Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ulje u menjacu.

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
fordoni
Poruka: 200
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 21:24h

Ulje u menjacu.

Poruka od fordoni » četvrtak, 22. dec. 2011. u 13:10h

Nekoliko majstora kojima sam se obratio kazu da sinteticko ulje u menjacu(u pitanju je fokus 2002) nema potrebe menjati.Licno mislim da ono treba da se menja...Da li su u pravu?

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Ulje u menjacu.

Poruka od dule0911 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 13:16h

Postoje nova ulja koja imaju veoma dug interval zamene, ali to iz Focusa treba promeniti, koji je interval to vec ne znam.
Fiesta!!

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 22. dec. 2011. u 13:17h

http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =38&t=2852

Pogledaj ovu temu jeste da je u pitanju ulje u mjenjacu za mondeo ali slicno je i za focus. Ulje u mjenjacu tvog Focusa jeste "fill for life" ali licno mislim da to "for life" znaci da bi ga nakon 8 do 10 godina eksploatacije trebalo zamijeniti.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 13:35h

Pa da, slicno danas reklamiraju nove automobile i njihova ulja (valjda se zovu low friction, mozda se i varam).
Ali je to "for life" na zapadu koliko je auto kod prvog vlasnika, znaci 4-5 godina i cao zdravo :)

Ja sam na svom Mondeu zamenio. I zamenicu opet za 4-5 godina (ili 200k km, sta pre dodje).
Fiesta!!

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 23. dec. 2011. u 00:59h

Zaboravili ste da mu kazete "sitnicu" :)
Na tim menjacima ne postoji cep za ispustanje ulja (bas zato sto je "for life").
Drugim recima, da bi promenio ulje, mora menjac napolje, ili neke kerefeke sa crevcima itd.
Sve u svemu, ako si bas nameracio da ga menjas (iako fabrika kaze da ne moras), sacekaj zamenu lamele.

Usput ni u jednom servisnom intervalu (ni na 15 godina, ni na 1.000.000 kilometara) ne postoji zamena ulja u menjacu.
Djak pesak :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 23. dec. 2011. u 08:26h

za ovo ne znam jer na mom mondeo-u ima taj cep (govorim o MMT6 mjenjacu sa 6 brzina) tako da se ulje moze normalno promijeniti....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » petak, 23. dec. 2011. u 08:47h

Sestobrzinci imaju cep za ispustanje (i na focusu).
Petobrzinci (B5/IB5, MTX75) ga nemaju, a posto nije napomenuo, pretpostavljam da je petobrzinac.

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 23. dec. 2011. u 19:05h

Posto nisam mehanicar a na ovom linku kaze da moze to da se radi i sa MTX75 mjenjacima http://www.fordwiki.co.uk/index.php/MTX-75_Oil_Change sa napomenom
Note for Mk3 drivers with MTX-75 Gearbox:
The drain plug is at the rear of the box, its axis is transverse, with the allen key top facing towards the drivers side of the car.
Neka se javi neko ko zna pa da pomognemo covjeku posto stvarno mislim da na autu nista ne traje dovijeka. :) :ford:

fordoni
Poruka: 200
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 21:24h

Poruka od fordoni » subota, 24. dec. 2011. u 12:16h

Menjac je sa 5 brzina i koliko znam cep je sa strane menjaca(nije na donjoj strani kao za karter).Jednom prilikom je majstor gledao ispod kola pa sam ga je iz radoznalosti pitao za sta je i on rece cep od menjaca.Cini mi se da sam na nekom drugom forumu procitao da je neko menjao na fokusu ulje u menjacu na 100 000 km po zahtevu njegovog majstora.Da li je to fabricki interval to ne znam,ali ako mbole kaze da takav interval ne postoji onda...???

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 26. dec. 2011. u 08:59h

Ne kazem ja. Kaze knjizica sa servisnim intervalima koju dobijas uz auto.
Takodje isto kaze i fordwiki na pocetku teksta:
"The oil for MTX-75 is designed with fill-for-life which is 'supposed' no need to be changed."

Moguce je da nisu svi MTX menjaci identicni. Vidim na crtezu delova za mondeo Mk2 dva cepa (bas cu da proverim, nisam ni gledao na mondeu), ali kod focusa vidim samo jedan. Na orionu sam imao B5/IB5, i on definitivno nema cep za ispustanje (trazio sam ga dok nisam uklavirio da se ne menja).

drazacop
Poruka: 39
Član foruma od: subota, 31. mar. 2012. u 09:28h

Poruka od drazacop » ponedeljak, 21. jan. 2013. u 15:17h

koje ulje ide u menjač kod fieste 1.25 zetec se? Koja količina i koliko košta? :clap:

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“