kako okrenuti šolje amortizera
-
- Poruka: 28
- Član foruma od: četvrtak, 2. jun 2011. u 18:40h
kako okrenuti šolje amortizera
Molim za hitan odgovor auto je na dizalici. Zanima me kako treba okrenuti šolje amortizera. Gornji dio na kom su tri šarafa je malo zakošen i ima na sebi strelicu koja pokazuje levo-desno (<------>). E sada da li ta strelica treba da pokazuje prednji zadnji točak ili lijev-desni prednji točak. Molim za pomoć ako može i slika radosti nema kraja!!!

- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: kako okrenuti šolje amortizera
Који је ауто у питању ?
Ако су сва 3 штрафа симетрична , онда нема везе на коју је страну окренут . Ако је носач сам несиметричан , онда је битно како иде на каросерију , мада све носаче које сам видео били су симетрични .
Ако су сва 3 штрафа симетрична , онда нема везе на коју је страну окренут . Ако је носач сам несиметричан , онда је битно како иде на каросерију , мада све носаче које сам видео били су симетрични .
- mbole
- Poruka: 14922
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Trebalo bi da je mondeo Mk3
Malo je sasavo napisano kako da se okrene:
1. Note: Make sure the arrow and the white line on the top mount are pointing to the front of the vehicle. Install the strut and spring assembly.
Tako da na osnovu ovoga tesko moze da se bilo sta zakljuci.
Ono sto sam nasao na netu je da strelice treba da pokazuju napred-nazad i da budu blize krilu nego motoru, ali informacija nije bas pouzdana, tako da ces morati da sacekas ili da neko pogleda kako je kod njega, ili da se javi Dragomir.
Malo je sasavo napisano kako da se okrene:
1. Note: Make sure the arrow and the white line on the top mount are pointing to the front of the vehicle. Install the strut and spring assembly.
Tako da na osnovu ovoga tesko moze da se bilo sta zakljuci.
Ono sto sam nasao na netu je da strelice treba da pokazuju napred-nazad i da budu blize krilu nego motoru, ali informacija nije bas pouzdana, tako da ces morati da sacekas ili da neko pogleda kako je kod njega, ili da se javi Dragomir.
Djak pesak 

-
Zaborvio sam u žurbi da napišem i koje je auto u pitanju "MONDEO 2.0 DIZEL 66 KW 2002 G. P."
Hvala "mbole" ja sam već postavio šolju tako kao što si ti objasnio. Odvrnuo sam malo lijevu šolju i pogledao kako je strelica okrenuta pa sam tako postavio i na desnoj strani. Inače sve sam to radio zato što je auto nije ravno stajalo odnosno desna strana je bila niža za 5 cm, pa sam mislio da je pukla opruga, međutim kada smo skinuli amortizer i oprugu stanje je bilo sljedeće opruga nije pukla ali je bila niža od nove za tačno 5 cm. Onada sam kupio novu oprugu i postavio je i sada je to sasvim drugo auto. Znam da opruge treba mijenjati u paru ali auto je kod mene tek pola godine i čini mi se da je prijašnji vlasnik postavio na desnu stranu (onu koju sam mijenjao) neku staru polovnu oprugu koja je sada kod mene potpuno dotrajala a lijeva mi izgleda sasvim dobro i auto se odlično ponaša u vožnji. Zanima me samo jedna stvar da li je se sada pomjerila optika trapa pošto sam je radio prije dva mjeseca, čini mi se da sada auto malo vuče ulijevo kada vozim brže na pravcu. Šta savjetujete da li da radim ponovo optiku trapa ili bi se sve riješilo da promjenim i lijevu oprugu?
Hvala "mbole" ja sam već postavio šolju tako kao što si ti objasnio. Odvrnuo sam malo lijevu šolju i pogledao kako je strelica okrenuta pa sam tako postavio i na desnoj strani. Inače sve sam to radio zato što je auto nije ravno stajalo odnosno desna strana je bila niža za 5 cm, pa sam mislio da je pukla opruga, međutim kada smo skinuli amortizer i oprugu stanje je bilo sljedeće opruga nije pukla ali je bila niža od nove za tačno 5 cm. Onada sam kupio novu oprugu i postavio je i sada je to sasvim drugo auto. Znam da opruge treba mijenjati u paru ali auto je kod mene tek pola godine i čini mi se da je prijašnji vlasnik postavio na desnu stranu (onu koju sam mijenjao) neku staru polovnu oprugu koja je sada kod mene potpuno dotrajala a lijeva mi izgleda sasvim dobro i auto se odlično ponaša u vožnji. Zanima me samo jedna stvar da li je se sada pomjerila optika trapa pošto sam je radio prije dva mjeseca, čini mi se da sada auto malo vuče ulijevo kada vozim brže na pravcu. Šta savjetujete da li da radim ponovo optiku trapa ili bi se sve riješilo da promjenim i lijevu oprugu?
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
U svakom slucaju odradi optiku trapa pa onda vidi dalje. Ako vuce u neku stranu pocni od guma, odnosno provjeri da li su sve gume naduvane jednako, okrenute kako treba (svaka guma ima oznake za smijer rotacije), pa onda idi dalje pregledom dijelova ovjesa. Koliko ja znam na tom mondeo-u pogresno postavljanje solje amortizera moze da utice na optiku trapa pa da auto malo vuce udesno ili ulijevo.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
Nismo se dobro razumjeli prije zamjene opruge sve je bilo u redu gume nove itd. Samo me zanima da li zamjena opruge moze poremetiti optiku trapa. Pošto je prošla optika uradjena sa starom oprugom koja je bila propala ali auto nije nigdje vuklo u stranu.
- mbole
- Poruka: 14922
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Najpre, nIje optika trapa vec geometrija trapa (auto nigde ne gleda
pa da mu treba opticar).
Naravno da kada pomeris tacku vesanja za 5cm promeni se i geometrija. Menja se direktno nagib tocka u odnosu na vertikalnu ravan koja ide duz automobila, a u zavisnosti od toga kakvog tipa je vesanje mogu da se promene i zatur i raspon (na znam kako tacno izgleda na Mk3)
Daklem obavezna je reglaza.

Naravno da kada pomeris tacku vesanja za 5cm promeni se i geometrija. Menja se direktno nagib tocka u odnosu na vertikalnu ravan koja ide duz automobila, a u zavisnosti od toga kakvog tipa je vesanje mogu da se promene i zatur i raspon (na znam kako tacno izgleda na Mk3)
Daklem obavezna je reglaza.
Djak pesak 

-
Ok "mbole" hvala na ispravci to sam sve čuo od majstora tako da jedan kaže ovako drugi onako a ja zapamtio optika. Valjda je tako zovu što se geometrija mjeri optičkim uredjajem.
Hvala još jednom znači obavezna reglaža.
Hvala još jednom znači obavezna reglaža.