Mala predistorija (koga mrzi, nek ovo preskoči):
Do pre 5 godina sam bio ponosni vlasnik Forda. Bio je to mališa Ford Fiesta mark III, 1.0, 1990. godište.
Dovezao mi ga je poznanik iz Nemačke (ja nisam imao vizu) 2000. god sa pređenih 120.000 km i u odličnom stanju, a ja sam u narednih 5-6 godina prešao 80.000 km.
I šta reći, za tih 5 godina sam od intervencija na autu imao (ako se izuzme redovno održavanje, filteri, kočnice, ulje, gume):
- zamenu krsta volana (kad je počeo da se "čuje")
- zamenu amortizera
- sređivanje limarije na zadnjim blatobranima (slaba tačka ovih fiesti)
- zamenu komletnog auspuha
Ovo poslednje je jedini problem koji sam imao na putu ali ga možda i ne treba računati, pošto me je auspuh izdao (tj. otkačio se) oko ponoći, noć pred moje venčanje... tako da može da se podvede i pod upozorenje a ne pod kvar

Ako se sve gore navedeno sabere, jasno je da sam za održavanje ovog autića dao veoma malo, a vozio sam ga sa uživanjem 5 godina i na kraju ga čak prodao i skuplje nego što sam ga platio. Sadašnji vlasnik je penzioner, veoma je zadovoljan, a auto i dan danas izgleda odlično.
I eto, za to vreme sam zaista zavoleo ovaj autić... a i Ford generalno.

Pre 5 godina sam dobio jedini bolji auto od Forda - službeni auto, pa je tako mališa otišao drugom vlasniku.
Sadašnje stanje:
S obzirom na proširenje porodice i moje 12satno radno vreme, postalo je neophodno da supruga dobije jedan gradski auto.
Zahtevi su sledeći:
- jeftino održavanje
- mali troškovi registracije i sl.
- dovoljno mesta da se nazad smesti 3 deteta, od toga 2 u dečjim sedištima
- 4/5 vrata
- dovoljno mesta u gepeku da se smeste dečja kolica
- vožnja isključivo u gradu na malim rastojanjima, godišnje max 5.000km
- cena max 4.000-5.000 EUR
Nakon malo razmatranja trenutnih ponuda, u igri su ostali automobili godišta 2002 do 2005: Peugeot 206 (možda premala zadnja klupa), Peugeot 307 (možda malo prevelik), Ford Fiesta (možda baš taman)... ustvari, prevagnula je ljubav prema Fordovima.
Moja pitanja su sledeća:
- koji motor: vidim na forumu da dosta hvale ima za 1.4TDCi, da li je ovo dobra varijanta u mom slučaju...ili možda benzinci 1.25 Zetec ili 1.4
- na šta prvenstveno obratiti pažnju prilikom kupovine... tj. šta su slabe tačke Fiesta 2002-2005
- kako proveriti tačnu kilometražu vozila (servisna knjižica i nije neki dokaz), koji servisi to rade (u BG i u NS) i koga preporučujete za brzu proveru, a koga za održavanje vozila (već vidim da će za ovo poslednje odgovor na forumu biti "Dragomir")
- da li pre uzeti domaći auto, auto iz uvoza, ili da probam da i ovaj put nabavku sam organizujem u inostranstvu
- ako se uzima ovde, da li ima auto placeva koji su od poverenja (tj. pošteni, pouzdani, za preporuku), i onih drugih koje treba izbegavati
Eto, to su pitanja. Za nekog ko je u temi, ovo sigurno ne predtavlja težak upitnik... ali je meni svaka pomoć dragocena.
Unapred hvala, i nadam se da ću se što pre vratiti u klub vlasnika Forda.

Pozdrav!