Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lampica za ulje Mondeo 1.8td

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Lampica za ulje Mondeo 1.8td

Poruka od Mosha » petak, 20. maj 2011. u 00:53h

Vidim da je kosta_87 napravio slicnu temu ali mislim da je ovo isti simptom totalno druge stvari.
Naime, sad sam se vratio iz Beograda, vozio sam autoputem 120-130, dosao do prvog semafora i upalila se lampica za ulje na leru. Stao, sacekao da se ulje malo slegne, proverim nivo je u normali, upalim auto i dodjem kuci. Lampica se palila kad god sam izbacio u ler a preko 1000 rpm se ugasi, zvuk motora je nepomenljiv.
Dakle, veceras je prvi put da se lampica za ulje pali na autu, pali se samo kad radi ispod 1000-1100 rpm na leru, uvek, vozio sam ga 10-tak kilometara tako, nikada do veceras se nije palila. Apsolutno nista nije menjano/radjeno na autu u skorije vreme. Malo pre sam opet proverio nivo ulja, sve je u redu.
Da li smem ici kod majstora (5-6km) ovako, i koji vam kvar prvo pada na pamet, pozdrav.

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Lampica za ulje Mondeo 1.8td

Poruka od van » petak, 20. maj 2011. u 09:39h

Не би семо да ради мотор када је упаљена лампица , јер нема притиска уља ,а самим тим и подмазивања . Сем ако даваш није доабар , па је притисак ок а он лоше сигнализује . А то можењ тек да откријеш када одеш до мајстора па премери притисак . Пдглави нешто под део где сајла додаје гас на пумпи да држи лер изанд 1200 обртаја и да ти је лампица угашена и одвези тако до мајстора

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » petak, 20. maj 2011. u 10:50h

koje ulje sipas? mora 10 40 najbolje fordovo, ne 5 30,
meni se to desavalo pre 4 - 5 godina, navise kada ga recimo gazim po vrucini na auto putu a pustim na ler na begaljicko brdo, e nekada se upali, nekad treperi, nekada samo zasvetli. Jedan majstor mi je tada rekao da ima specifican davac za ulje i da ga ima samo mondeo, nemoj da verujes u to, posto mi je bosista povecao obrtaje do skoro 1000 i to mi se nije vise desavalo....
ja sam tako vozio, ali drzi malo jaci gas do majtora da se nepali lampica...

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 20. maj 2011. u 13:33h

Bio sam kod majstora, kaze da dodjem veceras i ostavim auto da sutra ujutru pocne merenje pritiska od hladnog do toplog da vidi sta se desava. Lampica se nije upalila, presao sam jos 12-tak kilometera i dalje se ne pali, sve se cini u redu, videcemo sta manometar kaze sutra. Sipao sam W10-40 Esso polusintetika, ista vrsta ulja je u autu vec godinu dana a od zadnje zamene je presao nesto ispod 5000km.

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 20. maj 2011. u 14:28h

ako ti nije problem javi, da znaju i ostali, ja nisam nista dzarao, presao sam boga isusa posle toga, i samo sam pojacao ler gas, bas bi voleo da znam sta se to desava
:ozid: pozz
ler treba da bude malo ispod 1000

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » petak, 20. maj 2011. u 19:52h

Moj automobil ( Mondeo MK2 1.8 TD ) je imao iste simptome. To se desavalo sve dok sam koristio originalno Fordovo ulje ( 10W-40 ). Igrom slucaja, pre pet godina poceo sam da sipam u motor Motulovu sintetiku 5W-40. Od tada lampica za ulje ne treperi na leru ( recimo pri zaustavljanju na naplatnoj rampi ), bez obzira u kom rezimu vozim automobil. Moram da napomenem, da se sa sintetikom 5w-40 motor zimi mnogo lakse vrti pri prvom paljenju, a pri velikim vrucinama je radna temperatura konstantna ( sa 10w-40 je temperatura znala i da skoci, pogotovo na uzbrdicama ) opet bez obzira na rezim voznje. Inace, vec devet godina pre svake zamene ulja koristim i Motulovo sredstvo za ispiranje motora.
Motul koristim samo zato sto ga imama "na tone" preko neke bezvezne kompenzacije, zato mislim da bilo kaja sintetika u gradaciji 5W-40 pomaze.

P.S.
Posedujem nemacku mehanicarsku knjigu za Mondea MK2 ( svi motori ), tamo je autor napisao doslovce:"... treperenje sijalice za prikaz pritiska ulja tokom rada agregata u rezimu 850+/-20 RPM je beznacajno i bez posledica...". Ovo se odnosi na dizelase.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » subota, 21. maj 2011. u 15:36h

Pritisak ulja je odlican dok je hladan, malo opadne kad se ugreje, majstor kaze da je u granici normale. On misli da se ulje "razbilo" i da ga treba zameniti, eventualno promeniti senzor ako se i dalje desava da lampica zatreperi. Mozda probam 5w-40 sintetiku sad, hvala na savetima, pozdrav.

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 21. maj 2011. u 21:37h

pa ja ne bi dirao 5 30, propisano je 10 40, dizel brzo rabije ulje, isto mi je receno za senzor pritiska kaoo i tebi, pojacaj ler na 1000 i nece se ponoviti valjda, tako je kod mene, a kako vidim kod vecine je senzor malo preosetljiv, to i nije lose ponekad...

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » nedelja, 22. maj 2011. u 09:47h

da ne otvaram novu temu,i ja imam namjeru da na mondeu mijenjam ulje! Posto ne znam koje je prethodni vlasnik sipao,jer sam ga skoro kupio,sta vi preporucujete?
Endura DE

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » nedelja, 22. maj 2011. u 10:54h

Evo da ti ustedim malo vremena otprilike ovako ce ti vecina reci. 10W-40 polusintetika je ono sto je "Bog reko" za nase blago umorne dizel motore (1.8TD), ali vidis ima ljudi koji imaju veoma pozitivna iskustva i sa 5W-40 sintetikom, dakle opet zavisi. Koliko sam ja razumeo iz mojih opsirnih studija interneta ( :) ) u vezi vrste ulja i 10W-40 i 5W-40 su apsolutno "kompatibilna" sa nasim motorom s tim sto se 10W-40 preporucuje.
Dakle, fabrika kaze da sipas 10W-40 polusintetiku, i to Ford ulje, mnogo ljudi to i radi. Sto se mene tice ovo mi je drugi mk2 Mondeo i u oba smo sipali taj Esso 10W-40 ultra diesel (polusintetika) i nikada nisam imao problema sa njim, do sad, sto je opet diskutabilno da li je do ulja, mozda je senzor neispravan. Tatanga je opet sa druge strane zadovoljan sa Motul 5W-40 sintetikom.
Eto to je neki uvod u to, cini mi se da je u principu najvaznije da je ulje dobro, da nije falsifikat itd.
Ja cu preci sa Esso na ovaj 5W-40 Motul prvo sto na vecini mesta hvale Motul, drugo sto ce verovatno lakse verglati zimi i trece sto mozda resi ovaj moj problem sa lampicom. Gledaj da je pristojno ulje, da je gradacija odgovarajuca i u krajnjem slucaju ako ides na "bulletproof" kombinaciju uzmi to 10W-40 Ford ulje i to je to. Pozdrav.

darko darko

Poruka od darko darko » nedelja, 22. maj 2011. u 21:08h

riddick piše:da ne otvaram novu temu,i ja imam namjeru da na mondeu mijenjam ulje! Posto ne znam koje je prethodni vlasnik sipao,jer sam ga skoro kupio,sta vi preporucujete?
mosha ti je lepo objasnio, ali ako neznas sta je sipao prethodni vlasnik, ulje istoci kada motor lepo upali ventilator za hladjenje, da bude bas, bas vruce, i sve da izadje staro i filter, obavezno kupi orginalno pakovanje koje bilo marke, moj savet fordovo ili valvoline dura bla bla bla.... neznam kako se zove, bas za fordove motore radjeno, ako nije i isto kao orginalno.
Jos bi dodao da 5 30 jos stedi turbinu(sto redje bolje za turbinu i lakse pali zimi), dosta njih sipa, ja sam za ono sto su inzinjeri proracunali, 10 40 to i sipam, sam odluci, dobro iscedi staro ulje, filter i opusteno...
ne smes da mesas te dve gradacije nikako, i nebi trebao da sipas sintetiku pa dase vracas na polusintetiku, odluci se i to ulje forsiraj, ja sam za fabricko fordovo 10 40

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » ponedeljak, 23. maj 2011. u 10:09h

ma orig, naravno,i naravno da cu filter mijenjati,onda sipam 10 40 i ostajem na tome dok se ja ne uvjerim da valja ;)
Endura DE

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“