LPG IN DESEL ENGINE
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
LPG IN DESEL ENGINE
Malo sam se okrenuo u potrazi za vecnom srecom po pitanju automobila. Da li moze auto da malo trosi (ispod 5 l), da ima 150 KS (bar...), da traje vecno?
Izgleda da moze. LPG u dizel masinu dodje kao melem. Sve je vise diskusije kod nas (na stranim sajtovima se vec uveliko primenjuje ovaj sistem), pa sam mislo da i mi razmenimo neka filozofska misljenja jer iskustva nemamo.
Eto sta sam ja procitao.
LPG se uz dizel ubrizgava u odnosu 20-30%LPG + 70-80%DIESEL i pomaze motoru da sagori dizel sa svih 99 %, jer se nikad ne sagori do kraja (max 85% za Euro 4). Povecava snagu za 20%, spusta potrosnju za 20%. E sad jeste, ne isplati se, ali mene interesuje ulaganje u buducnost, tj. u pricu sa pocetka. Mozda platim vise sad, da bi mi motor sa komponentama trajale duze, a kvalitetnije se vozi?
Beneficije su:
cistije sagorevanje,
manje zagadjenje,
citiji motor i komponente,
tisi rad,
sistem ubrizgavanja radi (ali manjim kapacitetom) nece "zakrzljati" kao kod LPG/BENZIN konverzije...
Sistem se masivno ugradjuje u kamione, autobuse, dostavna vozila i dzipove, a da li ce zaziveti i na putnickim vozilima, videcemo.
Ugradnja sistema na kamione kosta 2500 E(?), a neki kazu da su ugradili/ugradjivali u kola za 800 E(?).
http://www.iwemalpg.com/Diesel_LPG.htm
http://www.mycity.rs/Opsta-diskusija-i- ... otore.html
http://www.autogasradic.com/novosti_pri ... l%20vozila
Izgleda da moze. LPG u dizel masinu dodje kao melem. Sve je vise diskusije kod nas (na stranim sajtovima se vec uveliko primenjuje ovaj sistem), pa sam mislo da i mi razmenimo neka filozofska misljenja jer iskustva nemamo.
Eto sta sam ja procitao.
LPG se uz dizel ubrizgava u odnosu 20-30%LPG + 70-80%DIESEL i pomaze motoru da sagori dizel sa svih 99 %, jer se nikad ne sagori do kraja (max 85% za Euro 4). Povecava snagu za 20%, spusta potrosnju za 20%. E sad jeste, ne isplati se, ali mene interesuje ulaganje u buducnost, tj. u pricu sa pocetka. Mozda platim vise sad, da bi mi motor sa komponentama trajale duze, a kvalitetnije se vozi?
Beneficije su:
cistije sagorevanje,
manje zagadjenje,
citiji motor i komponente,
tisi rad,
sistem ubrizgavanja radi (ali manjim kapacitetom) nece "zakrzljati" kao kod LPG/BENZIN konverzije...
Sistem se masivno ugradjuje u kamione, autobuse, dostavna vozila i dzipove, a da li ce zaziveti i na putnickim vozilima, videcemo.
Ugradnja sistema na kamione kosta 2500 E(?), a neki kazu da su ugradili/ugradjivali u kola za 800 E(?).
http://www.iwemalpg.com/Diesel_LPG.htm
http://www.mycity.rs/Opsta-diskusija-i- ... otore.html
http://www.autogasradic.com/novosti_pri ... l%20vozila
- mbole
- Poruka: 14899
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: LPG IN DESEL ENGINE
Secam se da sam davno u Rumuniji (pre 20 i vise godina) video autobus (gradski) sa bocama na krovu, i da mi je tip objasnjavao da je u pitanju dizel na plin.
Medjutim koliko se secam, i koliko smo se razumeli na "Tarzan engleskom", on je radio "komplet" na plin, znaci ne mesanje dizel+plin.
Medjutim koliko se secam, i koliko smo se razumeli na "Tarzan engleskom", on je radio "komplet" na plin, znaci ne mesanje dizel+plin.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Pribojskih LPG buseva sa Cummins motorima i bocama na krovu ima i u GSB, vrteli su se do pre godinu dana na 70* linijama koje kreću sa Zelenjaka... mirnije rade i bolje povlače od dizela, ali koliko znam oni takođe rade samo na gas, a ne na tu mešavinu.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- popovicvl
ima 2 konverzija koja otpada u startu. buse glavu, ugradjuju svecicu, spustaju kompresiju i prakticno prave benzinca od dizela. to je frankestajn. metoda sa mesanjem je po prici/iskustvima ljudi sa neta mnogo bolja (manje isplativija od benz/gas), ali dobije se nesto vise snage (to je bitno
)

- mbole
Ja koliko sam shvatio Rumuna, to radi kao normalan dizel, znaci nema nikakvih svecica, vec pali kompresijom.
E sad, stvarno se ne secam da li je u pitanju bio LPG ili metan.
E sad, stvarno se ne secam da li je u pitanju bio LPG ili metan.
Djak pesak 

- popovicvl
Metan, bi pre rekao. Te boce se pune po 12 casova. Plin se ne moze upaliti bez varnice (koje nema jer nema svecicu). Doduse te konverzije su mozda zastarele, ali ova koja obogacuje mesavinu dizela je jednostavnija za upotrebu.
Jos jedna strana ove konverzije dobra jer nije potreban veliki rezervoar za plin, svega 25-30 l je dosta za 100 l dizela. Sto dize autonomiju i do 2000 km!
Jos jedna strana ove konverzije dobra jer nije potreban veliki rezervoar za plin, svega 25-30 l je dosta za 100 l dizela. Sto dize autonomiju i do 2000 km!

- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Mislim da je to super stvar, jedina stvar koja me odvlaci od ugradnje je cena iste. Deluje mi neisplativo, kad se gleda sa ekonomske strane kratkorocno, jer usteda nije previse osetna odmah posto motor i dalje trosi skupo gorivo u vecoj razmeri (tj dizel). A snage ima i sada dovoljno
Ionako zamajac nije jeftina stvar da mu stalno dodajem neku snagu i da mu skracujem radni vek 
Plus ne znam da li postoji kvalitetan sistem za automobile koji moze da se adaptira na moderne CR motore. Iskreno, nisam se previse ni raspitivao.

Plus ne znam da li postoji kvalitetan sistem za automobile koji moze da se adaptira na moderne CR motore. Iskreno, nisam se previse ni raspitivao.
Fiesta!!
- popovicvl
Pazi, za kamione i autobuse to dodje kao usteda, jer 20% od 30l/100 km, dodje 6 l. To znaci da se isplati posle predjenih 30-40000 km, sto za kamion ponekad bude manje od 3 meseca voznje. Za kola mora da se ulozi manje novca recimo 1000 E, za ustedu od 1l/100 km. Takvim racunom dodjemo do 70 000 km. Mada treba dodati faktor "srece", tj. lakog tuninga na mtoru.
- dule0911
-
Pa da, tih 70k je kod mene 2 godine, sto i nije brzo, a nekako ne deluje isplativo kad ces razliku tek posle toliko dugo osetiti, mozda se do tada i proda auto. Al svakako kad kupis npr nov auto, cim izadje iz garancije stavio bih to, jer racunam da ce ostati kod mene jos nekoliko godina, pa se em isplati em dobijem bolji auto.
Jedino sto me plasi jeste usaglasenost CR ubrizgavanja i plinske instalacije, ne znam koliko ECU fabricki moze da se adaptira da u sistemu ima jos neko gorivo. Da je obican sistem u pitanju, tj starije generacije, tu se ne bih premisljao nimalo.
Za kamione i autobuse je must-have, tu se apsolutno slazem, na njima se najvise i oseti u svim aspektima a ne samo u ustedi.
Jedino sto me plasi jeste usaglasenost CR ubrizgavanja i plinske instalacije, ne znam koliko ECU fabricki moze da se adaptira da u sistemu ima jos neko gorivo. Da je obican sistem u pitanju, tj starije generacije, tu se ne bih premisljao nimalo.
Za kamione i autobuse je must-have, tu se apsolutno slazem, na njima se najvise i oseti u svim aspektima a ne samo u ustedi.
Fiesta!!
- Estariol
- Poruka: 960
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Ja sam čuo drugačiju priču: smeša se podešava tako da dizel pali plin, tj nekih 25% dizela koji se pali kompresijom i na taj način plai preostalih 75% plina u smeši. Nisu potrebne svećice, a smanjuje se potrošnja drastično, kao i cena eksploatacije, dok performanse motora ostaju iste ili postaju bolje, toga se već ne sećam dobro... Opet, ako ova priča ne pije vodu, nadam se da ćete objasniti zašto. 

Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- popovicvl
To dodje nesto ovako:
http://lpg-diesel.pl/index.php?id=cennik
prema ovom cenovniku konverzija do 120KS je od 576 E do 761 E u zavisnosti od ugradnje sa opremom, a preko 120KS 669E do 853E.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
http://lpg-diesel.pl/index.php?id=cennik
prema ovom cenovniku konverzija do 120KS je od 576 E do 761 E u zavisnosti od ugradnje sa opremom, a preko 120KS 669E do 853E.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- Estariol
Da, to je to što sam i ja čuo, samo su smanjili pocenat dizela u smeši na do 20% a povećali količinu plina do 80%. A cena ugradnje je otprilike kao za sekvent kod nas. 

- popovicvl
Vidim da su poljaci razradili stvar do kraja. Odnos smese LPG i Dizela zavisi od konstrukcije motora, tj. parametara, ali nije skupo, pogotovo za dzipove i kombi vozila. Kod auta je slicna stvar, ali vreme otplate je produzeno. Mada uzeti neki TD + CHIP + LPG KIT i eto rakete.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9913
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
kopirano sa sajta autogas.rs
Postoje neki izuzetci kojih trenutno ne mogu da se setim. Sva vozila koja imaju SUS motor mogu koristi pogon na autogas, samo je pitanje cene opreme i isplativosti investicije. Da, može i na dizel motore, ako Vam kažu suprotno, potražite bolji servis. Tenologija gasnih uređaja je danas na nivou modernih automobila, tako da se najnovijim generacijama gasnih uređaja (SEKVENCIJALNO UBRIZGAVANJE) moguce opremiti sve tipove najnovijih automobila i sa plasticnim usisnim granama. Prednost ovog sistema je u vrlo maloj razlici u odnosu na performanse vozila kad se vozi na benzin, oko 2 procenta. Gornja slika je dizel na gas a pored je karting na gas.
izvor http://www.autogas.rs/content/%C4%8Dest ... o-autogasu
Postoje neki izuzetci kojih trenutno ne mogu da se setim. Sva vozila koja imaju SUS motor mogu koristi pogon na autogas, samo je pitanje cene opreme i isplativosti investicije. Da, može i na dizel motore, ako Vam kažu suprotno, potražite bolji servis. Tenologija gasnih uređaja je danas na nivou modernih automobila, tako da se najnovijim generacijama gasnih uređaja (SEKVENCIJALNO UBRIZGAVANJE) moguce opremiti sve tipove najnovijih automobila i sa plasticnim usisnim granama. Prednost ovog sistema je u vrlo maloj razlici u odnosu na performanse vozila kad se vozi na benzin, oko 2 procenta. Gornja slika je dizel na gas a pored je karting na gas.
izvor http://www.autogas.rs/content/%C4%8Dest ... o-autogasu
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Bajke su da LPG moze da pruzi iste performanse kao i benzin,bez obzira sto se radi o modernim sistemima ubrizgavanja plina,plin ima manje energije u odnosu na benzin,kao i manje oktana.
Ali ovde je prica o dodatku na dizel motore sto i nije tako lose...
Ali ovde je prica o dodatku na dizel motore sto i nije tako lose...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- popovicvl
1. Plin ima 104 oktana. Na plinu nema nezeljenih detonacija. Sto je veca kompresija motora,veca je iskoriscenost plina.
2. Plin ima vecu energetsku vrednost ako se gleda tezinski odnos. Zapreminski manju. Tj. 1 Kg plina ima vecu energetsku vrednost od 1 Kg benzina.
Sad je npr. Mazda uvela neke nove motore za Mazdu 2 (1.3 skyactiv-g 85 KS), odnos kompresije je 14:1! Prosecna potrosnja 3,3 l/100km (fabricki). Voleo bih da vidim kako se ponasa na plinu, ali verovatno bolje nego benzin. Problem je sto se ugradjuje plin u 99,9% vozila, a da se pritom ne rade nikakve mehanicke modifikacije (povecanje kompresije) ili bar softerske (mapiranje), da bi se poboljsalo iskoriscenje.
2. Plin ima vecu energetsku vrednost ako se gleda tezinski odnos. Zapreminski manju. Tj. 1 Kg plina ima vecu energetsku vrednost od 1 Kg benzina.
Sad je npr. Mazda uvela neke nove motore za Mazdu 2 (1.3 skyactiv-g 85 KS), odnos kompresije je 14:1! Prosecna potrosnja 3,3 l/100km (fabricki). Voleo bih da vidim kako se ponasa na plinu, ali verovatno bolje nego benzin. Problem je sto se ugradjuje plin u 99,9% vozila, a da se pritom ne rade nikakve mehanicke modifikacije (povecanje kompresije) ili bar softerske (mapiranje), da bi se poboljsalo iskoriscenje.
- Estariol
Pride, litar plina je još uvek jeftiniji od dizla... 

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8364
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
U najnovijoj SAt reviji su izašli rezltati testiranja LPG-a po BGD-u i svi testirani uzorci imaju izmedju 89 i 92 oktana.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- popovicvl
Takve vrednosti pokazuju da je u pitanju smece zadnje vrste...
izor wikipedia.org
LPG has a typical specific calorific value of 46.1 MJ/kg compared with 42.5 MJ/kg for fuel-oil and 43.5 MJ/kg for premium grade petrol (gasoline). However, its energy density per volume unit of 26 MJ/l is lower than either that of petrol or fuel-oil.
Racing fuels, avgas, liquefied petroleum gas (LPG), and alcohol fuels such as methanol may have octane ratings of 110 or significantly higher.
izor wikipedia.org
LPG has a typical specific calorific value of 46.1 MJ/kg compared with 42.5 MJ/kg for fuel-oil and 43.5 MJ/kg for premium grade petrol (gasoline). However, its energy density per volume unit of 26 MJ/l is lower than either that of petrol or fuel-oil.
Racing fuels, avgas, liquefied petroleum gas (LPG), and alcohol fuels such as methanol may have octane ratings of 110 or significantly higher.
- Neša
- VIP
Plin po novijim standardima ima oko 90 oktana MON,ranije to nije bilo obavezno da ima i toliko. Visoki stepen kompresije trazi vise oktana,mislim da bi mu plin j... nanu za kratko vreme,pogotovo mazdinom najnovijem skyactivu 

Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Estariol
Dobro pogledajte kako je označeno točiono mesto kad kupujete plin. Po analizi u magazinu SAT, najbolji plin imaju Eko pumpe sa 91.90 oktana, pa reko aj da proverim... Kad ono, na točilici kod mene u Zrenjaninu oznaka "AUTO PBS" (Propan-Butan Smeša), a to nije TNG, već je plin za kola napravljen po starim standardima...
P.S. Admini, ako ovom ppostu nije mesto u ovoj temi, premestite je gde treba. Jbg, izašao sam iz treće smene, nemam snage da sad tražim... Hvala na razumevanju...
P.S. Admini, ako ovom ppostu nije mesto u ovoj temi, premestite je gde treba. Jbg, izašao sam iz treće smene, nemam snage da sad tražim... Hvala na razumevanju...

- mbole
- Neša
- VIP
Da ali pod oznakom Auto PBS se prodaje plin po starim standardima,uglavnom za upotrebu u domacinstvima gde se ne kontrolise oktanski broj i jos mnogo toga
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dule0911
-
U prevodu na tim pumpama sipam plin u bocu da bi moji mogli da prave ajvar 

Fiesta!!
-
- Poruka: 19
- Član foruma od: nedelja, 18. sep. 2011. u 18:46h
imam ortaka koji zivi u chicagu i kaze mi da tamo se vcec voze autobusi na metan u najvece....nije njima do potrosnje nego do ekologije....a prvi busevi su poceli na metan da se voze u njujorku. znaci ekologija pre svega. auto gas na koj mi vozimo samo varnica moze da upali a metan se pali u na zar cigarete ... nestabilan je mnogo i bilo kakva toplota ga upali.