Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Probe GT mk1

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
KnezicDex
Poruka: 125
Član foruma od: utorak, 5. jul 2011. u 12:17h

Ford Probe GT mk1

Poruka od KnezicDex » utorak, 5. jul 2011. u 16:16h

Uopsteno
Ford Probe je kupe na prednju pogon koji se pojavio 1989. kako bi zamenio Ford EXP. Probe je skroz uzet od mazdine G platforme(mazda 626; mx6) a koristio je sopstveni metal i enterijer. Instrument tabla i prednja svetla na otvaranje su uzeta od RX-7. Probe je imao nameru da popuni prazninu koju je napravio Ford Capri u evropi, i dok se smatrao kao zamena za Ford Exp bilo je i namere da on zameni Forda Mustanga u severnoj Americi i kao takav, bio je direktna konkurencija Acuri (Hondi) Integri i Toyoti Celici. Ipak Mustang nije bio zamenjen zbog silnih primendbi. Ford Probe je prestao da se proizvodi 1997. zbog male prodaje.
Ford Probe GT 1992
GT model je najjaci model u ponudi kao i naj luksuzniji. Motor: 2200ccm; 145 hp (108 kW) @ 4300 opm; 260 N·m @ 3500 opm. Ovaj motor ima i intercooler i turbinu koja se pali na preko 50% stisnutog gasa i radi do 0.5 Bara. Menjac je manuelni i ima 5 brzina.

Statistike
Duzina: 4496 mm; Sirina: 1735 mm; Visina: 1321 mm; Tezina: 1370kg; 0-100km/h: 7.9s; Max. brzina: 220km/h; 400m za 15.8 iz mirovanja; potrosnja (ispod 2500opm) 8l na otvorenom, 10+ po gradu;
Oprema
ABS, Tempomat, manuelnu klimu, Elektricne prozore, elektricne retrovizore, elektriki podesivo vozacko sediste, siber, putni racunar; promenljivi-servo(VAP), podesive amortizere na dugme (Soft, Normal, Sport), Volan podesiv po visini, maglenke, zadnje brisace sa prskalicom, naslon za ruku, centralnu bravu ITD.

Informacije o stanju
Auto je presao 78500KM, nema rdje a jedino se plastika malo skupila i odlepila na ivicama na nekim mestima. Exterijer je crn a enterijer crven (platnena sedista), volan je kozni i kao nov (nema ostecenja nikakvih) kao i rucica za menjac. Cekaju me sitne prepravke ali sto se tice mehanickog stanja automobila, kao nov.

Licni utisci
Evo sad vec imam nekog iskustva i prvu primedbu. Ne mogu na uradim polukruzno skretanje na bulevaru sa 2 trake treba mi josh prostora (bulevar sa 3 trake). Jbg valjda je to posledica sportskog vozila. Inache prezadovoljan sam kako auto ide, vuce. Ne vozim ga cesto po ovome vremenu zbog leda. Moram reci da auto jako proklizava. To je verovatno zbog pneumatika. Kada dodje prolece vozicu ga aktivnije pa cu moci da ga bolje opisem i predstavim. Za sada me ceka sitni limarski servis (lepljenje lajsni koje su se malo otkacile od limarije), veliki servis (zubcasti kais, spaneli, provera servo volana) i punjenje freona kao i elektricni problem oko ventilatora (moze da duva ali samo na najjace).

Zamerke
Servo radi samo pri brzinama manjim od 10km/h ili kada je volan okrenut vise od 45 stepeni, onda radi uvek.

Dnevnik

Update 15. Januar 2011.
Evo vratio sam se iz "divljanja". Bilo je vlaznjikavo pa bas i nisam mogao da ga vozim kako sam hteo. Sledeci utisci:
Moraju gume biti BAREM 215 sirine (trenutno su neke obicne zimske 195.65.15) za sportsku voznju jer jaaaaako podupravlja (understeer). Previse je to snage za prednju vucu a cak sam stavio i "sport" rezim amortizera. Bilo je vlaznjikavo pa sam cak i u trecoj proklizavao prilikom punog gasa. Iako mi je ovo bio prvi put da testiram ABS pri extremnom kocenju, rekao bih da je, i pored vlage i guma koje nisu predvidjene za ovakvu voznju, lepo obavio posao i nije prokliznuo kad sam npr. sa 80kmh stisnuo kocnicu do kraja.Jedinu zamerku u voznji sam pronasao u volanu. Dakle kada se ide brzo volan se bas oteza i tesko se skrece. Kada sam npr. sa 100kmh krenuo da kocim i hteo da napravim polukruzno jedva sam smotao volan. Izgleda da mu treba vremena da skonta da sam usporio. Ali pomirisao sam ulje za servo i nije imalo miris kakav treba da ima. Promenicu ga prvom prilikom i reci cu majstoru da pogleda da li je sve ok sa servom.
Mislim da cu za par nedelja staviti letnji set tockova jer sa ovim gumama je mnogo nesposoban sto se tice skretanja. Videcu kako ce se onda lepiti za put a ako i dalje budem ne zadovoljan stavicu "suknjicu" da ga malo gura na dole.

Neke stavke:
Crvena zona mu je tek posle 6k(od 8k) obrtaja.Ovaj auto se najbrze vozi od 3500 pa do 5500rpm. vec posle 5500 ostaje bez snage. U drugoj na 6000rpm se ide 90 kmh. Nazad je bio sedeo jedan drug oko 190cm visine i nije se zalio. presao sam 30km i potrosio oko 6l BMB95 (zesca voznja (moze biti i zesca)).

Update 14 Februar 2011
Dakle sto se tice izgleda, nekako sam ga i zavoleo, valjda mi je usao pod kozu. I uvek srecan prilazim automobilu, bas se oraspolozim kada ga vidim i zaboravim na brige. Valjda zato sto znam da je jedini i samo moj, nekako se osecam lepo i povezano....
Dakle kad je noc iznad mesta gde se stavlja kljuc za kontakt ima malo zeleno svetlo koje vam tek tek osvetli da se vidi gde se bode kljuc.Takodje postoji svetlo u bravi koje se upali kada probate da otvorite vrata, osvetli vam bravu da mozete ubosti na pravo mesto. Zatim kaseta (pregrada kako je zovete nebitno) na sebi ima bravu tako da je mozete zakljucati. Ispod suvozacevog sedista ima jedna fioka koja mi je bas korisna za skladistenje opreme za sneg, jelensku itd. Ovakvi detalji po meni daju autu taj poseban smek koji se ceni i voli. Takodje naslon za ruke se moze odvoriti. Po meni idealno mesto za neka dokumenta i sitnice. Kada spustite i otvorite suncobran pored ogledala imaju automatska svetla. Kao sto sam vec i spomenuo volan je podesiv po visini i sediste ide u sve strane, tako da je nemoguce ne naci odgovarajuci polozaj za vozaca. Progresivni servo ima svoj racunar ispod sedista kojim se moze regulisati njegov rad u 3 rezima. Imao sam planove da podesim da mi se josh lakse okrece volan ali je sasvim nepotrebno. Pri parking brzinama volan se moze jednim prstom pomeriti...
Paljenje auta mi je takodje simpaticno. Kada se vozilo upali cuju se sistemi kako se pale i to takodje ide u prilog lepom osecaju i zadovoljstvu. Kada je hladan ujutru ulavnom radi na malo preko 1500opm ali pri radnoj temperaturi mi je ler na 750opm. Izolacija je odlicna. Auto se u leru ne cuje a skoro ni ne oseti. Tako je i pri brzinama ako nema naglih ubrzavanja. Zaista je opustajuce voziti ga. Veoma je udoban i stabilan tako da ne zamara prilikom voznje. Kada se stisne gas auto vas lepo prilepi za sediste a pojas se zateze kada oseti promenu brzine. Postoje 2 pojasa. Jedan automatski preko grudi i drugi preko kukova, koji licno stavljam samo kad krenem u "avanturu". Tempomat sam konacno naucio detaljno. Lepo pise na malom ekrancicu pored dugmeta da li je upaljen. Ako jeste samo treba da se pritisne i drzi dugme oko 2 sekunde i tada se tempomat ukljuci. Takodje na tempomatu postoje opcije "coast" i "resume" za kratke pauze rada. U petoj brzini sa ukljucenim tempomatom pri 70km/h ili 1750opm, racunar prikazuje potrosnju od 5.6l/100km, sto je i vise nego zadovoljavajuce. Josh nisam izlazio na autoput gde cu testirati potrosnju, pored ostalog, pri raznim brzinama sa tempomatom. Dugmad za regulisanje tvrdoce amortizera zaista pravi razliku. Sa sportskim rezimom rada ulaz u krivinu od 90stepeni sa 40km/h je neprimetan. Hod menjaca je malo grubo receno neispravan. Prilikom promene iz 3 u 4tu menjac treba malcice u stranu pomeriti. Znajuci to, nemam problema sa prebacivanjem brzine, i takodje kada se prebacuje u rikverc treba prvo malo krenuti u petu pa tek onda. Ali to su sve postale rutine i nimalo mi ne smetaju. Trenutno mi na racunaru pise prosecna potrosnja od 13.5l/100km sto je prilicno malo sobzirom da je vrteo i do 6000opm(gde mi pocinje crveno polje).

Za sada sam prezadovoljan. I pored menjanja plocica za zadnje kocnice(cena 4 komada je 2200rsd, a cena ugradnje je nebitna.), nisam imao druga ulaganja. Sada me ceka veliki servis a nakon toga malo blagog tunninga.

Slika Slika
Slika Slika
Slika Slika

Uskoro cu slikati postaviti bolje i lepse slike. Ovo sam na brzinu sa losim aparatom/telefonom. Ali eto, cisto da malo vidite :P

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Re: Ford Probe GT mk1

Poruka od dax92 » utorak, 5. jul 2011. u 17:02h

Auuuuu, odlican auto... :wub: Jedva cekam bolje slike! ;)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

KnezicDex

Poruka od KnezicDex » utorak, 5. jul 2011. u 17:29h

Zanima me sta mi sve treba da sredim motorni prostor, motor da se sav blista i da lici lepo. Sta mi treba od pribora, materijala?

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » utorak, 5. jul 2011. u 17:38h

gledaj ne znam sta tacno hoces, da ga operes ili sta, da stavis neke cevke u boju (tj da ga cuniras) ili sta? Ako je ovo prvo po meni ne trebas nista da radis (ako je ono tvoja slika)........

a inace auto je thumbsuph
nego jel ima on neka oborena svetla a da ne dizes ova, posto je zakon takav, a malo je poruzan kada se dignu svetla (moje misljenje)?
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

KnezicDex

Poruka od KnezicDex » utorak, 5. jul 2011. u 17:47h

Nema oborena. Dosta ljudi deli tvoje misljenje pa su mu ovo odradili: Slika
Meni je ovako originalno bas simpatican. Ne znam da li si video uzivo, po meni je lepo i sa spustenim i dignutim farovima thumbsuph
Sto se tice motornog prostora, pa hteo bih mu povratiti sjaj. Tu plastiku osveziti i metal ispolirati da blista :D

Shelby
Poruka: 1272
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h

Poruka od Shelby » utorak, 5. jul 2011. u 17:59h

Auto je odlican thumbsuph
Ja obozavam kola sa ovim farovima ...

knez91

 

Poruka od knez91 » utorak, 5. jul 2011. u 17:59h

uzivo nisam video, ali je koliko vidim slican mazdi 323f (barem po prednjem delu) ili nekom takvom modeli.
Generalno i meni se svidja, sto bi rekli pravi momacki ;) , ali kada se dignu skroz svetla nesto mi i nije simpatican, mada ovo samo do pola je super..... samo bi par stvari promenuo, to su prednji zmigavci (da ne budu zutoi, bodu oci), zadnja svetla kompletno, i neke druge felne ;) to je nesto moje a sada to je stvar ukusa ;)
Knežević Enterijer

KnezicDex

Poruka od KnezicDex » utorak, 5. jul 2011. u 18:04h

Ja cu ga drzati u fabrickom stanju sto se tice izgleda. Mozda ako mi se nesto bas svidi. Za neke dobre felne nemam para tako da ce ove ostati.

knez91

 

Poruka od knez91 » utorak, 5. jul 2011. u 18:14h

e to je onda druga stvar thumbsuph
ok, isto kao kod mene pare glavni problem :vid budale: ......

nego koliko placas registraciju? vidim table su NS jesi iz NS-a, posto ne vidjam kola po gradu?
Knežević Enterijer

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 5. jul 2011. u 18:15h

Taj Probe često viđam po NS-u. Kod nas zaista rjedak auto.
Odlično izgleda, samo nastavi da ga održavaš i čuvaš. thumbsuph
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

KnezicDex

Poruka od KnezicDex » utorak, 5. jul 2011. u 18:17h

Bas ovaj moj ili ima josh neki? Ja do sada nisam video ni jedan probe mk1 osim ovog mog u novom sadu. Ima jedan crveni probe mk2. I to je to sto se tice Novog Sada.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 5. jul 2011. u 18:27h

Da baš taj tvoj. Bio je i još jedan neka tamno siva boja. A mk2 taj crveni i po nekad ako neko naleti sa strane. :D
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 5. jul 2011. u 18:56h

Za plastike oko motora, mozes koristiti sprej koji je bas za te stvari. Slicno deluje kao bumper sprej. Naravno, moras sve prethodno oprati i osusiti.
A ako bi da ocistis i ostale delove, tu nema druge nego rastavljanje svega sto zelis da ocistis. Realno gledano, tvoj motor i nije prljav. Ako hoces da poliras ove metalne delove (podrzavam te), isti je proces kao i kod poliranja felni. Dakle, treba ti svaka "nijansa" vodene smirgle. Na kraju se preporucuje da koristis neku pastu za poliranje metala, cisto da se to malo zastiti. Ako odlucis za to, javi, pa cu saznati koja je tacno pasta dobra za to.

A meni uopste nisu ruzni farovi. Cak ima malo i smeka to sto se dizu! :D
U svakom slucaju, u zdravlju da te sluzi i da se fino navozas sa njim! thumbsuph
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » utorak, 5. jul 2011. u 19:04h

Odličan auto, onako sa polupodignutim farovima deluje simpatično "sanjivo".
Slika Slika

stalker92
Poruka: 1594
Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
Kontakt:

Poruka od stalker92 » utorak, 5. jul 2011. u 21:46h

Fin autic. :bravo: thumbsuph

Jel' tebe povremeno vidjam parkiranog pored Fakulteta Tehnickih Nauka?
sasa_f1 piše:
utorak, 21. apr. 2020. u 19:39h
kad kupis ovakvu ciganiju ne preostaje ti nista drugo sem da se prepustis da te voda nosi nizvodno lol
'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14166
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » utorak, 5. jul 2011. u 22:21h

Ova prva generacija mi je mnogo lepsa od druge.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

makinjo
Poruka: 313
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 22:09h

Poruka od makinjo » utorak, 5. jul 2011. u 22:31h

Sto se tice pranja motora tj da dobije neki sjaj da bude cist ja sam koristio neki sprej ne mogu da se setim kako se zove . Kad budem video pa cu napisati. Kad zavrsis motorni prostor izgleda kao da je tek izasao iz fabrike tako se sijalo . Mislim da ima na bolje opremljenim pumpama , pa biraj . Inace ti je auto bombonica. thumbsuph
Poslednja izmena: makinjo, na dan utorak, 5. jul 2011. u 22:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 5. jul 2011. u 22:32h

Dobara masina. Vidjao sam ih dosta, ali svi su poprilicno bili oronuli i bez spasa za oporavak. Ovaj je pravo iznenadjenje. Slazem se da je MK1 lepsi od MK2, ali MK2 je naravno generacijski bolje opremljen.
Cuvaj ga, ovakav auto je retkost, a tek ce biti. Slazem se da treba da ga cuvas u originalnom stanju, uvek ce se vise ceniti.

Turbo Force
Rostilj majstor
Poruka: 386
Član foruma od: sreda, 15. okt. 2008. u 16:14h

Poruka od Turbo Force » utorak, 5. jul 2011. u 23:57h

Prelep auto, ali mi se cini da si pogresio sa konjazom, nesto mi nelogicno da ima 108kw a rs turbo ima 95kw i 1600kubika a i malopre vide na forumu u temi zanimljivi fordovi u oglasima da isti auto sa istim motorom ima 154kw. Ko je sad ovde upravu.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 6. jul 2011. u 00:03h

Mazda 2.2 L Turbo SOHC 12 Valve I4 [6]
Type Inline 4
Displacement 2.2 L (132 cu in)
Compression Ratio 7.8:1
Engine-control system Mazda with port fuel injection
Power (SAE net) 145 hp (108 kW) @ 4300 rpm
Torque (SAE net) 190 ft·lbf (260 N·m) @ 3500 rpm
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

makinjo
Poruka: 313
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 22:09h

Poruka od makinjo » sreda, 6. jul 2011. u 01:09h

Ja sam stavio taj oglas pa je i meni bilo cudno :wtf:

KnezicDex

Poruka od KnezicDex » sreda, 6. jul 2011. u 04:29h

stalker92 piše:Fin autic. :bravo: thumbsuph

Jel' tebe povremeno vidjam parkiranog pored Fakulteta Tehnickih Nauka?
Da, ja studiram na FTNu pa dodjem ponekad i kolima.
Inache, slazem se da je 145 (147ks) malo za 2.2 turbo ali imajte na umu da je to SOHC i da je turbina mala i niskog pritiska. Doduse, menjao sam ceo izduv, povecao precnik cevi na 6cm tako da je mozda i dobio kog konja. Stavi cu josh i K&N Filter i mozda neki remap. Takodje, ne bih se slozio da je probe 2 bolje opremljen. Mislim da najopremljeniji probe 2 nema nista vise opreme od mog, mozda gresim ali tako mislim. Mislim, imam elektricno podesavanje sedista, tempomat, Bord computer, klimu... itd...

stalker92
Poruka: 1594
Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
Kontakt:

Poruka od stalker92 » sreda, 6. jul 2011. u 07:51h

Hehehehe, kolega! thumbsuph Koji si smer? Ima nas jos par sa foruma isto na FTN-u. :)
sasa_f1 piše:
utorak, 21. apr. 2020. u 19:39h
kad kupis ovakvu ciganiju ne preostaje ti nista drugo sem da se prepustis da te voda nosi nizvodno lol
'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » sreda, 6. jul 2011. u 13:23h

Ih prava masina :)
Sto se farova tice,tebalo bi maglenke non stop da ti sijaju,tj da budu day-lights,ako neko nije nesto cackao.
Sto se pranja motora tice,pazi cime cistis,ono 2.2 turbo se obrise i bude ruzno,nemoj mnogo da trljas :)
Koliko ima konja to ces tesko znati,jer ovo je Srbija,a u tom autu ima cini mi se tri razlicite "konjaze",jedino da izmeris na dino. Tvoj je GT i moze da ima 145 ili 204ks,GL ima nesto malo,stotinak,i vrlo moguce da je atmosferac,nije turbo. Toliko koliko ja znam o tom autu,ako gresim neko ce me ispraviti. Samo ga cuvaj i odrzavaj,mnogo zanimljiv auto. thumbsuph

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 6. jul 2011. u 13:30h

Koja je priča sa onim trokrakim felnama na drugoj slici? :)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“