Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo mk2 1.8 TD motoric za gepek

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Mondeo mk2 1.8 TD motoric za gepek

Poruka od riddick » nedelja, 12. feb. 2012. u 13:53h

Do prije jedno mjesec dana nisam znao da se gepek na mom Mondeu moze otvarati na pritisak dugmeta vanjskog,ja uvijek na kljuc dok nisam vidio na jednom drugom! Kopao ja,i nasao motoric za otvaranje gepeka,naravno ne radi! Nadjem drugi motoric (u medjuvremenu sam popravio i svoj! i stavim i sada radi otvaranje ali..... NE RADI OSTALO :D! Od tada mi je prestalo da radi svijetlo kad se vrata otvore,sat se pali samo kad upalim poziciju (mislim na pravi sat onaj),ne radi svjetlo u gepeku i el podesavanje retrovizora i sve to od tada! Sta bi moglo biti?
Endura DE

mbole
Poruka: 14984
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Mondeo mk2 1.8 TD motoric za gepek

Poruka od mbole » utorak, 14. feb. 2012. u 01:20h

Dok si petljao oko motorceta, zveknuo je osigurac F34, kutija ispod instrument table, sesti s leva, u redu blizem tebi.
Djak pesak :)

riddick

Poruka od riddick » utorak, 14. feb. 2012. u 19:38h

mislis da nisam prvo pregledao osigurace ;)
Endura DE

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 14. feb. 2012. u 19:42h

sipaj malo benzina u bravu mozda proradi, meni je to trajno resilo problem, neznam zasto, valjda sam puno sipa glicerina i vd spreja pa se zamastilo sve...

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » utorak, 14. feb. 2012. u 19:45h

Sipaj malo benzina i u osigurace,mozda proradi.

riddick

Poruka od riddick » utorak, 14. feb. 2012. u 20:59h

aahahhahahahahahah,pa da podgrijem upaljacem :D! Darko,brava radi,ali ne radi ostalo ;)
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » sreda, 15. feb. 2012. u 01:09h

riddick piše:mislis da nisam prvo pregledao osigurace ;)
Ne mislim nista, samo citam semu i ono sto pises, i tacno sve to sto si naveo je vezano za taj osigurac, i jedina dodirna tacka im je upravo on.
Pregledaj ponovo.

riddick

Poruka od riddick » sreda, 15. feb. 2012. u 10:52h

hvala bole pogledam opet,samo ni ja ne mogu skontati sta bi moglo biti drugo sem osiguraca :blink:
Endura DE

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8314
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » sreda, 15. feb. 2012. u 13:34h

Možda je osigurač OK, pogledaj onda kontakte na tabli osigurača.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

riddick

Poruka od riddick » sreda, 15. feb. 2012. u 16:39h

mbole bio si u pravu,cvrknuo je osigurac,ja zamijenim i opet problem!
1, Kad stavim ispravan osigurac i odem da otvorim gepek,stisnem dugme jednom,motoric neprestano radi,ono njegovo cak cak cak cak cak kao da otvara i ne gasi se dok god ja ne izvadim taj osigurac (otkopcao sam dzek na motoricu pa sam to privremeno rijesio!)
2. ne radi mi svijetlo u kabini kad se otvaraju vrata,a kad gore na prekidac prebacim na ono da stalno radi,onda radi :D
Ako znas sta bi moglo biti da i to pogledam
hvala
Endura DE

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » sreda, 15. feb. 2012. u 17:04h

1. Prvo proveri dugme da nije zalepilo pa daje stalni kontakt. Probaj da izvučeš dugme i da raskačiš žice, vrati džek na motoriću, zatim kratko spoji te 2 žice i vidi kako će se ponašati.
2. Prekidač na vratima zna da skupi raznu prljavštinu, pritiskaj ga nekoliko puta možda proradi. U suprotnom moraš da ga skineš (izvučeš) i oćistiš ukoliko nije neispravan.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

riddick

Poruka od riddick » sreda, 15. feb. 2012. u 17:25h

FM III piše:1. Prvo proveri dugme da nije zalepilo pa daje stalni kontakt. Probaj da izvučeš dugme i da raskačiš žice, vrati džek na motoriću, zatim kratko spoji te 2 žice i vidi kako će se ponašati.
2. Prekidač na vratima zna da skupi raznu prljavštinu, pritiskaj ga nekoliko puta možda proradi. U suprotnom moraš da ga skineš (izvučeš) i oćistiš ukoliko nije neispravan.
Ne moze biti neispravan na sve i jednim vratima :blink:
Endura DE

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » sreda, 15. feb. 2012. u 21:51h

E taj podatak nisi naveo. Onda proveri sam prekidač na svetlu.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

riddick

Poruka od riddick » sreda, 15. feb. 2012. u 23:55h

popravljeno svijetlo,ostaje upitan jos samo motoric za gepek :blink:
Endura DE

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » četvrtak, 16. feb. 2012. u 00:39h

Napiši kako si rešio problem, možda nekom drugom pomogne.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 16. feb. 2012. u 07:29h

Na motorce idu dve zice. Narandzasto crna dovodi struju, a crna ide na masu. Ne znam da li si imao instalaciju sa konektorima pa si samo ukopcao ili si prevezivao zice. Mozda si ih obrnuo. Iste boje treba da su i zice sa motorceta, znaci crna na crnu, nar/crna na nar/crnu.

Ako to nije slucaj, onda si nesto mehanicki lose povezao. Trebalo bi ovih dana da ga otvaram i ja (glavi mi dugme, odnosno ne vraca se lepo, pa treba da to ocistim), pa cu videti kako izgleda, davno sam to otvarao ne secam se vise.

Sam motorcic, kad meris otpor izmedju pinova 1 i 3 treba da je izmedju 0.5 i 9 oma, a izmedju pinova 2 i 3 manje od 5 oma.

Eh da, napisi koje je godiste auto (sa sve mesecom, posto ima prelomnih godista), i koji je tip (karavan, hecbek, limuzina)

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 16. feb. 2012. u 12:36h

svetlo je zehebavao onaj gore prekidac,kad ga stavim na ono 12 sec,nije imao kontakta,pa samsamo one limice malo savio! A godiste je 97' mesec ne znam,hecbek! Nista oko kablova motorica ja nisam prckao,kad sam popravljao motoric samo sam njega skinuo sa dzeka,popravio i vratio na taj isti dzek (samo jedan nacin ima za kopcanje)!
Endura DE

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 16. feb. 2012. u 13:24h

Ne znam kako je to konkretno izvedeno na Mk2 Mondeu ali pogledaj da nije zaribala uška kojom se mehanizam brave vezuje sa motorom, ili da sa nje nije spala polugica za motor pa da jednostavno motor ne uspeva da je okrene i vrti u krug pokušavajući da "zakači".
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 16. feb. 2012. u 13:43h

da se razumemo,motoric bezprijekorno radi kad se izvadi osigurac za ono gore navedeno,znaci otvara normalno jednom klikne! Cim vratim onaj osigurac on neprestano radi kad se stisne dugme i ne gasi se! Na tabli osiguraca je cak taj osigurac od 7.5 A za svijetla u kabini i gepeku obiljezen markerom,mozda im to nesto znacilo prije!
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 16. feb. 2012. u 20:43h

Cvrc, ja imam karavana, mada moguce je da je mehanicka veza sa motorcetom ista.
Otvaracu ga najverovatnije sad za vikend, pa javljam ako uocim nesto sto moze u mehanici da se zezne.

Jel si izmerio motorce? Jel ti se dugme normalno vraca i ne glavi?

riddick

Poruka od riddick » petak, 17. feb. 2012. u 12:12h

vraca se dugme normalno,a nisam mjerio,nemam cime kod sebe!
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. feb. 2012. u 15:15h

Danas sam rasturao bravu, lepo je ocistio tako da sad radi fino (a dokle ce ne znamo :))

Usput sam i malo uslikao i donekle provalio kako radi. Sad dal je isto i na hecbeku.. videces i sam.

Evo par slikica:
Slika Slika

Pri pritiskanju dugmeta, posao odradjuje ovaj taster koji je oznacen crvenom strelicom na obe slike.
Kad stisnes dugme, ovo belo plasticno "krilo" obelezeno zelenom strelicom podje na dole (na dole je ovako kako ga drzim na drugoj slici, znaci moze da se krece u pravcu duple zelene strelice), taster prebaci vezu sa kontakta 1 kontakt 2, i modul centralne da signal motoru da otkljuca bravu. To se desava samo kada taj taster ide na dole, i samo jednom. Znaci bez obzira sto je dugme i dalje stisnuto, motorce odradi samo jedan ciklus.

Ovo "krilo" se okrece levo desno (plava strelica), kada okreces kljuc u bravi. I kada se krilo okrece, taster sa crvenom strelicom i dalje stoji u istom polozaju, ali sada se ukljuci ovaj drugi taster (sa leve strane na drugoj slici, nije obelezen strelicom). Sta on radi, nisam proveravao. Istovremeno sa okretanjem krila, brava se otkljucava cisto mehanicki, jer ova gornja polugica sa prve slike povuce jezicak brave.

Ceo prekidac brave (crni deo sa belim brojevima) treba da ima sa zadnje strane dva "pimpeka" koji ga fiksiraju u odredjenom polozaju u odnosu na ovu belu "kocku" odnosno nosac (i dva snapera, koji ga drze za kocku). Videces na beloj kocki kada se skine prekidac dve rupe otprilike 3mm u precniku u koje treba da upadnu pimpeci. Pada mi na pamet da su ti oba polomljena, pa da prekidac moze da mrda gore-dole i onda gubi-dobija kontakt pa zato stalno pali motorce. Kod mene je jedan pimpek bio polomljen, al ga je drugi jos uvek drzao u poziciji (sad sam mu prilepio jos jedno parce plastike da ne mrda).

Inace na konektor prekidaca treba da dolaze tri zice, crno-narandzasta, crno-zuta i crna. (ono sto sam pre pisao je ustvari konektor motorceta, koji nema veze sa ovim prekidacem).

Izgleda da je kod tebe ta veza malo drugacija, posto koliko vidim sa sema na hecbeku nema drugog tastera (ili jednostavno nije povezan) vec postoji samo ovaj obelezen crvenom strelicom.

Nadam se da ce ti nesto od ovoga pomoci.

riddick

Poruka od riddick » nedelja, 19. feb. 2012. u 19:45h

pomoglo mi je to sto kazes da kad pritisnes treba samo jednom da odradi! kod mene je i dok je radilo dugme,dok ga drzis motorce neprestano cvrcka,ne gasi se dok ne pustis dugme! S tim sto se ovamo ne gasi ni kad pustis :D pa je vjerovarno problem u prekidacu!
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. feb. 2012. u 20:02h

Princip rada je otprilike sledeci:
U normalnom stanju (gepek zakljucan), taster je pritisnut i kontakt 1 (crno-zuta) je spojen na masu to jest na kontakt 3 (crna), a kontakt 2 nije spojen nigde.
Kada pritisnes dugme, taster se otpusti, i sada je kontakt 2 (crno-narandzasta) spojen na kontakt 3, a kontakt 1 nije spojen nigde. Centralna ocita masu na kontaktu dva i da signal motorcetu da otvori bravu. Nakon toga, centralna ceka da se ponovo pojavi masa na kontaktu 1 pre nego sto ponovo posalje signal motorcetu kada se spoji kontakt 2.

Lici da ti je ranije kontakt 1 bio stalno spojen sa masom (proveri i zice ne samo prekidac, moguce je da je spoj negde na 15-tom mestu), a da je kontakt 2 radio normalno, a da sada zaglavi i kontakt 2 kad ga pritisnes, ili zaglavi nesto mehanicki u ovom belom plasticnom delu, tako da taster ostane stalno u polozaju za otkljucavanje.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“