Kad je takav red i običaj na forumu, koji je kako vidim prilično dobro organizovan i odradjen i znanjem potkovan, rekoh da prestavim i ja moju prinovu u garaži.
Kao prvo moram da napomenem da sam se uverio da je strpljenje u ovom slučaju ipak vrlina, mada se ponekad i brzopletost iliti igranje "na prvu loptu" može nazvati vrlinom.
Dakle posle višemesečne potrage, pretrage i proučavanja "zašto" i "zato" određen automobil nije ili jeste za nas i naše puteve, gorivo, budžet, održavanje, bla, bla,bla,

Vozač sam već oko 20 godina i provozao sam gomilu kola, znao sam šta očekujem kao kupac od mog budućeg automobila, ali sam isto tako znao za gomilu stvari kojima se služe prodavci polovnjaka, tako da je moja obazrivost bila razumljiva.
Isto tako kako se moj budžet smanjivao i povećavao takvi su bili i moji apetiti.
Uglavnom kod izbora rukovodio sam se isključivo time - za šta je meni ustvari automobil potreban, bez nekog preterivanja i iživljavanja, ( to će doći kasnije, a mislio sam da me je prošlo ccc.)
Godišnje prelazim 10-13 hiljada KM i izbor goriva je definitivno pao na benzinca, da sad ne dužim oko prednosti i mana istih, jer je gomila tastatura potrošeno na diskusije o tome, da ima 5-oro vrata zbog praktičnosti, boja nije bila nešto vrlo bitna ali je srebrna bila poželjna, oprema standardna za ova godišta a ako bude nešto pride neće da se baci.
Poučen ovim iskustvom mogu stvarno svima da savetujem da je generalno stanje automobila presudno u svakom pogledu. Znači svi vitalni organi, spoljna i unutrašnja lepota, održavanje, nega i poštovanje prema papučicama, poneko milovanje krpom i zalivanje neškodi, a što neškodi može samo da koristi...( uf ja se raspisah kao da ne govorim o automobilu, a upravo je to tema ups.)
Ustvari htedoh reći da vam ne bude žao ako naletite na ovakav primerak a da premašuje nekih 300-tinjak eura od cifre koju ste spremni da izdvojite, već da se rastegnete odakle možete. Upravo je ovakav slučaj bio i sa mnom.
Kad sam konačno odlučio da to bude Ford Fokus ( mada sam to neznajući u podsvesti odlučio još davno kad sam ga prvi put provozao 2004) morao je biti 1.8 jer je, kako to neko reče ovde to je vrlo radostan motor

Bio sam spreman već i sam da odem iza grane po kola, čak sam jedan i rezervisao u Nemačkoj, dan pre puta mi je prodavac javio da je kola prodao jer nije bi o siguran da li ću doći. Onda sam naručio isključivo taj model kod jednog našeg dilera iz Nemačke i čekao sam konkretan primerak skoro mesec dana ali čovek nije mogao da nadje zadovoljavajući primerak, to je zbog toga što smo poznanici, a da nismo verovatno bi se već neki "našao".
I onda sasvim slučajno na Auto placu u Pančevu, kolega je video kako istovaruju novi kontingent automobila i medju njima i ovog mog Focusa, nisam znao da li je 1.6 ili 1.8 ali sam otišao sa zetom majstorom da vidim kola.
Uglavnom sve što sam od kola hteo u tom primerku sam dobio, čak i više, naravno dobio sam i taj rastegljiv budžet preko 300 eura.
Kola su prešla 161000 KM, očuvana do pedantnosti, uvežena su iz Italije, kasnije sam nekim istraživanjem došao do bivših vlasnika i kontaktirao ih.
Prvi vlasnik je bio neki deda, zaslužni građanin Verone 1929 godište.
Kupio je kola 2002 i vozio ih do 2008 kad je posle njegove smrti kola nasledilo unuk ili neki bliži rođak koji je fanatik i zaljubljenik u Focusa. Ovog je isključivo prodao jer kupuje Fokusa RS.
Dijagnostika nije pokazala ništa loše, motor, trap, diskovi, ulje, tečnosti, struja... sve izgleda vrlo dobro, ali ću posetiti još i Dragomira kad se dogovorimo da odradimo šta treba po njegovom mišljenju, jer ovi moji majstori ipak nisu specijalizovani konkretno za Forda.
Uglavnom ja sam za sada prezadovoljan, i stvarno svi skeptici koji se još nisu upoznali sa Focusom posle vožnje menjaju mišljenje.
Focus, 1.8L Zetec-E EFI (115PS), Moondust Silver (Metallic)
Build Date: 30.11.2001
Vehicle Line: Focus
Body Style: 5 Door Saloon
Version: Series 35
Engine: 1.8L Zetec-E EFI (115PS)
Transmission: 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5
Drive: LHD FWD
Axle Ratio: 4.06
Emission: 2000 EEC (EEC 7)
Air Conditioning: Manual Air Conditioning
Territory: (+)"I"
Paint: Moondust Silver (Metallic)