Hladnjak, termostat ili nesto trece???...
Moderator: Dragomir
- pavke_88
- Poruka: 209
- Član foruma od: utorak, 22. dec. 2009. u 16:54h
Hladnjak, termostat ili nesto trece???...
Pozdrav svima... Problem je sledeci... Upalim auto, auto polako pocne da se zagreva i temperatura ode skoro do crvenog, pa padne do plavog pa opet malo vise od sredine se popne pa padne i tako u krug... Sumnjam na hladnjak jer kad krene da pada prvi put, oblak pare se digne ih haladnjaka u tom trenutku i mislim da ima neku rupicu cim se pusi... To mi se i pre desavalo pa sam koristio onaj zaptivac za hladnjak medjutim cim otvorim kompresionu bocu, problem se ponavlja i ja imam muke... O cemu tu moze da se radi??? Da li je moguce da zbog rupe u hladnjaku ja imam taj vazduh u sistemu ako je uopste i on u pitanju??? Ja vise nisam pametan, ako ima neko neko resenje, neka predlozi... Hvala unapred... P.s Da napomenem, zracio sam sistem i nista ne pomaze, a sto je zanimljivo je to da mi u voznji te oscilaci jako malo pravi, sto se vise auto zagreva, to skazaljka sve manje se krece i na kraju bude po sredini i tako stoji stalno...
Ford Sierra 2.0i GL DOHC - zakon. 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Hladnjak, termostat ili nesto trece???...
Na ladi ili jugu?
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
e sada da cujem one pametnjakovice sto koriste razne stvari- tecnosti za zaptivanje rupica, tj sistema u ovom slucaju.....
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... +hladnjaka
da ti neduva kompresiju na posudu jedino....
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... +hladnjaka
da ti neduva kompresiju na posudu jedino....
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Evo čuješ jednog od pametnjakovića... reci Darko ?
Ništa mu se nije promenilo sa tim čudom... on je i pre toga imao problem ako si uopšte čitao šta je čovek napisao.
Rekao bih da imaš problem sa glavom motora tj sa dihtungom glave... verovatno je već kasno pošto vidim da ti je dolazila temp do crvenog a to je u 99% slučajeva dovoljno da nastrada dihtung i da iskrivi glavu pošto je aluminijumska.
A pored tog problema imaš sigurno i još neki maler u rashladnom sistemu čim ti se to desilo... to već mora sistemom testiranja i eliminacije da se nađe krivac podizanja temperature.
Ništa mu se nije promenilo sa tim čudom... on je i pre toga imao problem ako si uopšte čitao šta je čovek napisao.
Rekao bih da imaš problem sa glavom motora tj sa dihtungom glave... verovatno je već kasno pošto vidim da ti je dolazila temp do crvenog a to je u 99% slučajeva dovoljno da nastrada dihtung i da iskrivi glavu pošto je aluminijumska.
A pored tog problema imaš sigurno i još neki maler u rashladnom sistemu čim ti se to desilo... to već mora sistemom testiranja i eliminacije da se nađe krivac podizanja temperature.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- darko darko
kada sam sipao likvi moli, ovo se i meni desavalo, znaci prvo brdo temperatura gore, niza brzina veci obrtaji i temperatura pada, kao da ne okrece vodu, pre toga mi je slino jer je gubio vodu, verovatno mu je zapusen hladnjak i pumpa lose radi, termostati sve zivo otislo u q, prodao sam kola i nisam resio problem, sada sta ce leti da radi nemam pojma, te stvari za zaptivanje nisu dobre i ne bi trebalo da se koriste, i ne bi savetovao neko da se zajbe kao ja, osim za prodaju
....
e jedino al cisto sumnjam da neko nije upoznat sa kompresijom u posudi, i mehuricima kada da gas.....

e jedino al cisto sumnjam da neko nije upoznat sa kompresijom u posudi, i mehuricima kada da gas.....
- Markedjani
- Predsednik kluba
Vidi darko... ja sam i u drugoj temi lepo napomenuo da to sredstvo za zaptivanje treba koristiti isključivo u slučaju kad hladnjak malo pušta a ostatak sistema je ispravan.
Na dva auta sam koristio Wurth zaptivač (gagi mi je dao taj zaptivač) i završio je sasvim fino posao... jedan auto (scorpio) još uvek ne troši tečnost,drugom autu (Sierra) je posle godinu ipo dana popustila ta tečnost i sad bi trebalo da se zakrpi taj hladnjak ili da se menja... što znači radi svoj posao za šta je namenjen,privremeno zaptivanje.
A to što je tebi ceo prethodni auto bio u k***u tu već ne postoji nijedna magična tečnost koja bi rešila te probleme
Na dva auta sam koristio Wurth zaptivač (gagi mi je dao taj zaptivač) i završio je sasvim fino posao... jedan auto (scorpio) još uvek ne troši tečnost,drugom autu (Sierra) je posle godinu ipo dana popustila ta tečnost i sad bi trebalo da se zakrpi taj hladnjak ili da se menja... što znači radi svoj posao za šta je namenjen,privremeno zaptivanje.
A to što je tebi ceo prethodni auto bio u k***u tu već ne postoji nijedna magična tečnost koja bi rešila te probleme

- pavke_88
I meni je taj zaptivac koristio jedno vreme, ali sada izgleda da je i samom hladnjaku dosao kraj tako da mi ni to vise ne pomaze... Da li moze da vuce vazduh u sistem ako je busan hladnjak i da li isti moze da se krpi, jer ni sam ne znam od kog materijala je pravljen???? Da li i zbog toga mi dize temperaturu ili je to proizvod pregorelog dihtunga??? P.S. U pitanju je Sierra 2.0 dohc 88kw...

- darko darko
daleko od toga da je moj auto bio u ku*cu, da je bio u ku*cu negde bi me ostavio u kvaru na 640 000 predjenih kilometra, samo nema sta vise da se trazi od njega, veca su ulaganja nego za te pare da kupis noviji, bas ovo sto sam ja uradio, za to sto bi ulozio u njega dobio ja noviji i bolji, nego mi je jedan seljak sipao benzin a drugi polomio hladnjak kada ga je skidao, pritom nije zasrafio traverznu osovinu koja je ispala na auto putu, a ne znam ni zasto je skidao, hladnjak moze i drugacije, hladnjak sam popravio licno i nije cureo vise, trece nisam wurt nikada koristio, ali provereno tecnost za zaptivanje rupica zapusava sitem i kraj, za wurt ne znam, likvi moli provereno videcete, nezelim da se neko ispali kao ja, ima jedna neznam kako se zove americka bila je ful ...Markedjani piše:Vidi darko... ja sam i u drugoj temi lepo napomenuo da to sredstvo za zaptivanje treba koristiti isključivo u slučaju kad hladnjak malo pušta a ostatak sistema je ispravan.
vidis da je neporazum i da covek nezna sta je kompresija koja napumpava vodeni prostor....
kada nevalja dihtung, onda pritisak kompresije duva u vodieni prostor i kada otvoris cep na posudi, on tuda izbacuje mehure kada das gas...
ako auto ne funkcionise kako treba jedan deo, on vuce jos deset drugih kvarova, recimo ako kao ja sipam likvi moli, auto se pregreva, treba menjati termostate vodenu pumpu....., pregrejati motor, a to vuce posle sve drugo.
dace bog da nekoristim vise, upropastio sam auto....
- Markedjani
- Predsednik kluba
Odustajem... pobedio si.

- darko darko

zezam se, da si imao okrsajne svadje sa mojom zenom, vise te niko ne bi pobedio nikada, ajde, samo pizdim, zao mi mondea sto je onako nabijao temperaturu, nije mu to trebalo, mogao sam malo da obaram rekord u kilometrazi

- Markedjani
- Predsednik kluba
Ma sve je u redu... bitno je da si uništio čoveku temu pričom kako je tvoj mondeo počeo da se pregreva kad si sipao zaptivač a njemu je auto pregrevao i pre sipanja toga.
Tako da jeste... u pravu si... zapušava sistem.
Ali to kod njega nije slučaj i nisi ništa pomogao u rešavanju problema samo si bezveze u svom stilu uneo klasičnu zabunu i bespotrebnu polemiku.
Tako da jeste... u pravu si... zapušava sistem.
Ali to kod njega nije slučaj i nisi ništa pomogao u rešavanju problema samo si bezveze u svom stilu uneo klasičnu zabunu i bespotrebnu polemiku.

- darko darko
poceo je da se pregreva jer je gubio prvo rashladnu tecnost, kada izgubi-iscuri, a tek posle sipanja na uzbrdicama itd itd i kada je ima, ja kazem kako je moje misljenje neka se nadje ili nenadje tu...
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: nedelja, 12. jun 2011. u 22:13h
Meni to deluje da
Poslednja izmena: dekysa, na dan sreda, 4. jan. 2012. u 22:24h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Markedjani
- Predsednik kluba
Totalno sam zaboravio na termoprekidač... pali li ti uopšte ventilator ?
I kad pali ?
I kad pali ?

- pavke_88
Imam termoodavac i pali mi ventilator u gornjem delu skale, po mom misljenju, taj posao dobro obavlja... Ako je termostat, da li bi on kasno otvarao i u voznji, tj dok auto radi?, jer meni se to desava po paljenju posto se auto ohladi, dakle kada prvi put termostat otvori, onda kao da zaglavi pa mi tek u gornjem delu skale otvori... Da ne zaglavljuje on zbog praha sto imam u sistemu koji sam sipao kako bih resio problem??? Jedino da njega promenim i da zakrpim taj hladnjak, tj da ga promenim, pa da vidim kako ce se onda ponasati... ne znam sta mi je drugo ciniti...

- darko darko
e posto sam ocrnjen, da mi ne verujes, ali nije izgleda do praha tog sto si sipao, treba da upali ventilator po iskustvu forda, za debljinu skale preko polovine, znaci ili termodavac ili termostat, pa ti moras sam, kada otvara i kada pali....
ajde mozda -neznam dali je dobar smer ventilatora, da nisu naopako stavljeni kablovi, a mozda, mada bi bilo samo kod opterecenja, zezati zbog praha...
ajde mozda -neznam dali je dobar smer ventilatora, da nisu naopako stavljeni kablovi, a mozda, mada bi bilo samo kod opterecenja, zezati zbog praha...
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: nedelja, 12. jun 2011. u 22:13h
Ne znam koliko je
Poslednja izmena: dekysa, na dan sreda, 4. jan. 2012. u 22:25h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- pavke_88
Koliko sam se informisao i shvatio neke majstore sto su mi objasnjavali ovu moju situacije, radi se o tome da ako udje vazduh u sistem, onda dize temperaturu jer vazduh ne moze da otvori termostat a da bi se to desilo, tecnost mora da postigne tu temperaturu, a to se desi tek posto mi skazaljka ode skoro do crvenog, pa kada termostat odradi svoje, temperatura padne skoro do plavog, tj do donje dranice NORM skale... Ne znam, ali cu prvo resiti pitanje hladnjaka pa ako nije to u pitanju, onda termostat i sve redom do dihtunga glave, jer ne znam vise ni sam sta da radim... 

- darko darko
dihtung glave nabija pritisak u posudu, znaci odes do auta, upalis, das gas, i ako naduje creva, napravi pritisak, nije dobro, ili ako otvoris posudu, a kada osturiras auto ima baloncica i mehurica, pritiska nevalja, mada verovatno nije, svaki priuceni majstor bi trebao to da zna, a vazdug u sistemu- imas na crevu plasticni deo gde se ispusta, obicno najvece crevo kod hladnjaka, najvislja tacka, ispustis i nema problema, vazduh se lako ispusta i ne bi trebao da pravi tolike probleme, znaci poslusaj @dekysa i skidaj termostat prvo, pod uslovom da nema kompresije u vodenom prostoru, cudnog pritiska, i da si lepo izbacio vazduh iz sistema...
- zelimir
- Poruka: 85
- Član foruma od: nedelja, 3. maj 2009. u 00:53h
Posle dužeg vremena imam problem sa Mondeom na ovu temu.Najpre sam primetio da mi ne radi grejanje a onda kada sam posle nekog vremena pogledao na skalu temperatura otišla u crveno.Kada ugasim auto u roku od minuta se vrati na polovinu a isto tako brzo posle paljenja skoči.Termostat,termodavač ili nešto treće,izgleda da ću morati do Gagija odavno nisam bio 

- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Како знаш да ниеј проблем до електрике ? Јер си мерио температуру расшладне течности када оде у црвено , мислим кад осцилује горе доле ? Постоје унимери који имају сонду за мерење температуре са грешком од 1ог % . Сам унимер ниеј више од 500 динара , па са њим превери да ли стварано скаче температура или лудује скала .
Ако је физички стварно присутан проблем са прегрејавањем , ја бих типовао на дефектни термостат .
Ако је физички стварно присутан проблем са прегрејавањем , ја бих типовао на дефектни термостат .
- zelimir
Nije do skale ,duva potpuno hladan vazduh a grejanje je na maximumu,moze svasta da bude.....sutra cu da pogledam po danu...
- zelimir
Sad dolazim od majstora
.Nije termostat nego nešto neverovatno.Objašnjenje je sledeće, ne radi mi vodena pumpa ali nije crkla sama vodena pumpa već pogon vodene pumpe tj pošto se ona preko nekog vratila pogoni preko vakuum pumpe treba zameniti vodenu i vakuum pumpu.....Molim pre svega Gagija za hitan komentar šta da radim pošto je cifra za vakuum pumpu i vodenu katastrofa......

- koske
- Poruka: 45
- Član foruma od: petak, 25. nov. 2011. u 17:19h
Mondeo 1.8i, '95. god, benzin+TNG.
Problem sa temperaturom motora. Ponekad mi se desi da kazaljka na skali neće da ode u NORMAL, vozim skoro 20 min, i dalje je na belom, ispod NORMAL-a. Ili se zagreje normalno, pa onda u vožnji van grada iz čista mira ode skoro ispod NORMAL-a, tj. ohladi se. Ja onda turiram malo u leru, i povrati se, uglavnom. Kad ga upalim hladnog normalno prebaci na plin kad se zagreje do određene tačke, kao i ranije kad je bilo sve OK. Da li je to znak da treba zameniti termostat? Kažem ovo nije učestalo, samo ponekad se dešava. Molim za pomoć.
Problem sa temperaturom motora. Ponekad mi se desi da kazaljka na skali neće da ode u NORMAL, vozim skoro 20 min, i dalje je na belom, ispod NORMAL-a. Ili se zagreje normalno, pa onda u vožnji van grada iz čista mira ode skoro ispod NORMAL-a, tj. ohladi se. Ja onda turiram malo u leru, i povrati se, uglavnom. Kad ga upalim hladnog normalno prebaci na plin kad se zagreje do određene tačke, kao i ranije kad je bilo sve OK. Da li je to znak da treba zameniti termostat? Kažem ovo nije učestalo, samo ponekad se dešava. Molim za pomoć.
- pavke_88
Verovatno imas vazduha u sistemu, koliko sam ja mogao da zakljucim... To sto ti se ponekad desava a ponekad ne, je isto kao i kod mene a jos uvek nisam nasao resenje, cak i kada ga ozracim, izbacima taj vazduh, ponovo se vraca problem... Da li ti je hladnjak dobar, ne curi negde? jel ti trosi vodu mozda??