problem sa ler gasom ,motor zetek e, 1600cm benzin plin
Moderator: Dragomir
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: problem sa ler gasom ,motor zetek e, 1600cm benzin plin
Na radilici i bregastoj su CKP (senzor pozicije radilice) i CMP (senzor pozicije bregaste), a ne VSS senzori.
Senzor brzine mora da se nalazi na izlaznoj strani menjaca (ili diferencijala), posto brzina zavisi od stepena prenosa koji je trenutno usaltovan u menjacu.
Senzor brzine mora da se nalazi na izlaznoj strani menjaca (ili diferencijala), posto brzina zavisi od stepena prenosa koji je trenutno usaltovan u menjacu.
Djak pesak 

-
- Poruka: 6
- Član foruma od: petak, 21. jan. 2011. u 16:04h
u mene je efi motor i VSS senzor se nalazi na zadnjoj strani mjenjača(kako ti reče prema šajbi)džek je možda 1 cm x 1,5 cm ima tri pina unutrarajkovas piše:ja sam pokušao prvo da isključim VSS ,pa zatim sam ga izvadio iz menjača i uključio kabl, ali u oba slučaja auto nije hteo da upali, ako je to taj senzor nalazi se napred na menjaču prema hladnjaku, ima neki sličan sa kontra strane prema šofer šajbni auta,pozz
-
- Poruka: 51
- Član foruma od: ponedeljak, 30. maj 2011. u 21:08h
nebih rekaoMBOLE da brzina zavisi od stepena prenosa, vec 'od ikretanja zamajca.,ili korpe i lamele,primetio sam da mi na autu ponekad brzinomer stoji na nuli u voznji neznam zasto ,
DDALARMe vadio sam oba senzora napolje i VSS i CKP ali sam izgleda ih pobrkao po nazivu i primetio sam da su vrlo slicni,ovaj napred prema hladnjaku ima magnet na svome vrhu ,
buni me jedan dzek iscupan ,a neznam gde ide ima 4 zice na sebi ,a nalazise ispod bobine ili razvodnika,tj.one 2 kocke odakle polaze kablovi prema svecicama i ima duzinu 20 ak cm i svud sam gledao i nigde ne vidim gde da ga ustekam
DDALARMe vadio sam oba senzora napolje i VSS i CKP ali sam izgleda ih pobrkao po nazivu i primetio sam da su vrlo slicni,ovaj napred prema hladnjaku ima magnet na svome vrhu ,
buni me jedan dzek iscupan ,a neznam gde ide ima 4 zice na sebi ,a nalazise ispod bobine ili razvodnika,tj.one 2 kocke odakle polaze kablovi prema svecicama i ima duzinu 20 ak cm i svud sam gledao i nigde ne vidim gde da ga ustekam
- mbole
VSS (Vehicle Speed sensor) je senzor brzine VOZILA. Ne senzor broja obrtaja radilice.rajkovas piše:nebih rekaoMBOLE da brzina zavisi od stepena prenosa, vec 'od ikretanja zamajca.,ili korpe i lamele,primetio sam da mi na autu ponekad brzinomer stoji na nuli u voznji neznam zasto ,
Brzina vozila zavisi od broja obrtaja radilice (ili zamajca ili korpe ili ulaznog vratila menjaca, posto se u sustini okrecu isto), i od prenosnog odnosa u menjacu i diferencijalu.
Auto se ne krece istom brzinom na 2000 obrtaja u drugom i u trecem stepenu prenosa.
Pogledas sliku, I vidis da VSS (9E731), meri obrtaje izlaznog vratila diferencija preko nazubljenog prstena (7M118), to ce reci meri koliko brzo se obrce poluosovina.
UPS greska. Nisam lepo pogledao, ustvari je prsten povezan na kuciste diferencijala, a ne vratilo (i bilo mi malo cudno da mere na poluosovini, zbog razlicitog obrtanja leve i desne)

Djak pesak 

-
BOLE bole,dali tebe žene vole.
neznam ko ovde meša babe i žabe, tačno je to donekle za stepene prenosa , ALI auto ne meri nikakvim senzorom u kojoj si brzini ,tj.stepenu prenosa ,već na osnovu brzine zamajca određuje brzinu vozila , a menjanjem stepena prenosa nećeš promeniti brzinu vozila ,već najpre brzinu okretaja motora, razmišlaj malo ,auto može ići 30 na sat u svih 5 brzina ,možda i u rikvercu...pozz
neznam ko ovde meša babe i žabe, tačno je to donekle za stepene prenosa , ALI auto ne meri nikakvim senzorom u kojoj si brzini ,tj.stepenu prenosa ,već na osnovu brzine zamajca određuje brzinu vozila , a menjanjem stepena prenosa nećeš promeniti brzinu vozila ,već najpre brzinu okretaja motora, razmišlaj malo ,auto može ići 30 na sat u svih 5 brzina ,možda i u rikvercu...pozz
- mbole
Jel ti ne umes da gledas sliku ili ...
Naravno da auto ne meri u kojoj si brzini, nema nikakvu potrebu za tim, kad direktno meri broj obrtaja diferencijala.
Na osnovu brzine zamajca NE MOZES da odredis koliko brzo se krece auto, ako ne znas i u kojoj brzini se nalazi menjac.
Ako vozis u prvoj brzini 30 na sat zamajac se okrece (lupetam cifre) 4000 obrtaja. Ako vozis u drugoj 2000 obrtaja, u trecoj 1000 obrtaja... I kako ces onda znati koliko brzo ide auto kad si samo izmerio broj obrtaja zamajca (odnosno radilice)?
Naravno da auto ne meri u kojoj si brzini, nema nikakvu potrebu za tim, kad direktno meri broj obrtaja diferencijala.
Na osnovu brzine zamajca NE MOZES da odredis koliko brzo se krece auto, ako ne znas i u kojoj brzini se nalazi menjac.
Ako vozis u prvoj brzini 30 na sat zamajac se okrece (lupetam cifre) 4000 obrtaja. Ako vozis u drugoj 2000 obrtaja, u trecoj 1000 obrtaja... I kako ces onda znati koliko brzo ide auto kad si samo izmerio broj obrtaja zamajca (odnosno radilice)?
Djak pesak 

- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
obicno je VSS u funkciji s ABS-om, pa ima 2 senzora koji mere brzinu pogonskih tockova. Kod sofisticiranijih automobila , s elektronskom kilometrazom CPU dobija i podatak brzine i neki automobili imaju i ogranicenje max.brzine.
Kod mene na fiesti Mk4, 1996, nemam ABS, kilometraza je sa sajlom ali ima tamo i jedan senzor, ima 1 VSS, ( konektor je dole iza serva za kocnice) koja mu je funkcija neznam, a majstor je rekao da zadrzava pomalo gas u voznji. Verovatno je to potrebno zbog Servovolana a osobito zbog klime. Posto ja nemam klimu, ako se desu opet problemi s ubrzavanjima u voznji a i u leru, otkacicu ga, s tim da onda moze da se desi cesce gasenje kad se koristi servovolan, na parkingu
Kod mene na fiesti Mk4, 1996, nemam ABS, kilometraza je sa sajlom ali ima tamo i jedan senzor, ima 1 VSS, ( konektor je dole iza serva za kocnice) koja mu je funkcija neznam, a majstor je rekao da zadrzava pomalo gas u voznji. Verovatno je to potrebno zbog Servovolana a osobito zbog klime. Posto ja nemam klimu, ako se desu opet problemi s ubrzavanjima u voznji a i u leru, otkacicu ga, s tim da onda moze da se desi cesce gasenje kad se koristi servovolan, na parkingu
- mbole
Senzori ABS-a se nalaze na svim tockovima (znaci ima ih 4 komada), i to uvek direktno na tockovima. U suprotnom ABS ne bi mogao da obavi posao.
VSS radi upravo to sto mu ime kaze. Daje brzinu vozila. Nalazi se (ko sto vidis na slici gore) na diferencijalu to jest meri broj obrtaja diferencijala. Racunar ga koristi za mnogo stvari. Jedna od sporednih je u slucaju da imas elektricni brzinomer.
VSS radi upravo to sto mu ime kaze. Daje brzinu vozila. Nalazi se (ko sto vidis na slici gore) na diferencijalu to jest meri broj obrtaja diferencijala. Racunar ga koristi za mnogo stvari. Jedna od sporednih je u slucaju da imas elektricni brzinomer.
Djak pesak 

- dimges
nemam ABS, a mozda logicno da treba 4, zbunili me ove slike i podaci,negde kaze treba 2 negde 4 ..inace ja nemam ni elektronsku kilometrazu, a ni obrtomer, ali imam VSS..
http://www.yiparts.com/Part/en/RRYFF
http://www.oscaro.com/capteur-abs-febi- ... 3129-412-p
http://www.yiparts.com/Part/en/RRYFF
http://www.oscaro.com/capteur-abs-febi- ... 3129-412-p
- mbole
WSS i VSS nisu isto 
Prvo je senzor brzine tocka, drugo je senzor brzine vozila (wheel je tocak, vehicle je vozilo).
Ovde navode da ti trebaju dva posto su ovo senzori prednjih tockova, a nisu isti napred i pozadi.

Prvo je senzor brzine tocka, drugo je senzor brzine vozila (wheel je tocak, vehicle je vozilo).
Ovde navode da ti trebaju dva posto su ovo senzori prednjih tockova, a nisu isti napred i pozadi.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Pa onda biti cajger pokazivao uvek istu brzinu kad god se motor vrti na 2000 obrtajanebih rekaoMBOLE da brzina zavisi od stepena prenosa, vec 'od ikretanja zamajca.,ili korpe i lamele,primetio sam da mi na autu ponekad brzinomer stoji na nuli u voznji neznam zasto ,

Izvini prijatelju ali lupio si glupost nevidjenu, jer se motor i zamajac uvek imaju medjusobno istu brzinu (jer je to u stvari mehanički isti deo, ušrafljeno jedno na drugo), vrte se od 0 do 6000 (ili koliko već obrtaja), a to koliko ćeš ti brzo ići zavisi od stepena prenosa u kome se nalaziš plus od finalnog prenosa.
Senzor brzine meri kojom brzinom se faktički (u mehaničko-prenosnom smislu) obrće poluosovina, odnosno njen fizički deo u menjaču, pa to onda računar preračuna i pokaže na displeju.
A to što ti ponekad ne pokazuje ništa dok ideš je zbog toga što ti crkava VSS.
A brzina zamajca ima direktne veze koliko stiskaš gas, pa po tvojoj logici ako stojiš na semaforu sa punim gasom on će da se dere i pokazuje da ideš 200ALI auto ne meri nikakvim senzorom u kojoj si brzini ,tj.stepenu prenosa ,već na osnovu brzine zamajca određuje brzinu vozila , a menjanjem stepena prenosa nećeš promeniti brzinu vozila ,već najpre brzinu okretaja motora, razmišlaj malo ,auto može ići 30 na sat u svih 5 brzina ,možda i u rikvercu...pozz

Malo si pobrkao redosled, ne vozi se motor zbog toga što ide auto, nego auto ide zbog toga što se vrti motor.
Ako u prvoj ideš 30 onda je to recimo 3000 obrtaja, u drugoj dosta manje, u trećoj još manje, u petoj je to najmanje obrtaja, a i dalj ista brzina, ako ti nije jasno uzmi neku mehaničarsku literaturu pa prouči šta je to deo koji se zove "menjač", jer to služi nečemu.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Ma mnoge su meni stvari jasne i možda jasnije nego tebi ,možda bi i ti trebao proučavati neku literaturu ,npr. o pristojnom komuniciranju.
Izvinjavam se na LAPSUSU ponesen bolovim pisanjem ,permutovao sam nazive, pa sam zamenio okretanje izlaznog vratila sa okretanjem zamajca,
Pograšno sam razumeo da bole tvrdi da auto meri stepene prenosa i sa VSS odredjuje brzinu vozila,to bi i trebalo da se VSS nalazi na ukazu menjača , ali pošto se nalazi na izlazu onda je brzina diraktno zavisna od okretanja ,dif.,poluosivine ,točka..pozz
Izvinjavam se na LAPSUSU ponesen bolovim pisanjem ,permutovao sam nazive, pa sam zamenio okretanje izlaznog vratila sa okretanjem zamajca,
Pograšno sam razumeo da bole tvrdi da auto meri stepene prenosa i sa VSS odredjuje brzinu vozila,to bi i trebalo da se VSS nalazi na ukazu menjača , ali pošto se nalazi na izlazu onda je brzina diraktno zavisna od okretanja ,dif.,poluosivine ,točka..pozz
- dimges
bilo je super 2-3 nedelje, ali kad su pocele paklene vrucine opet mi se pojavilo ono dizanje obrtaja u lehru. Nađem VSS i otkačim i super. Juce sam ganjao auto po velikoj vrucini i bez problema, ali kad sa točio benzin kod jednog privatnjaka počeo je auto da bude malo bučniji, a danas mi je jednom ugasio na semaforu... e sad možda je od benzina, natočio sam opet u Lukoil ovaj novi Ekto 98, a ako i snjim pojavi mogućnost gašenja onda točim Ekto 95. Ipak, ujesen ću možda morati da ukopčavan VSS, videt čemo. A mogu i da ugradim Itriumske svečice, kupio sam prošle godine.