Gume
- dax92
-
- Poruka: 7628
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Re: Gume
Kako je svima tesko da se prvo predstave... 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- crow
- Poruka: 103
- Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h
Krece akcija nabavke seta zimskih guma, cilj proci sto jeftinije, kako drugacije
. Za pocetak jurim celicne 16 ice felne, gledacu nove pa ako je neko skorije uzimao neka javi gde ih ima povoljnih. Takodje, gde bih mogao da nadjem kakve Fordove ratkapne, ima li toga na Bubanj Potoku, nikako da odvojim neku subotu i overim?
Sto se guma tice, jurim profil 205/55/16 i najjeftinije sto sam pogledao za sada su Tigar 7500 ali njih ipak necu razmatrati, iznad su Kleber ali je cena vec 9500. U principu ne bih isao preko 10k po gumi, a gledacu da tu cifru spustim sto vise. Do sada sam pogledao samo na par mesta, od sledece nedelje cu malo ozbiljnije. Javicu cene ali ne bi bilo lose ako jos ljudi bude jurilo zimske da se ostavljaju ovde cene i uslovi placanja po prodavnicama, mislim da bi to koristilo svima i ustedelo mnogo vremena.
Sto se mene tice, pogledacu tu vazda hvaljenu Fuldu, Kleber je u opticaju, Nokian ako nadjem povoljnije, itd... kapiram da ove top brendove mogu da pozdravim samo

Sto se guma tice, jurim profil 205/55/16 i najjeftinije sto sam pogledao za sada su Tigar 7500 ali njih ipak necu razmatrati, iznad su Kleber ali je cena vec 9500. U principu ne bih isao preko 10k po gumi, a gledacu da tu cifru spustim sto vise. Do sada sam pogledao samo na par mesta, od sledece nedelje cu malo ozbiljnije. Javicu cene ali ne bi bilo lose ako jos ljudi bude jurilo zimske da se ostavljaju ovde cene i uslovi placanja po prodavnicama, mislim da bi to koristilo svima i ustedelo mnogo vremena.
Sto se mene tice, pogledacu tu vazda hvaljenu Fuldu, Kleber je u opticaju, Nokian ako nadjem povoljnije, itd... kapiram da ove top brendove mogu da pozdravim samo

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21563
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Barum polaris vijaj od tih najjeftinijih.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Polaris 2 je menjao karakteristike tokom godina... Prve verzije su postajale "plastične" posle nesrazmerno kratkog vremena ali poboljšavali su smešu pa je na ADAC testu (koliko god on bio merodavan) od "uslovno prihvatljivog" za 3 godine (2005-2008) taj model gume stigao do statusa "preporučljivo". U međuvremenu je izašao i Polaris 3, za njega ne znam karakteristike, ali nadam se da je bolji od prethodnika.
@crow, 205/55R16 ima OK izbor do 10000, ima i nekih Nokian modela... pogledaj radi orijentacije na sajtu Internet Prodaja Guma, nadam se da su im cenovnici ažurni.
Ima li neko bilo kakvih iskustava sa Debica gumama? Znam da je poljski proizvođač u sastavu Goodyear-a, vidim da su jeftinije od svega mogućeg, a gde god da tražim neke ocene korisnika sve do jedne su pozitivne... što mi dođe malo sumnjivo (ako druge budžetske gume imaju bar po neku negativnu ocenu, nema šanse da je ova baš toliko dobra).
@crow, 205/55R16 ima OK izbor do 10000, ima i nekih Nokian modela... pogledaj radi orijentacije na sajtu Internet Prodaja Guma, nadam se da su im cenovnici ažurni.
Ima li neko bilo kakvih iskustava sa Debica gumama? Znam da je poljski proizvođač u sastavu Goodyear-a, vidim da su jeftinije od svega mogućeg, a gde god da tražim neke ocene korisnika sve do jedne su pozitivne... što mi dođe malo sumnjivo (ako druge budžetske gume imaju bar po neku negativnu ocenu, nema šanse da je ova baš toliko dobra).
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
i kod nas ovdje hvale te debica gume. I to bas zimske. Kazu da su super i da stvarno rade posao. Ja planiram iduce godine uzeti te.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Veliko pitanje je ko ih hvali
, i mom caletu je EI televizor odlican
. Da li ih hvali neko ko je , nateran zakonom, prvi put stavio zimske gume na auto, pa mu sad to deluje nestvarno dobro, ili neko merodavan za misljenje. Ja sam misljenja da ce svaka nova zimska guma da vrsi posao po snegu, ali se postavlja pitanje ponasanja gume u ostalim uslovima i posle 2-3 godine (slucaj koji je Bojan naveo sa prvim verzijama Bravurisa).

- crow
U principu mi je Internet prodaja guma i orjentir, oni su prilicno update-ovani i Nokian su kod njih konkretno tako - koja stotka preko 10 soma.BojanM piše:Polaris 2 je menjao karakteristike tokom godina... Prve verzije su postajale "plastične" posle nesrazmerno kratkog vremena ali poboljšavali su smešu pa je na ADAC testu (koliko god on bio merodavan) od "uslovno prihvatljivog" za 3 godine (2005-2008) taj model gume stigao do statusa "preporučljivo". U međuvremenu je izašao i Polaris 3, za njega ne znam karakteristike, ali nadam se da je bolji od prethodnika.
Barum jes najjeftinija ali sam po forumima, a i ovde je bilo, vidjao i dobrih i katastrofalno losih iskustava pa sam je nesto otpisao iz opcije, za par stotina gore-dole necu da se kockam. Nokian su za sada na pol poziciji, gledao sam i po inostranim forumima da ih hvale, a i sumnjam da iz Finske moze doci nesto prosecnog kvaliteta. Videcemo, potraga se nastavlja

- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Nokian su odlične gume, mislim da ni ne prave letnje, ne isplati im se tamo gore.
Jel Fulda Kristall Montero 3 skuplja od Nokian u dimenziji koju tražiš?
Ta Montero 3 je isto odlična guma, našla se u prvih 10 na svim testovima prošle godine, među elitom kao Mišelin, Gudjir, Pireli, Nokian, a cenovno je dosta ispod njih...

Jel Fulda Kristall Montero 3 skuplja od Nokian u dimenziji koju tražiš?
Ta Montero 3 je isto odlična guma, našla se u prvih 10 na svim testovima prošle godine, među elitom kao Mišelin, Gudjir, Pireli, Nokian, a cenovno je dosta ispod njih...
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- crow
Nisam Fuldu nasao jos u ponudi, ali kapiram da bi trebala da bude cena bar u rangu Nokian ako ne i ispod...
Inace pravi Nokian i letnje, cini mi se da nisu lose uopste kada sam gledao ocene.
edit: malo pojurio cene i navodno kod Lesanovica na sajtu stoji da je Fulda Cm3 u ovoj dimenziji 9000 i kusur sa PDV. Ali pitanje je koliko je to azurirano. Nazvacu posle. Kemoimpex ima relativno azurne cene i Fulda CM3 je 11000 a Nokian takodje, nesto i jaca je cena, 11.700 rsd.
Inace pravi Nokian i letnje, cini mi se da nisu lose uopste kada sam gledao ocene.
edit: malo pojurio cene i navodno kod Lesanovica na sajtu stoji da je Fulda Cm3 u ovoj dimenziji 9000 i kusur sa PDV. Ali pitanje je koliko je to azurirano. Nazvacu posle. Kemoimpex ima relativno azurne cene i Fulda CM3 je 11000 a Nokian takodje, nesto i jaca je cena, 11.700 rsd.
Poslednja izmena: crow, na dan petak, 23. sep. 2011. u 12:21h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- BojanM
- BOFH
Fulda KM3 jeste jeftinija od Nokian gume, i to oko hiljadarke manje ako gledaš mimo IPG. 
Ja se trenutno lomim između Fuldine KM3 i BF Goodrich g-Force Winter... razlika je plus-minus 500 kinti po gumi za "moju" dimenziju u korist Fulde + što je Kristall Montero 3 malo bolje prošao po testovima. Barum je tu negde u sredini po ceni...
@totti, mislio si na Polaris, jel'da? (Bravuris je letnji pneumatik
). Potpuno se slažem da sve zavisi KO ih hvali, ali na velikim testovima se (afaik) Debica gume nisu pojavljivale, nego su ovo šatro mišljenja "zadovoljnih konzumenata" po Poljskoj, UK, ne znam gde... iako su i to vrv takođe poljaci-emigranti
Pride, Debica je još hiljadu dinara jeftinija od Fulde, i još uvek mi nije jasno - OK je šara, dobro ime stoji iza cele priče... a cena je totalni damping. Mada, cenim da se za 40e po setu guma (koje treba da traju par sezona) neću igrati glavom i verovatno ću pazariti Fuldu.

Ja se trenutno lomim između Fuldine KM3 i BF Goodrich g-Force Winter... razlika je plus-minus 500 kinti po gumi za "moju" dimenziju u korist Fulde + što je Kristall Montero 3 malo bolje prošao po testovima. Barum je tu negde u sredini po ceni...
@totti, mislio si na Polaris, jel'da? (Bravuris je letnji pneumatik

pozdrav, Bojan

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ma Fulda je odlicna. Meni treba neka sto jeftinija da zavrsi posao za ovu zimu,nekako najvise sam zadovoljan bio sa Sava eskimo s3. Ako ima neka jos jeftinija vicite jer se kod 13" ne oseca mnogo razlika u kvalitetu,bar u prvih godinu dana.
Koja je najjeftinija zimska guma? Protektirane me ne interesuju
Koja je najjeftinija zimska guma? Protektirane me ne interesuju
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- totti
@BojanM Greska u glavi, mislio sam na Polaris
. I ja bih se na tvom mestu, obzirom da je na dugorocnije staze, odlucio za proverenu Fuldu.

E upravo toBojanM piše:
ali na velikim testovima se (afaik) Debica gume nisu pojavljivale, nego su ovo šatro mišljenja "zadovoljnih konzumenata" po Poljskoj, UK, ne znam gde... iako su i to vrv takođe poljaci-emigranti![]()

- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
@Nesa
Pa stavi Winteru, ona je valjda jeftinija od save. I dobra je prve sezone ali samo za sneg, za kocenje na mokrom, ako je iole veca temperatura, nije bas dobra.
@crow
Ja bih da sam na tvom mestu jurio BF Goodrich. Prosle godine im je cena bila oko 10k, sad ne znam koliko su.
Nokian je naravno isto ok.
Za debicu nisam bas siguran kog je kvaliteta, jedini auto na kome sam video da se one stavljaju u prvoj ugradnji jeste Dacia Logan karavan.
Pa stavi Winteru, ona je valjda jeftinija od save. I dobra je prve sezone ali samo za sneg, za kocenje na mokrom, ako je iole veca temperatura, nije bas dobra.
@crow
Ja bih da sam na tvom mestu jurio BF Goodrich. Prosle godine im je cena bila oko 10k, sad ne znam koliko su.
Nokian je naravno isto ok.
Za debicu nisam bas siguran kog je kvaliteta, jedini auto na kome sam video da se one stavljaju u prvoj ugradnji jeste Dacia Logan karavan.
Fiesta!!
- djole3113
- Poruka: 142
- Član foruma od: ponedeljak, 27. dec. 2010. u 00:22h
- Kontakt:
Mozda pomognem nekom oko guma.Uvek sam imao zimske gume jer sam morao da vozim zimi i tu dilema ne postoji-zimi zimske,leti letnje.Probao sam razne,skupe i jeftine,od cenovno prihvatljivih eskimo s3 su ok.Prosle zime kupio za fokusa BF Goodrich G-grip,zimske i zaista nemam zamerke.Toliko sam se navukao na Goodrich da sam na prolece kupio i cetiri letnje.Cena je korektna,kvalitet i vise od toga a sto je najvaznije rade posao zbog kog su napravljene sasvim dobro.Ima boljih ali su i skuplje.Takodje,uz pravilno cuvanje svake mogu da potraju bar tri sezone.E sad uvek mozemo da idemo u neke duboke analize ali to je potrosni materijal pa u tom smeru treba i razmisljati
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Ja sam na svoj mondeo stavio nove WIntere Tigrove i naklizao se kod kolege na Jovandanu kada je pao snijeg kao blesav, mislio sam da imam ljetne gume...ma 0 bodova.totti piše:Veliko pitanje je ko ih hvali, i mom caletu je EI televizor odlican
. Da li ih hvali neko ko je , nateran zakonom, prvi put stavio zimske gume na auto, pa mu sad to deluje nestvarno dobro, ili neko merodavan za misljenje. Ja sam misljenja da ce svaka nova zimska guma da vrsi posao po snegu, ali se postavlja pitanje ponasanja gume u ostalim uslovima i posle 2-3 godine (slucaj koji je Bojan naveo sa prvim verzijama Bravurisa).
Sutra stavio stare Savine koje sam imao na zadnjim tockovima i evo ih i danas (da ne pominjem da nisam uspio te tigrove da balansiram nikako).
Ja sa Debicom nemam nikakva iskustva ali dvojica kolega imaju Debice na kolima (Reno laguna 2006. i BMW E39 2003.) i prezadovoljni su (znaci nisu natjerani zakonom vec razmisljanjem o svojoj glavi mada ne kazem da nema onih drugih). Dosta raje ovdje kupuje nove gume i nisu bas skloni kupovini polovnih guma (to je bilo popularno sve dok narod nije poceo da kupuje novija i jaca kola) i mnogo ljudi ima setove ljetnih i zimskih guma koje mijenjaju.
Kolega mi radi u Unitrade-u koji izmedju ostalih prodaje te Debica gume i svake zime imaju problem sa manjkom tih guma na skladistu sto valjda govori nesto o njima. Nokian su definitivno vrhunske gume koje sam i ja imao na svojim proslim autima i mogu da ih preporucim (i ljetne i zimske), cijenom su stvarno povoljne a kvalitet je vrhunski. Svaka preporuka.
Od ljetnih imam Uniroyal RainExpert 2 i zaprepascen sam kako su te gume dobre s obzirom da sam ih platio 125 KM komad (negdje oko 63 Eur/kom) - TIgrov hitris je bio 5 KM skuplji

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Ja sam uzeo novi Savin model Eskimo HP (prosle godine pustena u prodaju, malo sam rizikovao jer nije bilo testova i komentara ali apsolutno se nisam pokajao), guma je fenomenalna, u snegu cupa kao luda, odlican grip pri kocenju i skretanju, vozena je do aprila po suvom bez ikakvih problema, u dimenziji 205/55R16 91H je prosle godine kostala 8285din..
- cvilijams
- Poruka: 502
- Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
- Kontakt:
- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
@ Cedo86:
Eskimo HP se i meni dopala, ali se radi za novije automobile, mislim da je nema u dimenzijama manjim od 15" ili 14", ne sećam se više.
Eskimo HP se i meni dopala, ali se radi za novije automobile, mislim da je nema u dimenzijama manjim od 15" ili 14", ne sećam se više.
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- totti
Da, Escimo HP se ne pravi u dimenzijama manjim od 15 inca. Ja sam sebi prosle godine uzeo Sava Escimo S3 (rasprodale se Fulde po nekoj jako dobroj ceni) i zadovoljan sam, guma je sasvim solidna za zimu.
Moze da govori da su stvarno dobre za te pare, ali isto tako moze da govori i da zbog, na zalost, jako lose ekonomske situacije ljudi kupuju ono najjeftinije, samo da im, koliko-toliko, zavrsi posao...bojcistv piše: Kolega mi radi u Unitrade-u koji izmedju ostalih prodaje te Debica gume i svake zime imaju problem sa manjkom tih guma na skladistu sto valjda govori nesto o njima.

- BojanM
- BOFH
Malocas sam bio u prodavnici u Negotinu i ponudili su mi upravo Savu u R14 dimenziji, sa lagera .. 

pozdrav, Bojan

- BojanM
- BOFH
Pitanje je na mestu, i palo je i meni na pamet: posle malo pretrage koju nisam mogao da uradim iz autobusa reklo bi se da je u pitanju S3/S3+ (verovatno 'plus' pošto rekoše da je "nov" model gume).
Jbg, nisam obratio pažnju na detalje jer se nisam raspitivao za Savu već za Fuldu, i ispostavilo se da u 185/60r14 ima istu cenu kao i BF Goodrich guma (oko 55-56 €) mada je opet pitanje koji tačno model Gudriča (Winter G ili g-Force Winter, slična imena tako da ni prodavac nije bio sasvim siguran, a u radnji ih nije bilo).
Jbg, nisam obratio pažnju na detalje jer se nisam raspitivao za Savu već za Fuldu, i ispostavilo se da u 185/60r14 ima istu cenu kao i BF Goodrich guma (oko 55-56 €) mada je opet pitanje koji tačno model Gudriča (Winter G ili g-Force Winter, slična imena tako da ni prodavac nije bio sasvim siguran, a u radnji ih nije bilo).
pozdrav, Bojan

- totti
Sigurno S3 ili S3+, bio sam na Savinom sajtu i definitivno se Escimo HP ne radi manja od 15-ice. S3+ je postojala i prosle godine, tako da se ne moze reci da je bas novi model
.
Ove BF Goodrich G-force winter sam imao na sluzbenom Puntu i odlicne su...

Ove BF Goodrich G-force winter sam imao na sluzbenom Puntu i odlicne su...

- montoya
- Poruka: 2143
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Posto se bavim gumama, tacnije prodajom i ugradnjom mogu reci da je Sava S3 odlicna guma... Prodao sam gomilu i niko se nije zalio, a na svom autu vozim Bf g force winter i imam samo pozitivne utiske posle jedne zimske sezone... 

Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019