Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ulje za menjac

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

batarihter
Poruka: 473
Član foruma od: utorak, 5. okt. 2010. u 17:38h

Re: Ulje za menjac

Poruka od batarihter » sreda, 16. nov. 2011. u 07:29h

911s [SK] piše:Postavlja se jedno pitanjce - kako će vam majstor zameniti ulje u menjaču? Bušilicom izbušiti rupicu na dnu menjača pa je onda zapušiti pampurom ili...? :)
mbole piše:Ma naravno, zato sam i napisao da se menja samo ako bas ima potrebe za tim, ili ako si bas navalio, onda u sklopu nekih drugih radova kada se menjac ionako skida (recimo pri zameni lamele).
A na primer,meni sad kako je zahladnelo,na Sierri,kad ujutru krenem na posao,normalno,auto radi i greje se na parkingu jedno 5-10 min(taman dok ocistim stakla od mraza),ALI ipak kad krenem,tesko ubacim iz 1. u 2. brzinu!!Dok kroz jedno 5 min voznje sve bude normalno,tj.ubacuje iz 1. u 2.brzine bez problema!!E sad,da nije ulje u menjacu mnogo "gusto",i kako da mu se sipa "redje"??Jednostavno da se dolije "redje"ulje???Jer normalno da necu na dnu menjaca"rupicu zapusenu pampurom" hahahaha hahahaha Pozdrav :ford: Normalno sve popravke radim kod majstora,ali prvo hocu ovde sve da saznam,pa tek onda kod majstora,da mi ne bi "mazao" glavu!!! :punnish:
Ford Sierra 2.0i DOHC
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 16. nov. 2011. u 08:48h

Prvo je pitanje koje je ulje uopste u tvom menjacu trenutno.
To je ipak prilicno mator auto, i ko zna kroz cije je ruke prolazio tokom godina (pretpostavka naravno, mozda i nije tako).
Vrlo je moguce da je neko vremenom usuo hipoidno sae90, a u njega treba isto ovo kao za fiestu WSD-M2C200-C koje je sae 75W-90. To bi izmedju ostalog objasnilo zasto je "pregusto" kada je hladno.

Sipanje "redjeg" ulja bi skoro sigurno napravilo mnogo vise problema. Najpre menjac daleko vise radi na normalnoj temperaturi nego hladan, tu se ponasa kako treba.

Sipaj ono sto je fabrika propisala, batali "ata bi bilo kad bi bilo". Ne isplati se.
Djak pesak :)

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » sreda, 16. nov. 2011. u 11:32h

leteci ,buckanjem velis,a?
batarihter,ako te ne mrzi,napravi od onog velikog sprica,medicinskog,srkaljku za ulje iz mjenjaca,navuces plasticnu cjevcicu na njega i zagrijes je upaljacem da napravis ''krivinu'' na njoj kakva ti odgovara i trazis mjesto u mjenjacu gdje najdublje ulazi i izvlaci ulje.navezi kola na kanal,nakrivi ih dizalicom ka cepu na mjenjacu i izvlaci ulje... kasnije nalij neko polusinteticko ulje 70w90 ili 80w90,nece mu skoditi.ja na sierinom mjenjacu skoro pa nisam ni mogao ubaciti u drugu kad krecem u jutarnjim zimskim ledovima jer je bilo SAE90...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 16. nov. 2011. u 12:05h

Na tom menjaču bi trebalo da ima čep za ispuštanje, MT75 je u pitanju. Drugar je na isto DOHC Sierri imao problem sa menjačem kad je hladno, kad su ispustili ulje, staro je bilo kao čokoladno mleko :lele: te boje i te gustine.
Gojo, postoji i SAE80, ni to nije loš izbor.
Video sam aditiv u tubi za menjače i diferencijale, 200 ml, samo je bitno da se ne prepuni menjač, kaže da malo ublažava eventualno zujanje i smanjuje habanje, a cena je smešna oko 4 evra.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

goja

Poruka od goja » sreda, 16. nov. 2011. u 14:00h

Kad sam kupio eskorta,u vratima je bila bocica od jednog dl,sa crvenim uljem za mjenjace,nova,neotvarana,pretpostavljam da je neki aditiv ali se nadam da nije sipano u njega nesto tako.Moj mjenjac u petoj zvizdi ko da ima turbinu,prosle godine sam dolio 70w90,ili 75w90,ne znam ni ja vise,malo vise od pola litre.,stanje se nije promjenilo,jos zvizdi.Problem sa uljima u mjenjacu je sto nikad ne znas sta je u njemu,osim hipenola,ono ima bas karakteristican miris,ova sva polusinteticka ulja isto mirisu i ako treba da se dolije,eto ti frke.Zato je najbolje izvuci ga ili na neki nacin izliti sto vise da bi prevladalo novo ulje,mada sav talog i onaj ''metalik'' efekat ostaje na dnu...Na mom taunusu,recimo,u diferencijalu,nikad nije mjenano ulje,sto ce reci da imam ulje iz 60-ih u njemu...ja ga nikad nisam ni dolio,par puta sam ga kontrolisao ali nikad dolio...

mbole

Poruka od mbole » sreda, 16. nov. 2011. u 17:36h

Koliko se secam fordovo ulje za menjace je bas crveno, tako da je moguce da si imao originalno ulje u toj flasici.

goja

Poruka od goja » sreda, 16. nov. 2011. u 21:04h

Moguce lako,mada je isuvise mala kolicina,ja sam tipovao da je neki aditiv...ko se ga znati..

vladag
Poruka: 153
Član foruma od: utorak, 22. feb. 2011. u 21:45h

Poruka od vladag » sreda, 16. nov. 2011. u 22:22h

mbole, koliko se ja sećam radilica, odnosno leteći ležajevi se podmazuju bućkanjem (zašto bi ti onda služile uljne karike na klipu, nego da skinu film sa hilzni nastao bućkanjem ulja). Ovo se odnosi na klizne ležajeve na maloj i velikoj pesnici. Kanali u ležajevima ne služe da kroz njih pumpa šalje ulje već da bi ulje prilikom uranjanja radilice došlo do radnog dela ležaja. Kod nekih tipova motora koristi se i kombinovano podmazivanje radilice t.j. bućkanje i podmazivanje pod pritiskom. Da ne odem daleko od teme, obično se u menjačima koji imaju na snopovima kuglične ležajeve koristi ulje gradacije kao i motorno dok se u menjačima sa kliznim ležajevima (čaurama ili ti biksnama) koristi gušće ulje gradacije od 70 do 90. Da li Ford koristi menjače sa čaurama ili kugličnim ležajevima?
Zašto bi davao 50 evra da menjaš nešto (u ovom slučaju ulje u menjaču) kada je predviđeno da traje dugi niz godina (da ne kažem doživotno).
Kada nemam ništa pametno da kažem, ja biram da ćutim

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 17. nov. 2011. u 00:36h

vladag piše:mbole, koliko se ja sećam radilica, odnosno leteći ležajevi se podmazuju bućkanjem
Lose se secas :)
Brkas letece lezajeve i klipove, male i velike pesnice. Leteci lezajevi se nalaze na velikoj pesnici klipnjace i jednostavno nemaju veze sa klipovima (bar sto se podmazivanja tice).
Do letecih leajeva radilice ulje dolazi pod pritiskom iz pumpe kroz kanale koji su u samoj radilici. Klizni lezajevi pri opterecenjima koja nastaju prilikom sagorevanja smese u cilindru jednostavno ne mogu da funkcionisu ni na koji drugi nacin osim podmazivanjem pod pritiskom.
Podmazivanje stublina (hilzni) i lezajeva su dve potpuno odvojene stvari.
vladag piše:Kanali u ležajevima ne služe da kroz njih pumpa šalje ulje već da bi ulje prilikom uranjanja radilice došlo do radnog dela ležaja
A cemu mislis da sluze kanali unutar radilice?

Sory, ali ozbiljno si promasio. Jednostavno stvari ne funkcionisu na taj nacin, barem na motorima u zadnjih 60-tak godina (one pre toga nisam imao prilike da vidim u dovoljnoj kolicini pa ne mogu da pricam, mozda stvarno postoje neki koji se tako ponasaju, al to je praistorija automobilizma)

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » četvrtak, 17. nov. 2011. u 08:11h

Gojo ja isto stavih N9 sa Sierre u Taunus i sad isti problem - dok se dobro ne zagreje ulje u menjacu tesko ide u 2 brzinu - cak ako ga naglo ubacim u drugu to se cuje i to posteno pa onda samo privucem rucicu menjaca do kraja pa kad upadne sam u drugu to je to. Inace najbolje ide u rikverc i to bez obzira da li je hladan ili topao.

Stavljen je Castrol 80W90 ...

goja

Poruka od goja » četvrtak, 17. nov. 2011. u 12:02h

cekaj tek januar,kad zaledi sve i jedva otvoris vrata...ima da teglis u drugu da se u.eres...sjebaces ga,naspi neko jos rijedje...probaj 70w90,ako ide u eskortov mjenjac nece biti lose ni za sierin.. Moj drugar je imao taunusa 1.3,ubacio mu 5-o stepeni mjenjac koji je bio daleko grdji od mog po tom pitanju i lik u sremcici ''maca kastrol'' mu dao bas neko crveno ulje za mjenjace,nemam pojma ja sad koje je bilo ali je kasnije saltao ko u junu... e sad,ako su ti malo losiji semerinzi na mjenjacu,ne znam hoce li curiti ,na mom se pokazalo na izlazu,na kardanu ali sreca pa je isti semering ko na radilici (samo drugi smjer)i imao sam ih nekoliko.

@vladag
Druze,obrati paznju na svoj potpis i drzi se toga jer zaista lupas a da nisi ni svjesan svoje nesvjesti.Da li kapiras sta bi se desavalo ako bi radiica lupala po ulju,covjece!?

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » četvrtak, 17. nov. 2011. u 12:26h

Kao sto rekoh ovo je Castrol EPX 80W-90 i zuto je ... Nije ni malo kostalo a sad bih morao da ga izvlacim ali videcu ...

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:25h

U N9 ide ESDM-2C175-A koje je SAE75W-90

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:35h

Исти проблем сам и ја имао , смао што сам ја сипао сае 90 . :lele:
Касније сма сазно шта треба да иде . Можеш и АТХ да сипаш , мењање брзина ће бити као у путеру .
То смо сипали Јеремију у његов петостепени када смо уграћивали . Питај га какво му је мењање брзина по овом времену ...

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » subota, 19. nov. 2011. u 23:34h

sad sa ovom hladnoćom menjač prestao da zuji, to mi kazuje da možda treba menjati ulje, ne dolivati, ipak je 16 godina star auto i 130kkm ..

dimges

Poruka od dimges » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 08:23h

mbole piše:Koliko se secam fordovo ulje za menjace je bas crveno, tako da je moguce da si imao originalno ulje u toj flasici.

u ćatibu mi piše sintetic getribe ol 75W90 ili Ford WSD M2C 200-B
svakako najlakše je uzeti iz ovlašćenog, ali imaju samo 5l pakovanje, a za promenu treba da platim radni sat, a ne radim ništa
za ovaj ford protokol dole sam našao na netu
http://blusynthetic.com/sites/default/f ... PDS%29.pdf
dilema je dali menjati ulje, 1996/130.000km, ako se menja dali staviti jeftino sintetsko 75W90 pa opet za neki period doturati ili menjati ( ako se ne otvara menjač) ??

.zujanje je za sada tiho, ako svira radio se ne čuje, ali me kopka :( ??

.. a navodno neke engleske fieste koriste drugi, ali sličan protokol Ford WSD M2C 200-B i 80W90 http://www.halfords.com/webapp/wcs/stor ... yId_255220

..ovo svakako ne bi valjalo za niske temperature, ali pitanje je koliko je to bitno, posebno ako nije važno voziti (krenuti) i po najhladnijem vremenu , a kad se motor zagreje nema zime...

b.t.w., sećam se zime 1989 mislim, zadesi me iznenada -30 na Kruševu, a auto (Reno 4 GTL), je bio blokiran na parkingu i nisam nigde vozio ... došlo vreme za napuštanje hotela, niko ne može da upali auto; jedan mercedes diesel upale tako što su zapalili vatru ispod menjača, a posle ovi 101 i sli.ni sa uljem 90 u menjaču uzaludno pokušavaju kablovima ali ništa; ja sam uneo akomulator u hotelsku sobu dan pre povratka, a naveče izguram reno do bliske nizbrdice , upali, pa još jednom u 24h upalim u mestu, pokrijem haubu jednim ćebencetom i rano ujutru bez problema... isto i frend sa ladom; caka je bila ulje 80 u menjaču i lanac, može da se pali auto na nizbrdici

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 08:42h

dimges piše: svakako najlakše je uzeti iz ovlašćenog, ali imaju samo 5l pakovanje, a za promenu treba da platim radni sat, a ne radim ništa
Kako ne radis nista a platis radni sat?
Ako ti oni menjaju ulje onda radis, i normalno je da to naplate, a ne bi trebalo da je neka strasna cifra.
Ako ne menjaju, vec ti samo prodaju ulje, onda ne mogu da ti naplate radni sat.
Postoji kantica tog ulja od 1L, mozda je trenutno nemaju.

Vidi sa Goranom Mond, on verovatno moze da ti nabavi.

goja

Poruka od goja » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 10:07h

Pa zar nikom nije palo na pamet da stisne kvacilo pri palenju na toj zimi?

dimges

Poruka od dimges » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 18:10h

goja piše:Pa zar nikom nije palo na pamet da stisne kvacilo pri palenju na toj zimi?
..čekaj nek te zadesi -30 pa ces videti...palili su aute ali čim pusti kuplung auto gasi...
.. a da ne pričam da i motorno ulje za -30 treba da je 5-40, a u stojadinima su koristili 20-50... dobro, ako mu je staro onda je retko, ali menjačko od 90 koje su koristila domaća vozila je na -30 kao tutkalo...

... nego da se vratim na fino zujanje, za koje mislim da je iz menjača...ovde kod nas u Tunguziji niko ne popravlja menjač, kad bude nepodnošljivo onda ću da tražim polovni dobar menjač... ali buni me što se pojavljuje pri višim stepenima prenosa... možda je onda motor tiši ??
.. inače ponudili su mi litarskjo pakovanje likvi moli (GL 5) SAE 75 W-90 Slika po ceni od 11.5 eu/litar.. e sad neznam dali je sličnog kvaliteta kao
Ford WSD M2C 200-B ...

walterwolf
Poruka: 22
Član foruma od: ponedeljak, 21. nov. 2011. u 11:48h

Poruka od walterwolf » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 20:21h

Pozdrav svima! :) eto i ja da kazem nesto posto sam nov vlasnik feste 2001g. i mene zanima tačno koje ulje moze da ide u menjački sklop tj. kućiste... Po specifikaciji sto imam u kolima tamo pise 75w 90 te gradacije a ja sam nasao u prodavnici neko ulje ESSO 75w 80 ... dal smem to ulje dasipam u menječ ? :) unapred zahvalan !

mbole

Poruka od mbole » utorak, 22. nov. 2011. u 00:27h

Ma moze i svinjska mast da ide u menjac, samo mora da bude topljena tokom leta, i to izmedju veceri i jutra, posto ako je topis zimi onda je pregusta, a leti tokm dana je preretka :)

Dobro ljudi, stvarno ne razumem. Lepo pise da treba ulje 75W-90, lepo pise da treba po specifikaciji toj i toj, i opet, a jel moze nesto sesnaesto.

Ajde dimgesa i da razumem (nema gde covek da nadje originalno, ili je neka komplikacija oko toga), al tebi je od Panceva do Beograda da dopiskis. Ako te mrzi/nemas vremena da dolazis, Goran ti posalje kurirskom sluzbom.

Nego dimges ne odgovori na:
"Kako ne radis nista a platis radni sat?
Ako ti oni menjaju ulje onda radis, i normalno je da to naplate, a ne bi trebalo da je neka strasna cifra.
Ako ne menjaju, vec ti samo prodaju ulje, onda ne mogu da ti naplate radni sat."

Sta je u pitanju? Koliko se secam ovde je bila zamena motornog ulja/filtera nesto tipa 500-600 dinara (5-6 evrica). Pretpostavljam da nije mnogo vise ni za menjac. Za te pare se ne isplati prljati se.

dimges

Poruka od dimges » utorak, 22. nov. 2011. u 00:58h

Nego dimges ne odgovori na:
"Kako ne radis nista a platis radni sat?
Ako ne menjaju, vec ti samo prodaju ulje, onda ne mogu da ti naplate radni sat."

.. pa stvar je u tome da bilo gde ako od njega kupiš ulje neće ti uzeti ništa za promenu, čak i za motorno i filter gde ima i problema ( evo meni se desilo da zapeče krvnički filter, majstor je bio građen kao ovi bokseri teške kategorije i jedva ga izvadi, mislio sam da će da prevrne auto s dizalice), a u našem fordu je minimalna stavka 800mkd (13 eur) ... posebno što je i to fordovo ulje takođe 13 eur/litar, bilo je 20 eur ali su malo smanjili cene jer su ljudi počeli da uzimaju druge vrste
..Najveći razlog zašto izbegavam ovlašćenog je da neznaš koliko će da te sve košta, jer znaju da izmisle i druge stvari ... imao sam loše iskustvo...međutim imaju već i neki privatnici to ulje, samo ti koji su samo za ford isti odnos imaju..

..kad smo već kod ulja za menjač, za albance je promena ulja u menjaču luksuz, oni smatraju da se menja samo ako se otvara menjač...
Poslednja izmena: dimges, na dan utorak, 22. nov. 2011. u 06:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 22. nov. 2011. u 01:08h

Auuu, bas vas deru.
Pa tebi se isplati da skocis do Srbije na zamenu ulja.

dimges

Poruka od dimges » utorak, 22. nov. 2011. u 07:17h

mbole piše:Auuu, bas vas deru.
Pa tebi se isplati da skocis do Srbije na zamenu ulja.

..pa sve je tako...e zašto ne koristim motocraft svečice, pa kod nas obične AGFS22CM1 http://ford.sklep.pl/pl,product,321197, ... rtner=2069 svuda naplaćuju 5eur komad
..neznam kako je kod vas, ali u Hrvatskoj su Motocraft svečice jeftinije od drugih renomiranih brendova( NGK, Eyquem, Beru...) pa već ako treba da dam 5 eur daću 8 eur i uzeću NGK Vline 31 ili PTR5D-10, platinske...

i ulje Formula Ford 10/40 polusintetsko je oko 6 eur/litar, pa najveći privatni fordov servis, Hamza Ford, koji radi samo ford ne drži više Formulu nego Slika, litar je 5.8 eur/l polusintetsko 10/40

.. a kad je potrošni materjal tako skup, za druge delove da ne pričam... Luk set fi180 sam prošle godine platio 130 eur, hidraulični druk lager najjeftiniji 65 eur ... NE u ovlaštenom, u privatnim radnjama..

dimges

Poruka od dimges » utorak, 22. nov. 2011. u 08:13h

mislim da sam pronašao :
GLS1 Gear Lubricant, Synthetic EP 75W-90

Audi/VW Specification No. G50
Ford Specification No. WSD-M2C-200B

sad već imam više solucija, svakako ako je približna cena i ako nema na litar, ići ću u ovlašteni ford servis

..mislim da ovaj protokol od ulja poznatih kod nas ima samo Castrol

.. definitivno smo tunguzija.. Ford servis ima samo kante od 5L, sad su opet poskupeli, 1l je 1150mkd , to je ¨19 eur/litar
..menjaje ulje ne vrše, treba i neka dijagnostika koja se posebno naplaćuje

..pitao i u Audi, oni takođe neznaju Audi/VW protokol, traži mi Audi broj, ali prodaju po litar, cena od 16eur/l pa naviše..
.. uvoznik castrola za MK kaže da Castrol ima to, ali nikad nije uvozio

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“