Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Neravnomeran rad u mestu - Mondeo MK2 1.8TD

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Neravnomeran rad u mestu - Mondeo MK2 1.8TD

Poruka od Tatanga » četvrtak, 9. jun 2011. u 17:13h

Zadnja dva - tri dana imam mali problem, motor neravnomerno radi na ler gasu, kao da se "zagrcne" i tako bezbroj puta sve dok automobil stoji u mestu. Moram da napomenem da u toku voznje sve funkcionise besprekorno: motor ima snagu, vuce vec od 1500 RPM, na uzbrdicama ne oseca tegobe, potrosnja je normalna, ne dimi, gorivo sipam na istom mestu gde i pre (sto naravno i nije neki garant kvaliteta) ...
Interesantno je da grcanje prestane onog trenutka kad upalim klimu.
Sto se tice ostalih uticajnih delova: Lucas pumpa je remontovana prosle godine i na njoj je sve zamenjeno sem TPS-a, dizne remontovane (+ nova dizna sa senzorom), turbina je takodje prosle godine remontovana i za sada radi besprekorno, motorcic za korekciju gasa je takodje nov, a od malog servisa (svi filteri i ulje) sam presao malo preko 4000 km.
Imam neke sumnje, ali bih voleo da cujem vase misljenje, a i neki valjan savet.

Pozdrav i srecan pocetak letnjeg raspusta.

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Neravnomeran rad u mestu - Mondeo MK2 1.8TD

Poruka od mbole » četvrtak, 9. jun 2011. u 22:11h

Kad upalis klimu on u sustini doda gas, tako da to sto prestane da stuca deluje normalno.

Za los rad na leru moze da bude krivo puno stvari.
Jednostavnije za proveru su:
Jel TPS senzor pozicije gasa (mala crna kockica na vrh pumpe)? Mogao bi da probas da njega pomeris. Prvo obelezis gde je bio, pomeras pa ako nema promena, onda je verovatno on. Ako ima promena ali ne mozes da postignes bolji rad, onda je on u redu, samo ga vrati u prethodno obelezeni polozaj.
Jel se cuje advance solenoid kad das kontakt?
Naravno tu su i busna creva, odnosno prisustvo vazduha u gorivu, ali onda bi verovatno i malo teze palio.

Jel se isto ponasa i sa hladnim i sa ugrejanim motorom?. Koliko obrtaja ima na leru, normalno (oko 750) kao i ranije ili nize?
Isapravka: Normalan broj obrtaja je 850-860.
Poslednja izmena: mbole, na dan petak, 10. jun 2011. u 12:58h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Djak pesak :)

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » četvrtak, 9. jun 2011. u 23:08h

Slika
uglavnom je ovo, sipaj dvotaktol, skini kapicu ovu gumenu, i lupkaj ga sa nekim laksim cekicom ili kljucem- alatom, trebalo bi da se smiri, onda je to, naravno kad prestanes da lupkas, on ponovo zeza, nekada se smiri od dvotaktola, ali se vrati, i duze vergla kada je vruc, kvar se javlja uglavnom zbog evro dizela ili lose nafte d2, ako otane bez goriva cesce, itd, znaci jedna od varijanti ovako na slepo, mada bi trebao to da odradi test komp, imas kod dragomira ako ti nije daleko....

Tatanga

Poruka od Tatanga » petak, 10. jun 2011. u 00:18h

@ Mbole:
Kao sto napisah, samo TPS (crna kutijica sa kablom na vrhu pumpe) nisam menjao, on je iz prve ugradnje. Probacu da ga pomeram, ali me zanima da li smem to da radim tokom rada motora?

Solenoid se cuje pri paljenju (CCCCC....), takodje i motorcic za korekciju gasa se cuje i odradi svoj posao pri jutarnjem paljenju. Motor pali bez problema bio hladan ili topao, nema vazduha u sistemu za gorivo. Dok je motor hladan grcanje se ne javlja, moram jos da napomenem da su obrtaji konstantni: dakle kad krene stucanje obrtaji se ne menjaju (750 RPM).

@ Darko Darko:
Dvotaktol sipam u gorivo od kada je uradjen remont pumpe, tada je stavljen i nov solenoid (od remonta je proslo manje od jedne godine). Probao sam i da kuckam po solenoidu ali nikakvu razliku nisam primetio. Sto se tice verglanja, motor vergla (ali bukvalno) kao kad je bio nov, tri obrtaja i tek onda sastavi. Bilo hladno ili toplo vreme.

P.S.
Sumnjao sam na solenoid. Medjutim u BTDiesel servisu (oni su mi radili remont pumpe) tvrde da su i solenoid( pod garancijom ) i TPS( bez garancije ) ispravni. Njihova sumnja se odnosi na gorivo. Sipam ED sa MOL-a.

mbole

Poruka od mbole » petak, 10. jun 2011. u 08:52h

TPS smes da pomeras dok radi, ali po ovome sto pises ne bi rekao da je on.
Solenoid najverovatnije takodje nije, posto bi u slucaju njegove neispravnosti teze palio na hladno, a posto klikce nije zaglavljen.
Dok je hladan ne stuca zato sto mu je jos ustvari uvek podignut gas motorcetom (kao sauh kod benzinaca).
Nazalost ovo lici na neki od onih "sasavih" kvarova, koje je jako tesko ustanoviti. Nemam nekih ideja.

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » petak, 10. jun 2011. u 11:58h

750 rpm je malo za ler gas na mondeu! on treba da radi na 850-900!
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » petak, 10. jun 2011. u 12:48h

Za taj motor Ford kaze 850-860 (moja greska u prethodnom postu). Ali to je dosta tesko proceniti na njegovom obrtomeru.

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 10. jun 2011. u 23:07h

ne bih trebao da radi ispod 900 obrtaja, mozda kada pipnes servo ili ga opteretis on secene i atomatski poveca gas, znaci probaj sa povecanjem obrtaja, ili test kom verovatno bi pokazao ako postoji greska
E sada studiram post, zar ne bi trebao u njega da ide d2, sta su ti rekli ljudi koji us odradili pumpu, dali sme u njega evro dizel, (ja sam sipao E D, ali razlog sto na crnjaka nabavljam evro dizel, inace na pumpi d2 sipam) zato i crkava onaj deo sto sam stavio strelicu, i kada sam zamenio prestalo je (bar tako me secanje sluzi, samo na leru zalce), ne znam gde si ali brankmo delphi bi odradio tacnu dijagnozu, ili ti dragomir jos bolje, meni je test prijavio kvar, postoji mogucnost da je i zbog niskog lera, sve u svemu u kini je nafta boljeg kvaliteta nego kod nas bar deset puta, ili u somaliji, nema kontrole kod nas nikakve.

mbole

Poruka od mbole » subota, 11. jun 2011. u 01:04h

Fordov TIS (srvisno uputstvo) kaze da taj motor treba na ler gasu da radi izmedju 850 i 860 obrtaja. Ne znam odakle vam te brojke od 900?

U Mk2 ide euro dizel.
Auto ima katalizator, tako da jednostavno nije moguce da je predvidjen za D2.
Ako malo bolje razmislite, u EU '96 godine kada je Mk2 poceo da se proizvodi niste mogli ni da kupite D2, posto je jednostavno prestao da se prodaje.

Problemi na domacoj sceni sa dizel gorivom poticu od dve stvari:
1. dugo vremena nismo imali "normalan" euro dizel, vec takozvani eko dizel, sa kojim lukasove pumpe imaju problema jer nagriza gumice.
2. velika vecina majstora (svaka cast pojedincima) je jednostavno neskolovana, i smatraju da sve sto ima bosh pumpu mora da guta D2. Tu prelaznu generaciju, sa pocetka '90-tih, od uvodjenja euro dizela i od pocetka dodavanja elektronike na klasicne bosh pumpe, do common rail-a smo na zalost na ovim prostorima preskocili.

Tatanga

Poruka od Tatanga » subota, 11. jun 2011. u 01:14h

Danas sam zbog posla isao na Banovo brdo, i vidim "sija svetlo" kod Branka u BTDiesel-u, pa rekoh da jos jednom svratim.

@ Bole & Riddick:
Sto se tice broja obrtaja motor je prema kompjuteru ( Brankovom ) radio na 860 RPM ( obrtomer u kolima: 750 RPM ). Tako da ste oba u pravu. thumbsuph

Branko je jos nesto "bajao" oko pumpe za gorivo i na kraju je konstatovao da je sve u redu. Usput je malo izduvao elektro kontakte od senzora na dizni i konektor od pumpe i na sve to je dunuo malo WD-a. Na kraju mi je preporucio da potrosim gorivo koje imam u rezervoaru i da natocim gorivo kod neke druge firme, pa da posmatram sta ce da se desi. Na moje pitanje ciji dizel da sipam, samo je vreteo glavom i jos mi rece da ce uskoro da mu stigne neka sprava ( mnogo skupa, nemilosrdna i ljuta ) sa kojom ce da analizira gorivo na licu mesta, jer mu je pun kufer reklamacija koje su direkno vezane za kvalitet dizela a ne za njegov rad i kvalitet delova koje ugradjuje. Preporucio je da i dalje sipam dvotaktol u dizel.

@ Darko Darko:
Od kada se pojavio ED na nasim pumpama, samo njega sipam. E sad, da li sam iz dobre namere samo "dzaba krecio" sve ove godine u nazad ( zbog razlike u ceni ED i D2, i zbog dva remonta pumepe ) ... to ne znam. :ozid:
Imam nameru da prvo sledece tocenje goriva bude u D2 kvalitetu, pa da vidim sta ce se desiti.

Najveci stos je sto je danas motor na leru radio besprekorno i pre i posle boravka u servisu.

P.S.
Sto se tice kvaliteta goriva, iz prve ruke znam iskustva zastupnika Cummins motora. Zbog otklanjanja kvarova u garantnom roku, uvoznik je bio duzan da uzorke dizela koji se toci kod nas posalje u centralu na analizu, naravno svi uzorci su bili pod sifrom. E sad, ako su mene slagali i ja lazem vas, dakle iz centrale je stigao dopis sa preporukom koje gorivo da se smatra ispravnim, na prvom mestu je bio dizel sa JP pumpe ... :shok:

Tatanga

Poruka od Tatanga » subota, 11. jun 2011. u 01:26h

@ Mbole:
Dok sam ja piskarao ti si bio brzi.
Utesio si me sa tvojim postom, znaci da ipak nisam "dzaba krecio".
Cinjenica je da sam i ja sipao eko dizel cim se pojavio.
Spomenu si i katalizator, na kolima je jos uvek primerak iz prve ugradnje. Prosle jeseni pred neki veliki put na sever Evrope, obavo sam kontrolu katalizatora i prema recima mog majstora bio je o.k. Ovo pisem jer je ovih dana sumnja pala i na njega.

riddick

Poruka od riddick » subota, 11. jun 2011. u 02:02h

ja isto nabavljam na crno i sipam sta mi stigne pod ruku i nikad nisam imao problema! Auto je isto kao gore navedeno,tako da ta prica o d2 ili euro ne pije vode! Jos je ta pumpa klascna...
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » subota, 11. jun 2011. u 03:00h

Sto se tice same pumpe, ona ce raditi sa bilo kojim dizel gorivom (osim onog gov**ta od eko dizela koje joj pojede gumice). Problem predstavlja katalizator koji jednostavno "umre" nakon koriscenja D2.

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 11. jun 2011. u 09:41h

340 000 sam sipao d2, od toga sam sipao mozda 10 tak burica evro dizela, tada mi se i pojavilo stucanje, mada, neulaze mi se u auto od 1000 eura, nikad nisam dirao pumpu, katalizator i dizne, iako se dizne servisiraju na 300 000, ja samu ubedjen da je auto konstruisan za d2, to je glavna mana svih kvarova na pumpi samo ljduska greska, raditi nesto zasto nije predvidjeno za taj motor, ja mislim kada je taj motor konstuisan nije postojao evro dizel, neznam, mozda ja gresim.
riddick piše:ja isto nabavljam na crno i sipam sta mi stigne pod ruku i nikad nisam imao problema! Auto je isto kao gore navedeno,tako da ta prica o d2 ili euro ne pije vode! Jos je ta pumpa klascna...
meni se cak bolje ponasa auto sa naftom na crnjaka nego sa pumpe, na luku je djubree

mbole

Poruka od mbole » subota, 11. jun 2011. u 11:45h

Euro 2 standard, u koji se uklapa mondeo Mk2, je obavezujuci od 1996 godine, a on podrazumeva i odgovarajuce gorivo, to jest euro dizel.
Mk1 se uklapao u euro 1 (1993), i nije obavezno imao katalizator (na nekim trzistima jeste, na nekim nije).
Da ne bude zabune, kako su se menjali euro standardi tako se menjao i euro dizel, odnosno padao je sadrzaj sumpora (glavna ali ne i jedina razlika).

Tatanga

Poruka od Tatanga » nedelja, 12. jun 2011. u 00:16h

Danas sam zbog posla dosta vozio po gradu ( kreni-stani ), neravnomeran rad na leru se nije pojavljiavao. Ali bez obzira na to, u neko doba sam se pozabavio TPS-om. Pri pomeranju senzora menja se nacin rada motora, od zustrijeg ka lenjem radu i na posletku sam ga vratio u poziciju u kojoj je bio, jer u pocetnoj poziciji radi ( opet subjektivan osecaj ) najbolje.

Inace tokom voznje iza mene je u drugim kolima isao kolega. Rece mi da je samo jednom video vrlo malo tamno sivog dima na izduvu, pri mom kretanju iz mesta uz jednu uzbrdicu. Dozvoljavam sebi konacan zakljucak da bar tokom voznje funkcionise sve kako treba.

Trenutna potrosanja pri cistoj gradskoj voznji je izmedju 7.5 i 8 litara na 100 km. Sto se mene tice to je sasvim u redu.
Ali sam ubedjen da je to zbog novih kamerica koje vise po varosi. :bljak:

riddick

Poruka od riddick » nedelja, 12. jun 2011. u 09:49h

TPS senzor se ne moze namjestati "po zvuku" i napamet,on se namjesta sa dijagnostikom,ali ako si ga vratio u pocetnu vrijednost onda je vjerovatno tako bio podesen dobro!
Poslednja izmena: riddick, na dan nedelja, 12. jun 2011. u 18:52h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Endura DE

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 12. jun 2011. u 14:20h

Mozda bi trebalo proveriti da auto nevuce fals vazduh??????
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Tatanga

Poruka od Tatanga » nedelja, 12. jun 2011. u 21:36h

@Dragomir:

Da li imas ideju gde se to najcesce desava ( npr. na dihtungu usisne grane itd. ) ?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 12. jun 2011. u 21:45h

Stavi providno crevo od filtera goriva do bos pumpe i ako u toku rada ima vazduha u crevu to je uzrok neravnomernog rada na mestu.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

riddick

Poruka od riddick » ponedeljak, 13. jun 2011. u 01:27h

znam dosta slucajeva gdje je metalna cijev od dovoda (ona iznad pumpe i motora) dodirivala cijev od dizne i pukla ! Ne vidi se okom da je pukla i ne pusta naftu ali vuce zraka i to dobro! Provjeri tu cijev!
Endura DE

riddick

Poruka od riddick » ponedeljak, 13. jun 2011. u 01:29h

Tatanga piše:@Dragomir:

Da li imas ideju gde se to najcesce desava ( npr. na dihtungu usisne grane itd. ) ?
Dragomir misli na zrak u gorivu,a ne u motoru lol
Endura DE

Tatanga

Poruka od Tatanga » ponedeljak, 13. jun 2011. u 14:04h

riddick piše:
Tatanga piše:@Dragomir:

Dragomir misli na zrak u gorivu,a ne u motoru lol

Ako bi bilo vazduha u sistemu za gorivo valjda bi teze palio.
A s obzirom da sam napomenuo da je sa paljenjem sve u redu, mislio sam na klasican fals vazduh.

riddick

Poruka od riddick » ponedeljak, 13. jun 2011. u 17:20h

onda radi po svome kad sve znas! Mi ti savjetujemo sta bi moglo biti,a ti kazes da nije tako da....
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 13. jun 2011. u 21:00h

Bre bre, sto ste na kraj srca.
Covek bi voleo da zna zasto nesto radi. Ne vidim da tu ima nesto cudno.
No da se vratimo, moguce je da je ta kolicina vazduha relativno mala, i da auto pali normalno al da ponekad "stucne". U krajnjoj liniji nemas sta da izgubis, a jednostavno je staviti parce providnog creva, i ako to nije vratiti originalno.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“