Dugo se nismo družili, ali evo me opet sa par pitanja pa molim za dobar savet.
Naime, imam onu cuvenu Sierru koja je tokom okupljanja 2008. pucala ali radila extra. U svakom slucaju, prodje dosta vremena i kilometara od tad i sada joj je veoma loše (vozi se samo u mestu i to sa dosta muke).
Kako mi je stvarno prirasla srcu reših da je ne menjam na otpadu za kršinu od punta i da probam sa malo para da joj pružim još koji km.
Pošto sam za ovih par godina više puta pročitao čuveno Hejnsovo uputstvo za popravke i servis (Haynes Ford Sierra Service And Repair Manual) i puno sati pokušavao da uradim ono što bih čitao, došao sam do zaključka da jedino dobar majstor za pinto motore može eventualno da pomogne. Naime, ili je vreme za otpad ili će štelovanje ventila i paljenja pomoći (ne isplati se ništa zahtevnije, limarija ne bi doživela).
E sad, ono što mi treba je majstor, ali ne neki fensi majstor već dobar stari mehaničar koji će proveriti kakvo je stanje, probati dapomogne i koji neće da me zavlači sa raznoraznim glupostima i pričama, a pri tom da bude i normalan sa cenom rada jer se ipak radi o autu koji čak i ovako registrovan, brat bratu, vredi 50.000 din.
Svojevremeno je bilo dosta priče o izvesnom Paji iz Železnika, ali nikako ne mogu da nađem kontant da popričam sa čovekom da vidim šta kaže i probam da napravim neki dogovor, te molim one koji ga znaju da mi pošalju broj tel, a može i neki drugi majstor ako imaju dobra iskustva sa njim (međuljudski odnosi čak i pre nego stručnost).
Kad već tražim nešto, evo i kraće priče o tužnoj sudbini ove Sierre (da se sad proizvode isti takvi ne bih se razmišljao ni sekund šta kupiti)...
Prvo je počela slabije da vuče, posle toga, naravno, više da troši, da se gasi kada se pipne kočnica, ... onda je počela teže da pali, da bi na kraju imala snage da radi samo u mestu (čim probam da pustim kvačilo ode sve u propast, tako da moram da zamišljam da negde vozim). Na kraju sam morao ponovo da montiram sutomatski saug jer je poćela zima i ni niz celo Banovo brdo nije mogla da upali na gravitacioni pogon. Naravno, sad ne pale ni svi cilindri, ume da se pregreje, ljudi se plaše kada prolaze pored nje dok radi, ali me NIKADA nije izneverila i uvek me je dovezla na odredište.... Zamenih kablove i svećice, kada konačno nije bilo kuda dalje, e to je pomoglo tek u tome da može samostalno da upali....
U prilogu slede poslednji sjajni dani ove divne krstarice, naime, koliko još letos bezbedno me je vozila do Zagreba (prva slika na parkingu u Zagrebu) i vratila nazad u Beograd (doduše tu je bilo malo pregrevanja, druga slika, tako da sam morao da uključim grejanje iako je bilo 37 stepeni napolju, inače je išlo opasno u crveno....)
Ko je pročitao ceo tekst, svaka mu čast.

Sierra u Zagrebu

Sierra se greje na auto-putu (uključiti grejanje bez obzira na spoljnu temperaturu)

Prošla frka,opuštanje, bez obzira što ima još preko 300km vruće vožnje do Beograda