Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

mondeo tdci 2.0 2003 termostat

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

vojo.bogdanović
Poruka: 140
Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h

Re: mondeo tdci 2.0 2003 termostat

Poruka od vojo.bogdanović » sreda, 30. nov. 2011. u 20:33h

Dragomire, ima li konkretng riješenja za Mondea TDCi po pitanju radne temparature?
Nisam uspio upratiti na forumu, u nekim drugim temama, a u ovoj nismo još dokučili?
Meni se situacija pogoršala od prošle zime što znači da je sigurno neki od senzora ili termostata u problemu.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » sreda, 30. nov. 2011. u 21:21h

Nisam nista novo sazno sem da se probaju zamenuti termostati
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 14. dec. 2011. u 17:35h

Ja ovaj problem resio tako sto sam oslobodio garazu, auto se mnogo brze ugreje i grejanje brze proradi :D
A to sta pokazuje kazaljka me bas briga, sve dok je u normalnom predelu :)

Inace sam primetio da ce biti zakovana na sredinu uvek kad se vozi iznad 2000 o/min. Tako i u leru, kad ocu da se grejem, drzim gas malo preko 2000 i milina :D
Fiesta!!

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » sreda, 14. dec. 2011. u 21:42h

Da se nadovezem malo na ovu temu. Danas sam svog mondeo-a "trao" na autoputu. Bas sam ga tjerao u obrtaje (preko 3500 1/min) i kazaljka je bila daleko ispod sredine. A bilo je prilicno toplo napolju mislim oko 14 C i grijanje je radilo normala.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » sreda, 14. dec. 2011. u 21:48h

e, ja sam na mom mondeu menjao termostat 3 ili 4 puta, svi kupljeni po fordovim podavnicama, i nijedan nije bio isti, a isti problem, znaci mora org, dok ga nisam stavio (2400 din), skuplje su me izasli krsevi, cak su dole u garazi moga da slikam, nisu cak ni iste dimenzije bili, takodje, kada je bilo ispod minu 10 nije mogao da nabije temperaturu i sa org na sredinu (u svim drugim situacijama je bila temperatura zakucana na sredinu) to se desilo jednom mozda, ali je bio u zoni rane temperature, e to je stariji model 1,8 td da vas nebuni.....

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 14. dec. 2011. u 21:50h

opet kazem, vozite auto brze, iako je sneg ugasite ESP i poigrate se sa odlicnom sasijom i spojite lepo i korisno.. :D

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 14. dec. 2011. u 22:36h

@bojicstv
E pa tebi onda stvarno nesto nije u redu sa autom. Kazem ti, cim ga vozim preko 2000, temperatura je na sredini. A na autoputu kad ga vozim 5tom ili 6tom iznad 120, nemam problema koliko god da je hladno napolju.
Moguce da ti je termostat stalno otvoren, proveri kod majstora.
Fiesta!!

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 15. dec. 2011. u 08:27h

ma sve je u redu druze. grijanje proradi nakon 3 minute da je otvoren nema sanse da bi ga bilo i nakon 333 minute :). jednostavno vise ne gledam tu kazaljku toliko jer je ocigledno sve u redu i grijanje radi normalno cak i kada je hladno. Jedini problem je grijanje u leru i kada je jako hladno ali mislim da ni ostala auta sa common rail motorima ne mogu tek tako da se ugriju samo dok rade u leru na recimo -6. A i prilikom voznje na auto putu 6-om na 120 km/h kazaljka je recimo na pola puta izmedju oznake 60 (minimum) i sredine ili malo vise prema sredini.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole
Poruka: 14997
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 15. dec. 2011. u 08:46h

Lose mislis :)
Najpre termostat uopste ne mora da zaglavi u potpuno otvorenom ili u potpuno zatvorenom polozaju, vec moze bilo gde izmedju.
Nadalje uopste i ne mora da potpuno zaglavi, vec je dovoljno da nema potpun raspon otvoreno-zatvoreno.
Njemu je posao da odrzava radnu temperaturu, i pri tih 120 na auto putu ona mora da bude na sredini, a ne da padne. Takodje koliko god da je hladno napolju auto na leru mora da postigne radnu temperaturu. Posle duzeg vremena nego kada se vozi, ali mora da je postigne pa da je napolju i -30 a ne -6. Zar mislis da se skandinavci voze stalno sa pothladjenim motorom? Motor ce uvek proizvesti vise toplote nego sto sam, bez hladnjaka moze da je otpusti.
Djak pesak :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 15. dec. 2011. u 09:37h

ma znam druže ali jednostavno ne razmišljam o tome....ako ima grijanje nakon tri minute vožnje (znači brže nego moj prethodni auto) i kada je hladno pretpostavljam da mu termostat radi. Čim je malo toplije sve bude normalno (mislim kazaljka je na sredini). Koliko sam shvatio i ovdje i na talk ford forumu to je neki fol zajednički svim mondeo-ima sa 2.0 tdci motorom. Ne kažem da je normalno ali ja još uvijek imam najnormalnije grijanje (mislim grije čak i kada radi na leru sasvim solidno i kada je napolju -6, istina ja sam to samo jednom probao da ga držim na leru pri toj temperaturi) tako da ne znam šta da ti kažem.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 15. dec. 2011. u 13:59h

Veci je problem temperatura motora nego grejanje kabine.
Pothladjen motor vise trosi, vise se haba...
No, kako volis, tvoj auto.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 15. dec. 2011. u 14:02h

@bole
Mondeo na niskoj temperaturi u leru nece dostici radnu temperaturu, pritom nisam jedini sa ovim autom koji se ovako ponasa, svi su takvi. Pod radnom temperaturom mislim na sredinu skale.
Kad se drze obrtaji na 2000+, onda vremenom (polako ali sigurno) dostize sredinu i dok stoji u mestu :)
Fiesta!!

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 15. dec. 2011. u 19:13h

Meni ni Focus ne dostize radnu temperaturu na leru... Kad krene da se greje motor, i izadje iz onog belog polja na pokazivacu, ostavim auto na leru, i on nekad malo spusti temperaturu. Pricam o hladnom vremenu.
Laganom voznjom se nakon nekih 6-7 km ugreje do radne temperature, i sve ok. :)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

sOmir
Poruka: 165
Član foruma od: subota, 8. okt. 2011. u 23:45h

Poruka od sOmir » četvrtak, 15. dec. 2011. u 22:27h

Eto kod mene 1.8TD, ljeti sve ok, a ovako kad je zima, kako vozim lagano temperatura se povecava, tek kod guzvi zna dohvatiti sredinu. Ako je hladnije, otvoren put, onda kazaljka spadne, grijanje radi normalno i sve :)

mbole

Poruka od mbole » petak, 16. dec. 2011. u 00:05h

Isti takav 1.8TD. Bilo je tako i kod mene dok nisam zamenio termostat :)
Stavljen nov originalni.
Sad lepo stoji na sredini ko sto i treba, vozio ga i sporo i brzo, i po ravnom i po brdu i kako god.
Ponasao se slicno tvome, pa nisam bio siguran sta mu je, dok se stanje nije pogorsalo dotle da recimo na auto putu ka NS i temperaturi oko 0 na 90Km/h pocne temperatura da pada skoro do prve crte.

sOmir

Poruka od sOmir » petak, 16. dec. 2011. u 02:14h

Ništa onda, valja mi i to pogledati, mada nekada i ljeti zna da ne drži na sredini ako se dobro sjećam. Da mi je prvo naći rukavac s rupom za ABS senzor, kao da je od zlata, a termostat vjerujem da nije više od 10-15€ za ovo čudo :)

mbole

Poruka od mbole » petak, 16. dec. 2011. u 11:42h

2000 din sa sve ugradnjom.

sOmir

Poruka od sOmir » petak, 16. dec. 2011. u 14:35h

Ništa to nije kad je original u pitanju, a sada imam ceha 200€ za remont pumpe, tako da će izgleda sve ostalo sačekati... Da ne spamam više, nekima je potrebnija tema za termostat mrgreen

Munjeni
Poruka: 4
Član foruma od: četvrtak, 9. feb. 2012. u 18:18h

Poruka od Munjeni » petak, 10. feb. 2012. u 11:13h

Evo drugari da se i ja ukljucim u diskusiju. Od pre nekoliko dana i ja imam ovaj famozni problem sa temperaturom motora. Temperatura mi je stalno na pocetku skale osim kad iskljucim grejanje kabine pa se popne do jedne cetvrtine skale. Zamenio sam vodeni termostat jer mi je to bilo najlogicnije, ali nikakve promene nije bilo posle toga. Stavio sam karton na hladnjak iako znam da je to pogresno i ne resava problem, ali rekoh cisto da vidim da li ce biti promene i nista. Na stranim forumima sam pronasao da im je zamena uljnog termostata u vecini slucajeva resila problem barem u 90% slucajeva. E sad posto vecina nas pati od hronicnog nedostatka novca malo su me isplasili komentari da pojedinima nije pomogla ni zamena uljnog termostata. Ali nema mi druge nego da zamenim i njega pa vam javljam jel ima promene. Inace evo gde je i kako izgleda Slika

Uploaded with ImageShack.us[/img] Slika

Uploaded with ImageShack.us
Munjeni

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 10. feb. 2012. u 11:36h

Kad promenis javi koji su rezultati.
Samo, ja mislim da nece biti preteranog boljitka, posto sama konstrukcija common-rail sistema je takva da je iskoriscenost goriva dosta dobra, ne ostaje mnogo rasipanja na toplotu, i onda imamo probleme zimi sa temperaturom.

Bitno da grejanje radi, i da je on u tom belom opsegu, za ostalo me ne zanima :D
Fiesta!!

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 10. feb. 2012. u 11:39h

jesi probao sa brzom voznjom?

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 10. feb. 2012. u 12:36h

Ma i ja imam isti belaj i kazu na Talkfordu da je poenta u zamjeni termostata sa orginalnim jer je navodno zaptivni prsten orginalnog termostata nesto deblji i od bolje gume nego zamjenski. Kazu da to rjesava taj problem. Kod nas u ovlascenom servisu taj termostat je 80 KM.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 10. feb. 2012. u 12:42h

dule0911 piše: Samo, ja mislim da nece biti preteranog boljitka, posto sama konstrukcija common-rail sistema je takva da je iskoriscenost goriva dosta dobra, ne ostaje mnogo rasipanja na toplotu, i onda imamo probleme zimi sa temperaturom.
Prateći razne forume, izmedju ostalog i strane, i ja bih rekao da je ovo što Dule kaže ˝problem˝.
Uostalom, to se ne manifestuje samo kod Forda...
Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 10. feb. 2012. u 12:47h

Sto se tice Mondeo-a onda je kazu potrebno zamijeniti oba termostata i glavni, koji mora biti orginalni, kao i onaj tzv "uljni" koji je u vodenoj pumpi i koji moze biti zamjenski. Valjda to rjesava problem.
Pa dobro u svakom slucaju motor mora da postigne radnu temperaturu pod bilo kojim uslovima. Ako termostat radi kako treba onda ce motor grijati 3 litre vode u bloku i prije ili kasnije ona ce doci na radnu temperaturu. Ako grije 11 litara vode koja makar i malo cirkulise kroz sistem onda je nece nikada ugrijati na radnu temperaturu. Nema to toliko veze sa common rail-om i iskoriscenoscu goriva jer je kod dizel motora toplotna efikasnost okok 65% dok je ostalo radna. Znaci ostaje mnogo odnosno dovoljno toplote za postizanje radne temperature.

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 10. feb. 2012. u 12:53h

ma brze to malo vozite, kao sto je to lepo bojcistv primetio da mi postize radnu i na -25 :D

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“