Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
alekco
- Poruka: 178
- Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h
Poruka
od alekco » četvrtak, 17. nov. 2011. u 18:51h
Pozdrav kolege

U pitanju je mondeo mk3 2001 god. Automatski menjac. Problem je sto iz cistog mira nece da radi u D. Na usponu, odrzava auto u polozaju, ali nece da vuce. U 1 i 2 radi normalno. Kad se prebaci u D kao da malo spoji, ali kada se doda gas, povecava obrtaje i to je to. Isto je i u voznji.
Pomoc.
Hvala
-
milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Poruka
od milan_gt » četvrtak, 17. nov. 2011. u 19:18h
kao sto je na fiesti jeftinije kupiti polovan menjac nego menjati semering koji curi tako da je tebi to jos isplativije, ili sto je malo veca zaebancija da ubacis manuelni..ja taj menjac ne bih otvarao..ili da ti otvori neko sto te nece odrati za dijagnostiku kvara..
-
darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Poruka
od darko darko » četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:08h
Kad si zadnji put menjao ulje u menjacu, kakvo je ulje, dali je crno, nivo ulja, dali si pregrejao motor skoro, u svakom slucaju ako nije do ulja bice skup kvar, ili neko da ti uradi ko ima iskustva i ko provereno nije zajebo ni jednu musteriju, a kostace boga i po (od 900 do 1500 evra) ili polovan da ti donese neko iz iznostranstva, ili ako kod nas nadjes nesto, imace tih menjaca uskoro koliko hoces, taj menjac je jatco, japanski, ide u landrover skodu wv jaguar i mnogi drugi, u americi kukaju na njih pun gas, postoji sajt o nezadovoljstvu bas za tu marku i model, mislim da je ta fabrika imala veze sa nisanom, dzaraj malo po netu nacices neke odgovore, trenutno evo nekoliko linkova
http://www.talkford.com/topic/134545-ja ... o-gearbox/
http://www.automaslic.hr/atm.html
http://www.talkford.com/topic/133236-du ... il-change/
http://www.cars-data.com/en/ford-mondeo ... specs.html
takodje mislim da je dragomir upoznat sa njima, pa pitaj njega sta misli...
-
alekco
Poruka
od alekco » četvrtak, 17. nov. 2011. u 23:40h
@ darko darko
Od kada sam kupio auto, ja nisam menjao ulje.Ne verujem da je menjano i u Svajcarskoj, odakle je auto. Kilometraza je realna i presao je 218 000 .Nivo ulja (zagrejan i u P) je skoro na MAX. Ulje je cisto, zute boje, cak nema ni neku nijansu. Kao novo motorno ulje. Auto nije pregrejao nikada. U ostalom, pravio je problem pre jedno mesec i po. U sred voznje, nije hteo da prebaci brzinu. Posle toga je sve bilo ok. Dragomir je lepo rekao da ga prodam

Mene samo cudi da u 1, 2 i R radi normalno. Na uzbrdici kada je u D drzi auto u mestu, samo nece da krene. Mada sam ja primetio da auto nije isao kao pre. Ipak sa 150HP trebao bi da ide kao munja. U kick down kao da proslajfuje pa da tek onda povuce. Ja generalno i nemam puno tu sta da pametujem, nije moja struka...ali...svrbi me mnogo desni dlan

-
darko darko
Poruka
od darko darko » četvrtak, 17. nov. 2011. u 23:46h
ulje treba da bude crveno porvidno i da se na papiru- salveti ravnomerno razlaze siri mrlja, i nesme da smrdi na paljevinu, ako nevalja treba da se menja, pa negde na 70 000 po mom miljenju, ni servis nije jeftin, skida se menjac zbog filtera koliko ja znam, sada biraj ili prodaja kao najbolja asolucija, ili polovan menjac, ili remont, ili cak manuelni, mislim da je prodaja i dodavalje malo novca najbollje resenje ....
ja nemam automatic ali skupljam informacije u slucaju da utrci neki da je dobar dizel a da mi se svidi, ili budem popizdeo....
-
alekco
Poruka
od alekco » petak, 18. nov. 2011. u 01:47h
Nemam pojma ni sta ni kako. Znam samo da cu ovde napisati sta sam uradio sa autom. Generalno, auto je kao u extra stanju...samo je tezak krs. Imao sam ja i vecih i manjih problema sa njim. Od termostata, bobine, do benzinske pumpe u rezervoaru....evo i sad menjac. Mora da je neka baba umrla u njemu u Svici, i jos je bila baxuz

-
alekco
Poruka
od alekco » četvrtak, 24. nov. 2011. u 21:49h
Evo da izvestavam malo sta se desava. Mozda nekome budu korisne ove informacije.
Ovaj tip menjaca CD4E nije predvidjen za laku zamenu filtera ulja, jel se filter nalazi u samom menjacu. Zamena ulja se vrsi tako sto se ispusti 50-60% ukupne klicine ulja, veca kolicina ostaje u samom TC-u. Generalno, ko god ima nameru da kupi Ford sa ovim tipom menjaca neka se dobro razmisli. Kako rece Dragomir, oko 250K jednostavno zakucaju. Tesi me cinjenica da servis nije toliko skup, jer za tu kilometrazu sigurno bih bar 2 puta menjao komplet kvacilo na manuelnom menjacu. Ima i noviji tip menjaca 4f27e koji je slican ovom samo sto je filter pristupacan.
Javljam dalje sta se desava. Menjac ide u Becej na servis
-
darko darko
Poruka
od darko darko » četvrtak, 24. nov. 2011. u 22:57h
nebrini nista, na cirokiju pre par dana sam gledao kako se menja, dva filltera jedan napolje drugi unutra, skida se menjac samo mnogo teze, pusti neku sliku (ako budes bio u mogucnosi) da vidim kakvo je ulje bilo, kako moze da se proveri ulje u menjacu kolicina i boja ulja na licu mesta, ako budes bio u servisu, mislim da se menjac kod tebe skida, posto moze kojim slucajem da se desi da se jos neko zajbe, jednog dana

....
-
DRAGANFORD
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
Poruka
od DRAGANFORD » četvrtak, 24. nov. 2011. u 23:36h
prvo treba utvrditi koji je menjac na mondeu cd4e cetri brzine ili jatco pet brzina.4f27e je focusov menjac i nema veze sa ovim mondeom.filter ulja se nalazi u menjacu sa bocne strane,mondeo ili se skida karter menjaca kod focusa.ako neko zna da popravi automatski menjac u Srbiji to je Boban Lukic iz Sopota.za Becej nisam cuo i nebih preporucio.
-
alekco
Poruka
od alekco » četvrtak, 24. nov. 2011. u 23:39h
Ulje je bilo dosta tamno. Skoro kao kada se ispusti iz motora posle 10K km. Miris...hmmm... cudan. Bune me metalni opiljci na cepu za ispustanje ulja. Kao sto sam rekao kod ovog tipa, jedini nacin da se zameni filter je kompletno skidanje menjaca. To povlaci za sobom, demontazu trapa. Ako budem mogao, okacicu neke slike.
-
darko darko
Poruka
od darko darko » četvrtak, 24. nov. 2011. u 23:41h
i ja sam cuo za te iz sopota uglavnom dobro, mada sam cuo i za lose strane, imao sam drugara koji je bio tata za sve automatike, znaci prisodan talenat a i strana skolam neznam samo gde sada radi, ako samo menja ulje, znaci pitanje? dali moze i neko ko nije tako strucan da odradi....
ako radis reparaciju, pazi, svi savetuju sopot....
automatic ako redovno menjas ulje, moze da traje duze nego manuelni, verovatno su opiljci napravili cudo, ali polako nikad se nezna...
-
alekco
Poruka
od alekco » četvrtak, 24. nov. 2011. u 23:46h
DRAGANFORD piše:prvo treba utvrditi koji je menjac na mondeu cd4e cetri brzine ili jatco pet brzina.4f27e je focusov menjac i nema veze sa ovim mondeom.filter ulja se nalazi u menjacu sa bocne strane,mondeo ili se skida karter menjaca kod focusa.ako neko zna da popravi automatski menjac u Srbiji to je Boban Lukic iz Sopota.za Becej nisam cuo i nebih preporucio.
Menjac je CD4E 4 brzine. Sopot mi je dosta blizi (na par km od mene), ali povucen nekim iskustvima drugih ljudi...preporucili su mi Zedi servis. Filter ulja jeste bocno u menjacu.
-
DRAGANFORD
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
Poruka
od DRAGANFORD » petak, 25. nov. 2011. u 08:15h
U 1 i 2 radi normalno. U D nece. postoji mogucnost da je kvar na shalt centrali i da nece da prihvati u d polozaj.shalt centrala se nalazi sa bocne strane menjaca gde i filter tako da se solenoidi ili aktuatori brzina mogu skinuti i ispitati i bez skidanja menjaca.nista nemozes da izgubis ako cujes i misljenje Bobana iz Sopota ipak on radi automatske menjace vec 17 godina
-
alekco
Poruka
od alekco » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 16:41h
cd4e.jpg
Evo da podnesem izvestaj, mozda nekome pomognem u nevolji.
Problem kod ovog menjaca je prouzrokovalo to sto se filter zapusio, i zbog toga je konvertor zablokirao. Zbog toga su osteceni delovi koje sam na slici obelezio.
Ovi menjaci su inace poznati po glatkom menjanju brzina i po dugovecnosti (ako se odrzava) Posto je filter u samom menjacu, sto znaci da nikad nije ni menjan. Cisto sumnjam da je i ulje ikada promenjeno,stoga vek trajanja mu je dosta skracen. Ako primetite cudno ponasanje, promenu zvuka ili cudno menjanje brzina, ne cekati ni dan nego odmah u servis.
Popravka nije ni malo jeftina i dosta se ceka na delove.
-
alekco
Poruka
od alekco » subota, 10. dec. 2011. u 18:31h
Jos uvek u servisu !

-
bobanr
- Poruka: 53
- Član foruma od: četvrtak, 1. dec. 2011. u 22:08h
Poruka
od bobanr » ponedeljak, 12. dec. 2011. u 21:12h
Auto još u servisu?
-
alekco
Poruka
od alekco » ponedeljak, 12. dec. 2011. u 21:22h
bobanr piše:Auto još u servisu?
Da. Sutra bi trebalo da ga otpuste iz bolnice. Problem su bili delovi koji su se cekali iz Nemacke.
Javljam ovde sta se desava
-
alekco
Poruka
od alekco » utorak, 13. dec. 2011. u 20:27h
Evo, narode...napokon sam preuzeo auto. Repariran menjac. Garancija godinu dana bez obzira na kilometrazu.
Servis je i vise nego koretan. Cekali su se delovi, pa je zato malo duze potrajalo. Auto sam mogao da preuzmem tek posle 2 dana testiranja. Imam obavezu samo da odem da prvi put zamenim ulje, posle 2000 km. Kao 100 000 ne razmisljam o menjacu. Svaka preporuka.
-
milan_gt
Poruka
od milan_gt » utorak, 13. dec. 2011. u 20:34h
koja je cifra bila za remont?
Sent from my Samsung Galaxy S2
-
alekco
Poruka
od alekco » utorak, 13. dec. 2011. u 21:02h
Neki servisi u BG su se frljali cifrom od 1500e. Ovamo je sve remontovano za 800.
-
milan_gt
Poruka
od milan_gt » utorak, 13. dec. 2011. u 21:15h
svaka cast!
-
alekco
Poruka
od alekco » utorak, 13. dec. 2011. u 21:23h
Krivo mi je samo sto su admini obrisali slike. Daleko bilo, mozda nekome zatreba, mozda neko bude imao slican problem. Ja sam prezadovoljan kako auto sada ide. Od kada sam ga kupio, za preticanje morao sam da odem u kick-down. Sada samo lagano dodas gas, i odeeee.
Posto sam se pratio sa kumom koji vozi zeninog Marutija. Nisam prelazio 110 - 120. Totalno se drugacije i cuje i ponasa.
-
fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
-
Kontakt:
Poruka
od fancy » utorak, 13. dec. 2011. u 21:27h
alekco piše:Krivo mi je samo sto su admini obrisali slike...
Zašto?

...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
-
milan_gt
Poruka
od milan_gt » utorak, 13. dec. 2011. u 21:29h
zamajac je skoro pa toliko..i sad znas kako da odrzavas menjac..
-
alekco
Poruka
od alekco » utorak, 13. dec. 2011. u 21:52h
fancy piše:alekco piše:Krivo mi je samo sto su admini obrisali slike...
Zašto?

Mislis, zasto mi je krivo??? Pa... mozda bi nekome na neki nacin pomogle