Plin na motor 1.25 16v zetec?
- mirke
- Poruka: 777
- Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h
Plin na motor 1.25 16v zetec?
Nekoliko likova sam pitao da li bi bilo dobro da ugradim plin u moju fiestu i nisu mi znali nista posebno reci... Nije mi velika potrosnja oko 6.4 na otvorenom do oko 8.5 u gradu. Licno mislim da mi nije preterano potreban plin, ali cuo sam da zetec motori nisu pogodni za ugradnju plina-ne znam zasto? Mozda neko zna? 

Poslednja izmena: mirke, na dan utorak, 21. jul 2009. u 10:44h. Ukupno izmenjeno 3 puta.

MIRKE / Fiesta 1.25 zetec
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Re: Plin na motor 1.25 16v z-tec?
Pobogu sta ce ti plin na ovaj motor koji dobro ide i malo trosi ? Trebalo bi ti oko 2 godine da otplatis ugradnju plina od oko 900eura,a koliko ce ti vredeti auto za 2 god.? Ovamo kod mene je jedan covek na isto ovakvu fiestu ugradio sekvent i posle dva meseca je stavio na prodaju i prodao je. Nije hteo da otkriva kakvih je problema imao... P.S. Pise se ZETEC 

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja mislim da nema poente na ovaj motor stavljati plin posto je poznato da je mali potrosac. Trebalo bi ti dosta vremena da ga odplatis, mali gepek bi ti bio jos manji... Za te pare bolje sipaj 900L benzina i vozi se 

Fiesta!!
- Stefan148
-
- Poruka: 2449
- Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
- Kontakt:
licno, ne vidim apsolutno nikakvu potrebu za plinom. a ako ti je ovo mnogo, prodas je i uzmes dizel, prosto i jednostavno.

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Zavisno od toga koliko prelazis kilometara treba da vidis dali je investicija isplativa.Gledao sa vise fiesti sa plinom ali samo jedna radi kako treba zato sto je uradjena kako treba
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- mirke
Hvala na sugestijama. I ranije sam mislio da nije neka potreba, a i to sto bi gepek bio jos manji, jos ti problemi sa plinom. Definitivno ne ugradjivati u nju plin. Hvala. P.S. Hvala za ispravku ZETEC 

-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
Sto bi smanjivao gepek ako uzmes bocu od 40 ak litara umesto rezervnog tocka? Meni iskreno nije jasno zasto ljudi gledaju koliko vremena treba da se otplati investicija, meni je samo jedno jasno, da od trenutka kada ga stavis, 45 % se vozis jeftinije. ...opet,zavisi od nacina razmisljanja i koliko kilometara prelazis dnevno.Ja npr gledam ljude kod mene u dvoristu,gde ima 30 ak autmobila, mozda i vise, mnogi kola ne mrdaju danima, mozda i nedeljama....i tu ima dosta novih vozila (zasto li su ih kupovali,iskreno se pitam).mirke piše:Hvala na sugestijama. I ranije sam mislio da nije neka potreba, a i to sto bi gepek bio jos manji, jos ti problemi sa plinom. Definitivno ne ugradjivati u nju plin. Hvala. P.S. Hvala za ispravku ZETEC
Ja imam pllin na ZETEC, tako sam kupio auto.
-
- Ljubitelj životinja
Re: Plin na motor 1.25 16v zetec?
AH, ne gledam pazljivo, sad tek vidim da je to noviji neki model, cim plin ugradnja kosta toliko.
- Stefan148
-
- Poruka: 2449
- Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
- Kontakt:
ako neko zeli da daje manje para za gorivo, zasto ne bi lepo onda uzeo dizel, a ne da vozi na gorivo za sporet? a kosta toliko zato sto se prica o sequent sistemu, a ne o obicnom...

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21559
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
U novije Zetec motore mora da se stavi i uredjaj za podmazivanje ventila Flashlube... koji košta oko 70-ak eur.
I ta tečnost traje valjda oko 10k km i onda se doliva...
Sve u svemu veliki apsurd staviti plin ako se auto malo vozi,troši malo i ako je auto generalno mali...
I ta tečnost traje valjda oko 10k km i onda se doliva...
Sve u svemu veliki apsurd staviti plin ako se auto malo vozi,troši malo i ako je auto generalno mali...

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Goran Mond
- Poruka: 287
- Član foruma od: nedelja, 21. dec. 2008. u 13:30h
- Kontakt:
Ja znam licno bar 5 njih koji voze na plin,ne bas Fiestu 1.25 al na drugim kolima pa su po 2 puta za 2,3 godine skidali glavu jel su im izgoreli ventili.Nisam do sad cuo za to za podmazivanje ventila,super fora al dal za to znaju svi majistori koji ugradjuju plin
- Neša
- VIP
Pojedine fabrike iz Japana cak ne dozvoljavaju ugradnju plina u neke svoje motore,a zetec motori imaju meka sedista ventila,to pise SATplus i moze biti problema pri koriscenju plina ako se ne koristi flashlube
Poslednja izmena: Neša, na dan četvrtak, 23. jul 2009. u 21:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- mirke
I ja sam to valjda procitao u SAT plusu. Sama pomisao da imas plin u autu blokira onaj osecaj zadovoljstva kad je nagazis kako treba. Bezolovni je zakon
Ovu temu sam pokrenuo vise iz radoznalosti, da cujem zbog cega na zetec nije dobro ugradjivati plin, pa da znam i druge da nasavetujem kako treba. Sad znam. Hvala. 

-
- Ljubitelj životinja
Iznenadices se da su medju prvim SUS motorima upravo bili oni na plin,ali tadasnja tehnologija nije dozvoljavala bezbedno skladistenje.stefan148 piše:ako neko zeli da daje manje para za gorivo, zasto ne bi lepo onda uzeo dizel, a ne da vozi na gorivo za sporet? a kosta toliko zato sto se prica o sequent sistemu, a ne o obicnom...
ja otkada sam uradio servis rasplinjaca,nemam problema sa plinom, osim sto se ler nekada pogubi ,pa padne,ali mi je istovremeno to problem i sa benzinom, tako da je verovatno nesto drugo u pitanju.
- Neša
- VIP
Plin se ugradjuje iz nuzde zbog ustede i to je jedini argument.
Sva vozila se konstruisu u fabrici da sagorevaju benzin ,plin je samo prinudno resenje za motor.
Medjutim,na svaki motor je moguce ugraditi plin. Odgovarajuci uredjaj+kvalitetna ugradnja+flashlube za zetec i to moze da radi ok.
Sva vozila se konstruisu u fabrici da sagorevaju benzin ,plin je samo prinudno resenje za motor.
Medjutim,na svaki motor je moguce ugraditi plin. Odgovarajuci uredjaj+kvalitetna ugradnja+flashlube za zetec i to moze da radi ok.
Poslednja izmena: Neša, na dan petak, 24. jul 2009. u 20:34h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Markedjani
- Predsednik kluba
@RS Cabrio
Imaš neodgovarajuć uređaj za tvoj motor i ubrizgavanje... auto će ti sve lošije i lošije raditi na benzin a na kraju neće ni raditi na benzin.
Iako imaš metalnu usisnu granu to ne mora da znači da ne mora sequent da ide...
Venturi je pravljen za motore sa karburatorom... e sad što su ovi naši dunsteri uspeli da zbudže i na EFI ne mora da znači da je to tako ispravno.
Imaš neodgovarajuć uređaj za tvoj motor i ubrizgavanje... auto će ti sve lošije i lošije raditi na benzin a na kraju neće ni raditi na benzin.
Venturi je pravljen za motore sa karburatorom... e sad što su ovi naši dunsteri uspeli da zbudže i na EFI ne mora da znači da je to tako ispravno.

-
- Ljubitelj životinja
ne znam koji je uredjaj,sekvent nije, tako sam kupio auto. zasto mislis da mi nece raditi na benzin?Zbog čega konkretno?Markedjani piše:@RS Cabrio
- Markedjani
- Predsednik kluba
Pa jednostavno... kad si prosli put vozio na benzin i koliko ? 
Pravilno je da posle tri rezerovara plina odvozaš i jedan rezerovar benzina... al kod nas to ama baš niko ne praktikuje
Plin je pomoćni pogon a ne glavni... i tako se treba ophoditi prema njemu.

Pravilno je da posle tri rezerovara plina odvozaš i jedan rezerovar benzina... al kod nas to ama baš niko ne praktikuje

-
- Ljubitelj životinja
jasno mi je sta hoces da kazes, ali me interesuje tehnicko objasnenje ili neko ko radi sa plinom da kaze nesto u vezi ovoga? Nisam licno cuo da bilo ko ima takve probleme, sto ne znaci da ne postoje, ali zar je i bitno, necu ga voziti dozivotno......vozzio sam bas malopre na benzin i skoro do kragujevca i nazad, ali naravno da ne praktikujem odnos o kome si pisao.Markedjani piše:Pa jednostavno... kad si prosli put vozio na benzin i koliko ?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ajd nemoj mi reći da nikad nisi čuo da nekome auto loše ide na benzin,da mu ne drži ler,da neće uopšte da radi na benzin,da ima detonacije... itd itd... to su ti sve posledice venturi uređaja na elektronskom ubrizgavanju.
Tehničko objašnjenje... nekorišćenje benzinskog sistema dovodi do propadanja istog.
Tebi je verovatno taze ugrađen taj uređaj pa sad to nekako i radi... ali vremenom će sve gore i gore raditi.
Uostalom... videćeš i sam... ne moram ja da ti solim pamet
I ja sam se isto tako pravio pametan i stavio plin u Sierru ghia i Scorpia... debelo sam se pokajao!
Sierra mi je išla ko mrtvo puvalo i na plin i na benzin (Sierra 2.0 EFI,115ks) i trošila 16-17 litara ko dobar dan lagane vožnje a posle pedesete detonacije sam prestao da brojim...a sad Scorpio koji sam prodao zetu više ne drži ler i auto ide vrlo letargično na benzin... pošto je jelde za 2 godine potrošio sveukupno daj bože 15lit benzina.
Posle kažu plin je extra i isplati se... meni se stvarno ne isplate živci i nerviranje zbog tih plinskih gluposti.
Tehničko objašnjenje... nekorišćenje benzinskog sistema dovodi do propadanja istog.
Tebi je verovatno taze ugrađen taj uređaj pa sad to nekako i radi... ali vremenom će sve gore i gore raditi.
Uostalom... videćeš i sam... ne moram ja da ti solim pamet

I ja sam se isto tako pravio pametan i stavio plin u Sierru ghia i Scorpia... debelo sam se pokajao!

Sierra mi je išla ko mrtvo puvalo i na plin i na benzin (Sierra 2.0 EFI,115ks) i trošila 16-17 litara ko dobar dan lagane vožnje a posle pedesete detonacije sam prestao da brojim...a sad Scorpio koji sam prodao zetu više ne drži ler i auto ide vrlo letargično na benzin... pošto je jelde za 2 godine potrošio sveukupno daj bože 15lit benzina.
Posle kažu plin je extra i isplati se... meni se stvarno ne isplate živci i nerviranje zbog tih plinskih gluposti.

- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Ajde i ja da kazem koju rec sobzirom da vozim auto sa venturi uredjajem i monopoint ubrizgavanjem, sve sto je rekamo Markedjani ja potvrdjujem licnim iskustvom, vozim na plin samo zbog ekonomske situacije ali kad neki put prebacim na benzin sto je jaako retko prosto mi dodje zao da stiskam papucicu, javljaju se velike knedle, nema snagu itd ali kad proguta knedle opet se javi onaj stari fordic i povuce maltene ko pre 12 godina kad je uvezen. Naravoucenije ko ne plati na mostu plati na cupriji. Plin je za ladu, keca i ostale krseve ciji motori prelaze par desetina hiljada kilometara a u pravi auto zna se benzin i ako vec neko hoce da ustedi neka predje na dizel. Nisam hteo ovim postom da uvredim vlasnike lade i zastave ali ako se neko nasao uvredjenim ja se izvinjavam!!!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Kao što je već rečeno, ne ide plin na K-glavu i turbo. NA novije injectiojn sisteme može, nije preporučljivo, ali može u doduše veće izadtke za sam plinski uredjaj.
Ja lično vozim auto matore ali poprilično izdržljive konstrukcije na plin. Kompresija tog motora je 8.2, troši isto plina koliko i benzina, nešto malo kilavije ide na plin, malo teže pali ako se pali na plin, nešto mirnije radi na plinu, računski prosečno na svakih 5 km predjem 1 km na benzin i nemam problema.
A ko hoće da se pegla - e pa mora na benzin.
Ja lično vozim auto matore ali poprilično izdržljive konstrukcije na plin. Kompresija tog motora je 8.2, troši isto plina koliko i benzina, nešto malo kilavije ide na plin, malo teže pali ako se pali na plin, nešto mirnije radi na plinu, računski prosečno na svakih 5 km predjem 1 km na benzin i nemam problema.
Nemam ništa od ovoga niti sam se našao uvredjenim, ali u pitanju je konstrukcija samog motora a ne kvalitet ili starost. Ortakov ćale vozi Bubu na plin i auto se bolje ponaša na plinu nego na benzinu npr.Plin je za ladu, keca i ostale krseve ciji motori prelaze par desetina hiljada kilometara
A ko hoće da se pegla - e pa mora na benzin.

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Nisam bukvalno mislio krsevi zbog proizvodjaca nego zbog vlasnika koji ih ne odrzavaju pa pocnu da trose ogromne kolicine benzina i zbog toga ugrade plin da bi na razlici u ceni ustedeli a auto u fazi raspadanja. Iskren da budem i ja volim oldschool automobile, i moj neostvareni san za sada jeste Mustang samo bi u njega bilo greh staviti plin i zauzdati sve one konje.
- Goran Mond
- Poruka: 287
- Član foruma od: nedelja, 21. dec. 2008. u 13:30h
- Kontakt:
Ma to je to,ko ne da na mostu plati na cupriji
,al sve je od auto do auta,na starija kola definitovno bolje lezi plin,bar po iskustvima drugara.
Evo ga link od najbrzeg auta na svetu sa pogonom na plin,bilo je pre neki dan i u top speedu.(jedino sto nije Fordic)
http://www.ac-schnitzer.de/en/bmw-cars/ ... worldwide/

Evo ga link od najbrzeg auta na svetu sa pogonom na plin,bilo je pre neki dan i u top speedu.(jedino sto nije Fordic)
http://www.ac-schnitzer.de/en/bmw-cars/ ... worldwide/
-
- Ljubitelj životinja
Ovde ima dosta povrsnih odogovra, osnovna stvar je da nisu argumentovani vec su rezultat subjektivne procene. Neko je gore rekao da je nemoguce da nisam cuo za detonaicje i slicno. jesam, cuo sam, tj video na BMW-u e-30,ali ja ih nisam nikada imao. Malo sam bolje pogledao i vidim da je plin na kolima koja vozim stavljen jos 2004 godine, (nalepnica- auto centar rašić),dakle tu je vec 5 godina. Imao sam par problema,kao da mi je svojevremeno prebacivao na benzin sa plina,ali je sve to reseno kada sam uradio servis plinskog uredjaja,jer pitaj boga kad je prethodni vlasnik to uradio.Od onda problema nemam,a sto se tice performansi, nije realno da pricam,kada nemam prilike da jurim mnogo po gradu,a kada to radim, prebacim na benzin dok se u normalnoj voznji razlika ne oseti. Iako nisam zadovoljan performansama kola, sa nas 5 unutra, bez mnogo muke pretice u trci sieru 2.0 koja se svojski trudi, na terenu, provereno.
Jos jedna stvar koja mislim da je dosta povrsna i lici mi na povrsnost situacije koju sam juce imao na hrvatskoj granici.( juce na granici pricam na carini sa nekim ljudima iz CRO i pitaju me koliko od BG ima vremena voznje , ja kazem koliko i kazem da je to normalna voznja ,jer ne vozim preko 130. na to covek odgovara,....pa naravno,to je ford, nije BMW , i ne mozes! Inace vozi covek golf 2 diesel,al ajde, elaboracija bi bila beskorisna verovatno kao i ova o plinu na zetec motor, no cisto da spomenem kako ljudi subjektivno gledaju na stvari. Ali ono sto htedoh reci, da je omalovazavanje drugih vozila takodje dosta nepromisljeno i povrsno i dosta me podseca na tu situaciju juce na granici. Verujem da je u svaki automobil ulozen neki injenjerski rad i planiranje, sto je vredno postovanja, dok sama cena vozila, po mom misljenju, nikako ne opravdava razlike koje pojedina vozila nude. Evo bas je neko gore rekao kako motori lade prelaze 10k kilometara ili slicno.
Mozda, ali licno to iskustvo nemam. Pre ovoga sam vozio Samaru, i ono sto je to vozilo moglo da podnese, sa fordom je bi smeo ni da probam. presla je boga oca , pa kilometrazu i ne znam,a ono sto je stvarno lepo i sto mi nedostaje,jeste bezbriznost jer mi se desavalo da motor ostane bez ulja ,pa ne crkne (par puta), zatim sam vozio bez ventilatora jer mu je termostat crkao u voznji (tj jednom crkao,a jednom staradalo od sudara na gazeli) i mogao sam da vozim pazljivo do odredista,gorivo sam dva puta sipao bezolovni i nije mu nista bilo kao i bezbroj drugih situacija na koje sam i zaboravio.(sipam ulje koje mi padne pod ruku,npr) ovo je licno iskustvo iz prve ruke ,dakle ne prepricavam sta sam cuo, nacuo ili shvatio. ne slazem se kako ta vozila prelaze 10k kilometara ili slicno. Verujem da svako vozilo ima prednosti i mane,(ford mi truli oko rezervoara, kod lade je to bilo na zadnjim kosevima) pitanje je sta ti je bitno i ne bi zato vredjao nikoga ko ima jeftinije vozilo ili vozilo drugog proizvodjaca (kao sto je taj slucaj na granici juce......mogao sam da krenem coveku da nabrajam milion problema koje sam vidoe na BMW,ali je to uistunu nepotrebno). Uostalom, razlicito ljudi gledaju na automobil, i znam ljude sa mnogo vise novca koji voze npr daewoo tico a sa druge strane znam ljude koji kupe novi 308,a zive u rupi. Da me neko pita sada cime boh bezao da pocne rat, ja bi izabrao Ladu i da treba da se spasavam,sto vam dovoljno govori o mom iskustvu.
Sad tek vidim koliki post sam napisao.
...da skratim, vise me brine sto je nesto pocelo da se cuje na tockovima, kao da je lezaj crkao,juce sma na putu osetio,ali verovali ili ne,2 puta sma bio u toj dilemi,a ispalo je da mi je neko odvrtao namerno srafove koji drze tockove!
Jos jedna stvar koja mislim da je dosta povrsna i lici mi na povrsnost situacije koju sam juce imao na hrvatskoj granici.( juce na granici pricam na carini sa nekim ljudima iz CRO i pitaju me koliko od BG ima vremena voznje , ja kazem koliko i kazem da je to normalna voznja ,jer ne vozim preko 130. na to covek odgovara,....pa naravno,to je ford, nije BMW , i ne mozes! Inace vozi covek golf 2 diesel,al ajde, elaboracija bi bila beskorisna verovatno kao i ova o plinu na zetec motor, no cisto da spomenem kako ljudi subjektivno gledaju na stvari. Ali ono sto htedoh reci, da je omalovazavanje drugih vozila takodje dosta nepromisljeno i povrsno i dosta me podseca na tu situaciju juce na granici. Verujem da je u svaki automobil ulozen neki injenjerski rad i planiranje, sto je vredno postovanja, dok sama cena vozila, po mom misljenju, nikako ne opravdava razlike koje pojedina vozila nude. Evo bas je neko gore rekao kako motori lade prelaze 10k kilometara ili slicno.
Mozda, ali licno to iskustvo nemam. Pre ovoga sam vozio Samaru, i ono sto je to vozilo moglo da podnese, sa fordom je bi smeo ni da probam. presla je boga oca , pa kilometrazu i ne znam,a ono sto je stvarno lepo i sto mi nedostaje,jeste bezbriznost jer mi se desavalo da motor ostane bez ulja ,pa ne crkne (par puta), zatim sam vozio bez ventilatora jer mu je termostat crkao u voznji (tj jednom crkao,a jednom staradalo od sudara na gazeli) i mogao sam da vozim pazljivo do odredista,gorivo sam dva puta sipao bezolovni i nije mu nista bilo kao i bezbroj drugih situacija na koje sam i zaboravio.(sipam ulje koje mi padne pod ruku,npr) ovo je licno iskustvo iz prve ruke ,dakle ne prepricavam sta sam cuo, nacuo ili shvatio. ne slazem se kako ta vozila prelaze 10k kilometara ili slicno. Verujem da svako vozilo ima prednosti i mane,(ford mi truli oko rezervoara, kod lade je to bilo na zadnjim kosevima) pitanje je sta ti je bitno i ne bi zato vredjao nikoga ko ima jeftinije vozilo ili vozilo drugog proizvodjaca (kao sto je taj slucaj na granici juce......mogao sam da krenem coveku da nabrajam milion problema koje sam vidoe na BMW,ali je to uistunu nepotrebno). Uostalom, razlicito ljudi gledaju na automobil, i znam ljude sa mnogo vise novca koji voze npr daewoo tico a sa druge strane znam ljude koji kupe novi 308,a zive u rupi. Da me neko pita sada cime boh bezao da pocne rat, ja bi izabrao Ladu i da treba da se spasavam,sto vam dovoljno govori o mom iskustvu.
Sad tek vidim koliki post sam napisao.