Koje ulje sipate u fordove?
Moderator: Dragomir
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Re: Koje ulje sipate u fordove?

- koske
- Poruka: 45
- Član foruma od: petak, 25. nov. 2011. u 17:19h
Šta fali fordovom ulju 5W 30? Litar je 600 din, to za mene nije jeftino.
I ja ga sipam godinama, i nemam nikakvih problema... 

- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
... kod nas je bila mala afera s ovim uljem ali mislim pre neku godinu... sad ga izbegavaju fordovi privatni dućani jer je skupo.oristic piše:i sta ja sad da radim, treba da zamenim ulje, a toliko nahvaljeno jeftino Ford ulje sad odjednom ne valja...., ranije sam se raspitivao da sipam ipak neku drugu marku, a Vi me svi napadoste.....Moja jedina logika je bila cena, retko u zemlji Srbiji postoji proizvod koji je jeftin, a dobar, jos cesca je varijanta skup, a los...hehe. Majstor mi predlaze Mobil, mada je ono preskupo.....koje su jos varijante za 5w 30 gradaciju za Focus-a?
Mnogo se priča o http://www.statoillubricants.com/mar/lu ... -motor-oil
n.pr. LazerWay F 5W-30
i http://igat.de/produkte/automotive-schm ... sae-5w-30/
... vidim ovo zadnje ima i Qualitativ gleichwertig nach EU-Recht gemäß:
FORD WSS-M2C913-A FORD WSS-M2C913-B FORD WSS-M2C912-A | ACEA A1/B1-04 | Ilsac GF-2
kod nas STATOIL i IGAT drži firma euro 7, mislim da ima i kod vas euro7 ?
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Optima ECO 5W-30 je skuplja od formule f ali ne moze da mu prismrdi.
Kod fordovog ulja smo sigurni da ispunjava sve standarde za novije fordove motore,to je jako bitno kad kupujemo neku drugu marku ulja.
Ako se vec trazi bolje onda treba ici na Mobil,Castrol,Motul,LM koja ispunjavaju fordovu specifikaciju ali su duplo skuplja od formule.
U Nisu su mi ipak najsigurnija fordova ulja u Startu.
Kod fordovog ulja smo sigurni da ispunjava sve standarde za novije fordove motore,to je jako bitno kad kupujemo neku drugu marku ulja.
Ako se vec trazi bolje onda treba ici na Mobil,Castrol,Motul,LM koja ispunjavaju fordovu specifikaciju ali su duplo skuplja od formule.
U Nisu su mi ipak najsigurnija fordova ulja u Startu.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- oristic
i ja sam u Startu menjao pre ove zamene koja mi sledi, cena im je sad smesna, proverio sam, cak 2100 din 5l ulja sa besplatnom zamenom...jedino mog majstora buni kvalitet tog ulja jer je motor potrosio ulje samo u letnjim mesecima, sto sam vec postovao ranije, pa se iz takvog ponasanja moze doci do zakljucka da to ulje i nije bas kvalitetno kad se tako ponasa na visokim temperaturama, iako mi niko ovde taj fenomen nije objasnio ako nisam u pravu. Jbg, auto vozen sasvim normalno, kao i sad, ocigledno je ulje isparilo od vrucine...Zato majstor kaze da ima neka Mobil-ova Formula sa Fordovom specifikacijom koja, jbg, kosta 1400 din 1l u Nisu! Pih!
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Motul 5w30... mislim da je oko 900 kinti ali je dobro ulje.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Fordova ulja imaju vecu isparivost pa je zbog toga je povecana potrosnja ulja u letnim mesecima. Tako bar kazu na http://motornaulja.blogspot.comoristic piše:i ja sam u Startu menjao pre ove zamene koja mi sledi, cena im je sad smesna, proverio sam, cak 2100 din 5l ulja sa besplatnom zamenom...jedino mog majstora buni kvalitet tog ulja jer je motor potrosio ulje samo u letnjim mesecima, sto sam vec postovao ranije, pa se iz takvog ponasanja moze doci do zakljucka da to ulje i nije bas kvalitetno kad se tako ponasa na visokim temperaturama, iako mi niko ovde taj fenomen nije objasnio ako nisam u pravu. Jbg, auto vozen sasvim normalno, kao i sad, ocigledno je ulje isparilo od vrucine...Zato majstor kaze da ima neka Mobil-ova Formula sa Fordovom specifikacijom koja, jbg, kosta 1400 din 1l u Nisu! Pih!
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Da rascistimo jos jednu nedoumicu, vezanu za proizvodjace Fordovih ulja.
To sto recimo Valvoline u nekom trenutku proizvodi Fordova ulja, ne znaci da Valvolinova ulja koja se nalaze u prodavnicama ispunjavaju Fordove specifikacije.
Drugim recima, ne toci Valvolin neko svoje komercijalno ulje u kante sa oznakom Ford, vec jednostavno pravi za Ford ulje po njihovoj narudzbini i sa tacno onom specifikacijom koju Ford zahteva. To moze da bude isto sto i neko njihovo komercijalno, ali uopste ne mora da bude.
Vremenom Ford menja dobavljaca za ulje, iz raznih razloga za koje pre mislim da su komercijalne nego tehnicke prirode. nakon sto istekne ugovor sa jednim proizvodjacem neki drugi, recimo BP ponudi nizu cenu, ili bolje uslove isporuke, ili ima zgodnije hostese na sastanku...
Vrlo je moguce da ih u svakom trenutku ima i vise (u stvari sugurno ih ima vise), jer bilo bi malo sasavo (citaj skupo) da recimo ulje za USA trziste transportuju iz Evrope posto ga trenutno tu pravi recimo Quartz koji nema pogone u USA.
To sto recimo Valvoline u nekom trenutku proizvodi Fordova ulja, ne znaci da Valvolinova ulja koja se nalaze u prodavnicama ispunjavaju Fordove specifikacije.
Drugim recima, ne toci Valvolin neko svoje komercijalno ulje u kante sa oznakom Ford, vec jednostavno pravi za Ford ulje po njihovoj narudzbini i sa tacno onom specifikacijom koju Ford zahteva. To moze da bude isto sto i neko njihovo komercijalno, ali uopste ne mora da bude.
Vremenom Ford menja dobavljaca za ulje, iz raznih razloga za koje pre mislim da su komercijalne nego tehnicke prirode. nakon sto istekne ugovor sa jednim proizvodjacem neki drugi, recimo BP ponudi nizu cenu, ili bolje uslove isporuke, ili ima zgodnije hostese na sastanku...
Vrlo je moguce da ih u svakom trenutku ima i vise (u stvari sugurno ih ima vise), jer bilo bi malo sasavo (citaj skupo) da recimo ulje za USA trziste transportuju iz Evrope posto ga trenutno tu pravi recimo Quartz koji nema pogone u USA.
Djak pesak 

- dimges
...ovde su neki američki modeli ?? ..Nesa piše:Evo korisne stranice,ulja za fordove motore
http://www.opieoils.co.uk/c-694-ford-engine-oil.aspx
nego kod mene u knjizi nema za motorno ulje ford specifikacija, samo API SG/CD ili SH/CD...
i ima slika prema spoljnoj temperaturi,
n.pr. za -20/40 mi daje 2 izbora :
"XR+" sae 10W/40
ili super multigrade SAE 10W/30 ... ovakvo nisam još video
za -30/40 daje formula S syntetic 5W/40 ili 5W/50,
a za -10/40 super multigrade SAE 15W/40 ...
malo guglao i našao semi sintetic API SG/CD

..ovo ulje nisam sreo po našim forumima..
a postoji i API SH/SD , SUNOCO

http://www.sunoco.be/PDF/UK/TDSUKTITANI ... 010W40.PDF , čak ima direktni uvoznik u Srbiji,
( ali ne i kod nas ), mada sam nailazio na Petronas, ako je to to ?
a i Lukoil ima 10w/40 SG/CD ...
http://lukoil-lubricants.com/products/p ... ils/00113/
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Ne znam tamo u Srbiji ali ovdje kod nas Valvoline i Liqui Moly su jeftinija od Ford Formule. Koliko znam to su malo bolja ulja tako da osim ustede na cijeni dobijas i bolje ulje. Ja Liqui Moly placam po 14 KM po litri dok je Formula od 16 do 18 KM po litri. Valvoline Fuel Economy 5w30 je 13,7 KM. Na kraju krajeva siguran sam da sipam ono ulje koje pise na kantici jer kupujem direktno od uvoznika za Bosnu.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- milanbil
- Poruka: 779
- Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h
Ja sam letos sipao ford formulu 5w30 i fokus mi je trošio kao lud. Negde 400-500 gr na 1000 km.oristic piše:i ja sam u Startu menjao pre ove zamene koja mi sledi, cena im je sad smesna, proverio sam, cak 2100 din 5l ulja sa besplatnom zamenom...jedino mog majstora buni kvalitet tog ulja jer je motor potrosio ulje samo u letnjim mesecima, sto sam vec postovao ranije, pa se iz takvog ponasanja moze doci do zakljucka da to ulje i nije bas kvalitetno kad se tako ponasa na visokim temperaturama, iako mi niko ovde taj fenomen nije objasnio ako nisam u pravu. Jbg, auto vozen sasvim normalno, kao i sad, ocigledno je ulje isparilo od vrucine...Zato majstor kaze da ima neka Mobil-ova Formula sa Fordovom specifikacijom koja, jbg, kosta 1400 din 1l u Nisu! Pih!
E sad mi se čini da je smanjio portošnju sa dolaskom zime mada nisam utvrdio precizno koliko,
ali sam komotno u radnu knjižicu mogao da dopišem zanimanje "dosipač ulja u letnjem periodu"

- oristic
pa i mene je to bunilo, pa i zabrinulo, evo sad kontrolisem ulje je zakucano na max i tako stoji, a letos sam dosipavao! Ne moze me neko ubediti da je takvo ponasanje karakteristicno za kvalitetno ulje. Ako neko ulje ima karakteristiku da isparava na visokim temperaturama onda to nikako ne moze da se okarakterise kao uobicajeno i normalno, ja bih ipak reko da mu je to velika mana.... Sipao bih ipak neko drugo, mada jos razmisljam ......... 

- milanbil
- Poruka: 779
- Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h
Pre ford formule 5w30, u motoru je bila ford formula 10w40.
10w40 je sipano u leto prošle godine i potrošnja je u početku bila jedva primetna.
Nekih 100 gr na 1000 km, mada se kasnije (nakon 5000km) povećala na 150 gr na 1000 km.
Za 9 hiljada dosipao sam 1,5 l što je ništa u odnosu na sintetilu koju pije.
Dakle, kod polusintetike ne važi pravilo isparljivosti preko leta. Barem u mom slučaju.
10w40 je sipano u leto prošle godine i potrošnja je u početku bila jedva primetna.
Nekih 100 gr na 1000 km, mada se kasnije (nakon 5000km) povećala na 150 gr na 1000 km.
Za 9 hiljada dosipao sam 1,5 l što je ništa u odnosu na sintetilu koju pije.
Dakle, kod polusintetike ne važi pravilo isparljivosti preko leta. Barem u mom slučaju.
- dimges

sad sam punio benzin u Lukoilu, vidim imaju ovo ulje po ford specifikacij API SG/CD i i nije skupo, 230mkd/l, (~ 3.5leur/litar) litarsko pakovanje...nisam video , valjda nisu imali u momentu 4-5l kante, ali i ova cena je odlicna za polusintetsko 10w/40 ...
..ono italiansko ipi sam platio 310mkd ...
- oristic
Bio sam malo u potragu za uljima, Start u Nisu vise ne uvozi Formulu vec Motorcraft ulje 5w 30, prodavac mi kaze da je to isto ulje, cena naravno sitnica, ali bukvalno jer kantica od 5l kosta svega 2200 din sa besplatnom zamenom! Ajd sad neki komentar za ovo ulje MOTORCRAFT, navodno original Fordovo!
Mobil 1400 din 1l, Motul 1200 din 1l....sta mi je ciniti??????
Mobil 1400 din 1l, Motul 1200 din 1l....sta mi je ciniti??????
- coanew
- Poruka: 112
- Član foruma od: petak, 17. dec. 2010. u 11:44h
2200 rsd
ko to pakuje i po kojoj ceni prodaje kad se svi ugrade pa jos i za džabe menjaju ako kupis kod njih
ne bih rekao da je BP tako darezljiv
kod fordovih ulja meni nesto ne smrdi na dobro
sledeca zamena ce biti liqui-moly cuo sam da je ulje vrhunskog kvaliteta
ko to pakuje i po kojoj ceni prodaje kad se svi ugrade pa jos i za džabe menjaju ako kupis kod njih
ne bih rekao da je BP tako darezljiv
kod fordovih ulja meni nesto ne smrdi na dobro
sledeca zamena ce biti liqui-moly cuo sam da je ulje vrhunskog kvaliteta
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Ford formula 5-30 u focusa sam sipao vec drugi put, pre neki dan sam menjao ulje na 10k kilometara i koliko sam sipao prosli put, toliko sam i iztocio. Po meni ok ulje a i pristojne cene. kupujem ga u fordovoj prodavnici u Kraljevu, sa deklaracijom Grand motorsa kao uvoznika, tako da verujem da nije neki laznjak. 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- Gosa46
LIQUI MOLY vazi za jako kvalitetna ulja. Proizvode se u Nemackoj(naravno ako je originalno) i za razliku od drugih proizvodjaca koji za manje zahtevna trzista svoju robu isporucuju ko zna odakle.
Imaju jake deterdzente u sebi sto se moze odraziti na potrosnju ako se prelazi sa nekog mineralnog ili polusintetickog ulja u prvoj zameni.
Prilicno su skupa za polusinetiku (HC ulje)
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf ali imaju produzeni interval zamene zbog dobrog paketa aditiva.
Ja sam sada kupi ulje 5w40 G-Energy na Nisovoj pumpi za nekih 2600 dinara za 4l sto nije puno za sintetiku vrhunskog kvaliteta. A sto je najvaznije 100% sam siguran da je originalno i nije pakovano u nekoj garazi.
U katalogu imaju i ulje 5w30 sa Fordovim specifikacijama za one koji sumnaju u originalnost Fordovog ulja.http://g-energy.org/en/catalog/g-energy ... 5w-30.html
Imaju jake deterdzente u sebi sto se moze odraziti na potrosnju ako se prelazi sa nekog mineralnog ili polusintetickog ulja u prvoj zameni.
Prilicno su skupa za polusinetiku (HC ulje)

Ja sam sada kupi ulje 5w40 G-Energy na Nisovoj pumpi za nekih 2600 dinara za 4l sto nije puno za sintetiku vrhunskog kvaliteta. A sto je najvaznije 100% sam siguran da je originalno i nije pakovano u nekoj garazi.
U katalogu imaju i ulje 5w30 sa Fordovim specifikacijama za one koji sumnaju u originalnost Fordovog ulja.http://g-energy.org/en/catalog/g-energy ... 5w-30.html
- Gosa46
A zasto juris SG specifikaciju. Slobodno moze da uzmes neko ulje 10w40 sa API SL specifikacijom . Ovo je kvalitetnije i jos mozes da ga mesas sa drugim uljima ako dolivas.dimges piše:
sad sam punio benzin u Lukoilu, vidim imaju ovo ulje po ford specifikacij API SG/CD i i nije skupo, 230mkd/l, (~ 3.5leur/litar) litarsko pakovanje...nisam video , valjda nisu imali u momentu 4-5l kante, ali i ova cena je odlicna za polusintetsko 10w/40 ...
..ono italiansko ipi sam platio 310mkd ...
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Malo sam googlao, i jedino mesto na kome sam nasao cenu za Motorcraft 5W30 pakovanje od 5L je oko 24 USD, sto mu dodje oko 19 evrova.coanew piše:2200 rsd
Naravno ovo je cena na malo, za krajnjeg potrosaca.
Tako da i nije toliko niska, posto uvoznik sigurno ne kupuje po toj ceni.
Djak pesak 

- coanew
jeste i ja sam nasao u nemackoj 27e, znaci to mu je cena , ali opet u odnosu na druga ulja je bas bas jeftino
ja sipam 10w-40 mislim da je skuplje a isto fordovo
ako neko od clanova koristi liqui moly 5w-30 mogao bi da napise iskustvo sa tim uljem probao bih ga sledecu zamenu
ja sipam 10w-40 mislim da je skuplje a isto fordovo
ako neko od clanova koristi liqui moly 5w-30 mogao bi da napise iskustvo sa tim uljem probao bih ga sledecu zamenu
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Ljudi napraviste citavu filozofiju oko ulja.
Za Forda originalno Fordovo ulje i gradacija propisana fabricki i to je to.
Za Forda originalno Fordovo ulje i gradacija propisana fabricki i to je to.
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
viewtopic.php?f=94&t=19067
- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
@ Boki Rs
Amin.
Filozofija oko ulja se pravi tamo gde je fordovo ulje skuplje od ostalih, iz razloga što npr. nema generalnog uvoznika pa stiže samo po narudžbini ili se generalno teže nalazi. Ne zaboravimo i na pogrešnu sliku o Fordu kao autu koji je "skup za održavanje", pa neki trgovci to koriste kao žvaku za visoku cenu ulja. A ima i trgovaca koji ni ne znaju da postoje Fordova ulja, što sam i lično doživeo. Nazovem prodavnicu da pitam dal imaju, kad će tip meni: "to ne postoji"... JA:
"u redu, fala lepo doviđenja"... 
Amin.

Filozofija oko ulja se pravi tamo gde je fordovo ulje skuplje od ostalih, iz razloga što npr. nema generalnog uvoznika pa stiže samo po narudžbini ili se generalno teže nalazi. Ne zaboravimo i na pogrešnu sliku o Fordu kao autu koji je "skup za održavanje", pa neki trgovci to koriste kao žvaku za visoku cenu ulja. A ima i trgovaca koji ni ne znaju da postoje Fordova ulja, što sam i lično doživeo. Nazovem prodavnicu da pitam dal imaju, kad će tip meni: "to ne postoji"... JA:

Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- coanew
sav problem je u tom 5w-30 fordovom ulju sto se ljudi zale da im ga auto trosi ,a pogotovo u letnjem periodu kad su temperature znatno vise tad kao da im isparava
ja ga ne koristim i nemam problema ali drugi se zale
ja ga ne koristim i nemam problema ali drugi se zale