Focus 1.8 TDCI problemi...
Moderator: Dragomir
- nikola_focus
- Poruka: 1497
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Focus 1.8 TDCI problemi...
E ovako, moram da kazem da mi je stvarno zao sto moj prvi post ide u ovaj odeljak foruma, ali sta da se radi. Naime, uzeo sam ovaj auto pocetkom januara, temperature su bile jos uvek oko 0, radio je odlicno, palio normalno. E sad, kad su krenuli ovi minusi, krenuli su i problemi.
Prvo je stigao problem sa hladnim startom - na temperaturama od oko -12 upali iz 3,4 pokusaja, nikad ne verglam duze od 5,6 sekundi, i to prilikom zadnjeg pokusaja paljenja zavergla normalnom brzinom i onda sve brze i brze dok motor ne krene da radi. Grejace sam proverio kod lokalnog majstora i on kaze da su ispravni (mada ih je proverio tako sto je pustio struju na njih i oni krenu da varnice, a procitao sam negde da se ne mogu tako proveriti i moguce je da su ispravni ali slabi), i odmah mi je pustio pricu o losoj kompresiji. Ja sam cisto radi provere jednom izvadio merac ulja dok je motor bio vruc i u radu naravno, i nije dimio, ni duvao, takoda mislim da ta prica bas i ne pije vodu. Auto normalno pali tokom celog dana kada se zagreje, dakle problem je samo prilikom jutarnjeg paljenja. Sada kada su jutarnje temperature u plusu, pali iz prve, i to tako sto motor okrene 2,3 puta normalnom brzinom, i onda sve brze i brze, dok ne upali. To traje jedno 5 sekundi, a cesto i krace.
Onda je pocela da se pali lampica grejaca u voznji. Auto izgubi snagu, ja stanem ugasim, upalim, i on nastavi normalno. Ovo se desavalo u nepravilnim razmacima, i u razlicitim uslovima (i kod hladnog i kod toplog motora). Vuce normalno, potrosnja normalna. Ovaj problem se ne javlja vec 300 km, ali ja i dalje ne znam da li je nesto ozbiljno. Moram da kazem i da moj otac u firmi vozi sluzbeni Mondeo 2.0 TDCI, i imali su isti ovaj problem, vozili u ovlasceni servis i oni im rekli da je verovatno u pitanju vlaga u sistemu za dovod goriva.
Onda sam primetio prilikom hladnog starta i rada u leru da izbacuje malo plavicastog dima. Medjutim to nestaje dok predjem nekih stotinak metara, i ne javlja se kada je motor na radnoj temperaturi. Nije potrosio nista ulja za ovih 1000km koliko ga imam.
Radnu temperaturu dostize tek posle 10-ak kilometara, ovde sam procitao da je to normalna pojava, ali opet mi se cini da je to dosta.
I jos nesto, koja je trenutna, okvirna cena cilindra kvacila u kabini, posto sam primetio da pusta pomalo, pa bih ga zamenio.
Na autu je odradjen veliki servis (ulje, filter, kaisevi, spaneri, filter klime i freon) i jos su i proverene i ociscene dizne (ne znam kako, ali prodavac mi je tako rekao), to je uradio prodavac, otvorena servisna knjizica u Fordovom servisu Inter Glas u Nisu gde je i radjen servis, covek mi je dao garanciju na motor od godinu dana, uzeo sam ga sa 173.340 km, sada ima 1000 vise, i zbog te garancije smatram de je kilometraza koliko-toliko realna.
izvinjavam se zbog ovog dugog posta.
Prvo je stigao problem sa hladnim startom - na temperaturama od oko -12 upali iz 3,4 pokusaja, nikad ne verglam duze od 5,6 sekundi, i to prilikom zadnjeg pokusaja paljenja zavergla normalnom brzinom i onda sve brze i brze dok motor ne krene da radi. Grejace sam proverio kod lokalnog majstora i on kaze da su ispravni (mada ih je proverio tako sto je pustio struju na njih i oni krenu da varnice, a procitao sam negde da se ne mogu tako proveriti i moguce je da su ispravni ali slabi), i odmah mi je pustio pricu o losoj kompresiji. Ja sam cisto radi provere jednom izvadio merac ulja dok je motor bio vruc i u radu naravno, i nije dimio, ni duvao, takoda mislim da ta prica bas i ne pije vodu. Auto normalno pali tokom celog dana kada se zagreje, dakle problem je samo prilikom jutarnjeg paljenja. Sada kada su jutarnje temperature u plusu, pali iz prve, i to tako sto motor okrene 2,3 puta normalnom brzinom, i onda sve brze i brze, dok ne upali. To traje jedno 5 sekundi, a cesto i krace.
Onda je pocela da se pali lampica grejaca u voznji. Auto izgubi snagu, ja stanem ugasim, upalim, i on nastavi normalno. Ovo se desavalo u nepravilnim razmacima, i u razlicitim uslovima (i kod hladnog i kod toplog motora). Vuce normalno, potrosnja normalna. Ovaj problem se ne javlja vec 300 km, ali ja i dalje ne znam da li je nesto ozbiljno. Moram da kazem i da moj otac u firmi vozi sluzbeni Mondeo 2.0 TDCI, i imali su isti ovaj problem, vozili u ovlasceni servis i oni im rekli da je verovatno u pitanju vlaga u sistemu za dovod goriva.
Onda sam primetio prilikom hladnog starta i rada u leru da izbacuje malo plavicastog dima. Medjutim to nestaje dok predjem nekih stotinak metara, i ne javlja se kada je motor na radnoj temperaturi. Nije potrosio nista ulja za ovih 1000km koliko ga imam.
Radnu temperaturu dostize tek posle 10-ak kilometara, ovde sam procitao da je to normalna pojava, ali opet mi se cini da je to dosta.
I jos nesto, koja je trenutna, okvirna cena cilindra kvacila u kabini, posto sam primetio da pusta pomalo, pa bih ga zamenio.
Na autu je odradjen veliki servis (ulje, filter, kaisevi, spaneri, filter klime i freon) i jos su i proverene i ociscene dizne (ne znam kako, ali prodavac mi je tako rekao), to je uradio prodavac, otvorena servisna knjizica u Fordovom servisu Inter Glas u Nisu gde je i radjen servis, covek mi je dao garanciju na motor od godinu dana, uzeo sam ga sa 173.340 km, sada ima 1000 vise, i zbog te garancije smatram de je kilometraza koliko-toliko realna.
izvinjavam se zbog ovog dugog posta.
Poslednja izmena: nikola_focus, na dan ponedeljak, 5. mar. 2012. u 18:35h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Focus 1.8 TDCI problemi...
Nakaci to na dijagnostiku da se vidi sta mu je muka.
To za ciscenje i pregled dizni bih uzeo sa debelom rezervom. U celoj Srbiji ima jako malo uredjaja na kojima te dizne mogu da se rade, i koliko mi je poznato, maltene svi se nalaze kod specijalizovanih bosista a ne u servisima opsteg tipa (koliko znam ni Grand ga nema, vec salje kod ovlascenog Delphi servisera).
To za ciscenje i pregled dizni bih uzeo sa debelom rezervom. U celoj Srbiji ima jako malo uredjaja na kojima te dizne mogu da se rade, i koliko mi je poznato, maltene svi se nalaze kod specijalizovanih bosista a ne u servisima opsteg tipa (koliko znam ni Grand ga nema, vec salje kod ovlascenog Delphi servisera).
Djak pesak 

- DimeNS
- Poruka: 26
- Član foruma od: utorak, 7. feb. 2012. u 20:21h
Cena cilindra ti je negde oko 5000 dinzi,ja menjao neki dan 

Kuca je tamo gde mi je 

- nikola_focus
To za ciscenje i pregled dizni bih uzeo sa debelom rezervom. U celoj Srbiji ima jako malo uredjaja na kojima te dizne mogu da se rade, i koliko mi je poznato, maltene svi se nalaze kod specijalizovanih bosista a ne u servisima opsteg tipa (koliko znam ni Grand ga nema, vec salje kod ovlascenog Delphi servisera).[/quote]
Pa i meni je to bilo cudno, mada ako cemo iskreno tek kad sam saznao da ne moze svaki bosista to da radi (kod nas ima jedan koji je na dobrom glasu, ali cisto sumnjam da on to moze). Ali rekoh, ajde sta ti ja znam, covek radi iskljucivo Fordove, valjda zna sta radi.
Pa i meni je to bilo cudno, mada ako cemo iskreno tek kad sam saznao da ne moze svaki bosista to da radi (kod nas ima jedan koji je na dobrom glasu, ali cisto sumnjam da on to moze). Ali rekoh, ajde sta ti ja znam, covek radi iskljucivo Fordove, valjda zna sta radi.
Hvala na brzom odgovoru, i jos samo 2 pitanja, jel postoje razlicite marke cilindra i koja je za preporuku, i gde si nabavio deo? Ja sam za prethodni auto uzimao uglavnom preko Euro 07, i delovi su odlicnog kvaliteta (imao sam Japanca, i svi delovi su bili uglavnom Japanparts).DimeNS piše:Cena cilindra ti je negde oko 5000 dinzi,ja menjao neki dan
-
- Poruka: 269
- Član foruma od: ponedeljak, 6. feb. 2012. u 12:30h
ja sam pre neki dan menjao cilindar i platio sam ga 10.000 din original 

- DimeNS
- Poruka: 26
- Član foruma od: utorak, 7. feb. 2012. u 20:21h
Ja sam narucio cilindar iz Sapca,namam pojma koja je marka ali radi savrseno....
Cini mi se da sam negde procitao da je kod Dragomira 7000 sa sve zamenom pa je naj bolje njega da kontaktiras...
Inace u Sabcu je servis i odpad Kuzmanovic pa vidi i sa njima 062370744
Cini mi se da sam negde procitao da je kod Dragomira 7000 sa sve zamenom pa je naj bolje njega da kontaktiras...

Inace u Sabcu je servis i odpad Kuzmanovic pa vidi i sa njima 062370744
Kuca je tamo gde mi je 

- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Meni se to desavalo zbog, ako sam dobro skontao, nedovoljnog dotoka vazduha, bilo mi je jedno crevo zapuseno.nikola_focus piše:Onda je pocela da se pali lampica grejaca u voznji. Auto izgubi snagu, ja stanem ugasim, upalim, i on nastavi normalno.
Cena cilindra kvacila - ja sam ga pre par meseci platio 7000din, LUK-ov ako me secanje dobro sluzi.
- nikola_focus
Meni se to desavalo zbog, ako sam dobro skontao, nedovoljnog dotoka vazduha, bilo mi je jedno crevo zapuseno.
Cena cilindra kvacila - ja sam ga pre par meseci platio 7000din, LUK-ov ako me secanje dobro sluzi.[/quote]
Da li mislis da uzrok tome moze da bude i zaprljanost filtera za vazduh, posto sam ga danas, kad sam video tvoj post, skinuo i dosta je prljav, skoro pa crne boje, ocistio sam ga koliko sam mogao, pa cu da vidim da u skorije vreme uzmem drugi.
Jos jednom hvala svima na odgovorima.
Cena cilindra kvacila - ja sam ga pre par meseci platio 7000din, LUK-ov ako me secanje dobro sluzi.[/quote]
Da li mislis da uzrok tome moze da bude i zaprljanost filtera za vazduh, posto sam ga danas, kad sam video tvoj post, skinuo i dosta je prljav, skoro pa crne boje, ocistio sam ga koliko sam mogao, pa cu da vidim da u skorije vreme uzmem drugi.
Jos jednom hvala svima na odgovorima.
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Nije to konkretno bio problem. Obicno kad se upali lampica grejaca bude neki ozbiljniji problem, ali meni je bio nedovoljan dotok vazduha,valjda zbog creva koje je bilo zaguseno ispod protokomera.
- Sale Sk
- Poruka: 386
- Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h
ovako... kod onih minusa auto je teže palio... iz druge, treće recimo... sa 4-5 sekundi verglanja.nikola_focus piše:E ovako, moram da kazem da mi je stvarno zao sto moj prvi post ide u ovaj odeljak foruma, ali sta da se radi. Naime, uzeo sam ovaj auto pocetkom januara, temperature su bile jos uvek oko 0, radio je odlicno, palio normalno. E sad, kad su krenuli ovi minusi, krenuli su i problemi.
svi me uvjeravali da je do grijača... jer aku je dobar.
majstor je napravio isto što i tebi... "isprobao ih je" i rekao da su ok... ja mu rekao da svejedno stavi nove... auto je palio malo lakše... ali ne i kako sam očekivao da će iz prve sa ne znam... sekundom verglanja.
sada pali bez problema pri ovim plus temp... ali pustim nakon što se ugasi lampica od grijača da još prođe neka sekunda... inače se može opet desit da vergla duže.... nije pravilo, nekad hvata tek što sam takoreći okrenuo ključ, nekad malo duže.
prošlu zimu je auto palio ko metak....
u priču o kompresiji ne vjerujem... prije nekoliko k km je auto bio na dijagnostici (čisto provjere radi), i u servisu mi rekli da je sve super.
uglavnom, meni se ne pale nikakve lampice osim naravno kad dajem kontakt i sl...
ubrzava bez problema, ne dimi previše, mirno radi... i dok god je tako, neću se zamarati sa ničim.

-
- Poruka: 9
- Član foruma od: sreda, 18. avg. 2010. u 20:30h
Nikola-Fokus: A kako ti je prljav filter za vazduh ako su radili veliki servis pre 1.000 km?
- nikola_focus
Nije kompletan veliki servis, eto bez filtera za vazduh, gorivo, pumpe za vodu i antifriza. Hteo je covek nekako jeftinije da prodje, sta da radim. Na kaisevima se vidi da su novi, spaneri takodje, klima hladi k`o zamrzivac, samo mi je ulje malo tamnije nego sto sam ocekivao, ali dobro, imao sam vec slicna iskustva sa tim.Milenko_M piše:Nikola-Fokus: A kako ti je prljav filter za vazduh ako su radili veliki servis pre 1.000 km?
- nikola_focus
Evo i ja da se javim posle duzeg vremena u ovoj mojoj temi. Bio sam na dijagnostici danas, auto prijavio 2 greske, jedna je bila nesto vezano za plovak u rezervoaru, a ova druga P0251, ili P0253, ne mogu tacno da se setim. U sustini, ova druga ozbiljnija, nesto vezano za dovod goriva, ubrizgavanje i sl. Kada smo ga upalili, covek proverio prelive na dijagnostici, i vidi se da treca dizna po redu paljenja ima veci preliv od ostalih (na onoj skali je taj preliv oko 5 mm, mozda i manje), ostale su ujednacene i na minimumu, cak idu i u minus (ne znam sta taj minus znaci, nisam ni pitao). Obrisane greske, auto upaljen ponovo i ne prijavljuje nista, dosao kuci bez problema, cini mi se cak i da bolje ide. Pali na pola kljuca na temperaturi od 7-8 stepeni, naravno prvi, hladan start. Majstor me je savetovao da slobodno vozim tako, jer auto ide odlicno, trosi normalno (do 6,5 litara mesovite voznje, bez preteranog izivljavanja), pa da kasnije sredimo tu diznu, i eventualno jos neku ako bude popustila.
Zamenjen je i cilindar kvacila, LUK je stavljen, sa uljem i rukama 70E. Sad cekam felne sa farbanja, koje inace traje kao da liju felne a ne da ih samo farbaju, pa da nabacim neku sliku.
Pozdrav svima.
Zamenjen je i cilindar kvacila, LUK je stavljen, sa uljem i rukama 70E. Sad cekam felne sa farbanja, koje inace traje kao da liju felne a ne da ih samo farbaju, pa da nabacim neku sliku.
Pozdrav svima.
-
- Poruka: 269
- Član foruma od: ponedeljak, 6. feb. 2012. u 12:30h
mozes da mi kazes koliko si platio dijagnostiku posto trebam ja mog da teram da proverim 

- nikola_focus
caki piše:mozes da mi kazes koliko si platio dijagnostiku posto trebam ja mog da teram da proverim
Nisam radio dijagnostiku u ovlascenom servisu, ali ovaj majstor gde sam bio radi iskljucivo Fordove u svom servisu. Dijagnostika je bila besplatna, e sad da li je to zbog garancije na auto koju sam dobio, ili inace ne naplacuju dijagnostiku, ja ne znam, u svakom slucaju nisam nista platio.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
P0251 ie greska nedovoljnog pritiska goriva u sistemu.Prelive nije mogao da vidi na dijagnostici vec ih mora mehanicki da proveri.I moj savet ti je da to resavas
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- nikola_focus
Dragomir piše:P0251 ie greska nedovoljnog pritiska goriva u sistemu.Prelive nije mogao da vidi na dijagnostici vec ih mora mehanicki da proveri.I moj savet ti je da to resavas
Kao sto sam i napisao, ne mogu da se setim tacno koja je greska bila, kad je covek kliknuo na nju dijagnostika je izbacila poduzi spisak uzroka te greske. E sad, ovo za prelive, verovatno (sigurno) sam ja lose razumeo, jer kad smo upalili auto, isao je na one Live parametre, i onda kliknuo na kvadrat na kome je pisalo Injector_a, pa onda b, c i d. Posle toga mu je u sledecem prozoru izbacio listu od 4 injectora, jedan ispod drugog, i desno od njih su bile skale. Na tim skalama samo jedna dizna (treca) je pokazivala vrednosti za koje mi je on rekao da ne bi trebalo da budu takve, ostale 3 su bile na istom nivou, odnosno ti stubici su bili oko 1mm sa skali, cak su isli i u minus. E sad, mozda to predstavlja rasprsivanje dizne, pa da ova treca baca vise goriva nego sto bi trebalo, stvarno ne mogu da se setim. Uglavnom, majstor mi je rekao da je samo ta treca dizna problem.
Jedno pitanje, da li nedovoljan pritisak goriva u sistemu ukazuje samo na pumpu, ili ima jos nesto sto moze da ga uzrokuje?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Filter goriva,pumpa,dizne itd
- nikola_focus
Ok, hvala puno Dragomire, samo jos nesto, sta moze da predstavlja ova skala koju sam opisao, da li to moze da bude rasprsivanje dizni, i koliko je lose sto ova treca pokazuje malo vece vrednosti od ostalih? U svakom slucaju, videcu da sredim to u najkracem roku.Dragomir piše:Filter goriva,pumpa,dizne itd
Pozdrav
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Meznam kojom dijagnostikom je radio? Nelici mi na fordovu a ako je ona onda je video korekcije dizna sto nista neznaci.Pri svakom sledecem palenju to se promeni