Ono sto mene interesuje je sta se ustvari desava sad po novom zakonu sa brojem motora. Naime on vise ne postoji u saobracajnoj dozvoli. Po onome sto sam nacuo, trebalo bi da se sada samo "konstatuje" promena broja motora, odnosno da se motor tretira kao i bilo koji drugi deo. U prevodu da ti nije potrebno da dokazujes (racunom, uvoznim papirima, ugovorom ili cime vec) poreklo motora. Naravno ako policija ima razloga da sumnja da je motor ukraden, to je vec druga stvar, ali teret dokazivanja je na njima, odnosno oni moraju da dokazu da je ukraden, a ne ti da dokazes da nije.2009 na carini ocitan broj odlivka motora umesto broja motora i do danas se tako vodio broj odlivka kao broj motora... 2 puta sam registrovao auto nisu ni gledali ove godine videli gresku i optuzen sam da sam menjao motor... na svu srecu dokazao sam da je njihova greska pa sam vratio auto... krimi odsek u SUP-u izlazio na uvidjaj
moj motor F6JB - ima broj motora na bloku na vidnom mestu i sadrzi taj F6JB i deo broja od sasije, gospoda koja je ocitavala broj motora na carini je ocitala broj koji se nalazi iza katalizatora skroz unutra i sadrzi 21 cifru i isto pocinje F5JB ...
jutros kad su mi ocitavali broj na tehnickom uneli su pravi broj( F6JB i deo broja od sasije) a meni u saobracajnoj pise onaj drugi broj koji jos 2009 unet po uputu carine u kraljevu.
i zena na salteru cim videla da razliciti brojevi, prijavi stvar... i kriminalni inspektori pravo licice na ruke i u sobu za ispitivanje... i jedva me pustise malo pre. Sad opet idem da pisem zahtev da izadje krimi lab da ocita brojeve, da proveri dal kucano i ostalo...
sreca u nesreci da su uneli ovi sa carine broj koji postoji na motoru uopste, inace bi mi sanse bile ravne nuli da dokazem da je auto moj.
do tad fiesta zaplenjena.
Ili su opet izmislili nesto, ili jos nisu doneli neki novi pravilnik?
Postoji i treca mogucnost koja mi pada na pamet, a to je da prilikom zamene stare saobracajne za novu, sve jos uvek mora da bude po starom, a da tek od prve registracije po novom mozes slobodno da menjas motor.
Naime po novom saobracajna dozvola sadrzi (pored ostalog):
2) На полеђини обрасца налазе се рубрике са текстом: "Врста возила", "Марка", "Тип и модел", "Боја возила", "Број шасије", "Година производње", "Радна запремина", "Снага мотора", "Маса возила", "Носивост", "Број седишта", "Број места стајања", "Број осовина (за прикључна)", "Датум прве регистрације" и "Напомена" (са подрубрикама: "дупликат" и "ограничење отуђења до"), исписаним у шеснаест редова, на српском језику, ћириличким писмом и на енглеском језику
To ce reci nema broja motora.
A promena saobracajne mora da se izvede samo ako se promeni neki od podataka iz nje, i tada je vlasnik duzan da prilozi dokaz o promeni:
Ако се промени власник возила или поједини податак из саобраћајне дозволе, издаје се нова саобраћајна дозвола.
Уз пријаву промене која утиче на промену података у саобраћајној дозволи, власник возила дужан је да приложи исправу којом се доказује та промена. Ако се промена власништва возила доказује уговором закљученим између физичких лица, потпис тих лица оверава суд или орган управе, а ако је уговор закључен између правних лица, потпис оверава продавац. Кад се возило продаје преко посредника или комисионара, потпис уговора и рачун оверава посредник, односно комисионар.
Posto broja motora nema u saobracajnoj, kako ja kontam, nisi ni duzan da prijavis promenu.