Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Super 7

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
BokiRS
Neizleciv
Neizleciv
Poruka: 4457
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h

Re: Super 7

Poruka od BokiRS » utorak, 28. okt. 2008. u 14:16h

Pa u principu trebalo bi da radi ali ja nekako volim da sve te fabricke komponente budu tamo gde im je mesto
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » utorak, 28. okt. 2008. u 15:42h

Nema potrebe da "ucis" ecu kako treba da radi. On ce vremenom sam nauciti sve sto mu treba :)
Kada ga resetujes, odnosno otkacis od napajanja on izbrise radnu memoriju. Kada ga ukljucis ponovo, on tu memoriju pocne ponovo da puni. E sad, kako koji senzor bude slao podatke u ECU, tako ce se on ponasati i slati "signale" motoru kako treba da radi. Na primer, ECU nece dozvoliti motoru da radi maksimalno sve dok ne postigne radnu temperaturu, odnosno ako je temperatura visa od dozvoljene, limitirace rad motora, sve u cilju zastite istog.
Pogledajmo stvari ovako: memorija u ECU je da kazemo podeljena na tri dela. Prvi deo je recimo ROM memorija (nesto kao ROM u kompjuteru), drugi deo je "servisna memorija" koja sluzi serviserima da iscitaju kodove gresaka i treci deo je radna memorija u koju se smestaju podaci trenutnog rada motora. Kada se startuje motor i ECU pocne da radi on prvo iscita "servisnu memoriju" i na osnovu toga pocne da upravlja radom motora. ECU zatim pocne da puni "radnu memoriju" u zavisnosti od podataka koje dobija od senzora u isto vreme analizirajuci istu i koristi je kao dodatak za upravljanje radom motora. U praksi to znaci, krenes da vozis, dodjes do nekih 100km/h, svo vreme dok ubrzavas, senzori salju signale ECU-u da brzina raste ali ECU iz "radne memorije" procenjuje koliko brzo brzina raste i to koristi da nasteluje smesu za naredni ciklus. "Radna memorija" se brise onog trenutka kada se ugasi auto. Svaki problem koji se registruje u toku rada motora (otkaz nekog senzora ili nepravilan signal) se belezi u "servisnu memoriju" i tamo ostaje sve dok serviser ne obrise "gresku" ili dok se ne iskljuci napajanje (skidanjem kleme).

IAC ili ISCV je vrlo vazan za rad EEC-IV u svim modovima (hladan, topao, visi nizi obrtaji). Nije ga potrebno drzati na kutiji filtera za vazduh ali je preporucljivo da vazduh koji ulazi u njega bude "filtriran" sto zbog njega samog sto zbog motora.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 29. okt. 2008. u 11:41h

Sinoc sam spoji IAC i pustio motor da radi jedno 10ak minuta, polako sam mu dizao obrtaje na leru , pa sam presao na voznju sa laganim gasom . Posle jedno 20 min pritisnuo sam gas do kraja u prvoj brzini , obrtaji su se skocili momentalno , auto nije nesto bitno ubrzao .Nisam cuo skripu tockova . Jutros sam tek video dve strafte na asfaltu duzine 4 m . :mrgreen:
Ima jos za pricvrstim akumulator , da napravim zastitnu kutiju za releje , da spojim obrtomer i da uzvrstim instalciju lepo . Onda moze da padne prava test voznja .
Miki , jel ecu dobija neki signa od senzora za ABS na tockovima ? Ja nisam video na shemi da je ecu povezan sa ABS-om

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 29. okt. 2008. u 11:45h

Kolko ja znam... ABS ima svoj modul ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP

Poruka od van » sreda, 29. okt. 2008. u 12:18h

I ja to znam ni ne videh na el. shemi za efi spoj sa senzorom brzine kretanja vozila .

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » sreda, 29. okt. 2008. u 13:48h

Koliko ja znam ABS je potpuno odvojen od ECU-a i ima senzore na tockovima i nema veze sa senzorom brzine,ili gresim
Chip tuning za Ford-ove

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » sreda, 29. okt. 2008. u 15:08h

ABS ima svoj modul i senzori na tockovima su spojeni sa njim. Nije povezan sa ECU-om.

Na menjacu postoji deo koji salje signal ECU-u o brzini kretanja vozila. To je onaj deo iz kojeg ide sajla brzinomera u instrument tablu.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 29. okt. 2008. u 15:24h

Koja je svrha tog senzora što ide od menjača do ECU-a? Ako već postoji sajla...
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP

Poruka od van » sreda, 29. okt. 2008. u 16:16h

Jel ce me zezati ecu ako nema taj senzor ?
Mogu da ga nabudzim na za cita signal sa cetiri srafa kojima se kardan vezije za diferencijal . Kakav je to senzor ? Mogu li da nabudzim senzor pozovije radilice umesto njega ?

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » četvrtak, 30. okt. 2008. u 14:57h

Sajla fizicki okrece kilometar sat na instrument tabli i pokazuje trenutnu brzinu vozila zatezuci oprugu na brzinomeru. Senzor salje signal u ECU u vidu pulsa. Sto vozilo brze ide puls brze "otkucava" i takav signal salje ECU-u.

Nisam bas siguran da sam razumeo proceduru vezivanja srafa na diferencijal. Senzor radilice salje signal komutatoru da zna kada da opali svecicu i to je nesto drugo. Nisam siguran da to mozes da iskoristis.

U svakom slucaju, ECU ce raditi i bez toga, ali ce voznja biti manje "tecna". Ja sam pokusavao da taj senzor povezem na MegaSquirt da dobijem informacije o brzini vozila, ali nisam stvar uradio do kraja.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 30. okt. 2008. u 16:04h

Negde sam procitao da je senzor radi na principu Variable Reluctance Sensor. Senzori pozicije radilice su ovog tipa . E sada hteo sam da montiram neki slican senzor da cita signal sa srafova na kardanu . Taj sistem se koristi za elektronske brzinomere na raznim S7 kit-car-ovima . Senzor se postavlja jako blizu srafova i kada kardan krene da se vrti , senzor cita informaciju i salje signal .

van
VIP

Poruka od van » petak, 31. okt. 2008. u 11:00h

VR i Hall efekt senzori ne bi trebali da su isti . Nema veze , procitao sam da 8000 pulseva senzora ima u milji tj oko 4800 u kilometru . Sracunao sam da bih ima oko 7500 pulseva na kilometar ako senzor zakacim da cita signal sa 4 srafa na kardanu , sto znaci da ce ECU predpostaviti da idem brze nego stvarno . Ako napravim neke uske i stavim na samo dva srafa , imacu oko 3750 pulseva sto je nekih za cetvrtinu manje nego stvarno i ECU ce citati da idem za 25% sporije .
Mada prvo moram da provozam auto i ovako , bez senzora pa da vidim kako se ponasa ...

Scorpio 696
Poruka: 1377
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » petak, 31. okt. 2008. u 14:05h

Senzor na menjacu VSS je zaduzen da da signal brzinomeru ukoliko nema sajlu a u jedno salje signal ECU-u da voilo ubrzava/usporava u vidu impulsa.
Ako nema senzora auto ce da secka prilikom deakceleracije kocenja motorom drugim recima nece bas tecno raditi.
A oni sto idu na sajlu i senzor isto rade s tim da je samo brzinomer mehanicki.
Abs je prica za sebe.

"Izbacio sam canister purge solenoid valve"

Ja sam isto skinuo taj deo ali izbacuje gresku bez njega.
Vozio sam neke 2 god bez i nije bilo primetne razlike.
To je vise ekoloski deo.
Danas je taj ventil spojen na usisnu cev posle filtera i ide u granu.
Znaci ecu ne ubacuje vise isparenja iz rezervoara nego svez vazduh.
Slika

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 3. nov. 2008. u 12:25h

Ide RS 7 za sve pare . Motor je ugladjen i nije divalj i nema iznenadne izlive snage , nego lepo i linearno povlaci i kada se razdise ne pada mu napamet da prestane .
Zvuk je fenomenalan , podseca malo na alfine boxere ( zbog odvojenog izduva dva i dva cilindra ) i rezi neverovatno .
Auto me je razboleo ( promukao sam ) od nocne voznje na 150-160 . :mrgreen:
Surovo je brz :twisted:

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » ponedeljak, 3. nov. 2008. u 13:35h

Neka je sretno i dugovecno.

Nadam se da ces motor cuvati kao sto sam ga ja cuvao :)

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 3. nov. 2008. u 13:52h

Jos koja voznjica i shasija i motor se rastaju . Sastace se ponovo tek kada auto bude registrovan ... A dug je put do toga .
Zao mi je sto nisi da probas auto . Posalji mi na pm tel. tvog kuma , da mu dam torax-e i preostale releje .
Inace koje ulje si ti koristio ?

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » ponedeljak, 3. nov. 2008. u 15:44h

Broj telefona ti je poslat.

Ja sam koristio full syntetic 5w40, uglavnom Fordovo ulje.

Type_R
Poruka: 85
Član foruma od: četvrtak, 6. nov. 2008. u 12:14h

Poruka od Type_R » četvrtak, 6. nov. 2008. u 20:38h

A bre SteVAN-e, sto vozis auto bez motorcica ler gasa????

Nije ti to pametno, a tek bez filtera, iskopacu negde slike kako to da uradis, treba ti komad tvrde plastike i dok ti i strugar popijete dva piva sve gotovo.

A nije ni cudo sto ti je ler bio 2000 obrtaja, jer ako nisi zapusio ono crevo koje se srafi na step, a ide u plenum onda moze da bude ler i 4000 obrtaja :lol:

A jesi li zapusio ulaz u plenum od onih povratnih gasova, i jesi li zapusio ulaz benzinskih isparenja u kuciste leptira???

Type_R

Poruka od Type_R » četvrtak, 6. nov. 2008. u 23:23h

e da, zavoravi VSS senzor, bar za sada, ne moras se dzabe muciti, ja sam ubedjen da ce se motor isto ponasati i bez njega

uostalom, mozemo kod Bokija da presecemo te tri zice pa da probamo sta se desava

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » petak, 7. nov. 2008. u 08:20h

Ma nemoj da te ja presecem :lol:
Bas me zanima ciji li su to ventili na slici
Chip tuning za Ford-ove

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » petak, 7. nov. 2008. u 08:22h

Type_R piše:A bre SteVAN-e, sto vozis auto bez motorcica ler gasa????

Nije ti to pametno, a tek bez filtera, iskopacu negde slike kako to da uradis, treba ti komad tvrde plastike i dok ti i strugar popijete dva piva sve gotovo.
Ja cu ti dati to parce plastike
Chip tuning za Ford-ove

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » petak, 7. nov. 2008. u 09:20h

Type_R piše:e da, zavoravi VSS senzor, bar za sada, ne moras se dzabe muciti, ja sam ubedjen da ce se motor isto ponasati i bez njega

uostalom, mozemo kod Bokija da presecemo te tri zice pa da probamo sta se desava

Budi ubedjen da se motor NECE isto ponasati sa i bez VSS-a. I nemoras da seces zice, VSS je povezan na instalaciju preko trouglastog konektora koji se nalazi odmah iza plenuma.

Sto se tice plastike koja se pominje, precesljajte malo internet i trazite upustvo kako se postavlja K&N pecurka na RS-a. Tu se pominje "adapter" koji sluzi da se na njega postavi ISCV. Mislim da postoje i tacne dimenzije tog adaptera koji izgleda kao plocica navarena na cevku.

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » petak, 7. nov. 2008. u 09:23h

Imam ja taj adapter,samo moram da ga nadjem posto se ne secam gde sam ga ostavio
Chip tuning za Ford-ove

van
VIP

Poruka od van » petak, 7. nov. 2008. u 09:47h

IAC je montiran i prikljucen , sva creva od vakuma koja ne idu nigde u S7 su zatvorena . Probacu da prepravim postojece kuciste filtera za vazduh ( S7 je poznat po tome da svugde fali mesta i prostora , zato je i tako dobar :) ali ne znam da li ce moci da stane . Verujem da je nedostatak filtera za vazduh uzrok neostrog odgovora na gas u I prvoj brzini . Auto ide mnogo bolje nego sa 2.0 ohc , ali stari pinto je odgovarao na dodavanje gasa udarcom u bubrege , a RS 2000 samo krene progresivno da ubrzava i na kraju III brzine , ubrzanje je stvarno zastrasujuce . Automobilu ne manjka snage ni u jednoj normalnoj situaciji , a ja nisam imao hrabrosti da vidim gde su limiti .
Avatar kacim kasnije , samo da ga nadjem :mrgreen:

Type_R

Poruka od Type_R » petak, 7. nov. 2008. u 10:47h

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“