24 diode u silikonskoj traci kažeš, samo se spajaju na 12V
Javi se posle nekoliko meseci, kada ti bude pocrkalo pola dioda.
15-tak tih štapova od 24 diode sam pougradjivao ovde i onde, i svuda su te diode pocrkavale. Prvo počnu da trepere jako brzo, to ćeš primetiti za mesec do dva dana. A onda prestanu da rade. I to po segmentima, kao što si i sam video jedan segment ima 3 diode. Pa će posle nekoliko meseci slika biti sledeća: 6 dioda svetle, 3 ne svetle, 3 svetle, 3 trepere brzo, 6 ne svetli.
Pa kada kao ja budeš upropastio jedan set dodatnih farova tim diodama, i utrošio 20-30 sati na ponovno otvaranje i tih i drugih svetala i cajgera i svega pokušavajući da to popraviš, ukapiraćeš da je to najgori zajeb koji si ikada imao. A još na to dodaš da si ih nekim ljudima ugradio za novac,a oni te posle zovu da reklamiraju.
Ekstremno su lošeg kvaliteta, i ubijaju ih ikakve promene u naponu.
Crkavale su čak i posle stavljanja stabilizatora, samo doduše u dosta manjim količinama, ali su i dalje crkavale.
Da ne pričamo to što njihov intezitet i temperatura svetlosti jednostavno nisu dobre za spoljnu signalizaciju, slabije je i dosta manje uočljivo, po danu se čak ni ne vide. Potrebno je dosta tih dioda da bi se dobila ista količina svetlosti kao i kod sijalice od 5W, a ugao vidljivosti? 40 stepeni?
Ako već hoćeš da budeš fancy i da se igraš diodama, otvoriš se više keša i kupiš 5050 ili 5060 PLCC SMD bele diode, sa uglom vidljivosti 120 stepeni, izabereš nijansu bele boje i možeš da ih ugradiš na mesta koja fizički ne dozvoljavaju silikonsku trake.
PS - ove diode ne mogu da zamene kratka svetla ili prava dnevna svetla sa diodama, zbog mizerno male količine i svetlosti i osvetljene površine. Pogledaj fabrička dnevna svetla na, recimo, Audiju. Izbijaju oči i vide se sa kilometar.