Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ventil uljne pare Eskort Mk.6

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Ventil uljne pare Eskort Mk.6

Poruka od Estariol » sreda, 21. sep. 2011. u 19:10h

Da li neko zna kako se manifestuje neispravnost ventila uljne pare i kako on uopšte funkcioniše? To je ovo sa slika ispod, zaokruženo crvenim:

Slika

Slika

Jedan od članova je pomenuo da kad crkne, sistem dobija falš-vazduh pa se poveća potrošnja na plinu(a verovatno i na benzinu).
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

neampojima
Poruka: 19
Član foruma od: nedelja, 18. sep. 2011. u 18:46h

Re: Ventil uljne pare Eskort Mk.6

Poruka od neampojima » četvrtak, 22. sep. 2011. u 19:24h

tako sto vuce fals vazduh u usisnu granu kroz njega pa ne mozes da ga nastelujes na plin....tj kad ga nastelujes trosi kao bugarski tenk. dok provalis da je kroz njega ustvari ulazio vazduh direktnu u usis ima da osedis od nervoze

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 22. sep. 2011. u 21:36h

Хм , није баш тако , у ствари донекле јесте . Главна вентилација уљних пара иде преко једног суда на задњој страни мотора , који вентилира блок . Из њега иде црево које је спојено са усисом , и на тром цреву има ветил који ради на вакум . Када је мотор на леру , вакум је највећи , и вентил је затворен , да не би реметио лер .Како дајеш гас , вакум опада , и вентил се отвара и увалчи уљне паре .
Ово на слици је вентилација поклопца вентила , и она махом иде у усиси изпред лептира .

Estariol

Poruka od Estariol » četvrtak, 22. sep. 2011. u 22:00h

Znači, kad bi duvao u njega, vazduh kroz 1 od 2 izlaza ne bi smeo da prolazi, jel tako?

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 22. sep. 2011. u 23:08h

Ово црево од поклопва вентила да тог чуда је не битно , ако ми не верујеш , отвори чеп за уље док ради мотор па види да ли то квари лер . За остатак вентила не знам , у ствари и не знам да ли је то вентил уопште или само нека посуда . Мени делује као чео за уље на мало старијим фордовима . У сваком случаку поскидај та црева и опери их ако имају наслаге , провери да ли су пукла , и врати на место .

mbole
Poruka: 14940
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 23. sep. 2011. u 01:23h

Ventil ima tri creva (slika iz ecata je "smuckana" za 3 razlicite varijante pa je dosta nepregledna):
1. na poklopac ventila
2. na usisnu granu (racva se na dva, ali oba idu na usisnu granu, jedno sa leve drugo sa desne strane, koliko vidim na usis 1 i 4 cilindra)
3. na crevo izmedju filtera i usisa

Prikljucak 2 je komandni, odnosno on odredjuje da li ce prolaz izmedju 1 i 3 biti otvoren ili ne. Kad je auto na leru, prolaz je zatvoren, kad je u visim obrtajima prolaz je otvoren.
Prikljucak 2 ne sme da ima prolaz nigde i ni u kom slucaju. Ako ga ima, onda je vrisnula membrana.

Cak i kad bi prolaz izmedju 1 i 3 uvek bio otvoren, to jest da je ovaj ventil zaglavljen, to bi izazvalo samo malo gusenja na leru (usled uljnih para), a nikako fals vazduh, posto je 3 prikljucen pre usisa.

Crevo od poklopca do ventila zaista nije bitno. Bitna su creva od grane do ventila i membrana unutar njega. Ako je neko od tih creva ili membrana vrisnula, tada ces imati fals vazduh.
Djak pesak :)

neampojima

Poruka od neampojima » petak, 23. sep. 2011. u 02:02h

mbole piše:Ventil ima tri creva (slika iz ecata je "smuckana" za 3 razlicite varijante pa je dosta nepregledna):
1. na poklopac ventila
2. na usisnu granu (racva se na dva, ali oba idu na usisnu granu, jedno sa leve drugo sa desne strane, koliko vidim na usis 1 i 4 cilindra)
3. na crevo izmedju filtera i usisa

Prikljucak 2 je komandni, odnosno on odredjuje da li ce prolaz izmedju 1 i 3 biti otvoren ili ne. Kad je auto na leru, prolaz je zatvoren, kad je u visim obrtajima prolaz je otvoren.
Prikljucak 2 ne sme da ima prolaz nigde i ni u kom slucaju. Ako ga ima, onda je vrisnula membrana.

Cak i kad bi prolaz izmedju 1 i 3 uvek bio otvoren, to jest da je ovaj ventil zaglavljen, to bi izazvalo samo malo gusenja na leru (usled uljnih para), a nikako fals vazduh, posto je 3 prikljucen pre usisa.

Crevo od poklopca do ventila zaista nije bitno. Bitna su creva od grane do ventila i membrana unutar njega. Ako je neko od tih creva ili membrana vrisnula, tada ces imati fals vazduh.

tako je mbole....ali na usisnoj grani ima dva vakuma koja se spajaju u jedno crevo pomocu plasticne racve....a ako membrana vrisne vuce fals vazduh u usisnu granu i mozes da se oprostis od ekonomicne voznje zato sto tad trazi da se odvrne plin skoro do kraja....meni je potrosnja bila 16l na 100 km :suicide: :suicide: :suicide: .

Estariol

Poruka od Estariol » petak, 23. sep. 2011. u 02:28h

Realno, može da se desi i da ventil ne zatvara dobro od naslaga u njemu, zar ne? Kontam da bi mu prijalo jedno potapanje u benzin, naravno posle provere da li isti topi plastiku, iako mislim da ne bi trebalo...

mbole

Poruka od mbole » petak, 23. sep. 2011. u 08:41h

Da, ali tada ce imati samo malo problema na leru, posto ce uljne pare uvek ulaziti. Nece imati poremecenu smesu.

Estariol

Poruka od Estariol » petak, 23. sep. 2011. u 09:07h

Problem sa lerom nemam(reče mi Dragomir) iako ga pri hladnom startu otera na nekih 1500 obrtaja, ali mi je potrošnja plina u gradu oko 13,5-14l, što je za 1.4 malo mnogo ako zamo da im je deklarisana fabrička potrošnja u gradu 11l bezolovnog... Tako da mislim da je taj venti uljne pare moguć uzrok veće potrošnje i kod mene. Kad je motor zagrejan i van grada troši 7,5-8l plina, i 6,5l benzina(fabrička deklaracija koja mi se jednom prilikom potvrdila). Znači, van grada kad je pod gasom troši normalno, a u gradu kad je češće na leru malo je beća nego što bi trebala. Bio bih zadovoljan sa 12,5-13l...

EDIT: Proverio danas kuda idu creva...
1. Crevo koje je na slici do nas ide u poklopac ventila.
2. Crevo koje ide ispod ide u prvi i četvrti cilindar, na blok motora.
3. Crevo koje je na slici sa zadnje strane ventila ide u donji deo kućišta filtera za vazduh, znači dobija nefilriran vazduh, s tim da ima neku sunđer koji propušta finiju prljavštinu.
Malo sam ga očistio medicinskim benzinom, i mogu reći da je bilo peska u njemu...!
Kako god zapušavao izlaze, na sve tri strane vazduh ide u oba smera.
Dobio sam malo blaži ler sada, ne ide na 1500 obrtaja.
Ono što je zanimljivo je da ne mogu nigde na netu da nađem nešto o tom delu, šta god ukucao od šifri koje su na njemu...
Poslednja izmena: Estariol, na dan petak, 23. sep. 2011. u 20:31h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

neampojima

Poruka od neampojima » petak, 23. sep. 2011. u 18:46h

zameni ga ili ga skini a ustopuj vakume na usisnoj grani pa nam javi sta je bilo.....mislim da i ti imas problem koji sam i ja imao.... :) :) :)

mbole

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2011. u 02:39h

FINIS kod za taj ventil je:
1000684 do 15.09.1997
1047502 od 15.09.1997

Za pocetak samo zacepi crevce koje ide ka grani (recimo gurnes kuglicu od lagera odgovarajuce velicine tako da zaglavi u njemu i vratis ga nazad gde je bilo), mada po ovome sto pises ako duva u svim pravcima, ciknula ti je membrana.

Estariol

Poruka od Estariol » subota, 24. sep. 2011. u 04:33h

Kontam i ja da je membrana otišla... Nego, taj FINIS kod, jel se to može upotrebiti u pretrazi na netu, ili...?

mbole

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2011. u 14:01h

FINIS upotrebljavas kad odes u pismenu radnju sa delovima :)
Mada takva bi trebala i sama da ima ecat.
FINIS je Fordov kataloski broj dela. Da li ces naci nesto po njemu na netu... neznam.

Estariol

Poruka od Estariol » subota, 24. sep. 2011. u 14:49h

Nisam našao ništa, da znaš... lol

neampojima

Poruka od neampojima » petak, 30. sep. 2011. u 20:28h

vakumsko crevo..tj ono nA dnu ventila za uljne pare....nisam mogao da nadjem nov deo pa sam creva na usisnoj grani ustopovao a u poklopac motora sam stavio ono crevo kroz koje ide uljna para . auto mi radi bez problema i trosi mi 10l na 100km. . ne znam zasto su i stavljali taj ventil ,mislim uljne pare idu u poklopac motora i bez da ventil otvara vakum ...polovni nemoj ni da kupujes zato sto ce opet da rikne kao i ovaj sto imas na motoru thumbsuph

mbole

Poruka od mbole » subota, 1. okt. 2011. u 12:16h

Uljne pare ne idu u poklopac motora.
Uljne pare idu IZ poklopca motora U usis (crevo koje je izmedju filtera vazduha i usisa).

Ventil je postavljen da bi uljne pare isle u usis samo kada je motor u visim obrtajima, posto na leru guse motor i on neravnomerno radi.

Estariol

Poruka od Estariol » subota, 1. okt. 2011. u 12:47h

E, vidiš, Bole, to ima logike pošto creva sa poklopca motora i iz usisa idu na istu visinu na ventilu, pa verovatno idu nadole kroz tanje crevo u prvi i četvrti cilindar. Crevo sa usisne grane je onda postavljeno radi otvaranja membrane kad je protok vazduha pojačan, tj. motor je na većim obrtajima.
Pretpostavljam da bi onda bolje rešenje bilo da se crevo iz poklopca motora pusti da duva "u prazno" tj. da se produži negde ispod motora, a crevo sa usisa i ono koje ide u motor da se zapuše.
Jedino me i dalje kopka zašto se uljne pare vraćaju u motor, jel to ima neku konkretnu svrhu, ili...? :wtf:

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 2. okt. 2011. u 00:39h

Nema nikakve veze sa visinom.
Na usisu uvek postoji potpritisak. Jednostavno usis ce uvek "usisavati", pa bio gore, dole, sa strane...

Brkas usis i usisnu granu (ili ja barem imam takav utisak).
Usis je pre leptira, a usisna grana je posle njega.

Sa usisne grane dolazi "kontrola", koja odlucuje da li ce ventil izmedju poklopca motora i usisa biti otvoren ili zatvoren, odnosno taj potpritisak pomera membranu, a membrana pomera ventil koji je izmedju poklopca i usisa.

Ako vec ne mozes da nadjes ventil, jedno od resenja je upravo to sto si napisao:
Zacepis crevce/crevca koja dolaze sa usisne grane, zacepis crevo koje ide na usis, a odvod uljnih isparenja iz poklopca motora sprovedes nekim crevom sto dalje od motora (da ga ne bi zamazivao). Video si sigurno gomilu keceva i jugica kojima se vuce crevce iz koga dimi plavo, upravo to isto. Jedino sto sa takvim resenjem ne bi smeo da prodjes tehnicki, al svi znamo kako se tehnicki prolazi.

Zasto se uljna isparenja teraju nazad u motor da sagore? Ekologija bato :) I to ekologija od pre 30-tak 40 godina.
Mozda se neko i seca da su stare fice imale iberlauf koji je bio izveden kao cevka, i jednostavno je ta isparenja ispustao ispod auta. Koliko me pamcenje sluzi prvi fica kog smo kupili u porodici (1972) je imao upravo takav. Par godina kasnije je uveden propis po kome je to moralo da se vrati nazad u usis, kako bi sagorelo u cilindrima.

Estariol

Poruka od Estariol » nedelja, 2. okt. 2011. u 16:31h

Mislim da smo se pogrešno razumeli, pa da rasčistim o zabunu:
Prvo sam dodao slike, objašnjenje je ispod:

Slika

Slika

E, sad: Na obe slike, detalji zaokruženi crvenom bojom su od creva koje spaja usis vazduha (pre filtera) i ventila uljne pare. Znači crevo prolazi ISPOD zadnje strane usisne grane. Zavukao sam ruku da bi ispipao, crevo nigde nije zakačeno za istu već ide direktno do usisa za vazduh, gde je spoj na donjoj slici zaokružen crvenom. Unutar kutije usisa, kad se izvadi filter, na rupi za to crevo nalazi se sunđer umetnut u ležište u obliku položene prizme.
Zelenom je zaokružen detalj creva koje je spojeno na blok motora, sa prvim i četvrtim cilindrom, a žutom je zaokružen spoj ventila uljne pare sa poklopcem motora.

Ako sam dobro shvatio tvoju priču, mislio si da je ventil spojen sa usinom granom, pa sam zato stavio slike, da bi se lakše sporazumeli.
usput, i ja sam kontao da je ekologija u pitanju... thumbsuph

U suštini, to je u stvari nepovratni ventil sa dva ulaza i jednim izlazom, mada pretpostavljam da unutra postoji i prepreka koja onemogućava uljnim parama da se vraćaju ka usisu kad je motor na leru. Osim ako na leru ni uljne pare nemaju dovoljan pritisak da se vrate ka usisu, mada, kako kažeš, usis uvek usisava, tako da pretpostavljam da se uljne pare konstantno usisavaju iz poklopca motora, a kad se doda gas, sila usisa ili potpritisak se poveća pa se membrana podigne i onda preusmeri uljne pare iz poklopca ka donjem crevu koje je spojeno sa blokom motora... Prodavac delova nema nov komad na lageru jer se slabo traži taj ventil, ali bih voleo da mi padne šaka jedan ispravan pa da puhnem u njega da proverim... Moj je svakako neispravan čim ima "prolaz" od creva zakačenog na blok motora ka gore...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 2. okt. 2011. u 23:12h

OK, evo ga crtez:
Slika

Kao sto sam napisao crtez je malo "smusen" posto je sa nekoliko razlicitih varijanti.

Crveno kao sto si i napisao ide od ventila do kucista filtera (na prvoj slici se nije dobro videlo pa sam mislio da ide do creva izmedju filtera i usisa, al nebitno je to je u sustini isto). Taj sundjercic se nalazi tu da zadrzi eventualne kondenzovane uljne pare da ne bi prljale filter.

Zeleno ide na usisnu granu, ne na blok (ko sto se vidi sa crteza) iako je to jako blizu bloka pa izgleda da je na bloku.

Zuto je povezano na poklopac ventila.

Kako cela skalamerija radi:
Zeleni vod se nalazi iza membrane, i promena pritiska u njemu pomera membranu. Zeleni vod nema i nikada ne treba da ima vezu ni sa jednim drugim. Znaci kroz njega nikada ne prolazi uljna para.
Kako se menja podpritisak u usisnoj grani, tako se membrana pomera. Membrana je povezana na ventil koji propusta ili zatvara prolaz izmedju zutog i crvenog voda.

Na leru taj prolaz je zatvoren, odnosno uljne pare ne idu nigde.
Kako raste broj obrtaja, tako membrana pomeri ventil i on otvori prolaz i uljne pare mogu iz poklopca motora da udju u kuciste filtera (jednostavno ih motor usisava ko sto usisava i vazduh, i dalje idu u cilindre i sagorevaju).

Sam ventil nije nepovratan, jer nema nikakve potrebe za tim. Pritisak je u poklopcu ventila uvek veci ili isti kao atmosferski, a u kucistu filtera je uvek manji nego atmosferski. Samim tim para uvek moze da ide samo u jednom smeru to jest od poklopca ventila ka kucistu filtera.

Znaci to je najobicniji ventil sa jednim ulazom (poklopac ventila), jednim izlazom (filter za vazduh) i jednim komandnim vodom (usisna grana).

Taj ventil je otvoren kada je potpritisak na kontrolnoj (zelenoj) cevi mali ili nikakav, odnosno kada motor ne radi ili kada radi u visim obrtajima.
Zatvoren je kada je potpritisak na zelenoj cevi visok (na leru).

Kod tebe je membrana probusena, i sada je ventil stalno otvoren. Pored toga kada je membrana busna, vazduh, uljne pare ili kombinacija ta dva (u zavisnosti od trenutnog odnosa pritisaka), mogu slobodno da prodju do usisne grane i time remete podpritisak u njoj. Jednostavno tvoj motor dobija nekontrolisanu kolicinu vazduha (fals vazduh), koju inace treba da regulise samo polozaj leptira.

Estariol

Poruka od Estariol » nedelja, 2. okt. 2011. u 23:33h

Eee, tooo! thumbsuph Gde si iskopao tu sliku? :beer:
Znači, rešenje bi bilo ta zapušim zeleni vod sa tvoje slike dok ne kupim novi deo, da mi usisna grana ne dobije uljne pare i kad treba i ne treba, a uljne pare će svakako ići u kućište filtera...? mada mi to može napraviti problem sa prljanjem filtera, naravno... Al filter je 450 dinara a ventil kod Goran Mond-a 34 evra...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 2. okt. 2011. u 23:47h

Slika je iz eCat-a.
Zapusi zeleni vod.
Da ne bi "brljao" na leru, zapusi i crveni vod, a na zuti stavi duze crevo i spusti ga ispod auta. Naravno nemoj tako na tehnicki :)

Prljanje filtera imas i kad je ovaj ventil ispravan, posto te pare i kod ispravnog idu u kuciste filtera, samo ne idu kad motor radi na leru, da ga ne bi "gusile".

dekile
Poruka: 91
Član foruma od: četvrtak, 13. avg. 2009. u 02:17h

Poruka od dekile » utorak, 11. okt. 2011. u 02:50h

Sada ste me zbunili,otvarao sam jedan skupljac uljnih para(doduse od esc5 cvh 1.6) i nisam u njemu pronasao nikakav ventil.
To je obicna posuda sa umetkom(zicanim)koji skuplja masnocu i odvlaci je na usis tj.cuva filter i okolinu. :wtf:
Pokusacu da pronadjem delove(ako nisu u smece)i postavim slike unutrasnjosti.
[*]Jel potrebno onda promjeniti parametre u racunalu da ECU zna da ima jos jedna svjecica?? Nista na silu,samo veci cekic

Estariol

Poruka od Estariol » utorak, 11. okt. 2011. u 09:57h

Nađi i postavi slike, i mene zanima kako izgleda iznutra, ako može slikaj i sklopljeni deo da vidimo da li pričamo o istoj stvari, pošto je tvoj nešto stariji model. thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“