Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Old VS New

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Re: Old VS New

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 21:33h

Vec sam pomislio da je tema ubijena :suicide: ali dobro - ne treba se plasiti ovakvih uporedjivanja - na kraju krajeva ovde ima mnogo vise korisnika novih nego nas koji koristimo stare. E sad nesto sa foruma sve vise nestajemo iz nekog razloga ko da odlazimo u ilegalu a ne vidim razloga kad nekako ovi stariji fordovi i prepravke privlace dosta paznje. Probacu da izvedem neku racunicu oko svega ovoga pa da predstavim ali se nadam da se ne razocaram kad vidim sta sam uradio i kako sve moze da ispadne ...

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Old VS New FORD

Poruka od mbole » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 23:04h

taunus76 piše:po meni je cisto pomodarstvo kada neko pretpostavlja apriori da je noviji auto i bolji po svaku cenu.
Ne po svaku cenu. Licno smatram da nije isplativo kupiti nov auto, ali isto tako i da je najisplativije kupiti auto star 4-5 godina. Gledano sa cisto ekonomske strane, bez obzira na uzroke koji do toga dovode.
Da li je moguce da stvarno mislis da za proteklih 30-tak godina nista (ili skoro nista) nije poboljsano na automobilima?
taunus76 piše:Ono sto ja nikako da dobijem sa ovom temom je diskusija koja ide u sledecem pravcu: da li je auto sa gomilom zica kojima se izolacija kruni bolji od mog Taunusa kome su zice (neuporedivo manji broj i sa celom izolacijom koja nigde nije ni ocvrsle toliko losiji auto ...
Pa ne dobijas je zato sto unapred tvrdis da je na primer ta izolacija zica na novijim automobilima jako losa. Postoje (retki) slucajevi gde to jeste tacno, ali uopste nije generalno pravilo.
To sto zica ima manje, ne mozes posmatrati kao prednost, jer da bi dobio ono sto taj novi ima (a rekao si da hoces da dovedes opremu na taj ili slican nivo), moraces i ti da ugradis istu takvu gomilu zica. To ti je sistem: "ono sto nema ne moze da se pokvari". Pa naravno, ali ajde onda da se lepo vratimo na zaprezna kola. Trose vodu i travu, kabriolet, nemaju ni jednu jedinu zicu, i nemoze nista na njima da se pokvari :)
taunus76 piše:Da li limarija koju ne mozes posteno zavariti bolja od ove na starijim automobilima ... Da li mogusnost lake zamene motora u starijim automobilima kompenzuje "noviji" motor sa gomilom elektronike ...
Tacno je da su limovi tanji, ali je isto tako tacno i da su daleko bolje zasticeni od korozije. Daklem izgubio si na jednoj strani, dobio na drugoj.

Zasto bi zamena motora na novom bila teza? Mislim, nesto ozbiljno teza. To sto treba da pored crevaca, povezes jos i snop zica, ne vidim da je neki strasan problem. Jednostavno iscupas sve iz jednog i ubacis u drugi. Valjda nam je ostalo u glavama da je motor samo mehanika, a ne racunamao da je i elektronika njegov sastavni deo, i onda pokusavamo da "budzimo" babe i zabe, pa to naravno ne radi kako treba i onda je problem.
E sad nesto sa foruma sve vise nestajemo iz nekog razloga ko da odlazimo u ilegalu a ne vidim razloga kad nekako ovi stariji fordovi i prepravke privlace dosta paznje.
Mislim da je prvenstveni uzrok tome sto jednostavno mali broj ljudi ima uslove/mogucnosti/znanje za prepravke. A automobili "obicnih" korisnika, kojih je daleko najvise, jednostavno vremenom stizu do kraja svog radnog veka. Kad to ne bi radio sam, kostalo bi te ko dva bubrega, uz jako sumnjivu ekonomsku isplativost.
Djak pesak :)

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 23:10h

Može i na zaprežnim da se pokvari nešto, npr. prehladi se konj ili mu spadne potkovica. hahahaha hahahaha
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 23:13h

Pa jeste, al je popravka jednostavna, brza i jeftina :)
Osim kad crkne motor, to jest konj.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 23. avg. 2011. u 12:56h

Oko kvaliteta vodova je bilo pisanja na forumu, cak i kod Boskovog Cosworth-a a i na jos par mesta i o tome pricam.
Sto se tice koliko zica ima na novijim modelima ko nije video ne moze da shvati sta je to.
Kod masina je vrlo jednostavna stvar sto se tice pouzdanosti - od kad ih prave do danas - sto manje delova to sigurnije.
Pri konverziji starijeg auta na novije dodatke elektro prirode nikada se ne pravi toliko snopova kao kod novijeg auta. Za grejanje i elektopodesavanje prednjih sedista kod mene idu 3 ili 4 zice, relej i tri prekidaca.
Mislim da oko limarije i njene zastite konkretno na Taunusu nisi bas najbolje upoznat pa gresis u tom pogledu - nemoj mesati ostecenje koja nisu sanirana npr 5 god sa losim kvalitetom limarije.
Motor je definitivno lakse zameniti na starijim modelima nego na novim - opet mislim da je tu nepoznavanje materije u pitanju. U ovoj zemlji kad dodje do nekog jaceg kvara na motoru ili menjacu ljudi to pokrpe da traje par stotina km pa prodaju jer eto "bas moraju drugi auto zbog prosirenja porodice ili posla" - dajte neki primer dobro odradjene zamene ovde na forumu a da auto nije stariji od 20 god.
Sto se tice konja - srednje ocuvana raga prvo kosta vise od vecine polovnjaka na placevima, drugo da imam stalu uzeo bih ga da mi se klinci zabavljaju dok ne odrastu, komsijskoj deci bi naplatio par dindzi za jahanje i to ulozio u auto star 36 godina ... thumbsuph

Usput verujem da malo ko moze da poveruje da su za let na Mesec ljudi imali samo logaritmare - sad da kazes nekom da time napravi Saturn 5 on bi ti rekao da je to nemoguce i da se to moze samo kompjuterom - kad to bese 1967 (sto bih voleo Jednog Mustanga iz te godine - ima li ih negde na kilo ovde u srbiji sve je to krs pa toliko i vredi)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 23. avg. 2011. u 15:21h

Sve u svemu... tim matorim drtinama je umorna duša.

Izuzetno puno para i previše vremena je potrebno da bi ih doveo u neko solidno stanje i opet će kraće da traje nego neki mlađi,nerađen i očuvaniji auto koji već sve ima ugrađeno fabrički.

Fabrika je fabrika... sve ostalo je samo budž i u nekom detalju se to primeti.

Da su zanimljiviji stariji automobili... zanimljiviji su tj imaju šmek... da su pouzdaniji i bolji... apsolutno ne.

Žice i ubrizgavanje su bauk za nekog ko nema želju i strpljenje da pokuša da shvati kako to radi... uglavnom stara garda mrzi sve što ima više od dve žice i što je komplikovanije od zastavinog karburatora.

A dobrih delova za te stare automobile nema... nema čak ni krš delova da se nabavi... pa ja kuburim sa mojim Scorpiom koji je 10-15 godina mlađi da nađem delove trapa koji valjaju... sve što se kod nas prodaje (što može odmah da se kupi) jeste apsolutno đubre a ja to ne želim da stavljam na svoj auto nego bukvalno sve što valja moram da čekam od 7 dana do mesec dana.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

mbole

Poruka od mbole » sreda, 24. avg. 2011. u 03:19h

Pa koliko zica ocekujes da ide za grejanje i podesavanje sedista kod nekog novijeg?
Komande za podesavanje sedista su u samom sedistu, znaci sedistu treba samo napajanje i masa. Grejac se pali negde van sedista (obicno na centralnoj konzoli) znaci treba jos jedna zica (ako je masa zajednicka).
Evo gledam instalaciju mondea 2004 godiste, i za sediste koje se podesava u 8 pravaca do sedista idu 2 zice (sturja i masa), i isto toliko i za grejanje.
Ostatak zica potice od bocnog air baga i od zatezaca pojaseva, i one su potpuno odvojene iz sigurnosnih razloga. Ceo taj deo instalacije je potpuno odvojen, posto je napravljen da radi upravo onda kad je auto vec poceo da se deformise, i kad nije sigurno sta jos od ostatka instalacije funkcionise. Recimo oni rade i kad otkacis akumulator, posto par kondenzatora drzi dovoljno struje da moze da ih okine i ako je akumulator razbijen prilikom udesa koji je u toku.

Video sam koliko zica ima na novijim modelima, video sam i na mom koji nije bas najnoviji ali je sa visiokim paketom opreme. I? Sta je tu problem? Ne kapiram taj "strah" od zica?

Boskov coss, i to sto je pricano je karakteristicno za odredjeni model, odredjenu seriju, godiste... i nije uopste pravilo. Kazes sam " i na jos par mesta". Trenutno ovde na forumu u Automobili clanova ima 625 tema. Od toga vecina su novi automobili. Par mesta je daleko od pravila.

Da li taunus ima pocinkovanu karoseriju? Ili aluminijumsku karoseriju? Ako ima onda mogu da se slozim sa tobom. Ako nema...
Da li je jednostavnije i jeftinije odsrafiti blatobran i zasrafiti novi, ili variti blatobran? Ne zaboravi da nije svako auto limar, niti svako zna da vari, niti 90% vozaca uopste zanima tako nesto. Oni hoce da oprave auto, sto brze, i sa sto boljim odnosom para i muzike. Da kosta sto je moguce manje ali da traje ko da je novo. To bez problema postizes sa novim "tankim" blatobranom, koji jednostavno odsrafis i zasrafis. Nema potrebe za bilo kakvim varenjem. Taj blatobran ionako sluzi samo da "ne pada kisa", ne nosi bas nista, i kad bi zakon dozvoljavao, mogao bi komotno da ga skines i da se vozis bez njega.

Ponovo tvrdis da je motor jednostavnije zameniti na starom nego na novom, a nikako da kazes zasto je to jednostavnije? Ne kazem da nije, ali nije mnogo jednostavnije. Jedina razlika koju ja vidim je jedan snop zica. Zar je to toliko komplikovano?

Zasto nema primera zamene motora na mladjem autu? Pa zato sto za tim nema potrebe. Mnogo je prostije i jeftinije zameniti ceo auto. Posto taj mladji mozes da prodas za pristojne novce, i da za slicne kupis onaj sa drugim motorom, nemas nikakve potrebe da se bakces sa zamenom motora. Ja sam se ozbiljno nosio mislju da promenim ceo motor, sa svim agregatima, tako sto cu da kupim stranca u pristojnom stanju za 1000 ajvara, i samo iscupam sve zajedno iz jednog i ubacim u drugi. Jedan dan posla. Nazalost Gljivica Pacic mi sje*o kombinaciju, novim pravilnikom o registraciji (Veljin pravilnik nije konstatovao broj motora). Ali ja sam jedan od 2000 koji zna "ponesto" o mehanici, koji je drzao kljuceve u rukama, i kome nije problem da se umaze od glave do pete.

Apolo 11 je sleteo na mesec 20.06.1969, ne 1967 (jeste, bio sam klipeta koji je tek trebao da krene u prvi razred, al sam to gledao uzivo :), i pamtim i dan danas). 1967 se upalio Aplo 1 prilikom treninga i ubio trojicu astronauta
I imao je racunar i te kako. Jeste da je bio snage ko danasnji prosecan rucni sat, al je ipak bio racunar.
Nije problem ni danas konstruisati nesto samo logaritmarom. Problem je sto to mnogo vise kosta, i mnogo duze traje, jer onda moras da radis probe na "zivi ljudi". Prvo su razbili xx raketa dok nisu ocistili sve greske u projektovanju. Cela prica je trajala 30-tak i kusur godina. Pocela je sa nemackim V2, prva je poletela 1943 iako je projekat zapoceo jos 1930, da bi Verner Fon Brauna 1945 pokupili amerikanci i dalje razvijali celu pricu narednih 20 godina, kako bi konacno krajem 60-tih uspeli da dobace do rakete sposobne da napusti Zemlju. Sa racunarom bi stvar isla daleko brze.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 24. avg. 2011. u 08:20h

Markedjani: seces perom (tastaturom) ko macem iskasapi mi temu, ali (ovo pisem sa osmehom da ne ispadne neko p........nje) sto bre ne slusas samog sebe u pogledu kupovine kola thumbsuph Ja kupio Motorcraft svecice kod Tanasica a Motorcraft ulje kod Curdica (jbg mozda je laznjak).

Mbole: izgleda da samo ti i ja ovde imamo vremena za ove eseje - nema straha od zica ali znam da vecina "kvarova" na elektronici ili elektrici u autu potice od kontaktnih problema a ne od samog kvara iste. Zato se na dijagnostici cesto javljaju greske koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari ili se kodovi pri ponovljenim ocitavanjima menjaju...

Za limariju - da ima pocinkovanu i deblju.

Zao mi je sto kazes to za zamenu motora citiram
"Zasto nema primera zamene motora na mladjem autu? Pa zato sto za tim nema potrebe. Mnogo je prostije i jeftinije zameniti ceo auto. Posto taj mladji mozes da prodas za pristojne novce, i da za slicne kupis onaj sa drugim motorom, nemas nikakve potrebe da se bakces sa zamenom motora.
To mi je jedan od razloga koji me odbija od tih polovnjaka - mozda neko nece da se bakce sa zamenom vec ce uvaliti losu stvar dalje a sebi bira bolje ...

Aj da se ne vracamo do svemogucih i sveprisutnih kineza i njihovih raketa od pre hiljadu i kusur godina ili prve binarne masine od pre par stotina godina - ili da sad postavljamo duboko filozofsko pitanje koja su to nova pravila morala bolja od onih postavljenih pre 4000 godina ili tako nesto... (kad nam je naslov promenjen pa moze da se odnosi na sve).
A sto se tice raketnih motora bila je dobra emisija na Diskaveriju bas o trci za let na mesec - ameri su razvijali raketu sa 5-6 motora a rusi sa 20-tak manjih ali sa nekim "povratom gasova na ponovno sagorevanje" - ameri su probali pa odustali i posle 20 god od leta na mesec rekli da je nemoguce to napraviti. Sad su kupili tu tehnologiju od Rusa pa zajedno rade te motore - stari ali bolji ...

Ali oko automobila: ima ovde vecih strucnjaka od mene ali mi se cini nekako da par automobila za koje kazu da najbolje leze u krivinama, imaju odlicne brzinske karakteristike (rec je o sport varijantama ali ne profesionalnim) i mnogo bolje ponasanje u voznji uopste za to ne koriste elektroniku vec ceo problem resavaju konstrukcijom sasije. Mogu da prekopam po netu pa da nadjem ali mislim da ima par ljudi ovde koji ce znati o cemu pricam pa se javiti ...

mbole

Poruka od mbole » sreda, 24. avg. 2011. u 21:56h

Ma ne volim ni ja "carsave" od poruka, al tema je jako siroka, pa svaki put uhvatimo po 5-6 stvari o kojima se pise.
A sta ima veze, nas dvojica se igramo, a ostali kibicuju :)
Meni je zanimljivo, pretpostavljam i tebi.

Razlicitim ljudima su bitne razlicite stvari.
Nekome je bitno da je sve jednostavno. Ne zanimaju ga tehnicke finese, gomilu opreme smatra nepotrebnom. Minimalisticki pristup.
Opet neko voli dzida midze, i spreman je da udobnost plati eventualnim kvarovima.
Ja i ti se ocigledno nalazimo na razlicitim stranama ove jednacine.

Recimo daljinsko zakljucavanje auta, u kombinaciji sa automatskim zatvaranjem prozora, nekome uopste nije bitno u zivotu. Opet meni se jako svidja (zao mi je sto moj nema mogucnost zatvaranja prozora). Da bi to postojalo na autu, jednostavno je neophodno, da postoji kontroler svega toga, mora da postoji nekoliko motora, moraju da postoje senzori ... Ako ih nema, naravno ne mogu da se pokvare, ali onda nema ni mogucnosti. Tebi je to apsolutno nebitno, meni je bas korisno.
Jednostavno razlicito gledamo na stvari.

Dilema bolji losiji, moze da se posmatra na vise nacina.
Jedan je ovaj o kome sam upravo pisao, ali on je individualan, posto je vezan za tvoja licna ocekivanja, zelje i potrebe, pa je samim tim pomalo besmislen (ko da raspravljamo da li su lepse plavuse ili crnke).
Drugi, koji do nekle moze da bude objektivan, je cisto tehnicko poredjenje (ja sam odatle krenuo u ovu diskusiju). Bolji auto ide brze, manje trosi, sigurniji je, udobniji... mada i tu mozemo da uvedemo subjektivan faktor. Sta je vaznije, performanse ili manja potrosnja? Nekom jedno, nekom drugo.
Treci je kada u tehnicko poredjenje uvedes cenu, pa racunas odnos para i muzike.

A kako znas da samo motor koji si kupio nije isto tako macka u dzaku, kao sto je ceo auto koji si kupio? Pa valjda je lakse proceniti da li je motor u ispravnom stanju kada je na autu nego kada je poseban. Jedini siguran nacin bi bio da ga kompletno rastavis i premeris, al to isto vazi i ako uzmes ceo auto i ako uzmes samo motor.

Postoje automobili koji imaju klasicno vesanje i leze odlicno u krivini. Da li leze bolje od onih sa aktivnim vesanjem? Ne bih rekao. Da li se isplati razlika u ceni? Pa kad pricamo o automobilima tog cenovnog razreda, ta razlika i nije tako velika. Uvek kad se blizis limitima, stvari postaju neproporcionalno skuplje. Normalno. Mala je razlika koju treba uloziti da bi danas "prekonstruisao" auto da umesto 200 ide 230 Km/h. Razlika da uspes da dobacis od 300 do 330 je daleko veca.
Pored toga, sportski automobil se ne vozi samo po stazi (kao sto rece ne pricamo o trkackim automobilima). Klasicno vesanje, podeseno da perfektno lezi u krivini, jednostavno je pretvrdo za svakodnevnu upotrebu. Kod aktivnog taj problem ne postoji ili je drasticno smanjen. Pritiskom na dugme dobijas auto koji ce ili lezati ko zakovan (i odvaliti ti bubrege, ako nisi na pisti), ili auto koji ce biti udoban za svakodnevni asfalt.

Ja sam prilicno ubedjen da vecina problema sa kvarovima kod novijih motora potice od polustrucnih majstora. Umesto da zaista znaju kako stvar funkcionise i onda na osnovu toga i podataka koje dobiju od dijagnostike traze kvar, njih to ili mrzi ili jednostavno nemaju pojma. Pa krecu da menjaju redom, otkacinju senzore kako im padne na pamet... otprilike: sta ce mu to uopste, samo mu smeta da radi. A pri tom nema blagog pojma cemu taj senzor zaista sluzi, i kako se sve auto ponasa u zavisnosti od signala koji on daje.
Slicnu situaciju si imao i sa klasicnim motorima (uvek je bilo "majstora"), samo sto su oni bili jednostavniji, pa je mogucnost da se "majstor" zaje*e bila mnogo manja, i lakse su se provlacili.
Gomila njih shvata dijagnostiku kao "sveto pismo", a ona je samo jos jedna alatka. Majstor je taj koji treba da protumaci sta se ustvari desilo pa je doslo do takvog sklopa gresaka.

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » četvrtak, 25. avg. 2011. u 12:35h

...kibiceri u transu... :)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 25. avg. 2011. u 15:15h

hahahaha
Slika

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 25. avg. 2011. u 21:33h

... ladan probio znoj :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Ford Eskort 1.1 198111111

Poruka od 911s [SK] » petak, 16. sep. 2011. u 16:57h

backarelli piše: Nikad se više neće praviti takav kvalitet kao nekada. Veruj mi. Kad sam video pored puta sa dignutim haubama kola stara jedva godinu, naježio sam se ! Ja više imam poverenja u starije modele. Uz uredno održavanje su 10x manje šanse da te ostavi na putu.
Nije to baš baš toliko kao što se priča. Preživeli primerci starijih vozila su isključivo oni primerci koji su bili čuvani i garažirani barem jedan deo svog života. Iz proverenih izvora znam da nekada davno, kada su današnji bajati bili skoro novi, bilo je dosta primeraka koji su truleli naveliko i crkavali svaki dan. Pre 20-30 godina takodje si pored puta puta mogao da vidiš gomilu Mk3 Escorta sa dignutim haubama. I njih i mnogih drugih. Kada moderan auto održavaš kako valja nisu ništa veće šanse da te ostavi na putu, to je samo zabluda našeg naroda koji je nažalost imao slabu ili nikakvu priliku da ima nov i ozbiljan auto.
PS. Ne računam kikiriki nekvalitetne automobile najnižće klase za sitne pare, oni koji su takvi bili pre 30 godina su izumrli još pre 20.
Čisto interesovanja radi - koje je to maglenke Hella prvi put reklamirala na ovom autu? Dodatne farove koje su imali XR3, Turbo itd su već imali Taunusi i Granade koju godine pre.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Re: Ford Eskort 1.1 1981

Poruka od backarelli » petak, 16. sep. 2011. u 19:44h

Složio bih se sa tim, da je nov auto najbolji auto. To svakako stoji. Ali se nikako nebi složio sa tvrdnjom, da je kvalitet izrade "danas i nekad" isti, ne vezano za Forda, već i za ostale brendove. Ne radi se tu o nikakvoj zabludi,već o činjenici. Koji su to pouzdani izvori od pre 30-40god ? Moj jedini izvor iz tih godina su komšija Boško (mehaničar) koji ima radnju na Zvezdari već 40god (nekada jedan od najpoznatijih majstora za Ford u Beogradu) i par starijih ljudi koji su ostali dosledni Fordu (izmedju kojih su moj otac i ujak). Ti ljudi, kao vrsni majstori, su meni dovoljno dobar "izvor" iz proteklih godina, tako da ostajem pri svom što se kvaliteta tiče. Nekada su se takmičili u kvalitetu, danas u kozmetici i opremi...
Sem toga,ljubitelj sam starijih modela,te stoga zato i rekoh duletu da je ne zapusti. Glupo će da zvuči, ali žao mi.

Od održavanja svakako najviše zavisi kako će čovek proći u putu. To je tačno. Svako normalan (sa modernim autom) će pred dalji put "baciti" svoja kola na dijagnostiku i promeniti sve što je sumljivo. Medjutim, sve što je komplikovaniji "sklop" i sa više elemenata, to su veće šanse za kvar i "crkavanje" na putu. Bez veze je da pominjem elektroniku,senzore,potenciometre,protokomere,vakume,sonde,davače...itd... sve to treba da funkcioniše,da bi auto radio. Na bajoderi,poput ovog Eskorta, treba ti kompresija,varnica i gorivo. Ja lično nemam poverenja u elektroniku i nikada je neću ni imati. Na bajatom Eskortu,starom 30god , većinu "usputnih" kvarova mogu da saniram sam, jer se radi o "suvoj" mehanici. Defektaža skoro svakog kvara ne traje više od pola sata. Sa modernim autom se zove šlep služba.

Što se "Helle" tiče,ubih se od googlanja, ali ne mogu da nadjem tu reklamu koju sam video. Znači,znam sigurno da je o Hella-i reč. Mislim da ima negde kod ćaleta u garaži "plakat" sa pomenutom reklamom na kojoj je pisalo o čemu (kakvim "halogenkama") se radi, pa ako nadjem (plakat ili clip), postaviću .
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 16. sep. 2011. u 20:31h

:bravo: za ponovno postavljanje poslednje slike :ford:

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » petak, 16. sep. 2011. u 22:53h

Vlasnik sam Mk3 Escort-a , doduse ne u klot opremi , moj je malo opremljeniji i godinu dana stariji , no nebitno , nesto drugo bih da kazem.
Sto se kvaliteta vozila nekada i danas tice nije sve tako crno i kao sto se prica, nekada pre 30 godina se nije prelazila kilometraza koja se danas prelazi , primera radi pre 30 godina ako je auto imao 100.000 km na satu on je vec mnogo presao , danas je 100.000 malo , realno nema ni jedan noviji auto koji nije pregazio tu kilometrazu.Nekada su velike kilometraze pripadale samo vecim i skupljim vozilima.Sto se elektronike tice , to je krajnje neizvesna stvar , da crkava , crkava ali ne i tako cesto kao sto se prica.Da je skupa jeste.Ali evo ja sam presao sa Lagunom oko 50.000 km za nesto jace od godinu dana i ni jedan kvar na elektronici nisam imao (sto se motora tice , nikada me nije ostavila nigde) , trenutno ta moja laguna ima 200 i nesto hiljada kilometara i i dalje ide bez kvarova.Sada vozim 21 godinu star Nissan koji je u svoje vreme bio moderan auto , na motornom delu je sve elektronika , senzori i ostale boranije i jos uvek sve radi.Tako da generalno ne moze se nikako porediti stara garda i nova garda vozila.Mogu da kazem , novija su bolja u mnogim aspektima , starija imaju dusu ...
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 17. sep. 2011. u 00:23h

Stvar je u tome što po modernim vozilima pljuju majstori koji su zaglavili na mehaničkoj pumpi za benzin i platinama. Oni koji se ne razumeju ni u šta novije i koji su automehaničarski zanat izučili upravo tako - kao zanat, bez ozbiljne škole, i koji kao majstori novom automobilu ne prilaze ni na kilometar. Takvi sigurno nisu merodavni da pričaju o tome koliko je nov auto dobar ili loš kao auto. Novog Focusa ne teraš na servis kod nekoga ko paralelno održava i Granade iz '75-te, jel tako?
Evo trenutno u dvorištu imam dva Mk1 Escorta, jedan sa 113.000, drugi sa 112.000 pravih km (poklapanje je slučajno). Ko nadje boljeg Escorta tog godišta a da je prešao osetno više kilometara častim ga ručkom. Ostalih 30 komada u gradu su nevidjeni leševi, truli do stakala i neispravni. Koji je tu kvalitet? Znači procenat kaže da ih je dobro manje od 10%. Jako sličan kao i kod Mk2, jer je procenat dobrih u odnosu na procenat svih ukupno isti. Priča za Mk6? U gradu ih ima recimo 500, ali su sigurno 30 vrhunski. Primerci o kojima se priča kada se priča o kvalitetu bajatih automobila su primerci koji su prešli manje od 200.000 km. Pa polovnjaci koji se danas uvoze i masovno voze po našim ulicama nisu prešli ispod 100.000 svaki.
Šta fali novijim automobilima? Idu brže, idu mnogo bolje, troše mnogo manje, imaju dosta više opreme, dizeli prelaze veće km nego što su najbolji benzinci nekad. I šta fali tim automobilima, to što ne mogu da se održavaju za 12 dinara? To je "mana" subjektivnog utiska vlasnika. Ima tu jedna čuvena narodna izreka...
Novi delovi za stare automobile uopšte nisu jeftini, onaj ko priča suprotno laže, ili vozi Fiću. Onaj ko kupi bajati auto sa malom km slatko će se navozati dok ne predje još 100.000, a onda će početi da daje čitava mala bogatstva na nove delove.
Tvoj Escort sigurno nije prešao 300.000 i sigurno nije svake zime vožen do iznemoglosti. Zato je i takav kakav jeste. Ne zbog toga što je ultra kvalitetan.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

mbole

Poruka od mbole » subota, 17. sep. 2011. u 00:40h

Apsolutno se slazem.
100.000 je nekada bila jako ozbiljna cifra. Danas se to prelazi za 3-4 godine max, i auto je jos uvek u garanciji.

Elektronika problem? Za 378000 Km, na mondeu sam od elektronike promenio advance solenoid, i ne bi menjao ni njega da se jedan "majstor" nije igrao. Dobro, ovaj moj bas i nije pun elektronike, mada u sustini najvece probleme prave elektromehanicki sklopovi, a ne sama elektronika.

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » subota, 17. sep. 2011. u 12:18h

Kako se to ranije nije prelazila kilometraža ? Pa ćale je kupio nov Taunus 17m PP (u Nemačkoj, mislim `68god) i sa njim prešao 460.000 bez ikakvih problema,posle čega ga je prodao taksisti (u Beogradu). Stanje auta posle skoro pola miliona je bilo perfektno. Limarija je bila presvučena kalajem (ne cink), te je "truleks" bio skoro ne moguć. Pa samoštelujući ventili u to vreme su bili pojam za mnoge druge firme,Ford ih je imao. U to vreme, Fordu je retko koji Evropski brend mogao stati na crtu, ne vezano za klasu. Danas, ako bi kupavao nov auto, dobro bi razmislio da li bi to bio Ford.

Tačan je procenat Mk1,posle skoro 40god ,manje od 10% . Baš me zanima procenat,recimo Mk6 posle 40tak god, a ne današnji procenat. Daj Bože da preživi iti jedan primerak. :D O tom kvalitetu pričam, jer ni jedan moderan auto se ne pravi sa mogućnošću "preživljavanja" tolikih godina.

Dobro, nisam merodavan, jer obožavam "oldtimer-e" Forda. Malo sam se zaneo i ne razmišljam realno,priznajem. Idealno bi bilo imati nekog restauiranog "starca" ,(recimo Taunus XL) za letnju laganu "uživancija" vožnju i neka nova kola koja bi služila za primarne potrebe i sve ostalo.
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

macaneli
VIP
Poruka: 9933
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 17. sep. 2011. u 12:59h

Deckonja piše::bravo: za ponovno postavljanje poslednje slike :ford:
:punnish:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 17. sep. 2011. u 13:30h

Na kom je to motoru Ford imao 60-ih samoštelujuće ventile? Na tom V4 kog je imao u 17M-u sigurno nije.
Koji će biti procenat dobrih Mk6 za 25-30 godina? Pa verovatno nešto manji, iz prostog razloga. Ranije su automobili bili jako skupi, i za kupiti i za imati, i iz tog razloga ih je većina vlasnika više čuvala. U 21-om veku, Mk6 Escort je automobil totalno neinteresantan, jeftin, lako zamenljiv, iz tog razloga ih niko ne čuva toliko kao nekad. Ali budi siguran da će neko nekad (možda ja? mrgreen ) za 20 godina iz neke garaže izvući savršenog, sa manje od 100.000 na satu, i svi će reći - vau kakav je to kvalitet nekada bio. :)
Inače imaš kod Tanasića malo iznad Cvetkove pijace da kupiš novi znak za prednju masku, 200 dinara je beše cifra.
Ford weist den Weg.

mbole

Ford Eskort 1.1 198111111111

Poruka od mbole » subota, 17. sep. 2011. u 13:48h

backarelli piše:Kako se to ranije nije prelazila kilometraža ? Pa ćale je kupio nov Taunus 17m PP (u Nemačkoj, mislim `68god) i sa njim prešao 460.000 bez ikakvih problema,posle čega ga je prodao taksisti (u Beogradu).
Za koje vreme je presao tih 460.000?
I nemoj uzimati izuzetke. Retko se prelazila tolika kilometraza.
Drugo, 17M je tada bio auto malo vise klase. Recimo ko danas Mondeo. Nije fer porediti ga sa Escortom.

U ta doba, ocekivano vreme za generalnu je bilo oko 100-150 KKm. Niko ne kaze da nije bilo primeraka koji su prelazili daleko vise, ali to su ipak izuzeci.

Ljubav je lepa stvar, ali realnost nikada nije imala bas mnogo veze sa njom :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 17. sep. 2011. u 14:14h

Još da dodam - iako ih sve volim, Taunus je pojam od automobila u odnosu na Escorta istog godišta. O Granadi da ne govorimo. Od mnogih čujem i da je danas sličan odnos po klasama, Mondeo je ipak Mondeo u odnosu na Focusa ili Fiestu. 17M '69-to je i po konstrukcionim rešenjima a i po kvalitetu i ozbiljnosti daleko bolji auto nego Escort '79-to.
Poprilično smo otišli u off, možda bi ovo trebalo premestiti u onu "stari vs novi" :)
Ford weist den Weg.

mbole

Poruka od mbole » subota, 17. sep. 2011. u 14:30h

Koliko se secam linije su:
Escort, Focus
Taunus, Siera, Mondeo
Granada, Scorpio

A stvarno odosmo u off :)

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 17. sep. 2011. u 18:44h

Otkud ovo ovde u automobilima clanova? S tim sto vidim da se diskusija odjednom razvija ali nekako stalno se uporedjuje nov auto i auto star 40 godina koji nije sredjivan. Poenta price o kojoj sam hteo da se poprica je sledeca:

Moram da kazem da se ova poredjenja ne odnose na npr model 2011 i model 1976 u trenutnom stanju vec model 2011 i njegova cena i model 1976 i njegova cena sa sve modifikacijama koje covek hoce da bi ga doveo do svog ukusa.

Citirao samog sebe ko da sam Njegos. Iako je Krstic covek koji voli stare automobile vidim da preteze po mnogim pitanjima ka novijim. Tu se opet pojavljuju neki procenti a da citiram Vikipediu - Taunus je bio najprodavaniji auto u UK u doba svoje proizvodnje a sada ih ima manje od 2000 na putevima sto je procenat koji je ispod 0.1%". Znaci broj automobila koji su sada na putevima nije presudan po mom pitanju u celoj prici. Lancia Delta integrale je izbacena sa UK trzista zbog rdje ali bih je rado posedovao (oh, ah , ah ...). Ljudi pitanje je jednostavno - kao u narandzastom tekstu i mislim da mi je odgovor jasan na osnovu toga sta ko kupuje i vozi - skoro sve je na strani starijih automobil.

Ponovo kazem mislim da je bolje imati sredjen stariji auto po pitanju udobnosti, voznje i komfora nego vecinu novijih. Da bi neki noviji auto dosao do udobnosti jednog Scorpia npr. mora da se da za nov da malo ili mnogo vise od 15000E. Sto se sigurnosti tice video sam slike trapa onog lotusa sto se skrljao - kao sto rece VAN to je neunistivo. Vozio sam se u novijim automobilima i nivo buke je katastrofa u nekoj jeftinijoj (do 10000E) varijanti. U vecini novijih auta ko da su ih planirali za tanke a visoke ljude - samo se udara laktovima. Npr. Astra clasic em je uska em visoka em ima tvrd trap osetis sve na putu em nikakva izolacija kad predje 100 cuje se ko neka sklopocija. Pricam o glanc novom autu. Hjundai i10 je ok ali su tu svi prethodni problemi iako ima dosta prostora unutra to mora da se prizna, ali zato kad vidim onu sivu plastiku ko da je izasla iz nekog kineskog butika.

Sad aj da te automobile uporedimo sa Scorpiom ili Granadom ili na kraju krajeva sa Taunusom koji su uzeti za sitne pare i sredjeni. Kako kazu u "Mi nismo andjeli 2" - Sta reci ...

Zaključana

Povratak na „Svaštara“