Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Top Gear

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
Boris88
VIP
Poruka: 1693
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h

Re: Top Gear

Poruka od Boris88 » utorak, 28. feb. 2012. u 09:55h

Talladega_500 piše:Odlicna reportaza o Saab u najnovijoj epizodi.

Poprilicno me je zacudilo sto Jeremy nije imao kritike da su Ameri unistili Saab kao sto sam ocekivao od njega. Sta-vise, stao je na stranu Amera kada je rekao da je Saab prakticno sam sebe bankrotirao zato sto su nastavili po svome cak i kada je GM (koji je placao racune) hteo na drugaciji nacin da resi stvari.
...ali je takodje rekao da mu je zao sto je propala kompanija koja je uvek htela da bude bolja (od GM-a posebno) i da napreduje
p.s. 3 epizoda iz ovog serijala mi je bila smrtno dosadna
rust is not a crime

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » utorak, 28. feb. 2012. u 13:50h

ooo da 3ca je smorila zesce!
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » petak, 2. mar. 2012. u 18:13h

Moj drug ima Saab 99 doduse nije turbo motor u njemu trenutno ali se radi na tome. GM je taj koji je kocio Saab u njegovom razvoju jer je kompanija i kupljena da bi mogli da koriste neke patente iz Saaba iz tog vremena. Pare u razvoj nisu davali a hteli su da koriste delove od Opela sto se naravno nije svidelo zaposlenima u Saabu jer porediti i danas Saab i Opel je nezamislivo i ko se provozao jednom u dobro odrzavanom Saabu jasno mu je kakav je to automobil pa cak i kad sam vozio Saaba starog 35 godina bio i vise nego odusevljen bez obzira koliko na tom auto mora jos da se radi a ima dosta toga.
Zalosno je sto je Saab zatvoren.

POZZZ
CarSoundSystem

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 2. mar. 2012. u 18:39h

Niko ne spori da je Saab odlican auto, ali prosto su kao kompanija imali prevelike gubitke i za opstanak su morali da menjaju poslovnu politiku, sto nisu zeleli, pa je i GM digao ruke od njih. Nije ih GM upropastio, vec sami sebe. Jer oni su i bili kupljeni od strane GMa jer im nije islo, posto su masu para davali na razvoj, bez trzisnih rezulttata. GM je mogao da nastavi da im daje pare istom merom kao sto su ih trosili pre nego sto ih je GM kupio, ali je vec bilo dokazano da to ne funkcionise, shodno tome je GM hteo da promeni nesto, Saab nije i eto.
Lepo je biti prepoznatljiv i jedinstven, ali cemu sve to kad spucaju toliko para u razvoj a na kraju prodaja ne bude bas sjajna.

Meni se svidelo sto su u ovoj i prethodnoj epizodi spomenuli india special u negativnom kontekstu, ocigledno je i njima jasno da je bio krs :D
Fiesta!!

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » nedelja, 4. mar. 2012. u 14:14h

Donekle si upravu ali traziti od nekoga da koristi model druge fabrike a da ga samo nasminkaju i stave logo Saaba je smesan i u najmanju ruku bezobrazan od strane GM-a. Druga stvar GM je crpio nove tehnologije iz Saaba neobracajuci paznju na samu kompaniju pa kad su videli da je prodaja mala i da je kriza pocela a sve patente su vec iskoristili prodali su ga i na taj nacin je GM unistio Saab.I sam GM je ulagao u razvoj u Saabu da bi oni mogli da pokupe tehnologiju a Saab kao marku su pustili da propadne.

POZZZ
CarSoundSystem

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 4. mar. 2012. u 14:22h

Ja to ne bih nazvao bezobrazlukom vec suvom realnoscu, nazalost. Nije to jedina sfera ekonomije gde se tako rade stvari, pogledaj ove velike IT gigante sta rade sa prepucavanjem oko patenata itd...

I da, smesno ili ne, Seat i dalje postoji kao marka zar ne? Skoda takodje :)
Jeste, sve je to VW ispod lima, i automobili su izgubili na autenticnosti. Ali su i dalje tu bar u nekom obliku, za razliku od Saab-a :(
Fiesta!!

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » nedelja, 4. mar. 2012. u 14:33h

I tu imas pravo ali Saab je Saab i ne moze da bude Opel u njemu dok je Skoda po meni do VW bila zesce sra*e a i Seat nije bas blistao.
tako bar ja mislim doduse ja sam malo pristrasan.

POZZZ
CarSoundSystem

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 4. mar. 2012. u 14:38h

dule0911 piše:Ja to ne bih nazvao bezobrazlukom vec suvom realnoscu, nazalost. Nije to jedina sfera ekonomije gde se tako rade stvari, pogledaj ove velike IT gigante sta rade sa prepucavanjem oko patenata itd...

I da, smesno ili ne, Seat i dalje postoji kao marka zar ne? Skoda takodje :)
Jeste, sve je to VW ispod lima, i automobili su izgubili na autenticnosti. Ali su i dalje tu bar u nekom obliku, za razliku od Saab-a :(
Hoces reci, bezobrazluk je postao uobicajena praksa, pa hajd se navikavamo?

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14163
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 4. mar. 2012. u 16:09h

A koju to tehnologiju je Saab imao koju GM nije imao? Sta je to mogla da razvije mala kompanija kao sto je Saab sto #1 proizvodjac vozila na svetu (GM) nije mogao?

Od svih GM divizija Saab je imao najmanju prodaju i gubio najvece pare. Sve druge GM divizije su delile mnogo toga (platforme, mehaniku), o ovoj gospodi iz Saaba to nije bilo dovoljno i hteli su da se novac ulaze specificno u njih iako su imali najvece gubitke? Pa ko ti to jos uradio?
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » nedelja, 4. mar. 2012. u 20:01h

Talladega_500 piše:A koju to tehnologiju je Saab imao koju GM nije imao? Sta je to mogla da razvije mala kompanija kao sto je Saab sto #1 proizvodjac vozila na svetu (GM) nije mogao?

Od svih GM divizija Saab je imao najmanju prodaju i gubio najvece pare. Sve druge GM divizije su delile mnogo toga (platforme, mehaniku), o ovoj gospodi iz Saaba to nije bilo dovoljno i hteli su da se novac ulaze specificno u njih iako su imali najvece gubitke? Pa ko ti to jos uradio?
E decko vec sam sa tobom o svemu tome raspravljao u drugoj temi o Saab-u i tamo si samo kontrirao svima. Idi pa se grudvaj sa nekim drugim a mene zaobidji u sirokom luku. Nemam nameru da nekome objasnjavam nesto 100 puta pogotovo ne tebi.

POZZZ
CarSoundSystem

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 4. mar. 2012. u 20:30h

Vladan piše: Hoces reci, bezobrazluk je postao uobicajena praksa, pa hajd se navikavamo?
Nisam mislio na bezobrazluk nego na tu trzisnu trku i prepucavanje, sve se danas svodi na pare i sa time treba da se pomirimo, emocije su sve vise poslednja rupa na svirali.

Nego da se vratim na temu (iako je ovo offtopic deo al svejedno :P ) veceras izlazi nova epizoda, bas me zanima sta ce biti, i da li ce biti poslednja u ovom serijalu ili ne, nadam se da nece...
Fiesta!!

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 4. mar. 2012. u 20:33h

Ne smemo se odreci emocija, to je upravo ono sto novi poredak hoce. Da poverujemo da emocija nema i sve je racun.

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14163
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 4. mar. 2012. u 20:50h

Danas se sve svodi na pare zato sto su takve kompanije jedino i opstale. Konkurencija je jaca i veca nego ikada.

Svi ovi koji eksperimentisu i koji prave takozvane "aute sa dusom" puknu pre ili kasnije.

Sledeca je na redu Alfa ... koja je jednom nogom u grobu vec 10-ak godina ... (osim ako se ne desi neko cudo i Fiat konacno pristane da je proda Volkswagenu).

p.s. 2011 godina je bila prva godina posle duzeg perioda u kojoj GM i Saab nisi radili zajedno. U 2011 godini - GM imao rekordan profit od $7.6 milijardi, Saab i zvanicno bankrotirao.
Zanimljivo videti ko nije mogao bez koga ...
Poslednja izmena: Talladega_500, na dan nedelja, 4. mar. 2012. u 21:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 4. mar. 2012. u 20:53h

Debeli OFF: ja se nikad neću odreći emocija prema bankarkama, jes´ da nemaju dušu, al´ šta ću... lol
Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 4. mar. 2012. u 20:59h

Bitno da imaju one bankarske kombinezone. (kratke suknje lol :rotfl: )
Fiesta!!

totti

Poruka od totti » nedelja, 4. mar. 2012. u 21:28h

:wub:
Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 12. mar. 2012. u 20:29h

prva i poslednja epizoda najbolje u serijalu..

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 12. mar. 2012. u 20:51h

Iako odlicna, mene je poslednja epizoda pomalo smorila jer me podsetila cinjenice da u Srbiji tako nesto ne mogu da radim (hoby trkanje), sa istom kolicinom rada i truda kao u eto npr Engleskoj (mislim u kontekstu posla i zarade).
Ajd to, nego nemamo ni staza za track-day a kamoli sa hoby racing, sve se svodi na zvanicna takmicenja gde ipak treba vise ulaganja i vremena, nema varijante da kupis za 1000e matorog krsa sa sve kavezom i vozis do iznemoglosti :D
Naravno, na slicnim stazama kao sto je bila u epizodi. Gde ne mogu da se postignu vece brzine i samim tim ne bi trebalo ni da bude ozbiljnijih povreda. Cak i ako se desi udes a auto je mator, tu je uvek kavez da koliko-toliko zastiti.
Fiesta!!

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 12. mar. 2012. u 21:05h

dule bitna je ambicija :D

Boris88
VIP
Poruka: 1693
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h

Poruka od Boris88 » četvrtak, 15. mar. 2012. u 10:16h

a ne podseti te dule na stanje u srbiji kada testiraju neke v12,v10,v8 :D
rust is not a crime

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 15. mar. 2012. u 10:34h

:da: thumbsuph :D

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 15. mar. 2012. u 13:43h

Ne, zato sto znam da gde god budem ziveo, sem ako nemam neko zesce nasledstvo (a nemam) takve automobile necu voziti :D
A ovo drugo je tako blizu a tako daleko... :)
Fiesta!!

totti

Poruka od totti » subota, 12. maj 2012. u 18:33h

Slika

totti

Poruka od totti » subota, 26. maj 2012. u 11:39h