Mondeo MK2 1.8 TD 2000 god. Nece da upali?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 9
- Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 22:32h
Mondeo MK2 1.8 TD 2000 god. Nece da upali?
Molio bih da mi se javi neko ako ima iskustva sa ovim problemom. Zadnjih 6 meseci imam problem sa paljenjem auta i po toplom a hladno vreme da ne spominjem. Auto nije najbolje odrzavan. Ako nije paljen par dana, kada zelim da upalim moram da "drukam" onu malu pumpicu na filteru goriva dosta dugo dok ne upali. Kada jednom upali vise nemam problema sa paljenjem, samo ako se ne pali par dana... Sumnjam na onaj ventil u Bosh pumpi koji odrzava pristisak goriva u sistemu kada je vozilo ugaseno, da bi se lakse postigao pritisak za paljenje kada se auto pali.Mozda je on propao... Hvala u napred... 

- sOmir
- Poruka: 165
- Član foruma od: subota, 8. okt. 2011. u 23:45h
Re: Mondeo MK2 1.8 TD 2000 god. Nece da upali?
Pogledaj ventil, da li pušta naftu, mada nekada i ne možeš vidjeti ništa dok skroz ne procuri. Ja sam imao problema kada je vani nula stepeni ili ispod, iako je akumulator bio nov. Dam 40€ na nov ventil(solenoid) i ruke, i ove zime je na -20 upalio bez problema 

- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Proveri grejac goriva, ako ga imas. Nalazi se odmah do filtera goriva, crna kutijica recimo 7X5X2cm, prisrafljena sa strane za glavu motora. Probaj da ga otkacis i povezes direktno sa filtera crevo na pumpu. Cesto crkavaju upravo tako da pustaju vazduh u sistem.
Djak pesak 

-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
negdje ti vuce zrak pa vraca gorivo u rezervoar! Pregledaj dobro crijeva,grijac nafte sto bole rece,a zna biti suplja i drukalica na filteru pa tuda vuce zraka! ako je ventio,to je najmanji problem,ali ne vjerujem!
Endura DE
- lasto
- Poruka: 336
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h
mislim da ti je dijagnoza sasvim ispravna, pumpa visokog pritiska verovatno ima negde problem.
-
Provericu kada odem kuci za nekih mesec dana to sto ste mi predlozili. Samo sto si tice drukalice, kada je potopim dva-tri puta ona ostaje dole na vraca mi se nazad da mogu jos da drukam, nego moram ja prstima da je izvlacim... Jel znate kako mogu da demontiram drukalicu da vidim sta je sa njom? Koliko ja znam pumpa niskog pritiska mi je u rezervoaru tako da sam mogud a proverim vodove ka Bosch pumpi.
- mbole
Mk2 nema pumpu u rezervoaru, niti uopste ima posebnu pumpu niskog pritiska. Sve je u bosch pumpi.
Djak pesak 

- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
kupo novu drukalicu, celu, pre toga stavi providna creva i proveri gde uvlaci vazduh, ja sam koristio providno crevo sa kavarijuma, improvizuj nesto, ako rasklopis drukalicu ima da vuce vsxfuh polse provereno, verovatno je feder u dugmetu crko, ili zapuslila gume te nista nevuce...geri piše:Provericu kada odem kuci za nekih mesec dana to sto ste mi predlozili. Samo sto si tice drukalice, kada je potopim dva-tri puta ona ostaje dole na vraca mi se nazad da mogu jos da drukam, nego moram ja prstima da je izvlacim... Jel znate kako mogu da demontiram drukalicu da vidim sta je sa njom? Koliko ja znam pumpa niskog pritiska mi je u rezervoaru tako da sam mogud a proverim vodove ka Bosch pumpi.
-
probacu to sa novom drukalicom i crevima, da vidim gde uvlaci vazduh. Nisam nikada probao to sa crevima pa ako ima neko da mi objasni sta i kako, bio bih mu zahvalan. 

- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
pa video si kako se skidaju creva sa filtera, tako je i na pumpi, e to zamenis providnim crevom i pratis ulajlen i ugasen sta se desava i donosis zakljucke..
- mbole
Nadjes providno crevo odgovarajuceg precnika, i postavis ih umesto postojecih creva.
Fabricka creva se skidaju tako sto stisnes dva "tastera" koji se nalaze sa strane konektora i jednostavno svuces crevo. Plasticno samo navuces tamo gde je bilo fabricko. Kroz plasticno crevo ces videti odakle vazduh pocinje da ulazi u sistem.
Po iskustvu (ne samo mojem), ipak pre nego sto krenes da kupujes prvo proveri grejac ako ga imas, jednostavno ga izbaci, to jest:
1. Otkaci crevo koje ide od njega do filtera goriva
2. Otkaci crevo koje ide od njega do bosch pumpe i prikaci ga na filter goriva na konektor koji si raskacio u stavci 1.
Drugo mesto gde tipicno vuce vazduh su prelivna crevca na diznama (gumena crevca sa platnenom oplatom, koja idu od dizne do dizne). Jeftina su, kupuju se na metar, i nije ih lose preventivno zameniti. Zameni i onaj "patrljak" koji se nalazi na 4-toj dizni i zacepljen je. Ubodes jedan kraj crevca na diznu a uguras neki metalni cep da zacepis drugi kraj (sraf M5 ili M6 sasvim lepo zavrsi posao)
Fabricka creva se skidaju tako sto stisnes dva "tastera" koji se nalaze sa strane konektora i jednostavno svuces crevo. Plasticno samo navuces tamo gde je bilo fabricko. Kroz plasticno crevo ces videti odakle vazduh pocinje da ulazi u sistem.
Po iskustvu (ne samo mojem), ipak pre nego sto krenes da kupujes prvo proveri grejac ako ga imas, jednostavno ga izbaci, to jest:
1. Otkaci crevo koje ide od njega do filtera goriva
2. Otkaci crevo koje ide od njega do bosch pumpe i prikaci ga na filter goriva na konektor koji si raskacio u stavci 1.
Drugo mesto gde tipicno vuce vazduh su prelivna crevca na diznama (gumena crevca sa platnenom oplatom, koja idu od dizne do dizne). Jeftina su, kupuju se na metar, i nije ih lose preventivno zameniti. Zameni i onaj "patrljak" koji se nalazi na 4-toj dizni i zacepljen je. Ubodes jedan kraj crevca na diznu a uguras neki metalni cep da zacepis drugi kraj (sraf M5 ili M6 sasvim lepo zavrsi posao)
Djak pesak 

-
Hvala ljudi, javljam vam se kada pocnem da majstorisem .