Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

svetlo u kolima

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: svetlo u kolima

Poruka od 911s [SK] » petak, 6. jan. 2012. u 02:02h

Treba ti i taj relej sa vremenskom zadrškom.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

markesh
Poruka: 15
Član foruma od: ponedeljak, 30. jan. 2012. u 21:18h

Poruka od markesh » nedelja, 5. feb. 2012. u 23:47h

A meni ne rade svetla u kolima kada se otvore vrata i vozačeva i suvozačeva, a osigurač je dobar rulest . Focus 2000. :ford:

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8366
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 5. feb. 2012. u 23:51h

Prekidač na vratima, sijalice..
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

markesh

Poruka od markesh » četvrtak, 9. feb. 2012. u 18:39h

ma svetlo može da se uključi manuelno, na prekidač. Ali neće da se pali kad se otvaraju vrata :wtf:

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 9. feb. 2012. u 19:39h

Lepo ti kaže čovek, prekidač na vratima, iliti onaj mali taster koji vrata oslobode kad ih otvoriš. Proveri da nije oksidirao kontakt, otkačila se buksna... šta već
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

markesh

Poruka od markesh » petak, 10. feb. 2012. u 00:11h

moraću sutra to malo da pročačkam, al hladno je za medalju! :lele:

markesh

Poruka od markesh » petak, 10. feb. 2012. u 13:17h

Moram da dodam još jedan opis kvara. čačkao sam one prekidače i izgleda da su svi OK. A poenta je recimo da prednje svetlo može da se pali na pojedinačne tastere levo i desno a ukoliko hoću da ga uključim na onaj centralni taster gde se bira da li će svetlo da se pali na otvaranje vrata, da se ne pali ili konstantno da bude uključeno onda ne reaguje uopšte, isto tako i pozadi...

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » petak, 10. feb. 2012. u 14:06h

markesh piše:ma svetlo može da se uključi manuelno, na prekidač. Ali neće da se pali kad se otvaraju vrata :wtf:
markesh piše:A poenta je recimo da prednje svetlo može da se pali na pojedinačne tastere levo i desno a ukoliko hoću da ga uključim na onaj centralni taster gde se bira da li će svetlo da se pali na otvaranje vrata, da se ne pali ili konstantno da bude uključeno onda ne reaguje uopšte, isto tako i pozadi...
Odluči se. hahahaha
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

markesh

Poruka od markesh » petak, 10. feb. 2012. u 14:54h

pa vidi ovako, na prednjem svetlu postoje tri prekidača, a kad sam rekao prekidač mistio sam na onaj srednji ili ti glavni :D

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » petak, 10. feb. 2012. u 16:52h

E pa vidiš vic, levo i desno su ti takozvana "svetla za mape", i nemaju veze sa tim centralnim koje je jedino svetlo koje se pali otvaranjem vrata (ili prebacivanjem tog prekidača sa tri položaja u onaj koji ga direktno uključuje).

Otvori svetlo i proveri da nije krepala sijalica, za početak.
pozdrav, Bojan

Slika

markesh

Poruka od markesh » petak, 10. feb. 2012. u 18:05h

Prvo što sam proverio to su sijalice. I napred i nazad i obe su ok :)

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 11. feb. 2012. u 06:53h

Onda preostaje centralni prekidač, kontakti sijalice i centralnog prekidača, kablovi ili elektronika, metodom eliminacije.

Vidi da li postoji napon na dovodima do kontakata sijalice kada prebaciš centralni prekidač na položaj u kome svetlo treba da radi konstantno. Ako postoji, onda su verovatno kontakti sijalice oksidirali ili ne naležu dobro na sijalicu.

Ako nema napona tu, proveri isto na polovima prekidača. Ako postoji, onda je verovatno prekidač u maleru. Možeš i da odspojiš prekidač i proveriš njegovu provodljivost.

Ako je tu sve OK (prekidač radi, sijalica nema napon) kreni dalje, svetlo kontrolišu dva modula/releja: centralni modul tajmera (CTM, istovremeno kontroliše i npr. rad brisača) i on ti je ona najveća budža na kutiji sa osiguračima sa strane na kojoj se kače kablovi, i relej uštede baterije (kontroliše takođe i rad električnih retrovizora) i nalazi se u kutiji sa osiguračima u redu releja koji je odmah iznad osigurača, drugi relej po redu sa desne strane, sitniji od svog desnog suseda i otp. iste veličine kao njegov levi sused. Ako nemaš probleme sa brisačima i retrovizorima, pretpostavljam da ta dva modula rade.

Osigurači koji su vezani sa unutrašnjim osvetljenjem su F35 i F36, moguće je da utiću i F50 i F59 (takođe se vezuju na CTM).

Na kraju ostaje da proveriš provodljivost kablova, možda je u nekom od njih prekid. thumbsuph
pozdrav, Bojan

Slika

markesh

Poruka od markesh » nedelja, 12. feb. 2012. u 16:43h

Upravo sams ad prešešljao sve osigurače i svi su ok. Ali desilo mi se nešto čudno a to je da kad sam stiskao onaj prekidač za svetla u vratima nekoliko puta za redom nakon toga je počeo da se čuje zvuk u predeu iza zadnjih vrata, negde u gepeku. Kad god ga stisnem rukom i pustim ga nešto svirne tamo nazad :S :lele:

markesh

Poruka od markesh » utorak, 14. feb. 2012. u 01:02h

markesh piše:Upravo sams ad prešešljao sve osigurače i svi su ok. Ali desilo mi se nešto čudno a to je da kad sam stiskao onaj prekidač za svetla u vratima nekoliko puta za redom nakon toga je počeo da se čuje zvuk u predeu iza zadnjih vrata, negde u gepeku. Kad god ga stisnem rukom i pustim ga nešto svirne tamo nazad :S :lele:
Jel zna možda neko šta se to čuje i zašto??

knez91

 
Poruka: 2312
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » subota, 1. sep. 2012. u 15:23h

Da dignemo temu iz prasine.

Danas nesto cackao oko kola pa reko da i ovo pogledam (jer sam video instalacije kod roberta pa otprilike video gde su zice), skinem taj deo, izvucem te dve zice iz velikog dzeka tj izvucem samo zeleno crnu koja ide od suvozacevih vrata i prislonim na taj pin gde inace stjo i radi normalno, (skinut je bveliki dzek pa reko da probam), ali stavim je na mesto gde ide crveno crna (sa vozacevih vrata) ovim dolazim do nekog zakljucka da je u samjoj tabli nesto poebano? jel ima nekog leka, ili da vezem sve na suvozaceva vrata (ako se sme) pa da tako radi?
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » subota, 13. okt. 2012. u 05:09h

Koje sijalice idu u mondeo mk3 uzeo bih LED
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

Kennym
Poruka: 845
Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h

Poruka od Kennym » petak, 6. sep. 2013. u 23:32h

Imam samo jedno centralno svetlo kod vozača koje je radi sve super i kad se otvaraju vrata i kad svetli non-stop. Stavio sam sijalicu od 10w tako da mogu konac u iglu da udenem u sred noći hahahaha Ali mene zanima da li moze da se smanji vreme gašenja svetla jer sam merio i treba mu 25sek da se potpuno ugasi. Da li je to do sijalice ili do nečega drugog? Kad upalim auto ono se ugasi a kad ugasim auto ono se opet upali... WTF?! Jel to tako treba ili ne? Fokus 2001. 1,8 tddi

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » subota, 7. sep. 2013. u 00:29h

Mislim da nije moguce smanjiti interval, ali sto ti to smeta. I onako se gasi odmah kad zakljucas auto. nema to veze sa sijalicom. Cim das kontakt gasi se svetlo, cim okrenes kljuc sto bi rekli na nulu pali se svetlo, tako i treba da radi ... :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » subota, 7. sep. 2013. u 00:32h

Tako treba.

Kennym
Poruka: 845
Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h

Poruka od Kennym » subota, 7. sep. 2013. u 12:40h

Ne znam, čini mi se da mu treba večnosta da se ugasi... Mada možda zato što sam navikao na starom eskortu da se odma ugasi kad zatvorim vrata i ne pali se kad ugasim auto :D Ali kako je tako je, sad moram da se prilagodjavam :D

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » subota, 7. sep. 2013. u 12:46h

Pomeri prekidac u off, pa nece da se pali.

Odgovori

Povratak na „Instalacije“