Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Hladan start 2.0i DOHC - problem!

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
gazda
Poruka: 15
Član foruma od: subota, 14. maj 2011. u 20:43h

Hladan start 2.0i DOHC - problem!

Poruka od gazda » subota, 14. maj 2011. u 21:53h

Pozdrav svima i da počnem jer sam zaglavio i ne znam šta dalje . Auto je Sierra 2.0i Dohc, ECU je EEC IV.
Evo ovako. Poblem je u prvom jutarnjem paljenju, tj. kada je auto hladan.
Zaverglam, auto startuje, ali se odmah i ugasi. Jedini način je da dodam malo gasa i držim ga tako dok se ne zagreje. Znam da bi trebalo da na startu obrtaji skoče na 1500, zatim da posle par sekundi padnu negde na 1100, dok ne dostigne negde 150-160 stepeni F(mrzi me sada da pretvaram u C).
Potom bi trebalo da ler dođe u normalu i to je to. Auto radi savršeno kada se ugreje i na plinu i na benzinu. Ali taj hladni start me izluđuje. :diablo:
E sad proverio sam engine temperature control sensor (ETCS) kada je hladan, vrednost je 2,14 V na 23 C temperature vazduha, air charge temperature sensor (ATCS) , vrednost je 2,20 V na istoj spoljnoj temperaturi. thumbsuph
E sada, pravi problem je što na idle speed control vale (ISCV) vrednost koja dolazi iz EEC IV modula, ne prelazi 0,20 V, i ne daje mu punu otvorenost od 100% koliko bi trebalo da dobije na startu da se ne bi ugasio. Ne znam tačno koliki je napon potreban, ali nije ispod 5 V za svih 100% otvorenosti. Pokušao se sa novim ETCS i isto se ponaša.
Šta god sam pokušavao ne mogu da dobijem potreban napon da bi imao o.k. start hladnog motora.
Merio sam i na izlazu iz EEC IV modula i tu imam takođe istu vrednost, tako da nije do instalacije problem, kao ni do gore pomenuta dva senzora, za koje znam da utiču na hladan start.

Ideje sam istrošio, a i živce, cekicko , pa ako ima nekih ideja i smernica, kuda dalje, biću zahvalan do neba, jer se vrtim u krug. :wtf:

Pozz
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Hladan start 2.0i DOHC - problem!

Poruka od Markedjani » subota, 14. maj 2011. u 23:31h

Nakači je na dijagnostiku i isčitaj greške.

Ali valjalo bi probati sa drugim motorićem ler gasa kako će se ponašati.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Scorpio 696
Poruka: 1381
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 15. maj 2011. u 00:48h

Sve sto kolega kaze +
Ako si voljan da preuzmes kontrolu.
Ja sam radi lakseg ciscenja (radoznalosti) rasklopio mehanicki deo motorica tj. skinuo zapecaceni poklopac.
Sad lako se cisti a i moguce je stelovati rucno okretanjem plasticnog poklopca koji je ispod tog metalnog.
Taj simptom gasenja po hladnom startu resava se odvrtanjem a leti kada duze drzi dignut ler zavrtanjem tog plasticnog poklopca.
Na slici se vide tackice obelezene markerom znaci sve se pomera za nekih 1cm napred nazad.
Slika
Metalni poklopac je tu da onemoguci diranje a crni poklopac ima i diht gumicu na sebi.
Stelovanje ovoga nema uticaja na motor u voznji samo za ler gas.
Na slici je izmesten ler motoric jer nemam fabricki usis do filtera.
Inace jako iritirajuc problem paliti auto dva puta uzastopce. barem meni.
Slika

gazda

Poruka od gazda » ponedeljak, 16. maj 2011. u 09:08h

Hajde da probam i to, ali još uvek ne kapiram zašto imam tako mali napon na ISCV-u. Probao sam da li u zatvorenom položaju propušta vazduh i da propušta, pa ću ga očistiti i videti šta se dešava.

@ Markedjani : dijagnostiku koju? neki link? ; :( offtopic (lepa felna) thumbsuph

@ scorpio 626 : Mnogo me iritira da startujem dva i više puta auto i da držim gas dok se ne ugreje malo.

Pozz i hvala na savetima. Javljam šta sam uradio.
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 16. maj 2011. u 11:12h

Malo sam se loše izrazio za dijagnostiku... nema ona klasičnu dijagnostiku nego dijagnostiku preko led diode koju nakačiš na dijagnostički port i isčitaš greške.

Staviću kasnije uputstvo kako se isčitavaju greške ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 16. maj 2011. u 21:26h

Зар сензори који мере температуру , у ствари мере отпор ? У аутодати пише да се мери отпор сензора при различитим температурама , а само на ламбда сезору и сензор позиције лептира се мери напон .

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » ponedeljak, 16. maj 2011. u 23:15h

Tacno tako.
Evo nasao sam isecak za testiranje
Slika
I kaze otpor od 6 do 14 oma.
Na slici je i senzor vazduha koji je tu iz drugog razloga.
Slika

gazda

Poruka od gazda » subota, 21. maj 2011. u 09:00h

@ van Senzor koji meri temperaturu menja otpor u zavisnosti od iste. I on je o.k. Isto tako može se meriti i pad napona na istom u toku rada, tj. zagrevanja. imam dokumentaciju i vrednosti otpora i vrednosti napona u zavisnosti od temperature. Okačiću ih kad stignem.
Nisam još ništa stigao da uradim, ali nije problem u senzoru temperature, već u vrednosti napona na ISCV-u!!!!
@ scorpio 626 Mislim da te vrednosti baš nisu tačne i da se otpor kreće od 2,2 Kohm-a pa do ... ne znam sad, proveriću pa se javljam.

Pozz.
Slika

gazda

Poruka od gazda » nedelja, 24. jul 2011. u 21:36h

Pzdrav i evo mene opet, ali sa napokon rešenim problemom. :bravo:

Očistio sam ISCV, promenio dihtung na istom, promenio davač temperature motora, i opet je bilo isto?!!
Ali onda sam probao jednu naizgled glupu i nelogičnu stvar i uspeo.

Na kabliću koji ide do ISCV-a i prolazi ispod creva koje ide na usis , ima naizgled nebitan most (na slici).

Slika

Kada sam isti otkačio, napokon sam dobio ispravan rad na hladnom startu, znači oko 1500o/min 2-3 sek, zatim pad na 1100 o/min i kod radne temperature oko 850 o/min.

Slika

Uspeh posle ne znam ni sam koliko nerviranja i pokušaja! :jeeej:
E, sad samo bi voleo da znam šta sam to otkačio i da li iko zna o čemu se zapravo radi ovde? :blink:

Još jedan problemčić je postojao na koji možete naići i koji zna da pravi problem, a to je ovo crevo, koje ide od ISCV-a( bar kod mene) do ploče raspršivača plina.
E, tu je "majstor plinadžija" izbušio rupu i stavio priključak pod takvim uglom da hauba kada se zatvori, pritiska crevo i priključak se vremenom otkinuo i tu je vukao falš vazduh.
To sam naravno sredio i sada je ler o.k. i na benzinu i na plinu.
Slika Crevo od ISCV-a do ploče raspršivača.
Slika Mesto gde je priključak creva montiran na izlaz ISCV-a.
Slika Pogled na ceo sistem.

Ako nekome treba pomoć ili info o sličnim problemima, javite se, sve sam prekopao i probao i bio na korak od :suicide: .
Sada znam. ;)

Hvala još jednom svima i pozz.

G@ZD@ thumbsuph
Slika

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » ponedeljak, 25. jul 2011. u 00:31h

Koliko vidim ti si ovo otkacio (i mene zanima sta je to)
Evo je sema sa kablovima za dohc i taj deo
Slika
Evo i skolska shema
Da li je to neka dioda sto prespaja??
Slika
Slika

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“