Pa i ovde je oko 5-6E litar 10/40 ako se dobro secam, a i nije neka razlika od 5.8 do 6dimges piše:i ulje Formula Ford 10/40 polusintetsko je oko 6 eur/litar, pa najveći privatni fordov servis, Hamza Ford, koji radi samo ford ne drži više Formulu nego ..., litar je 5.8 eur/l polusintetsko 10/40
Ulje za menjac
Moderator: Dragomir
- mbole
- Poruka: 14901
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Ulje za menjac
Djak pesak 

- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
..da, ali on smatra da je Midland viša klasa, cena je 350mkd/litar, 5.8eu, ali za ulje iz bureta...mbole piše:Pa i ovde je oko 5-6E litar 10/40 ako se dobro secam, a i nije neka razlika od 5.8 do 6dimges piše:i ulje Formula Ford 10/40 polusintetsko je oko 6 eur/litar, pa najveći privatni fordov servis, Hamza Ford, koji radi samo ford ne drži više Formulu nego ..., litar je 5.8 eur/l polusintetsko 10/40
Nego ništa nisam uradio s uljem za menjač, znači u mojoj fordovoj knjizi piše Synthetic 75W-90 ili
Ford Specification No. WSD-M2C-200B ..šta znači to ILI neznam, dali od auta do auta ili je ovo po ford specifikaciji fabričko ?? a posle može i drugo, recimo 75W-90 GL 4 ili GL 5 ??
Inače isto je i za Audi /VW, našao sam VW broj, sutra ću da pitam pošto je litar...
GLS1 Gear Lubricant, Synthetic EP 75W-90
Audi/VW Specification No. G50
Ford Specification No. WSD-M2C-200B
... A koja je razlika između Ford Specification No. WSD-M2C-200B i Ford Specification No. WSD-M2C-200C/C2/C3 ???
neki kažu da API GL 5 pokriva i taj GLS1 Gear Lubricant, Synthetic EP 75W-90, čak da je i bolje ??
negde nalazim ulje za menjač Ford Specification No. WSD-M2C-200B/C ??
- mbole
Najpre viskozitet ulja i specifikacija nisu ista stvar. Specifikacija nije vezana za viskozitet vec oznacava sasvim druge osobine ulja.
Znaci ne moze da se napise 75W-90 ili WSD-M2C-200B posto su to babe i zabe (naravno sve moze da se napise, ali ako je napisano ne znaci i da je tacno).
Ulje treba da je viskoziteta SAE 75W-90 i da zadovoljava specifikaciju WSD-M2C-200B
U principu, sve fabricke specifikacije polaze obicno od neke API specifikacije, pa onda na nju dodaju specificne zahteve.
Recimo jedna od stvari koju sam iskopao trazeci specifikaciju je da neka API GL-5 ulja u sebi sadrze aditive koji nagrizaju bakar i bronzu. Neka druga opet nemaju taj problem iako su po istoj specifikaciji. Jednostavno API nije to predvideo u specifikaciji, ali proizvodjac menjaca mora da predvidi, pa onda trazi da specifikacija bude prosirena i tako nastane posebna proizvodjacka specifikacija.
Koja je razlika izmedju b/c/c2... nisam uspeo da pronadjem. To su standardi koji se placaju, a i nesto sumnjam da bi nam bas bilo jasno sta u njima pise
b/c najverovatnije znaci da neko konkretno ulje zadovoljava i b i c standard. Standardi ne moraju da budu iskljucivi, niti je obavezno da C bude "bolji" od B. Takodje moguce je da B i C standard nisu ni po cemu slicni.
Drugim recima moguce je napraviti ulje koje pokriva samo B, koje pokriva samo C, ono koje pokriva oba, al ije mozda i nemoguce da pokriva oba, posto nemaju veze jedan s drugim. Oznake standarda, pogotovu kod ulja su vrlo "vesele". Za pocetak samo opstih standarda ima jedno 5-6, pa se onda na njih nadogradjuju fabricki, cije se numeracije stvar fabrike, i mogu da budu po bilo kom sistemu, pa cak i bez ikakvog sistema.
Takodje moguce je i obrnuto, da u neki menjac moze da ide samo B ulje, u neki drugi samo C ulje, a u neki treci mogu i B i C.
Kolike su stvarne razlike izmedju njih, odnosno kako se to odrazava na rad/vek menjaca, verovatno moze da ti kaze samo neki idzilir iz Fordovog konstrukcionog biroa.
Znaci ne moze da se napise 75W-90 ili WSD-M2C-200B posto su to babe i zabe (naravno sve moze da se napise, ali ako je napisano ne znaci i da je tacno).
Ulje treba da je viskoziteta SAE 75W-90 i da zadovoljava specifikaciju WSD-M2C-200B
U principu, sve fabricke specifikacije polaze obicno od neke API specifikacije, pa onda na nju dodaju specificne zahteve.
Recimo jedna od stvari koju sam iskopao trazeci specifikaciju je da neka API GL-5 ulja u sebi sadrze aditive koji nagrizaju bakar i bronzu. Neka druga opet nemaju taj problem iako su po istoj specifikaciji. Jednostavno API nije to predvideo u specifikaciji, ali proizvodjac menjaca mora da predvidi, pa onda trazi da specifikacija bude prosirena i tako nastane posebna proizvodjacka specifikacija.
Koja je razlika izmedju b/c/c2... nisam uspeo da pronadjem. To su standardi koji se placaju, a i nesto sumnjam da bi nam bas bilo jasno sta u njima pise

b/c najverovatnije znaci da neko konkretno ulje zadovoljava i b i c standard. Standardi ne moraju da budu iskljucivi, niti je obavezno da C bude "bolji" od B. Takodje moguce je da B i C standard nisu ni po cemu slicni.
Drugim recima moguce je napraviti ulje koje pokriva samo B, koje pokriva samo C, ono koje pokriva oba, al ije mozda i nemoguce da pokriva oba, posto nemaju veze jedan s drugim. Oznake standarda, pogotovu kod ulja su vrlo "vesele". Za pocetak samo opstih standarda ima jedno 5-6, pa se onda na njih nadogradjuju fabricki, cije se numeracije stvar fabrike, i mogu da budu po bilo kom sistemu, pa cak i bez ikakvog sistema.
Takodje moguce je i obrnuto, da u neki menjac moze da ide samo B ulje, u neki drugi samo C ulje, a u neki treci mogu i B i C.
Kolike su stvarne razlike izmedju njih, odnosno kako se to odrazava na rad/vek menjaca, verovatno moze da ti kaze samo neki idzilir iz Fordovog konstrukcionog biroa.
Djak pesak 

- dimges
hvala na pomoći... logično, pošto kod mene piše u knjizi Synthetic 75W-90 ili Ford Specification No. WSD-M2C-200B, to znači da sigurno mogu da koristim Ford Specification No. WSD-M2C-200B, odnosno to je ovo :
e sada oko problema s uljem u menjaču, ovlašteni servis mi tvrdi da se ne menja ulje ako se ne otvara menjač, a ja imam 3 štopne na menjaču, znači ne kao Zetec s jednom, samo za dolivanje.
Neki misle da je normalno da se ovo menjačko ulje 75W/90 zgusne na -10, neki misle da prima vlagu godinama i treba da se menja, a drugi tvrde da ulje ne prima vlagu nego ima u njemu mikro šponova i zato pište i lageri..
A neki kažu da ne treba ništa pipati, voziti s uključenim radiom , auto već nema vrednost..
.. e tu bi ja dodao, jeste da su ta auta iz 1996 sada pala na rang 1300 eura, ali to su uglavnom automobili sa 160-200.000km, ništa nije menjano od delova, možda ni set, jednostavno gazda iz Nemačke ih daje za 500 eur da ne bi održavao, ima već drugi auto...
.. b.t.w., kad smo kod korozije , u topiku Ulje Fiesta smo diskutirali oko čepa za karter, bio sam juče u Porshe ( da kupim za čep za Škodu Roomster-a, Vag, M14x1.5); dali su mi jedan besplatno, oni imaju samo čelični čep s aluminiumskom šajbnom, po regulativi se menja svaki put kad se menja ulje, nemaju posebno al.šajbnu nego ide komplet. Čep je zaštićen nekim premazom, možda na aluminiumskoj bazi.
A Pežo koristi običan čeliču štopnu sa bakarnom šajbnom, jednako i na čeličnom i aluminiumskom karteru
e sada oko problema s uljem u menjaču, ovlašteni servis mi tvrdi da se ne menja ulje ako se ne otvara menjač, a ja imam 3 štopne na menjaču, znači ne kao Zetec s jednom, samo za dolivanje.
Neki misle da je normalno da se ovo menjačko ulje 75W/90 zgusne na -10, neki misle da prima vlagu godinama i treba da se menja, a drugi tvrde da ulje ne prima vlagu nego ima u njemu mikro šponova i zato pište i lageri..
A neki kažu da ne treba ništa pipati, voziti s uključenim radiom , auto već nema vrednost..

.. e tu bi ja dodao, jeste da su ta auta iz 1996 sada pala na rang 1300 eura, ali to su uglavnom automobili sa 160-200.000km, ništa nije menjano od delova, možda ni set, jednostavno gazda iz Nemačke ih daje za 500 eur da ne bi održavao, ima već drugi auto...
.. b.t.w., kad smo kod korozije , u topiku Ulje Fiesta smo diskutirali oko čepa za karter, bio sam juče u Porshe ( da kupim za čep za Škodu Roomster-a, Vag, M14x1.5); dali su mi jedan besplatno, oni imaju samo čelični čep s aluminiumskom šajbnom, po regulativi se menja svaki put kad se menja ulje, nemaju posebno al.šajbnu nego ide komplet. Čep je zaštićen nekim premazom, možda na aluminiumskoj bazi.
A Pežo koristi običan čeliču štopnu sa bakarnom šajbnom, jednako i na čeličnom i aluminiumskom karteru
- mbole
Djak pesak 

-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Neka sugestija za Mondeo MK3, 1.8 Duratec HE, 5br. manuelni prenos, 125 ks, 2003. godina, 137.000 km...
Tip, proizvođači, iskustva...
Skorašnjim padom temperature mijenjač je grublji, dok se auto sistematski malo ne ugrije. Inače uredan. Moguć je i neki drugi problem. Shvatam uticaj hladnoće, no bolje pitati nego...
Firma (oficijelno Ford) iz BG "kaže" da se ulje ne mijenja već dosipa ako postoji potreba - to je valjda prihvatljiv reper.
Hvala.
Tip, proizvođači, iskustva...
Skorašnjim padom temperature mijenjač je grublji, dok se auto sistematski malo ne ugrije. Inače uredan. Moguć je i neki drugi problem. Shvatam uticaj hladnoće, no bolje pitati nego...
Firma (oficijelno Ford) iz BG "kaže" da se ulje ne mijenja već dosipa ako postoji potreba - to je valjda prihvatljiv reper.
Hvala.
-
- VR
- Poruka: 634
- Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h
Ko sto rece neko u ranijim postovima ... ostalo mi malo ulja 80W90 posle sipanja u menjac, stajalo napolje pa probao da ga sipam u mazalicu za podmazivanje masine - ko najgusci med mozes da ga motas na kasiku onako hladno e sad uz zamenu ulja u menjacu jos jedna stvar (ne znam kako je na ovim novijim autima) - sta je bolje da se uradi kad se pali auto - stisnuti kvacilo ili samo izbaciti iz brzine....
- dimges
..obavezno se drži kuplung dok ne upali, ima osovina koja se okreće i u lehru.. tako su nas naučili pre 30 godina... stvar je što kad ulje zgusne od hladnoće može da se ugasi motor ako odma pokušaš da kreneš.. , pa mora da se drži kuplung još malo... dok ulju ne oadne viskoznost..taunus76 piše:Ko sto rece neko u ranijim postovima ... ostalo mi malo ulja 80W90 posle sipanja u menjac, stajalo napolje pa probao da ga sipam u mazalicu za podmazivanje masine - ko najgusci med mozes da ga motas na kasiku onako hladno e sad uz zamenu ulja u menjacu jos jedna stvar (ne znam kako je na ovim novijim autima) - sta je bolje da se uradi kad se pali auto - stisnuti kvacilo ili samo izbaciti iz brzine....
- mbole
WSD-M2C200-CGrafit piše:Neka sugestija za Mondeo MK3, 1.8 Duratec HE, 5br. manuelni prenos, 125 ks, 2003. godina, 137.000 km...
Skoro da si pogodiodimges piše: ..obavezno se drži kuplung dok ne upali, ima osovina koja se okreće i u lehru.. tako su nas naučili pre 30 godina... stvar je što kad ulje zgusne od hladnoće može da se ugasi motor ako odma pokušaš da kreneš.. , pa mora da se drži kuplung još malo... dok ulju ne oadne viskoznost..

Tacno je da se pali sa stisnutim kvacilom, posto u suprotnom se okrece ulazno vratilo menjaca i svi zupcanici i na ulaznom i na izlaznom vratilu (zupcanici su u stalnom zahvatu). Usled toga i gustog ulja je alnaseru teze da okrene motor.
Kada pritisnes kvacilo, ono odvoji motor od menjaca, pa se u menjacu nista ne okrece.
No kad je jednom motor upalio, nema svrhe dalje drzati kvacilo, posto se tada u menjacu nista ne okrece, pa nema sta da "razbucka" i pocne da greje ulje.
Znaci cim je motor upalio i stabilizovao se (par sekundi), pusti polako kvacilo i ostavi ga u leru da malo to razbucka. Taman dok privezes pojas, zapalis cigaru, pustis muziku, pogledas dal ima neka zgodna komsinica kojoj treba voznja...
Poslednja izmena: mbole, na dan četvrtak, 24. nov. 2011. u 00:08h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Djak pesak 

- dimges
No kad je jednom motor upalio, nema svrhe dalje drzati kvacilo, posto se tada u menjacu nista ne okrece, pa nema sta da "razbucka" i pocne da greje ulje.
Znaci cim je motor upalio i stabilizovao se (par sekundi), pusti polako kvacilo i ostavi ga u leru da malo to razbucka.
pa to sam i mislio, ali kad je jako niska temperatura, n.pr. -10, -20, onda ima potrebe i nakon prvog paljenja motora i puštanja kvačila i dalje nekoliko puta sukcesivno stisnati i pustati kvačilo u lehru... oseti se kad se ulje izjednači i kad je menjač zagrejan za vožnju.. možda kod injection motora i neće ugasiti i da odmah nakon paljenja pustiš kvačilo i ne stiskaš ga dok ne kreneš, ali mislim da ipak to muči motor a i menjač ?
..što se tiče ulja za menjač po fordovoj spec. WSD-M2C-200B, obećao mi pretstavnik našeg Castrola da će ispitati koje njihovo ispunjava taj zahtev i gde ga ima da se kupi.
Imam blizu privatan majstor za Ford ,koji predlaže zamenu ulja menjača, navodno s originalnim time life uljem, ali mi je sumnjivo da ga računa po 13 eur/litar, jeftinije od ovlašćenog; ima rezona jedino ako ga je kupio sa rabatom, svojevremeno kad su imali Burad od po 20litara, bilo je toga pre 1-2 godina.
Opet sam čitao nemačku knjigu, lepo piše, bez održavanja ( na nemačkom), a što se tiče broja štopni pre nedelju dana ja nisam ušao u kanal, ali se sećam da kad su dolivali pre 3 godine da je bilo odvrnuto 2 ili 3 štopne... jedino ako su otvorili i neke štopne koje nisu za ulje u menjaču ?? prvom prilikom ću i ja da uđem u kanal i slikam menjač odozdo...
Znaci cim je motor upalio i stabilizovao se (par sekundi), pusti polako kvacilo i ostavi ga u leru da malo to razbucka.
pa to sam i mislio, ali kad je jako niska temperatura, n.pr. -10, -20, onda ima potrebe i nakon prvog paljenja motora i puštanja kvačila i dalje nekoliko puta sukcesivno stisnati i pustati kvačilo u lehru... oseti se kad se ulje izjednači i kad je menjač zagrejan za vožnju.. možda kod injection motora i neće ugasiti i da odmah nakon paljenja pustiš kvačilo i ne stiskaš ga dok ne kreneš, ali mislim da ipak to muči motor a i menjač ?
..što se tiče ulja za menjač po fordovoj spec. WSD-M2C-200B, obećao mi pretstavnik našeg Castrola da će ispitati koje njihovo ispunjava taj zahtev i gde ga ima da se kupi.
Imam blizu privatan majstor za Ford ,koji predlaže zamenu ulja menjača, navodno s originalnim time life uljem, ali mi je sumnjivo da ga računa po 13 eur/litar, jeftinije od ovlašćenog; ima rezona jedino ako ga je kupio sa rabatom, svojevremeno kad su imali Burad od po 20litara, bilo je toga pre 1-2 godina.
Opet sam čitao nemačku knjigu, lepo piše, bez održavanja ( na nemačkom), a što se tiče broja štopni pre nedelju dana ja nisam ušao u kanal, ali se sećam da kad su dolivali pre 3 godine da je bilo odvrnuto 2 ili 3 štopne... jedino ako su otvorili i neke štopne koje nisu za ulje u menjaču ?? prvom prilikom ću i ja da uđem u kanal i slikam menjač odozdo...
- mbole
Kad dolivaju, nemaju potrebu da ispustaju ulje
Zasto bi odvijali cep koji je za ispustanje? A i cemu bi sluzio treci?
Jedino sto vidim da bi jos mogao da bude "stop" na tom menjacu je borj 4, ali on je ustvari tu umesto prekidaca za rikverc, to jest stavlja se kada njega nema.

Jedino sto vidim da bi jos mogao da bude "stop" na tom menjacu je borj 4, ali on je ustvari tu umesto prekidaca za rikverc, to jest stavlja se kada njega nema.
Djak pesak 

- dimges
zasada ništa ne radim oko toga dok ne nađem pravo ulje, a videću tačno kako je na menjaću.. A kad smo kod prekidača za Rikverc, kod mene je neki s 4 pina, bilo ga je u ovlašćenom po ceni od mislim 36 eur, skupo mi je bilo a i mislim da zbog ulja u menjaču i nisam ga kupio, a i da ga menjam odmah će da crkne jer je nisko i izložen vodi iz baruština na putevima, kao i ovaj fabrički. Pa to mi je prva stvar koja je odmah riknula, još 2002, kad sam kupio auto, takvi su nam putevi.....
.. A ako rešim da menjam ulje, dali štopna Rikverc automata može da bude štopna za ispuštanje ???
.. A ako rešim da menjam ulje, dali štopna Rikverc automata može da bude štopna za ispuštanje ???
- mbole
Ne.
Previsoko je. Koliko vidim sa slike, cak i vise nego stop za dolivanje.
Kakve veze imaju putevi sa prekidacem rikverca? Pa svuda na svetu postoje bare na ulicama. I da nema bara, gume po kisi izbacuju takvu kolicinu vode, da kad bi crevom polivao bilo bi manje.
Druga je prica sto nasi majstori vole da uklone zastitne limove i plastike ("sta ce mu to, ne sluzi nicemu") posto ih mrzi da svaki put pri zameni ulja skidaju.
Kakve veze imaju putevi sa prekidacem rikverca? Pa svuda na svetu postoje bare na ulicama. I da nema bara, gume po kisi izbacuju takvu kolicinu vode, da kad bi crevom polivao bilo bi manje.
Druga je prica sto nasi majstori vole da uklone zastitne limove i plastike ("sta ce mu to, ne sluzi nicemu") posto ih mrzi da svaki put pri zameni ulja skidaju.
Djak pesak 

- dimges
sve sumnjam da je kod mene onda neki drugi menjač, rikverc automat je nisko, na nivou prednjeg odbojnika, to ću da vidim i bez kanala, još danas, čekam da dođe žena s posla..mbole piše:Ne.
- dimges

kako ja vidim, ima 2 štopne i desno rikverc automat koji je nisko kao donja štopna ako ne i niže... gornju štopnu nisam lepo uvatio, ona je iznad donje štopne.. počelo da se smračuje a i baterije od aparata su slabe, slikaću opet u nedelju danju..
.. e sad pošto ima 2 štopne, dilema mi je dali je i dalje mainteance free i koje ulje ...

Poslednja izmena: dimges, na dan ponedeljak, 28. nov. 2011. u 17:17h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- mbole
Koliko ja vidim sa ove slike to gore nije stopna. Kad bi dolivao ulje do nje, tu bi stalo daleko vise od 2.3 litra koliko treba da ima u menjacu.
Lici mi da je cep koji ide umesto druge varijante prekidaca za rikverc (ti imas 15A, a cep je umesto pozicije 15).
Izvod iz TIS-a:
The iB5 manual transmission is a two shaft transmission.
All gear wheels are helical toothed, synchronised (except reverse gear) and run in plain bearings.
1st and 2nd gears are double synchronised.
There is no need to change the oil.
Lici mi da je cep koji ide umesto druge varijante prekidaca za rikverc (ti imas 15A, a cep je umesto pozicije 15).
Izvod iz TIS-a:
All gear wheels are helical toothed, synchronised (except reverse gear) and run in plain bearings.
Djak pesak 

- dimges
tako je, 15A je Rikverc automat, ali gornja štopna koja je i masna nije kao na crtežu poz.3, nego upravo u visini poz 4, ali iznad poz.3...mbole piše:Koliko ja vidim sa ove slike to gore nije stopna. Kad bi dolivao ulje do nje, tu bi stalo daleko vise od 2.3 litra koliko treba da ima u menjacu.
Izvod iz TIS-a:
Lepo bi bilo da je no need to change the oil, kopka me da nije taj menjač... sve je moguće u prvoj seriji 7/1996..
Pa onda, 2002, imao sam pucanje diska, kupio druge po mustri, debljina 10mm, a privatni prodavac kaže čudno mi, za fiestu flair ide #12mm disk... Saznao sam da je to fabrička greška koju prvi vlasnik u Nemačkoj nije reklamirao, t.j nije ni otišao na drugu promenu pločica kad su verovatno servisi menjali te diskove.. auto sam kupio sa 69000km.. Odem ja posle u naš ovlašćeni Ford (kad sam kupovao diskove nisu radili, bio popis) i pitam o fabričkoj greški i da eventualno pošalju puknuti disk, kad šalju nešto reklamirano u Nemačku, kad oni meni počnu da seru da ti brojevi na disku nisu originalni, da kod njih po mojem Vin broju su drugi diskovi, da je prethodni uvoznik ugradio neodgovarajuće i druge gluposti... posle sam se dopisivao s Fordom iz Zagreba, pa sam saznao da naš ovlašćeni NEMA brojeve delova Prve Ugradnje, nego samo šta sledi za zamenu... (pre 3 godine sam ponovo menjao diskove, bili su istančeni na #8mm, sad sam stavio #12mm )..
kako i a je, da bih menjao automat za rikverc , izgubiće se ulje iz menjača..
- mbole
Cak i da to nije taj menjac, ono gore jednostavno ne moze da bude stop za dolivanje, jer bi onda u menjacu bilo mnoooooogo ulja. Daleko vise nego sto u njega treba da ide. Pogledaj kolika je zapremina menjaca i diferencijala na tom mestu pa ces shvatiti da bi tu stalo bar 5-6 litara, a ti treba da imas 2.3 sve skupa.
Da ti nisi jednostavno prepunio menjac uljem?
Donji stop nikako ne moze da bude za ispustanje ulja, posto je za to jednostavno previsoko (razmisli koliko bi ulja ostalo u menjacu da ga ispustis na njemu).
Kada ulje dolijes do nivoa donjeh stopa, automat za rikverc menjas bez problema. Otprilike su donja ivica stopa i prekidac u istom nivou. Dovoljno je da malo podignes levu stranu kola (navezi na neku ciglu ili nesto tome slico levi prednji tocak).
Inace i u fiestu 1995-2002 i u onu 1989-1996 idu isti petobrzinski menjaci IB5.
Cak i da je kod tebe nekim slucajem MTX i njemu je stop na potpuno istom mestu.
Stvarno ne kapiram tu nevericu u ono sto je Fordov podatak, sto ti je rekao ovlasceni serviser, sto pise u servisnoj knjizici...
Jednostavno ulje u tom menjacu se ne menja, odnosno nema redovan interval zamene.
Ako ti nesto znaci ja u mom menjacu nisam promenio ulje evo 400.000 kilometara. Ne cuje se, radi normalno, sve na svom mestu.
Da ti nisi jednostavno prepunio menjac uljem?
Donji stop nikako ne moze da bude za ispustanje ulja, posto je za to jednostavno previsoko (razmisli koliko bi ulja ostalo u menjacu da ga ispustis na njemu).
Kada ulje dolijes do nivoa donjeh stopa, automat za rikverc menjas bez problema. Otprilike su donja ivica stopa i prekidac u istom nivou. Dovoljno je da malo podignes levu stranu kola (navezi na neku ciglu ili nesto tome slico levi prednji tocak).
Inace i u fiestu 1995-2002 i u onu 1989-1996 idu isti petobrzinski menjaci IB5.
Cak i da je kod tebe nekim slucajem MTX i njemu je stop na potpuno istom mestu.
Stvarno ne kapiram tu nevericu u ono sto je Fordov podatak, sto ti je rekao ovlasceni serviser, sto pise u servisnoj knjizici...
Jednostavno ulje u tom menjacu se ne menja, odnosno nema redovan interval zamene.
Ako ti nesto znaci ja u mom menjacu nisam promenio ulje evo 400.000 kilometara. Ne cuje se, radi normalno, sve na svom mestu.
Djak pesak 

- dimges
pre 3 godine su doturili, ali samo 200 grama... timelife ulje je tada bilo skupo, 2000mkd litar (33eu/l), platio sam 6.5eu za tih 200gr ulja, a pošto su mi usput podešavali remenicu zategača PK kaiša, nisam posebno platio za ruke za doturanje. U knjizi piše 2.8l ulja u menjaču.
Sutra ću danju lepo da pogledam štopne. Što se zvuka tiče, možda je i od poluosovine, čuje se samo kad se dodaje gas (poluosovina ili kardan -trkači ??).. Inače desni zglob sam menjao pre 20 dana, bila je pokidana manžetna, možda od ranije i krckao je pri naglom okretanju. Zvuk nije jak, a kad je hladno nečuje se, mislim da je tada gusta mast u poluosovini..
evo boljih slika menjača

vidi se i gore levo jedna štopna..masna je valjda gornja, dole je neki čep sa spoljnim OK i desno automat za rikverc..
uvećano

Sutra ću danju lepo da pogledam štopne. Što se zvuka tiče, možda je i od poluosovine, čuje se samo kad se dodaje gas (poluosovina ili kardan -trkači ??).. Inače desni zglob sam menjao pre 20 dana, bila je pokidana manžetna, možda od ranije i krckao je pri naglom okretanju. Zvuk nije jak, a kad je hladno nečuje se, mislim da je tada gusta mast u poluosovini..
evo boljih slika menjača

vidi se i gore levo jedna štopna..masna je valjda gornja, dole je neki čep sa spoljnim OK i desno automat za rikverc..
uvećano

- japanac
- Poruka: 232
- Član foruma od: četvrtak, 2. dec. 2010. u 20:46h
i ja bi trebao menjati ulje u escort-u,1,8 16v...ako neko zna koje ulje ide i koliko...dosta tesko salta,nisam gledao mozda i nema ulja u njemu,ja bi mu rokno obicno modricino SAE 80,al sad ste me bacili u rebus?
u hondi sam menjao ulje i sipao SAE 80,Nikakvih problema nisam imao sem sto je zimi kad je jako hladno,malo teze islo dok se ne ugreje,a fabricki u nju ide 10w40 u menjac...
u hondi sam menjao ulje i sipao SAE 80,Nikakvih problema nisam imao sem sto je zimi kad je jako hladno,malo teze islo dok se ne ugreje,a fabricki u nju ide 10w40 u menjac...
- dimges
pa proveri dali ima ulja...mene su ubedili da se ne menja ako ima, a to na -10 što je bilo malo gušće je normalno... možda s vremenom isparava lakša frakcija..
- dimges
znači ulje za menjač nisam menjao iako imam 2 štopne , navodno da ne treba. međutim očiglednio je da kod nižih spoljnih temperatura ulje se zgusne previše,pa je teško i voziti i menjati. Međutim kad se malo zagreje, onda imamo vrlo precizno menjaje brzina, za razliku od vožnje kad je spoljna temperatura visoka.... to nešto kazuje, t.j. da možda treba promeniti ulje za menjač ?
- dimges
te priče da se originalno fordovo ulje u menjaču NE MANJA treba okačiti mačku o rep... ulje je zbog godina izgubilo retku fazu i sad već na -9 je vrlo teško startovati, mora se držati kuplung i kad se upali motor, inače oće da gasi u lehru bez stisnutog kuplunga ....menjaću ulje, ako treba svakih 30.000 ( na 3 godine)...
- marjan
- Poruka: 15
- Član foruma od: četvrtak, 29. dec. 2011. u 17:07h
I ja "MORAM" da promenim ulje u menjacu jer je na ovim minusima gusto kao mast.Imate li neku preporuku koje ulje da sipam, i moze li neko da mi objasni gde se nalazi cep za ispustanje,a gde za dolivanje ulja, radi se o
eskort 1982.god.1.3 GL, 51.5KW, menjac je cetvorostepeni - (ako znaci nesto).
Prethodni vlasnik je nazalost sipao neko hipoidno SAE 90.
Pozz svima !!!

Prethodni vlasnik je nazalost sipao neko hipoidno SAE 90.
Pozz svima !!!

-
- Poruka: 20
- Član foruma od: utorak, 14. feb. 2012. u 01:20h
trba malo poznavati mehaniku pa davati strucna misljenja,konkrtno kod IB 5menjaca ne postoji cep za ispustanje ulja pa se koristi deo koji sluzi za zabravljivanje selektora,kada se tu ispusti ulje u menjacu uvek ostane odredjena kolicina ulja a samim tim i talog u vidu opiljaka koji se nisu zalepili na magnet koji se nalazi u menjacu.