Spao PK kais
Moderator: Dragomir
- deketa
- Poruka: 273
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h
Spao PK kais
Pre dva meseca uradjena zamena PK kaisa sa spanerom i rolerom i sinoc zacvijuka i spade.
Posto sad moram da ga teram u servis imate li predstavu koliko km. smem da predjem a da ne napravim neku vecu stetu?
Dragomire,postoji li mogucnost da prilikom zamene vodene pumpe nije kais dovoljno zategut ili slicno...?
Posto sad moram da ga teram u servis imate li predstavu koliko km. smem da predjem a da ne napravim neku vecu stetu?
Dragomire,postoji li mogucnost da prilikom zamene vodene pumpe nije kais dovoljno zategut ili slicno...?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Spao PK kais
spaner je samo stelujuci a da nesto nije lezalo kako treba spao bi odmah po palenju auta
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- deketa
Gagi daj savet sta da radim,auto mi je ostao u Krnjaci
- deketa
Izvestaj iz servisa,stavljen je novi pk kais i nov spaner.
Majstor kaze da je prilikom prosle zamene fakticki stavljen pogresan tj.kraci kais koji je na silu navucen i sad je iscupao spaner.
Nista mi vise nije jasno,ima li ko slicno iskustvo?Zar nije postajao neki nacin da to primetim u voznji?
Dragomire jel je zaista moguce da prosli "majstor" uspe na silu da ovako nesto uradi?
Majstor kaze da je prilikom prosle zamene fakticki stavljen pogresan tj.kraci kais koji je na silu navucen i sad je iscupao spaner.
Nista mi vise nije jasno,ima li ko slicno iskustvo?Zar nije postajao neki nacin da to primetim u voznji?
Dragomire jel je zaista moguce da prosli "majstor" uspe na silu da ovako nesto uradi?

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Ja koliko se secam da je kais bio dobar i da ga nije trebalo na silu navlaciti
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- deketa
Pa ni meni nije najasnije,verujem da bi ti da si nesto primetio ukazao na problem.
Ima bre da predjem na Golfa pa ga svaki lokalni apotekar ume popraviti
Ajd da kazemo i da je stari kais bio dobro montiran,sta je potrebno dodatno da se desi da on rascveta spaner?
Ima bre da predjem na Golfa pa ga svaki lokalni apotekar ume popraviti

Ajd da kazemo i da je stari kais bio dobro montiran,sta je potrebno dodatno da se desi da on rascveta spaner?
- deketa
Dragomire zar ti bre vise nije dosadilo da si stalno u pravu,evo sad gledam stari Meyle 6PK2120 "kraci" kais i gledam u fabricke specifikacije i ispade da je kais po dimenzijama bio ispravan tj. nije moralo da se navlaci na silu!
Nov kais na autu mi je DAYCO 6PK2145 (5060845) i duzi je od starog za 25 mm.Jel ce to da mu smeta?
Inace stari spaner se razdvojio po sastavu i na jednom delu kucista cak mu fali komadic metala.
Nov kais na autu mi je DAYCO 6PK2145 (5060845) i duzi je od starog za 25 mm.Jel ce to da mu smeta?
Inace stari spaner se razdvojio po sastavu i na jednom delu kucista cak mu fali komadic metala.

- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
meni (supruga je vozila) je ispao točkič zategača, a zna se kako voze žene, radio do daske i ne interesira ih ništa, sve dok nije skroz ispao točkič i PK kaiš i upali Crvena lampa za temperaturu. Mežutim i onda se izglupirala, umesto da parkira i dođe taksijem, (3km od stana), produžila da vozi, samo ugasila svetla i uključila grejanje do daske. Sreća što je bio februar(2009) i danju(zbog svetla), pa nije pregrejao motor, ali ipak je CPU pošandrcao, imao sam puno problema... Točkič je ispao jer se ukočio Lager. Moram da napomenem da je originalni (Mazdin) točkič menjan 2002, ali nije bilo da se kupi točkič već samo komplet, cena morska 200 eur, pa sam tada po mustri napravio točkič od Aluminijuma, sa lagerom i zegerom. Zezno me automehaničar koji je zapeo da lager bude SKF, a originalni je bio japanski, sa poliamidnim kavezom. Taj prvi točkič je riknuo jer je auti imao saobračajku i razbio držać PK kaiša, varili ga ali nisu poravnili na frez mašini, pa je krivo stajao točkić i razbio se poliamidnikavez lagera, pa je PK kaiš vidljivo bacao. (ja sam poravnao držač PK kaiša, još tada 2002).deketa piše:Izvestaj iz servisa,stavljen je novi pk kais i nov spaner.
Brzo sam uvideo da su SKF lageri (menjao sam i na gornjem točkiču za zatezanje) promašaj, jer su bili bučni, pa sam nabavio Koyo, s poliamidnim kavezom, da ih kroz neko vreme zamenim. Ali kako kažem majstoru da menjamo lagere, on odvrati da je sve super, da ne treba menjati lagere , ( a 15 - 20 min posla).
Sad, 2009, pošto je izleteo i izgubio se točkić nisam imao odakle da vidim mustru, a crtež izgubio pri formatiranju kompjutera, u Fordu opet ista pesma samo komplet sa zategačem (200 eur), badave sam molio da mi daju točkič s tim diametrom od bilo kog Forda a za koji ide posebno. Bio i na otpadu, pojma nema kakav treba za moju Fiestu, pa kupio sam Novi SKF VKM34034

Kaiš sam takođe menjao, imao sam u rezervi novi motorcraft , mislim da je bio 6PK 1735, ali mi se nije sviđao jer je bio krut, pa sam izvadio i ugradio Goodyeargatorback http://www.goodyearep.com/productsdetail.aspx?id=3128, sa dodatnim kosim žlebovima , 6PK 1740G; za sada sve je OK, mada mi se ovaj SKF VKM34034 ne sviđa u potpunosti, mislim da je SKF lager s metalnim kavezom, nisam uspeo da otkrijem koje vrste. Međutim sada malo vozim i neće smetati, pre će auto u otpad zbog godina, pa onaj točkić rađen na strugu, što je izleteo zbog SKF lagera je vožen 30000km, 7 godina.