Darko Darko u potrazi za Mondeom mk3!
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Darko Darko u potrazi za Mondeom mk3!
to saltanje u nizu kod preticanja..dakle u manuelnom vozite se 6. iza nekoga pri 80-100 i sekundu pre nego sto krenete vi jednim potezom vratite u 4. i odmah ste spremni malo pre nego sto vam se otvori put..
kod automatika vi startujete iz te 5. brzine i pomalo ubrzavate dok on vraca u 4. pa u 3. (jer gura motor u obrtaje) i u tom saltanju u nizu vi gubite sekunde jer ne mozete da imate spremnu 3. ili 4. jer ne zelite pod obrtajima da pratite nekog a i kad vrati u 3. vi imate sporo ubrzanje jer ovaj motor ne vuce u visokim obrtajima..
jedino manuelni mod kod automatika moze ovo donekle da resi ali je tad dooosta spor, dosta vremena prodje od klika za nizu do njegove stvarne promene..a i opet morate rucno tu radnju da odradite tako da automatik nema smisla kod takve situacije..
po gradu se slazem ali ceo sistem je nategnut jer dok stojite morate drzati kocnicu jer vas motor konstantno gura..jedino da izbacite u N ali tu opet automatika nema smisla kad opet morate nesto rucno..
kod automatika vi startujete iz te 5. brzine i pomalo ubrzavate dok on vraca u 4. pa u 3. (jer gura motor u obrtaje) i u tom saltanju u nizu vi gubite sekunde jer ne mozete da imate spremnu 3. ili 4. jer ne zelite pod obrtajima da pratite nekog a i kad vrati u 3. vi imate sporo ubrzanje jer ovaj motor ne vuce u visokim obrtajima..
jedino manuelni mod kod automatika moze ovo donekle da resi ali je tad dooosta spor, dosta vremena prodje od klika za nizu do njegove stvarne promene..a i opet morate rucno tu radnju da odradite tako da automatik nema smisla kod takve situacije..
po gradu se slazem ali ceo sistem je nategnut jer dok stojite morate drzati kocnicu jer vas motor konstantno gura..jedino da izbacite u N ali tu opet automatika nema smisla kad opet morate nesto rucno..
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
@matke, ovaj je bukvalno odleteo u rikverc, ubacen u D, na uzbrdici, bas nimalo nisam osetio kocenje, imao sam srece nista nije bilo iza 5 metara, kako to, i ja sam sumnjao da je u kvaru, al mi svi rekose da nema kocenje nikakvo...
- matke
- VIP
- Poruka: 308
- Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h
vidis kod mene nije takva situacija-auto na uzbrdici drzi i eventualno polagano popusta u rikverc,dok na ravnom pomalo tezi da krene -nista drasticno dovoljno je lagano da prislonim nogu na kocnicudarko darko piše:@matke, ovaj je bukvalno odleteo u rikverc, ubacen u D, na uzbrdici, bas nimalo nisam osetio kocenje, imao sam srece nista nije bilo iza 5 metara, kako to, i ja sam sumnjao da je u kvaru, al mi svi rekose da nema kocenje nikakvo...
za saltovanje kod obilazenja treba najvise privikavanja,vise puta mi se desavalo da prerano pritisnem gas on presaltuje u nizu i jurne ka vozilu koje treba da obidjem,naravno prerano, pa onda koci on ubacio u visu.

postoji jos jedna zanimljivost kod ovog menjaca,za one zustrije vozace prepoznaje zustriju voznju i podize saltovanje na vecim obrtajima.npr.kod solo voznje menja brzinu oko.. 2500 obrataja mozda i nize, ako krenem zustrije da ga vozim podize saltovanje na 3000obrtaja.za bas zustru voznju tu je najbolje prebacis u tiptronik i samo gas bez diranja komandi,elektronika odradjuje sama sve,tj.saltuje sve u crveno
znaci ima prednosti ima i mana stvar ukusa.nadam se da sam bar nekom pomogao u razumevanju ovog japanca(jatco-menjac,made in japan)u nasem fordu.nije savrsen ima i boljih ali i nije los

- darko darko
- alekco
- Poruka: 178
- Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h
Evo i ja da se ukljucim u ovu, po malo zastarelu temu.
Ja vozim Mondeo MK3 2.0 16V automatik sa 4 brzine. Pre 3 nedelje mi je crko menjac, i jos je na popravci, problem je nabavka delova. Ali dobro. Popravka nije skupa, kad se uzme u obzir koliko kosta zamena seta kvacila sa plivajucim zamajcem. Voznja sa automatskim menjacem je pravo uzivanje. Auto stoji na uzbrdici, predjes 400 km bez stajanja a odmoran si kao da si trknuo do trafike. Kod obilazenja nema problema, krenes sa pola gasa, pa ako treba da izvuce kick-down. Potrosnja jeste veca, ali i sve zavisi kako vozis. Meni je noga teska na gasu, ali ne moze ni jedan audi i pasat da mi prismrdi na semaforu.
Za auto put je keva tempomat. Samo drzis volan i uzivas.
Godinama sam vozio samo automobile sa manualnim menjacima i ovo mi je privi automatik. I pored ovog kvara, i sledeci auto ce isto biti automatik. Atrofirace mi leva noga
Jedine mane koje sam nasao su povecano koriscenje kocnice, u nedostatku jaceg motornog kocenja. I sto automobili sa ATM ne bi trebali da vuku prikolice, da slepaju druga kola itd. U mom autu nikad nije promenjen filter menjaca i opet je presao 220 000km. Do sada bi bar promenio dva seta kvacila ili tako nesto.
Ja se ne bih puno dvoumio, jedino sto kod nas u zemlji kad nekome spomenes ATM odmah se hvataju za glavu i prvo sto kazu...pa to se kvari. Sve se kvari, pa opet nista. Ne znam kako ide isti auto sa manualnim ali sto se tice AMT, nisam nasao zamerke. Pa ako hoces da guzvas asfalt, kupi ST220
Ja vozim Mondeo MK3 2.0 16V automatik sa 4 brzine. Pre 3 nedelje mi je crko menjac, i jos je na popravci, problem je nabavka delova. Ali dobro. Popravka nije skupa, kad se uzme u obzir koliko kosta zamena seta kvacila sa plivajucim zamajcem. Voznja sa automatskim menjacem je pravo uzivanje. Auto stoji na uzbrdici, predjes 400 km bez stajanja a odmoran si kao da si trknuo do trafike. Kod obilazenja nema problema, krenes sa pola gasa, pa ako treba da izvuce kick-down. Potrosnja jeste veca, ali i sve zavisi kako vozis. Meni je noga teska na gasu, ali ne moze ni jedan audi i pasat da mi prismrdi na semaforu.

Godinama sam vozio samo automobile sa manualnim menjacima i ovo mi je privi automatik. I pored ovog kvara, i sledeci auto ce isto biti automatik. Atrofirace mi leva noga

Jedine mane koje sam nasao su povecano koriscenje kocnice, u nedostatku jaceg motornog kocenja. I sto automobili sa ATM ne bi trebali da vuku prikolice, da slepaju druga kola itd. U mom autu nikad nije promenjen filter menjaca i opet je presao 220 000km. Do sada bi bar promenio dva seta kvacila ili tako nesto.
Ja se ne bih puno dvoumio, jedino sto kod nas u zemlji kad nekome spomenes ATM odmah se hvataju za glavu i prvo sto kazu...pa to se kvari. Sve se kvari, pa opet nista. Ne znam kako ide isti auto sa manualnim ali sto se tice AMT, nisam nasao zamerke. Pa ako hoces da guzvas asfalt, kupi ST220

- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
kupio polovan mondeo i presao 130.000 bez intervencija na pomenutim sistemima..
- darko darko
ne bih nikada pomislio na manuelni da je ista potrosnja, sto je kod mk 4 i to samo kod 140 hp i 163 hp (znaci nevazi za 131 ks) razlika u potrosnji skoro nikakva 

- alekco
- Poruka: 178
- Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h
Daj neki detalj o novom clanu porodice 

- darko darko
nisam kupio nista, razmiljam da odem po njega, znas da ja nezurim prilikom prodaje, a tek prilikom kupovine 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- darko darko
cekam pasos, bar jeno deset dana....
ili da posaljem nekoga
ili da posaljem nekoga
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
Pošalji mene sa parama 

...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
- darko darko
za pare nebrini, parenemam, idem da uzmem na ler, ili ako me nebude video kad sam kupovao