Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

auto na hho

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Re: auto na hho

Poruka od Deckonja » subota, 18. jun 2011. u 23:55h

...vozicemo mi ponovo bicikle, svet generalno... mrgreen

Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Poruka od Nozzlezator » subota, 18. jun 2011. u 23:58h

mbole piše:Razlog je krajnje prost, i u sustini je osnovni problem svakog automobila sa strujom.
Da bi imao dovoljno kapaciteta u baterijama, i da one ne bi bile teske pola tone, te baterije koooooooostajuuuuuuu. Baterije imaju ogranicen broj ciklusa puni-prazni. Znaci nakon nekog vremena moras da ih promenis.
Radi se i na tom polju ;)

http://green.autoblog.com/2011/06/09/mi ... tric-cars/

mbole
Poruka: 14942
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 00:04h

Evo, nije me mrzelo pa sam malkice racunao. Da za trenutak zanemarimo odrzanje energije, da vidimo koliko to energije uopste mozemo da dobijemo iz vode, bez obzira na nacin na koji smo je dobili.

1Kg vodonika kad sagori pod idealnim uslovima moze da da 33KWh. To ce reci onoliko energije koliko bi motor sa 44KS potrosio za 1 sat (grubo receno).
U 1Kg (odnosno litru) vode ima oko 111 grama vodonika (odnos masa kiseonika i vodonika u vodi je 16:2)
Daklem kad 1l vode "rasturis" na kiseonik i vodonik dobijes 100 grama vodonika kojima mozes motor od 4.4KS (44/10) da teras 1 sat.

E sad neko napisa da je terao motor 24 sata i da nije potrosilo ni 10ml vode.
U 10ml odnosno 10 grama vode imas 1 gram vodonika, to ce reci dovoljno energije da motor sa 0.04 konjske snage teras 1 sat. Sve da si taj vodonik dobio dzabe, a nisi, nesto mi ne lici da 0.04KS mogu da imaju bilo kakav uticaj.
Djak pesak :)

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » nedelja, 19. jun 2011. u 00:13h

mbole piše:Naravno, ja cak jos od malo ranije, cini mi se neke 89-90-te. Iz kluba programera, i doba kad je sez prelazio na tada ogromnih cini mi se 16 telefonskih linija.
15 :D

Sad sam skapirao... pa ti si... mbole sa Sezama? lol
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 00:20h

A ti znas jos nekog mboleta :)

bossko77
Poruka: 1378
Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h

Poruka od bossko77 » nedelja, 19. jun 2011. u 00:39h

mbole piše:Ovde postoji malo problema sa fizikom :)

Da bi rastavio vodu na vodonik i kiseonik, moras da ulozis energiju. Pri ponovnom spajanju vodonika i kiseonika (sagorevanju) ne mozes da dobijes vise energije nego sto si je prethodno ulozio (zakon o odrzanju energije, osnovna skola).
Mozes da dobijes samo manje, posto ni jedan sistem nema 100% efikasnosti.
ok objasni mi onda koliko treba da ulozis energije da bi doslo do fisije i koliko se energije oslobadje posle toga..sumljam da je jednaka..
Poslednja izmena: bossko77, na dan nedelja, 19. jun 2011. u 01:04h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
SlikaSlikaSlikaSlika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 19. jun 2011. u 00:57h

Ja to pokusavah da objasnim,ali me ne shvatise za ozbiljno..sad ce opet da krenu da kace gole zeMske.. :P

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 01:03h

ok objasni mi onda koliko treba da ulozis energije da bi doslo do fisije i koliko se energije oslobadje posle toga..sumljam da je jednaka..
Malo "brkas pojmove".

Kao kad bi rekao da jednom sibicom mozes da lansiras raketu, posto je samo sibica dovoljna da uplais fitilj. E sad na raketno gorivo smo zaboravili :)
Energija koju dobijas fisijom se vec nalazi unutar materije i ti samo treba da je "okines". Drugim recima ne dobijas ti nazad energiju koju si ulozio da pokrenes neki proces, vec energiju koja se nalazi u "gorivu", bez obzira da li pricamo o benzinu, vodoniku ili plutonijumu.

Kad upalis litar benzina ulozio si samo sibicu, al potrosio si litar benzina.
kad okines kilo plutonijuma, uloziso si prilicnu energiju da bi to postigao, al nakon toga "trosis" plutonijum.

Jako uprosceno potrebna je veca energija da bi drzao "na okupu" jezgro sa velikim brojem nukleona (protona i neutrona), nego sto je potrebna da bi drzao na okupu dva manja jezgra iste ukupne mase. Kad jednom uspes da jezgro nateras da se razdvoji (upalis sibicu), dobio si dva jezgra cije energije su manje nego pocetnog jezgra, plus taj visak energije.

Kod fuzije je stvar malkice slozenija, posto tu moras da dovedes energiju kako bi spojio dva jezgra vodonika u jedno jezgro helijuma. Naizgled nikako ne mozes da dobijes energiju, vec upravo obrnuto moras da je potrosis. Eh, al pri tome jedan neutron anihilira, to jest pretvara direktno svoju masu u energiju. Odatle visak. No posto se ne bavimo nuklearnom fizikom, nema potrebe da uvodimo E=mc^2, i mozemo da se zadrzimo na "klasicnom" zakonu o odrzanju energije.

Voda nije "gorivo", to jest sama po sebi ne sadrzi energiju u obliku u kome bi mogli da je iskoristimo. Teoretski gledano, mogli bi da anihiliramo vodu, i kompletnu njenu masu pretvorimo u energiju, al veruj mi to cak i kad bi uspeli da uradimo ti se nimalo ne bi dopalo. I 1Kg vode bi dobio 90,000,000,000,000,000.00 dzula.

Ti od vode "pravis" gorivo, tako sto je razlazes na kiseonik i vodonik. Za to moras da potrosis energiju. Kad energiju vratis nazad (sagorevanjem vodonika, ponovo dobijas vodu) ne mozes da je dobijes vise nego sto si potrosio na njeno rastavljanje.

bossko77

Poruka od bossko77 » nedelja, 19. jun 2011. u 01:05h

Uostalo ovde nije prica da se auto vozi samo na hho vec u kombinaciji sa gorivom..problem kod sus motora je sto se gorivo koje udje u cilindar ne iskoriscava 100% vec dosta manje (mrzi me da kopam po netu), uloga hho gasa u ovom slucaju je da pomogne spaljivanju ostatka goriva u cilindru ,a samim tim se povecava snaga u efektu sagorevanja goriva..usled cega dolazi da smanjenja potrosnje goriva..veoma logicno
Koriscenje hho poteze jos dosta stvari oko mehanike i elektrike na kolima...
Poslednja izmena: bossko77, na dan nedelja, 19. jun 2011. u 02:05h. Ukupno izmenjeno 1 put.
SlikaSlikaSlikaSlika

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 01:20h

uloga hho gasa u ovom slucaju je da pomogne spaljivanju ostatka goriva u cilindru ,a samim tim se povecava snaga u efektu sagorevanja goriva..usled cega dolazi da smanjenja potrosnje goriva..veoma logicno
Ok ajde da probamo i tu varijantu :)
1. ako dodas jos goriva (vodonika), samo ces imati vise toga da sagoris, ne vidim kako to moze da pomogne
2. dodajes jos kiseonika, ovo bi vec moglo da pomogne, al ajde da to malkice pogledamo

Kolicina kiseonika koju dodajes je smesno mala u poredjenju sa kolicinom koju je motor usisao ili koju je turbina ugurala u cilindar. Pogledaj racunicu od par postova iznad. Za 24 sata si ubacio oko 9 grama kiseonika. E ako mu to pomogne...

Doziranje kolicine goriva da bi ono moglo optimalno da sagori u cilindru je ozbiljna nauka. O tome brinu svi oni racunari i gomila senzora na motoru.
I sad ti jednostavno ubacis unutra malkice vodonika i kiseonika, i je*es sve te racunare, nemaju oni pojma.

bossko77

Poruka od bossko77 » nedelja, 19. jun 2011. u 02:03h

Kako moze da pomogne , vec sam ti objasnio u predhodnom postu..
Lepo je sto se angazujes oko teme, ali guras u pogresni smer..ova prica nema veze sa osnovnom skolom i jednacinom ,
vec je vise po principu sibice i rakete, uhvatio si se za kolicinu gasa iz par postova ranije..sto nije nije upotrebljivo
Njegov uredjaj bi morao da pravi bar 1l gasa za min da bi to mogao da upotrebi za rad motora i da ima efekta..
Pa zasto je uvedena silna el. na kolima nego u vidu boljeg iskoriscavanja goriva prilikom sagorevanja...
to znaci da jos uvek ima goriva koje nije sagoreno..
Sad jedino sto moze da bude diskutabilno ,a to je koju kolicinu gasa treba da dovedes u odradjeni motor da bi imalo efekta ??
Uostalom ispadaju svi budale sto prave to ili proizvode..
Sad kad bi ti rekao da imas sisteme koje prskaju vodu u usis i da se povecava snaga motora sa tim..ti bi se opet uhvatio za jednacine :rotfl:

evo ti link pa citaj ..mrzi me da vise kucam objasnjenja

http://watercarproject.com/blog/what-ex ... he-engine/
SlikaSlikaSlikaSlika

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 02:41h

Kako moze da pomogne , vec sam ti objasnio u predhodnom postu..
Nisi objasnio nista. Izneo si prostu tvrdnju da se nesto desava. Nicim obrazlozenu. Nicim dokazanu.
Ja tvrdim da auto moze da ide na sarmu, tako sto ce dodavanjem jedne sarme na rezervoar da se poveca mogucnost sagorevanja goriva :) Kiselina iz kupusa ustvari unapred malo razlozi benzin, i na taj nacin mu omoguci da bolje sagori. E ako je to objasnjenje onda je i ovo tvoje.

Izivni a sa cim ima veze ako ne sa jednacinama i naukom? E sad to sto mnogima to ne ide, pa je jednostavno ubediti ih da potrose pare na nesto sto ne funkcionise, je sasvim druga stvar i zove se prevara.

Ne mesaj litre gasa i kilograme. Litar gasa na kom pritisku? Lepo napisah da iz 1l vode mozes da dobijes 111 grama vodonika. Nema ga vise u vodi.

Sistemi koji prskaju vodu u usis nemaju nikakve veze sa ovim. Njihova uloga je da ohlade usisani vazduh i omoguce da se veca kolicina vazduha strpa u istu zapreminu cilindra.
Poznati su odavno i oko njih nema problema. Oni ne doprinose smanjenju potrosnje, ali omogucavaju dobijanje vece snage (uz naravno vecu potrosnju goriva).

Nisu budale oni koji to proizvode, oni su prevaranti. Budale su oni koji to placaju.

Sto se tice linkova:
http://www.aardvark.co.nz/hho_fraud.shtml ovaj je odlican, ali bojim se da ipak ima malo previse jednacina za tvoj ukus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Water-fuelled_car

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 02:52h

Evo pogledah link. Medju prvim recenicama:
A common myth which exists in abundance is that the energy required for breaking HHO is more than the released energy. This is simply not true. In fact, the generator is designed in such a way that it outputs maximum energy with minimal input.

Pa kako vec nije dobio Nobelovu nagradu, zajedno sa onih stotinak iljada dolara koji idu uz nju? Mozda je previse skroman?
Tvrdi da je oborio prvi zakon termodinamike (ko ne zna kako glasi: http://en.wikipedia.org/wiki/First_law_ ... modynamics). Doduse ni slucajno ne pominje kako mu je to uspelo :)
I koliki je taj maksimum energije, a koliki minimalni input.
Predivne uopstene, nicim potkrepljene tvrdnje, tipicne za svakog prevaranta.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 03:08h

Ah, pa ovaj je genije :) Ne mogu da ne podelim sa vama:
This HHO then travels into the air intake valve, at the end of which it combines with gasoline and air in the combustion chamber. This is followed by combustion of HHO, which converts it back to water. Also, due to the simultaneous combustion of gasoline, the inside temperature of engine begins to rise upto 500 F. This high temperature is controlled by the cooling effect of water, which brings it down to 350 to 400F. This reduction in temperature is also responsible for enhancing the life of the engine since it is protected from unnecessary heating effects. At the end of this temperature control, water is converted into super heated steam. This steam is then released out towards the end of exhaust stroke, at which point it gets converted back to water which is then ejected through the exhaust pipe and into the atmosphere.
Aha, voda koja je upravo nastala sagorevanjem u cilindru verovatno ima temperaturu 20 stepeni pa hladi cilindar :)
During exhaust, the water vapors also mixes with the usual exhausts of gasoline and hence, limits their environmental degrading effects. These additional exhausts mainly include carbon dioxide and Nitrogen dioxide. The water actually gets released in the form of vapors as burning of gasoline produces sufficient heat during combustion to eject HHO in the state of vapors.
Znaci kad pomesas azot dioksid i ugljen dioksid sa vodom, dobijes manje azot dioksida i ugljen dioksida? Cudno.
A ona voda koja se u prethodnom pasusu kondenzovala, iznenada je ponovo postala para?

Dajte ljudi, ne padajte na ovako banalne fazone, zacinjene kvazinaucnim objasnjenjima.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 19. jun 2011. u 03:37h

@mbole - pusti te racunice ... i ja sam napisao za onih 10ml a ako procitas malo bolje videces da pise da nisam vozio 24h auto nego je elektroliza trajala toliko ;)

a po ovim tvojim proracunima moja fiesta nikako ne moze da trosi 3,8l (dizela) .. ispada da trosi kao boskov cossi :vid budale:

...
mbole piše:Dajte ljudi, ne padajte na ovako banalne fazone, zacinjene kvazinaucnim objasnjenjima.
mnogo vise objasnjavaju nego ona sarma i te racunice...

...

Prvo Tesla je rekao da ce automobili da idu na vodu...eto covek naparavi sve i svasta a ti opet racunice...

msm nemoj da se ljutis al nekad se teorija i praksa ne mogu porediti...nekad praksa uradi ono sto u teoriji nije moguce...
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 19. jun 2011. u 06:14h

Ne razumem se bas u nauku i kako ovo radi, moje misljenje jeste da to stvarno radi bilo bi upotrebljeno od strane proizvodjaca automobila.
Nozzlezator piše: Radi se i na tom polju ;)

http://green.autoblog.com/2011/06/09/mi ... tric-cars/
Jes' da je 6 ujutru i da nisam celu noc mogao da spavam, ali jel sam ja dobro razumeo da se baterije pune tecnoscu koja je "napunjena"strujom? Ili se ta tecnost u baterijama samo brze puni? :wtf:
Fiesta!!

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » nedelja, 19. jun 2011. u 08:42h

Shomy_ksh piše:...
mbole piše:Dajte ljudi, ne padajte na ovako banalne fazone, zacinjene kvazinaucnim objasnjenjima.
mnogo vise objasnjavaju nego ona sarma i te racunice...
...
Prvo Tesla je rekao da ce automobili da idu na vodu...eto covek naparavi sve i svasta a ti opet racunice...
msm nemoj da se ljutis al nekad se teorija i praksa ne mogu porediti...nekad praksa uradi ono sto u teoriji nije moguce...
:ozid:

p.s. jel može neki mali primer tog "nekad" događaja iz poslednje rečenice? :D

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 10:09h

Shomy_ksh piše:@mbole - pusti te racunice ... i ja sam napisao za onih 10ml a ako procitas malo bolje videces da pise da nisam vozio 24h auto nego je elektroliza trajala toliko ;)
Nakon 24 elektrolize "rasturio" si 10 ml vode i dobio si 1 GRAM vodonika. Naravno da nisi vozio auto 24 sata, ne mozes da ga vozis ni 1 sekundu na to.
Daj razmisli malo, ako ti treba 24 sata da bi dobio tu kolicinu, koju kolicinu ces dobiti za 1 sat? 0.04 grama. I sad ce tih 40 miligrama vodonika nesto da urade za 1 sat voznje?
Shomy_ksh piše:a po ovim tvojim proracunima moja fiesta nikako ne moze da trosi 3,8l (dizela) .. ispada da trosi kao boskov cossi :vid budale:
Ne secam se da sam igde racunao potrosnju dizela, a jos manje na tvojoj fiesti.
Shomy_ksh piše:mnogo vise objasnjavaju nego ona sarma i te racunice...
Kad nesto neznas, lepo srocena prica ti sve "objasni" :)
Shomy_ksh piše:Prvo Tesla je rekao da ce automobili da idu na vodu...eto covek naparavi sve i svasta a ti opet racunice...
Gospodin Tesla se i te kako bavio racunicama. I nikada nije rekao 80% onoga sto mu se pripisuje.
Sta su mu sve nadobudni novinari i prevaranti ugurali u usta je sasvim druga stvar.
Shomy_ksh piše:msm nemoj da se ljutis al nekad se teorija i praksa ne mogu porediti...nekad praksa uradi ono sto u teoriji nije moguce...
Ja se ne ljutim, smesno mi je da dozvoljavate da vas varaju takvim glupostima.

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » nedelja, 19. jun 2011. u 10:11h

Shomy_ksh piše: Tesla je rekao da ce automobili da idu na vodu...
...deckonja je rekao da ce gole zenske setati ulicama :P ...mislite o tome :wtf:

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 10:22h

Evo vam jos jednog predivnog "objasnjenja". Odnosno ciste prevare, napravljene upravo na tome da ogroman procenat ljudi "ne voli formule".

Jedna poznata firma prodaje svoje filtere za vodu, uz "naucnu" demonstraciju.
Sta rade:
Uzmu dve case vode. Jednu proteraju kroz njihov filter, drugu ostave onakvu kakva je iz cesme.
U obe case stave po dve elektrode i puste struju.
Nakon nekog vremena na jednoj od elektroda koja je u casi sa cesmovacom nakupi se neki sluzavi talog odvratne braonkasto zelenkaste boje.
"Naucno" objasnjenej demonstratora glasi: "eto vidite sta sve ima u vodi koja stize iz cesme"".
Ono sto je zalosno, je da ni on sam najcesce nije svestan da je u pitanju cista prevara.

Taj gadni talog uopste ne dolazi iz vode. On dolazi sa elektrode, to jest elektroda oksidise pod uticajem struje koja tece, i taj talog je oksid metala od koga je napravljena elektroda.
Pa kako onda nema taloga na onoj elektrodi sto je u filtriranoj vodi?
Prosto, voda koja je filtrirana, jako slabo provodi struju.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » nedelja, 19. jun 2011. u 10:24h

Deckonja piše:
...deckonja je rekao da ce gole zenske setati ulicama :P ...mislite o tome :wtf:
Bezrezervno verujem u tebe. 8)
Praksa će da nadmaši teoriju po spektakularnosti! thumbsuph

Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Poruka od Nozzlezator » nedelja, 19. jun 2011. u 10:33h

dule0911 piše: Jes' da je 6 ujutru i da nisam celu noc mogao da spavam, ali jel sam ja dobro razumeo da se baterije pune tecnoscu koja je "napunjena"strujom? Ili se ta tecnost u baterijama samo brze puni? :wtf:
Sastoji se od cestica u polutecnom stanju kojie cine anodu i katodu ;) Fora je sto je u razvoju ali mogu da smanje proces izrade baterija za 50% i da rese problem punjenja - samo upumpas crnu tecnost u auto mrgreen
Evo i kako izgleda
Slika

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 10:40h

Lepo je sto moze oba.
Mozes da ga punis ko klasicnu punjivu bateriju (prikopcas na struju), ali mozes i da istocis staru "tecnost" i uspes novu, i imas punu bateriju, odnosno bas tako kako si rekao uspes vec "napunjenu" tecnost.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 19. jun 2011. u 10:41h

Dusan64 piše:Ja to pokusavah da objasnim,ali me ne shvatise za ozbiljno..sad ce opet da krenu da kace gole zeMske.. :P
Jel to nešto na Dečkonjin i moj račun, a? :wtf: mrgreen
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

stalker92
Poruka: 1594
Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
Kontakt:

Poruka od stalker92 » nedelja, 19. jun 2011. u 11:34h

Deckonja piše:
Pa ono, ta teorija ti i ima smisla... :rotfl:
Slika
sasa_f1 piše:
utorak, 21. apr. 2020. u 19:39h
kad kupis ovakvu ciganiju ne preostaje ti nista drugo sem da se prepustis da te voda nosi nizvodno lol
'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46

Odgovori

Povratak na „Svaštara“