Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Pomoc: Ne 'vata FM!!! :(

Playeri, zvučnici, pojačala, kondenzatori, povezivanja, instalacije...
mikifocus
Poruka: 21
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 09:19h

Pomoc: Ne 'vata FM!!! :(

Poruka od mikifocus » petak, 17. feb. 2012. u 09:55h

Od kad sam uzeo Focus-a ne radi mi radio-kasetas 5000 RDS EON tj. nece FM da "vata",samo vrti stanice u krug i nista zivo ne u'vati. Covek koji mi dovezao auto, bio kod elektricara da proveri da nije mozda iskljucena antena, a majstor mu rekao da je antena OK i da je najverovatnije crko FM procesor,da li je to moguce i da li neko ima slicna iskustva? Interesuje me sta sad da uradim,isplati li se popravka toga ili da kupim drugi,polovan,naravno fabricki radio. Ne bih uzimao nista novo i nabudzeno jel mi se ovaj fabricki bas svidja kako mu "chuchi",verovatno bi uzeo isto polovan fabricki kasetas,samo bi dodao FM transmiter i to je to. Hvala unapred svima!!!

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Re: Pomoc: Ne 'vata FM!!! :(

Poruka od bojan_kv » petak, 17. feb. 2012. u 10:14h

Druze fabricki za fabricki radio traze 20 e, naravno kasetas, a sa cd-om 50 - 60 e,a sad sam porazgovarao sa komsijom koji drzi servis, nazalost ne moze nista na pamet da mi kaze, a moguce je i da samo dugme za prebacivanje sa am na fm ne radi a i izmedju ostalog i taj fm procesor da zeza. Sve sto bi dao za popravku vise od 500 din, bilo bi mnogo, s obzirom da za 2000 mozes da kupis ispravan i da se ne cimas koliko ce ti dugo raditi taj popravljani. :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 17. feb. 2012. u 10:36h

Jesi probao manualno traženje neke stanice?
Slika

mikifocus

Poruka od mikifocus » petak, 17. feb. 2012. u 11:03h

@bojan_kv
Znam druze da mi se ne isplati neka popravka skuplja od 500 kinte,ramisljao sam da kupim drugi da se ne cimam,ali sam mislio da je ovo neka sitnica koju i sam mogu da resim iz nekih iskustava ljudi odavde. Verovatno ce novi i da ide,ne mogu vise,ucrvljao sam se u autu bez muzike :D . Prebacivao sam na AM i slusao neke Rumune sto piste od kojih sam jednom u toku voznje hteo da povratim ali sta ces daj samo da drnda nesto. :) Videcu vec nesto da resim.Hvala na odgovoru i sto si cimao komsiju!!! :)

@totti
Probao sam manuelno da trazim stanice i dalje nista samo smarajuce sustanje i to sam prevrnuo celu skalu,smorio sam se :) Cak smo ja i surak probali da ga zaj...mo,ubacili smo FM transmiter,podesili stanicu i pustili da vidimo da li ce da je nadje,i opet nista samo je fino preskocio i nastavio da vrti :'(

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 17. feb. 2012. u 11:32h

Popravka je možda moguća, potrebno je prvo skinuti i otvoriti radio, koji bi neki elektroničar pogledao, ali se popravka isplati do 1000 dinara. Ti sad odluči šta ti se više isplati.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

bojan_kv

Poruka od bojan_kv » petak, 17. feb. 2012. u 13:42h

Druze skini ti kasic, pa ako imas nekog ortaka elektronicara neka on baci oko, neznam sta drugo da ti kazem. Mozda je nesto banalno u pitanju, ne vredi nam nagadjati ovako napamet. :) Znam da je muka bez muzike. thumbsuph

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 18. feb. 2012. u 16:33h

Verovatno glupo, al vredi probati. Iskljuci PTY, RDS, TA i sve tome slicno, pa probaj onda dal ce nesto da uvati.

Izvuci radio napolje i ubodi najobicniji komad zice dugacak jedno metar umesto antene. Cisto da budes siguran da nije ona u pitanju.
Djak pesak :)

bojan_kv

Poruka od bojan_kv » subota, 18. feb. 2012. u 21:20h

Isto sam mislio i ja da predlozim ali mi glupo bilo, kad si napisao da je antena proverena :)

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » nedelja, 19. feb. 2012. u 01:34h

I ja imam isti problem.Tj meni hvata samo 2-3 stanice kada sam u srbiji a ovde u nemackoj hvata sve normalno.
Iako znam da u srbiji ima dosta stanica ali kod mene hvata samo 2.Ne znam kako da sacuvam u memoriji tu frekvenciju niti kako da trazim manuelno.Dok sam u srbiji poludeo sam a ovde u nemackoj kada nadjem neki radio on posle nekog vremena sam automatski promeni frekvenciju.Mucio sam se danima i nikako da provalim kako da sacuvam stanice i kako da ih manulno trazim.Nije problem jezik znam nemacki i englski tako da sam na oba jezika probao ali ne vredi.
Vise mi je muka od ovog radija pa bih isto pitao posto imam pioner cd sa usb i mp3 ubacio bih njega.Ali bilo bi mi ruzno posle ostala bi ona rupa.A i ne znam da li moze ona komanda pored zmigavca da se koristi ako ubacim pionirov???
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

sinisam
Poruka: 126
Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h

Poruka od sinisam » nedelja, 19. feb. 2012. u 02:13h

shakal_86 piše:I ja imam isti problem.Tj meni hvata samo 2-3 stanice kada sam u srbiji a ovde u nemackoj hvata sve normalno.
Iako znam da u srbiji ima dosta stanica ali kod mene hvata samo 2.Ne znam kako da sacuvam u memoriji tu frekvenciju niti kako da trazim manuelno.Dok sam u srbiji poludeo sam a ovde u nemackoj kada nadjem neki radio on posle nekog vremena sam automatski promeni frekvenciju.Mucio sam se danima i nikako da provalim kako da sacuvam stanice i kako da ih manulno trazim.Nije problem jezik znam nemacki i englski tako da sam na oba jezika probao ali ne vredi.
Vise mi je muka od ovog radija pa bih isto pitao posto imam pioner cd sa usb i mp3 ubacio bih njega.Ali bilo bi mi ruzno posle ostala bi ona rupa.A i ne znam da li moze ona komanda pored zmigavca da se koristi ako ubacim pionirov???
meni se ovo letos desilo na putu kroz hrvatsku.lepo radio do ganice,i jedno 10-setak kilometara posle.a onda fm ostao na tri stanice garant najgore u HR.poludeh od dosade.svi spavaju , a vreme nikako da prodje .na 1 stanici klasika , na drgoj otadzbinske pesme a treca susti al isto tako neka glupost od programa.reko uvalio mi ford velikosrpski radio pa gadljiv na hrvate.ispostavilo se da su deca nesto cackala.i opet u povratku cerka cackala radio i fm proradio.sta je radila i dalje niko ne zna.al je diranje radija sad strogo zabranjeno :D
mozda i kod vas slican slucaj

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 19. feb. 2012. u 06:02h

Au ako je takva stvar onda bolje da menjam radio jer ne planiram skoro zenidbu a kamoli decu. hahahaha
Ma ja ne znam sta vise da radim ovde su mu memorisani nemacke radio stanice ali stanoce u blizini wuppertala a ja sam 250 km od wuppertala.Kada sam kupio auto bio sam kod sestre par dana pa ne znam kako je to memorisano.Ma sta sve nisam pokusavao vratio radio na fabricki eto skoro svakog drugog dana od kako sam kupio auto pokusavam to da sredim ali ne ide.Problem je sto je meni sa navigacijom i imam serzer od 6 cd ali to mi nije dovoljno jer mi nista ne pise koja pesma i kako da nadjem folder nije mi to to.
A pesme slusam preko onog fm transformatora sa USB-om sto se ubaci u upaljac i nadje se fm frekvencija.Ali to funkcionise samo 4-5 minuta zavisi gde vozim posle se samo cuje zvuk ono kao tiittt i onda promeni sam frekvenciju.I onda ostajem bez muzike.I jos kada hocu nekiu drugi folder da slusam moram svaku pojedinacnu pesmu da menjam na onom sranju od transformatora,
Sa ovim pioneerom bih se spasio samo ne znam koliko je komplikovano da se odradi zamena moj drug bi mi vezao ali da li mora neko prepravljanje ili ne???Da li bi mi funkcionisale ona rucica kod zmigavca za menjanje(cuo sam da i kasetofon to mora da ima ugradjeno da bi to radelo).Pioneer bi mi skratio muke ali jebala bi me posle rupa(prazno mesto)sto ce da ostane jer mi je pionerov mnogo tanji od onog sa navigaciojom. :wtf:

alMera
Poruka: 26
Član foruma od: nedelja, 19. feb. 2012. u 07:41h

Poruka od alMera » nedelja, 19. feb. 2012. u 08:37h

Skoro sve fordove fabričke muzike ( Visteon-Portugal ),su sklone da posle nekoliko godina eksploatacije prestanu da,što kaže čovek 'vataju FM.Da ne ulazimo u uzroke ( fabrička greška,loše dimenzionisane komponente...)rešenje je:
- "preduvati" FM tuner (rezultat može često da izostane a i kad ga ima-kratkoročan je).
- zameniti FM tuner (pošto se to retko kupuje kao novi sklop jer je enormno skup,obično se skida sa nekog rashodovanog uredjaja),nikad se nezna koliko će to još raditi.
-kupiti polovan ispravan radio čije su cene vrlo pristupačne (15-60e, kasetofon ili cd).
Pozdrav svima. thumbsuph

totti

Poruka od totti » nedelja, 19. feb. 2012. u 08:44h

Postoji jedna opcija na uredjaju koja se zove AF (alternative frequency) i kad se ona aktivira radio sam traži drugu frekvenciju te iste stanice u slučaju da ispada iz dometa. Na primer, Roadstar radio u Beogradu ima frekvenciju 98.5 Mhz, a kad se spustiš južnije, frekvencija mu je na 97.6 Mhz. Ako je uključen AF, tuner automatski prebacuje na tu frekvenciju. Naravno da nemaju sve radio stanice alternativnu frekvenciju, meni su poznate MFM, Roadstar, Index i B92.

Takodje, postoji i opcija PTY (program type), gde izabereš vrstu programa koji želiš da slušaš (vesti, pop muzika, klasična...) i gde ti uredjaj emituje samo one stanice čiji si žanr izabrao. Ovo kod nas ne funkcioniše.
Slika

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 19. feb. 2012. u 09:37h

totti piše:Postoji jedna opcija na uredjaju koja se zove AF (alternative frequency) i kad se ona aktivira radio sam traži drugu frekvenciju te iste stanice u slučaju da ispada iz dometa.
E tu opciju sam i sam provalio samo mi je to jos ostalo da iskljucim jer sam do sada sve opcije iskljucivao ali ne mogu nikako da je iskljucim.Svuda sam trazio da iskljucim to sranje ali nigde nema opcija.
Ne znam vise sta da radim i kako manuelno da sam trazim grekvenciju.Kada hoce sama da je promeni cuje se tittt i onda na displayu gore pise TP SEEK.Posle tog zvucnog signala odmah znam da ce sam da trazi frekvencije ali ne znam kako da iskljucim to govno od AF :(

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 19. feb. 2012. u 09:56h

pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 19. feb. 2012. u 10:31h

Hvala na upustvu. thumbsuph
Ne nisam dobio upustvo,dobio sam samo iz servisa valjda gde je ugradjen garanciju i koji je kod.
Moj nije uopste kao one sa pdf-a.
Evo kako moj izgleda...
Slika[/quote]

Pa ne znam da li bi mo ovo upustvo pomoglo :(
Jel zna neko sta mu znaci ovo dole TA??
To isto ne mogu da iskljucim a mislim da ima veze sa tim automatskim trazenjem.

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 19. feb. 2012. u 10:48h

Pa šta ako nije isti, gde je tu problem. :)

http://www.mediafire.com/?o8okzihgjndff1h

TA je Traffic Announcement, ***... Služi kada dođe do neke vanredne situacije (saobraćajna nesreća, prirodna nepogoda, opšta opasnost...), kada radio koji ima taj sistem može da se automatski prebaci sa radio stanice, kasete ili CD-a koji se trenutno sluša, na određenu radio frekvenciju putem koje se emituje zvanično obaveštenje policije, civilne odbrane i sl.

EDIT: *** - obrisana neviđena glupost, da neko ko posle bude čitao ovo ne dođe u zabludu.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 19. feb. 2012. u 11:09h

Hvala na ovom pdf-u. thumbsuph :ford:

mikifocus

Poruka od mikifocus » nedelja, 19. feb. 2012. u 12:59h

Tako je,hvala na ovim uputstvima!!! Ja sam mislio da ja jedini imam problem sa radiom,sada vidim da je vise ljudi sa slicnim problemom.Pokusacu i ja sa iskljucivanjem svih ovih opcija pa cu da javim iskustva. Kontam da mi trebaju dve zice U oblika da bih izvadio radio a od cega je najbolje da ih napravim,jel neko eksperimentisao sa tim vadjenjem radija ili da idem kod nekog elektricara,on verovatno ima te "profi" zice. :D

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 19. feb. 2012. u 13:06h

Već više puta pisano, ne moraš da praviš da liče na original (mada nije loše), nađi samo malo deblju čeličnu žicu. Kad mi je trebalo ja sam za sebe napravio priručnu varijantu od žice sa nekog rashodovanog ofingera... mada će i 4 pop-nitne odgovarajućeg prečnika ili tanji šrafcigeri završiti posao.
pozdrav, Bojan

Slika

bojan_kv

Poruka od bojan_kv » nedelja, 19. feb. 2012. u 13:13h

Mogu i 4 eksera odgovarajuce debljine da posluze. Ja sam tako vadio kasic :)

totti

Poruka od totti » nedelja, 19. feb. 2012. u 14:33h

shakal_86 piše: Jel zna neko sta mu znaci ovo dole TA??
To isto ne mogu da iskljucim a mislim da ima veze sa tim automatskim trazenjem.
Pa imaš TA dugme na samom uredjaju :eek:
Slika

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 19. feb. 2012. u 14:50h

Vaistinu dugme TA... jbt na kojim li sam ja pečurkama bio sabajle kad sam kačio ta uputstva... cekicko
pozdrav, Bojan

Slika

totti

Poruka od totti » nedelja, 19. feb. 2012. u 15:09h

Vrv je sinoć bilo :beer:
Slika

mikifocus

Poruka od mikifocus » nedelja, 19. feb. 2012. u 15:55h

Probao sam malopre da iskljucim sve ove opcije TA,AF,PTY i opet nista,vrti i nista ne nalazi,bas sam se iznervirao,postojao je tracak nade da ce da propeva :D .Vidim ja da ce da ide nov. E da pade mi nesto na pamet,da li je moguce resetovati kasic pa ponovo ukucavanje koda,mozda ce to da pomogne nesto?Kako to moze da se uradi,moze li softverski nekako ili mora hardverski tj. cupanjem kasetofona napolje?

Odgovori

Povratak na „Sound“