izazvanu mojom krivicom (znam kako ovo zvuči, ali stvarno je tako).

I još jedna, po mom mišljenju jako bitna stvar:

Nikada, ali nikada ne hvatam telefon u ruke kada sam za volanom. Ako mi se desi da me neko pozove dok sam na semaforu ja se javim i kažem da ne mogu da pričam i gotovo.
milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger :D
ssf01 piše:Auuu am cu sutra brisat ov femunkdd e probud uf

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 11. apr. 2012. u 19:39h

telefoniranje nema bas puno veze sa bezbednoscu (jedino sto vam je jedna ruka zauzeta) sta bi da pricate sa nekim u kolima ili preko handsfree-ja a drugom drzite recimo menjac..ista stvar..

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » sreda, 11. apr. 2012. u 19:55h

Problem je sto oni prepisuju zakon a i nesto jos dodaju a ne gledaju razliku izmedju zemalja stanje puteva,kvalitet automobila itd.
Evo da se ispravim na onom sto sam pisao za zeleno svetlo znam da sam negde citao da je zabranjen prolaz ali ocigledno sam procitao neku netacnu informaciju.
Slika
a sto se tice za ono sa skretanjem ulevo ili ulazak automobila bez prvenstva prolaza evo sta pise u zakonu i tacka
Slika

Tako da drug ne bi mogao biti nikako kriv.Jedino bi mogao da popije kaznu za prekoracenje brzine ali nikako on nije mogao da bude kriv jer je isao na putu sa prvenstvom prolaza
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 11. apr. 2012. u 19:59h

@loyale
Gadno iskustvo, nadam se da si sad ok, ja ne znam kako bih ziveo sa saznanjem da sam (makar i slucajno) ubio nekoga :(
Fiesta!!

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » sreda, 11. apr. 2012. u 20:14h

nisam shvatio kako su poginuli ljudi u renaultu?

shakal_86

Poruka od shakal_86 » sreda, 11. apr. 2012. u 20:18h

Ocigledno je da su poginuli kada je smrskan auto do gepeka.
Mada ja ne razumem kako je smrskan ako si to hteo da pitas???
Poslednja izmena: shakal_86, na dan sreda, 11. apr. 2012. u 20:19h. Ukupno izmenjeno 1 put.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » sreda, 11. apr. 2012. u 20:18h

to shvatam,nego u cijoj su traci bili tj ko iih je udario?ti?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 11. apr. 2012. u 20:30h

Bez veze je malo da radimo rekonstrukciju događaja koji je prošao tako kako je prošao :( ali ja sam shvatio da ga je posle izlaženja desno da bi izbegao Mercedes bankina naglo bacila ulevo u čeoni sudar sa R4 koji je bio u toj koloni.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » sreda, 11. apr. 2012. u 20:33h

Reno se normalno kretao svojom trakom a mene je moj auto katapultirao sa moje bankine skroz u njihovu traku.Vozio sam Golf 3 TDI i bio je sabijen toliko da ni zadnja leva vrata nisu mogla da se otvore a udario sam ga mojim levim farom po sred Renoa,s tim sto mi je auto klizao i udario sam pod uglom od 45 stepeni.Udarac nisam ni video ni osetio,samo sam cuo.
Zivot mi je spasio pojas

mbole
Poruka: 14969
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 11. apr. 2012. u 21:34h

shakal_86 piše:a sto se tice za ono sa skretanjem ulevo ili ulazak automobila bez prvenstva prolaza evo sta pise u zakonu i tacka
Slika
Tako da drug ne bi mogao biti nikako kriv.Jedino bi mogao da popije kaznu za prekoracenje brzine ali nikako on nije mogao da bude kriv jer je isao na putu sa prvenstvom prolaza
"76) пропуштање је радња коју учесник у саобраћају предузима како би омогућио кретање другог учесника у саобраћају који има првенство пролаза, тако да не дође до промене дотадашњег начина кретања учесника у саобраћају који има првенство пролаза, односно до њиховог контакта,"
To ce reci, ako bi bi bila "normalna" procena da auto koji se nalazi na 300m udaljenosti nikako ne moze da stigne do tebe pre nego sto ti zavrsis radnju, nema nikakvog razloga da ga cekas i propustas. To sto si ga video... nema veze. Pa u Vojvodini vidis i auto koji je 2 kilometra daleko, ne ocekujes valjda da treba da sacekas dok on prodje?
Pored toga, postoje i "opsti pravni postulati" da ih tako na zovem (ako ima neki pravnik neka me ispravi za termin), od kojih je upravo jedan da ti ne samo da nisi duzan, vec i nesmes da unapred smatras da neko drugi krsi zakon. U suprotnom, bila bi pravno valjana odbrana recimo: "eto ja sam bio ubedjen da on hoce da me ubije, jer je usetao u moju avliju, i oduvao sam ga sacmaricom".

Ajdmo jos jedared.
Ako je ogranicenje 60, a ti se kreces 65 ili 70 a neko te ne propusti on je kriv za udes (tebi moze da sleduje prekrsaj zbog prekoracenja, ali ne i krivica za udes). Ali ako je ogranicenje 60 a ti se kreces 100 ili 120, tada si ti kriv, pogotovu u uslovima smanjene vidljivosti ili nocu, jer on nije mogao da proceni da ces ti tako brzo stici do raskrsnice da bi on uopste morao da te propusta. Ne zaboravi da ti dolazece vozilo ne posmatras na livadi sa strane i udaljenosti pa da bez problema mozes da procenis kolikom se brzinom krece, vec ga gledas spreda, u sustini vidis samo njegove farove.

Nadalje stav o "prilagodjavanju brzine uslovima puta i saobracaja", i stavka "ima razloga da predvidi", se ne odnose na avion koji je iznenada sleteo na put, ili nekoga ko se krece putem u rikverc. Odnose se recimo na mogucnost odrona ako pada kisa a ti se kreces kroz klisuru i slicno.
Znam da se taj clan cesto zloupotrebljava, ali njegov smisao uopste nije taj. Smisao tog clana je upravo da ne treba da se kreces 80Km/h iako je znakom to maksimalno dozvoljena brzina, ako pljusti kisa ili je magla i ne vidi se na 10 metara.

Teska greska je sto ljudi smatraju da je ovo opravdanje za putare. Nije, nego vi ne znate da se branite (i da tuzite) na sudu, a ne zelite da platite advokata, i valjda ocekujete da sudija sudi po pravdi. Sudija sudi prema optuznom predlogu i iznetim dokazima, i ni po cemu vise. Ako ne izneses dokaze koji idu u tvoju korist, bice presudjeno protiv tebe, pa sve da je sudija licno gledao sta se desilo i zna da nisi kriv (druga je prica ako ga pozoves za svedoka).

Pokojni stric je odleteo u Skadarsko jezero kada je naleteo na veliku baru, neke 1980 i neke. Najpre je odbijena prijava za neprilagodjenu brzinu, a onda je tuzio preduzece za puteve (i dobio ih, jeste bio je pravnik :)), jer je sahta bila zapusena, pola sata pre toga je bio pljusak, put se osusio (leto), ali je barustina ostala. To jednostavno nije nesto sto bi ti mogao da predvidis. Sasvim druga prica bi bila da je u tom trenutku padala kisa. Tada bi bio duzan da pretpostavi mogucnost bare.

I ajde da ne brkamo zakonske norme, i to kako ko od nas vozi. Da li je bilo pametno sacekati? Naravno. Da li je bilo pametno dodati gas pri 80Km/h i ubrzati na 100Km/h da se stigne semafor. Nije. Ali neko drugi ce reci da jeste. Zato i postoji zakon, da razresi takve dileme.
Skoro smo diskutovali o tome ko ima prednost ako nema znaka a ti izlazis sa uskog asfaltiranog puta na Ibarsku magistralu sa desne strane. Zakon kaze taj sto izlazi sa uskog puta. Da li bi ja tako izasao mrtav ladan ne gledajuci? Naravno da ne bih, ali to je stvar zdravog razuma, a ne zakonske norme.
Djak pesak :)

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » sreda, 11. apr. 2012. u 21:59h

dule0911 piše:@loyale
Gadno iskustvo, nadam se da si sad ok, ja ne znam kako bih ziveo sa saznanjem da sam (makar i slucajno) ubio nekoga :(
Sokantno,porazavajuce,odvratno!
Meseci nespavanja,kosmari i nocne more,lekovi za smirenje i suicidne ideje.
Vremenom naucis da zivis sa time ali kad god prodjes tim puten ili vidis reno 4,obuzme te nemir i tuga.
Eco i slike golfa.
Lose su ali se vidi.
http://desmond.imageshack.us/Himg594/sc ... pg&res=gal
http://desmond.imageshack.us/Himg201/sc ... pg&res=gal
http://desmond.imageshack.us/Himg542/sc ... pg&res=gal
http://desmond.imageshack.us/Himg855/sc ... pg&res=gal

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » sreda, 11. apr. 2012. u 22:50h

Au kakva razocarajuca misljenja...
Vidim ja i da ovde ima dosta ljudi koji grese a da nisu ni svesni.
Sve u svemu - Kretao sam se putem sa prvenstvom prolaza, covek me je isekao, nebitno pri kojoj brzini. Ako nisi siguran, lepo stanes, pogledas malo bolje,sacekas koji sekund da vidis sta se krece i koliko brzo i onda lagano krenes. Ako si pak retardiran (moram tako da kazem) pa ne vidis da li neko ide u ovako ociglendoj i preglendoj situaciji, onda bar kad tog nekog vidis, i ako znas da mozes da ispravis gresku tako sto ces zakociti, onda ces to i uraditi!!
Pa pogledajte samo ovaj klip sto je izbacio rs_cabrio, zar vam to ne govori neke stvari? Ubedjujete me da svi ljudi koje dnevno propustite na nekim raskrsnicama i slicno voze po ogranicenju? Po meni je to manje vazna stvar. Pracanje situacije je mnogo bitnija!
Nebitno...nek se zavrsi na ovome. Citav mi je auto, kao i ja i to je bitno! :beer:

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 11. apr. 2012. u 23:57h

Napravio si neviđenu glupost a najgore od svega je da i dalje misliš da si u pravu.
Dokle? Dok nekog ili sebe ne obogaljiš ili ubiješ.

Nemaš pravo nikome da deliš lekcije šta treba da radi prilikom uključenja u ulicu sa pravom prvenstva dok istom gaziš 80/100 na sat. Na žalost, jednog dana kad to budeš shvatio biće kasno.
Samo se nadam da ćeš odrasti pre toga.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

peca
VIP
Kontakt:

Poruka od peca » četvrtak, 12. apr. 2012. u 00:18h

milan_gt piše:telefoniranje nema bas puno veze sa bezbednoscu (jedino sto vam je jedna ruka zauzeta) sta bi da pricate sa nekim u kolima ili preko handsfree-ja a drugom drzite recimo menjac..ista stvar..
Nisi u pravu. Znam masu ljudi koji sasvim ok voze dok ne uzmu telefon u ruke.

E, a kada to urade okreće se drugi list, kao da svu koncentraciju prebace na taj razgovor i više se ponašaju kao da se voze na pokretnim stepenicama nego kao da su za volanom, jednostavno ne stižu da reaguju kako treba. Par puta sam video da vozač GSP-a ili onog minibusa (E nešto) dohvati telefon za vreme vožnje a ja sam za to vreme samo brojao crvena svetla i ostale prekršaje. Istu stvar viđam svaki dan u gradu, ljudi voze i pričaju telefonom i onda bude jao.

Takođe sam i sam bio učesnik jednog udesa izazvanog zbog pričanja telefonom. Ja lepo prolazim na zeleno, sa leve strane vidim ribu koja drži telefon u rukama i nema nameru da stane na svoje crveno svetlo i tras. Kad sam je pitao gde gleda dobio sam odgovor da nije videla crveno jer je pričala telefonom. Imala je sreće što niko nije povređen i što sam hteo da se dogovorim oko štete, inače je mogla da nadrlja samo tako.
milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger :D

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 12. apr. 2012. u 00:23h

fancy piše:Napravio si neviđenu glupost a najgore od svega je da i dalje misliš da si u pravu.
Dokle? Dok nekog ili sebe ne obogaljiš ili ubiješ.

Nemaš pravo nikome da deliš lekcije šta treba da radi prilikom uključenja u ulicu sa pravom prvenstva dok istom gaziš 80/100 na sat. Na žalost, jednog dana kad to budeš shvatio biće kasno.
Samo se nadam da ćeš odrasti pre toga.
Pretera ga i ti. Ko tuda nije isao 80km/h ili nije prosao tuda nikad ili vozi krsa kao ja,pa ni ne moze da ide 80.. Da je trebao,nije,ali meni je vise kriv lik koji nije pogledao,pogotovu sto je imao dete u kolima.
@Peca
Sto kaze Jeremy,nema stvari koje ne moze da radis dok vozis.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 12. apr. 2012. u 00:24h

Valjda je bitnije i pametnije i bolje da se sudar izbegne nego da se posle jurimo ko je kriv?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 12. apr. 2012. u 00:30h

Naravno,zato nije trebao da vozi 80-100km/h i zato je matorio morao da pogleda. Ponavljam ovo zato sto sam ja imao dosta takvih situacija gde prosto vidim da covek apsolutno nije pogledao. Sto je po meni strasno...

peca
VIP
Kontakt:

Poruka od peca » četvrtak, 12. apr. 2012. u 00:55h

To jeste, samo neke stvari nije bašpametno raditi za volanom ;) .

Znam šta ćete pomisliti, ali te stvari je pametnije raditi dok auto stoji, po mogućstvu na nekom parkingu daleko od svačijih pogleda mrgreen .

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 12. apr. 2012. u 07:13h

Lakše je uočiti nekoga kada vozi 50km/h nego 100km/h.Gradske ulice nisu za jurnjavu.Da se bilo kakva nezgoda dogodila oboje bi snosili deo krivice.
Slika Slika

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 12. apr. 2012. u 07:15h

Dusan64 piše:..Pretera ga i ti. Ko tuda nije isao 80km/h ili nije prosao tuda nikad ili vozi krsa kao ja,pa ni ne moze da ide 80.. Da je trebao,nije,ali meni je vise kriv lik koji nije pogledao,pogotovu sto je imao dete u kolima...
Vidi ovako, pokušaću da pišem polako da bi me razumeo...

1. To da li neko ili svi tuda idu 80 i 100 na sat je potpuno irelevantno za ovu priču. (Ja, konkretno, idem u granicama ograničenja, često se tuda vraćam s posla, btw)
2. Činjenica je da je ograničenje u gradu 50 Km/h (PEDESET... NE osamdeset, i NE sto) i da je naš mladi kolega furao daleko iznad tog ograničenja. Plus je na treptanje zelenog ubrzao, što je dodatno otežavajuća okolnost.
ali, čak ni to nije poenta.
3. POENTA je (pazi sad, pišem ekstremno polako u nadi da će svima vama koji to ne razumete dopreti do mozga) u tome, da kad radiš takve stvari, dakle ideš 80 na sat tamo gde je ograničenje 50, zatim još i ubrzavaš da prođeš na semafor, nemaš NIKAKVO MORALNO PRAVO da se posle žališ na nekom forumu kako je grad pun samoubica, jer si pre svega ti jedan od njih (ne ti, mislim, naravno, na mladog _f1).

Nebitno je ko je u kolikom stepenu kriv, bitno je da, pre svega, ti ništa nisi učinio sa svoje strane da do nesreće dođe.

Nešto kao kad bi, recimo, krenuo u provalu u nečiji stan, zatim se sapleteš na tuđem stepeništu i polomiš nogu i posle se žališ kako neki tamo idiot ima strmo i klizavo stepenište. Capisci?
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » četvrtak, 12. apr. 2012. u 08:46h

@fancy +1
Vidim da ova polemika moze ici u nedogled al ajde.
Sto se tice pretpostavki, kako pojedinci ne bi morali da pretpostavljaju sta se krije iza krivine i ko se kolikom brzinom krece i td. i td. neko je tamo koga mi svi manje vise cesto psujemo, pretpostavio umesto nas vecinu stvari pa je shodno tome i doneo odluku o ogranicenju brzine. Tako da ako uzmemo u obzir da je neko, a ko i treba, pretpostavio da ce se sutra na toj raskrsnici naci budala koja ce da sece vozaca iz suprotnog pravca (ili vec nije uspreo da proceni kojom se brzinom ovaj krece), jasno je valjda zasto je ogranicenje takvo kakvo jeste.Probaj da razmisljas ovako. Nisu ogranicenja tu da bi druge zastitila od tebe ( zamisli budale, a ti si pritom sjajan vozac) vec da bi tebe zastitila od nepromisljenih poteza drugih. A sto se tice procene brzine kretanja vozila, ( za sve mlade ali i nesto iskusnije vozace kojih ovde ima) to je toliko subjektivna stvar i zavisi od gomile drugih cinjenica da je u najmanju ruku neozbiljno oslanjati se na to.

A ono kako telefoniranje nema veze No Coment.( Mislim i ja telefoniram i pravim greske samo treba biti svestan svojih postupaka valjda je to de sazrevanja)

shakal_86

Poruka od shakal_86 » četvrtak, 12. apr. 2012. u 10:12h

Ma kakva crna procena.Kriv je on sto ga nije propustio.Ako nije siguran u svoju procenu ili gleda gde mu je auto a jos uvek nije spreman da krene tj nije ubacio u brzinu i noge mu nisu bile na kvacilu i gasu nego prvo proceni pa onda ubaci u prvu pa na kvacilo kocnicu onda nemamo o cemu da pricamo.Kriv je on sto nije pazio i gotovo.A da li ce neko na putu sa pravom prvensta da vozi 100 ili ko zna koliko to nije njegova stvar.Trebao je da saceka kada je video svetla auta.
Tako da po meni nas drug nije mnogo kriv.Sta da su umesto drugara isli neki panduri koji zurili na intervenciju a nisu imali na automobilu saobacajnu signalizaciju(citaj detektivi).Ti si duzan da stanes i da sacekas sve dok se ne uveris da mozes bezbedno da skrenes ne ometavsi tako bezbednost drugih i sebe.

A sto se telefoniranja tice.Ne moze niko da vozi pazljivo i da slusa pazljivo.
Pa koliko puta se udubite u ragovor ne razmisljajuci opste sta radite.Pogotovo ako vam neko saopstava neke probleme u koje ste upali ili da vam stigla kazna pa vi umesto da razmisljate kako vozite ili pesacite vi razmisljate o problemima i zanesete se u razgovor.
Tako da bih razgovor u automobilu ja najstrozije kaznio.
A u novom zakonu samo su taksisti skloni ovom zabranom sto je i ok jer covek od toga i radi.

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 12. apr. 2012. u 10:33h

znaci i razgovor u kolima moze da te ometa prilikom voznje..

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“