Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo I 1.8 TD - problem sa pumpom

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
paosmarsa
Poruka: 7
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 21:35h

Mondeo I 1.8 TD - problem sa pumpom

Poruka od paosmarsa » petak, 2. mar. 2012. u 22:04h

pozdrav svima...
hteo bih da se konsultujem sa vama oko mog problema sa pumpum.

Imam Mondea I 1.8 TD, 1996 god., prođe ova zima kako/tako, palio je na -15 ali dok se motor ne zagreje curi nafta iz pumpe (otprilike 1 dl.). kako se spoljne temp. povećavaju tako je količina nafte koja iscuri sve manje i manja. Sada kada upalim auto i krenem primetim poneku mrlju na parkingu kuda prođem, ali dosta manje curi. kad okrenem jedan krug od 10ak min. vožnje prestane skroz. Ujutru kada palim kada je hladan motor, dosta teško upalim... dugo verglam, ali na kraju upali i kao što sam i rekao, palio je i kada je bilo mnogo hladnije. Nakon toga, pali ceo dan bez problema... ne treba ni grejači da odrade do kraja, upali odmah.
Majstor mi je rekao da se to dešava jer kada pumpa ohladi iscuri nafta i onda treba dosta da vergla dok ne dovuče iz rezervoara. Rekao mi je i da pretpostavlja da može samo da se predihtuje pumpa i da ne mora da se radi kompletan remont. Za remont ovih starih pumpi su mi rekli da bi koštao od 8 do 18. 000 din. u zavisnosti od toga šta sve budu trebali da menujaju. Nije mi problem da platim remont ako bude trebao da se radi, ali ako ne mora. neravno, nije suma za bacanje...

nemam previše iskustva vezano za dizele, pa me interesuje vaše mišljenje o mom problemu. Kako se ponaša auto kada je pumpe zrela za remont i da li ima logike celo ovo objašnjenje koje mi je majstor dao? po meni, nekom logikom, ima...

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: Mondeo I 1.8 TD - problem sa pumpom

Poruka od Dusan64 » subota, 3. mar. 2012. u 01:00h

Ne razumem te bas..razocarao si se u dizele,a tvoj jadan sa pola pumpe palio na ovim minusima.. :blink: Meni bi bilo zao da mi cure pare,tako da idi sredi to,majstor ti je lepo rekao.

mbole
Poruka: 14999
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 3. mar. 2012. u 02:02h

Izgleda da imamo isti problem. I ja neki dan primetim slucajno da curka nafta sa donje strane pumpe.

Koliko sam uspeo da napipam onako na brzinu izgleda da curi na ventilu koji regulise dodavanje goriva pri niskim obrtajima/paljenju. Videcu da se za vikend zabodem u kanal pa da proverim (imam taj ventil sa stare pumpe, moguce je da je samo otisla gumica). Javljam jel sam nesto uradio.
Djak pesak :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 3. mar. 2012. u 02:36h

sredi pumpu celu i miran si sa njom narednih 200.000..kod mene je toliko izdrzavala..

paosmarsa

Poruka od paosmarsa » subota, 3. mar. 2012. u 10:29h

Dusan64 piše:Ne razumem te bas..razocarao si se u dizele,a tvoj jadan sa pola pumpe palio na ovim minusima.. :blink: Meni bi bilo zao da mi cure pare,tako da idi sredi to,majstor ti je lepo rekao.
razočarao se jasam jer sam prethodnih zima imao baš, baš gadnih problema... nakon što sam mu uradio motor i ne znam više ni šta sve... eto ovu zimu je palio, ali kao što sam i rekao - teško. Moraću da sredim, nema šta...
mbole piše:Izgleda da imamo isti problem. I ja neki dan primetim slucajno da curka nafta sa donje strane pumpe.
Koliko sam uspeo da napipam onako na brzinu izgleda da curi na ventilu koji regulise dodavanje goriva pri niskim obrtajima/paljenju. Videcu da se za vikend zabodem u kanal pa da proverim (imam taj ventil sa stare pumpe, moguce je da je samo otisla gumica). Javljam jel sam nesto uradio.
kod mene se to dešava i pri niskim obrtajima i pri većim jer vidim trag od nafte kuda sam prošao... kada se ugreje curenje prestane.

mbole
Poruka: 14999
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 4. mar. 2012. u 22:41h

Nazalost kod mene curi izmedju kucista pumpe i hidraulicne glave, sto ce reci da ce morati kod bosiste (šmrc, jadan moj novčanik :'( ).
Najverovatnije je samo otisla gumica, al opet mora da se rasturi pola pumpe da bi se zamenila.
Djak pesak :)

paosmarsa

Poruka od paosmarsa » ponedeljak, 5. mar. 2012. u 11:24h

meni je majstor rekao da ako curi "negde" (nisam zapamtio tačno šta je rekao gde), onda će sam to da sredi samo da nabavimo semeringe, gumice, dihtunge (šta već) i to ne bi trebalo da izađe više od par hiljada din., a ako nije to onda će kod bošiste i, kao što sam već i napisao, u zavisnosti od toga šta bude trebalo da se radi koštati od 8 do 18 hiljada.

paosmarsa

Poruka od paosmarsa » ponedeljak, 24. dec. 2012. u 09:49h

da napišem samo kako sam rešio problem... možda bude nekom od koristi :)
imao sam prethodnih zima dosta problema sa prvim paljenjem kada se motor skroz ohladi (odstoji preko noći). baš je teško palio (verglanje do besvesti)... kada jednom upali, posle pali ceo dan bez problema. ko je čitao prethodne postove, video je da sam imao i problema sa cruenjem nafte negde iz pumpe i pored svega toga auto je nenormalno dimio... kada prvi put upalim izađe ogroman oblak crne dimčine, kao i posle u toku vožnje... ostavljao sam dimnu zavesu zamnom kao da vozim tenka :doh:

i sve ovo je rešeno vrlo jednostavno - zamnom pumpe thumbsuph
kupio sam polovnu pumpu, nosio je kod bošiste na proveru kao i svoje dizne i rekao mi je da je OK i jedno i drugo. Majstor je to lepo montirao, uzubio kako treba, uz to izmenjao sva creva, pročistio protokomer i stavio nove grejače. auto sada pali "iz prve" videćemo kako će da pali kada bude -15, ali za sada koliko su išle temp. negde do -5 palio je bez problema. osim toga, ne dimi više uopšte, bolje vuče a potrošnja je negde oko 7 L/100 km.

:beer:

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“