Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiesta - potreban savet iskusnog forumaša

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
Odgovori
Mr D
Poruka: 4
Član foruma od: ponedeljak, 18. apr. 2011. u 16:13h

Fiesta - potreban savet iskusnog forumaša

Poruka od Mr D » utorak, 19. apr. 2011. u 00:54h

Javljam se kao novi član foruma, sa molbom za jednostavan savet i odgovor na nekoliko pitanja.

Mala predistorija (koga mrzi, nek ovo preskoči):
Do pre 5 godina sam bio ponosni vlasnik Forda. Bio je to mališa Ford Fiesta mark III, 1.0, 1990. godište.
Dovezao mi ga je poznanik iz Nemačke (ja nisam imao vizu) 2000. god sa pređenih 120.000 km i u odličnom stanju, a ja sam u narednih 5-6 godina prešao 80.000 km.
I šta reći, za tih 5 godina sam od intervencija na autu imao (ako se izuzme redovno održavanje, filteri, kočnice, ulje, gume):
- zamenu krsta volana (kad je počeo da se "čuje")
- zamenu amortizera
- sređivanje limarije na zadnjim blatobranima (slaba tačka ovih fiesti)
- zamenu komletnog auspuha
Ovo poslednje je jedini problem koji sam imao na putu ali ga možda i ne treba računati, pošto me je auspuh izdao (tj. otkačio se) oko ponoći, noć pred moje venčanje... tako da može da se podvede i pod upozorenje a ne pod kvar :)
Ako se sve gore navedeno sabere, jasno je da sam za održavanje ovog autića dao veoma malo, a vozio sam ga sa uživanjem 5 godina i na kraju ga čak prodao i skuplje nego što sam ga platio. Sadašnji vlasnik je penzioner, veoma je zadovoljan, a auto i dan danas izgleda odlično.

I eto, za to vreme sam zaista zavoleo ovaj autić... a i Ford generalno. :wub:

Pre 5 godina sam dobio jedini bolji auto od Forda - službeni auto, pa je tako mališa otišao drugom vlasniku.

Sadašnje stanje:
S obzirom na proširenje porodice i moje 12satno radno vreme, postalo je neophodno da supruga dobije jedan gradski auto.
Zahtevi su sledeći:
- jeftino održavanje
- mali troškovi registracije i sl.
- dovoljno mesta da se nazad smesti 3 deteta, od toga 2 u dečjim sedištima
- 4/5 vrata
- dovoljno mesta u gepeku da se smeste dečja kolica
- vožnja isključivo u gradu na malim rastojanjima, godišnje max 5.000km
- cena max 4.000-5.000 EUR

Nakon malo razmatranja trenutnih ponuda, u igri su ostali automobili godišta 2002 do 2005: Peugeot 206 (možda premala zadnja klupa), Peugeot 307 (možda malo prevelik), Ford Fiesta (možda baš taman)... ustvari, prevagnula je ljubav prema Fordovima.

Moja pitanja su sledeća:
- koji motor: vidim na forumu da dosta hvale ima za 1.4TDCi, da li je ovo dobra varijanta u mom slučaju...ili možda benzinci 1.25 Zetec ili 1.4
- na šta prvenstveno obratiti pažnju prilikom kupovine... tj. šta su slabe tačke Fiesta 2002-2005
- kako proveriti tačnu kilometražu vozila (servisna knjižica i nije neki dokaz), koji servisi to rade (u BG i u NS) i koga preporučujete za brzu proveru, a koga za održavanje vozila (već vidim da će za ovo poslednje odgovor na forumu biti "Dragomir")
- da li pre uzeti domaći auto, auto iz uvoza, ili da probam da i ovaj put nabavku sam organizujem u inostranstvu
- ako se uzima ovde, da li ima auto placeva koji su od poverenja (tj. pošteni, pouzdani, za preporuku), i onih drugih koje treba izbegavati

Eto, to su pitanja. Za nekog ko je u temi, ovo sigurno ne predtavlja težak upitnik... ali je meni svaka pomoć dragocena.

Unapred hvala, i nadam se da ću se što pre vratiti u klub vlasnika Forda. :ford:

Pozdrav!

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Fiesta - potreban savet iskusnog forumaša

Poruka od dule0911 » utorak, 19. apr. 2011. u 01:26h

Generalno, sam si izveo vec dobar zakljucak :)

Ono sto cu ti ja reci za taj 1.4tdci jeste da kao i kod svakog dizela najvise treba obratiti paznju na to kako je odrzavan i vozen, tj u kakvom je stanju sistem ubrizgavanja (dizne i pumpa). Posto su kilometraze u tvom slucaju male, dobro stanje auta je imperativ jer nemas racuna da ulozis u dizne ili pumpu odmah nakon kupovine. Ima i nazovi "problem" sa podloskama dizni, ali je zamena jeftina i brza. Sem ovoga naravno treba obratiti paznju na sve zamenske delove (kaiseve, spanere itd), ali tu se uglavnom savetuje komplet zamena svega cim se uzme auto.
Posto su relacije kratke dizel bi i meni bio prvi izbor (manja potrosnja), ali mozda bi ipak i benzinac zavrsavao posao? To je opet licna stvar, samo mi ta godisnja kilometraza nije bas velika za dizel - nasuprot skupljim kvarovima koji se mogu pojaviti kod dizela.
Ali opet to je licna stvar, nekome je lakse i lepse da vozi turbo dizela, nekome benzinca... :)

Kilometrazu mozes da proveris samo u onom servisu gde je auto i odrzavan, nema neke globalne baze podataka da bi ista mogla da se proveri u BGu, za vozilo koje je odrzavano u Nemackoj npr. Sad opet i to je macka u dzaku, npr auto je prestao da se servisira u nekom ovl. servisu u 2007 na (lupam) 80k km, ti ga sad kupis sa 100k km i pomislis, to je to, super. A u stvari je presao 220k i kilometraza je vracena... Takodje ne mozes ni to da proveris, da li je kilometraza vracana itd...
Sto se tice saveta gde da kupis, to je dosta relativno jer i kod nas ima dobrih automobila iz uvoza, samo su dosta redji od generalno izmorenih i izakanih masina. Moj savet bi ipak bio ako imas sredstva i znanje, da sam odes negde preko i dovezes automobil. Skuplje jeste, ali bar znas sta si kupio.

Za tvoje potrebe mislim da bi idealno resenje bilo da nadjes dobro ocuvan Ford Fusion 1.4tdci. Veci od fieste, nije veliki kao Focus/Pug 307, a opet dovoljno prostran. Radjen je na bazi fieste tako da odrzavanje nije nista skuplje, jedino sto su motori isti a masa malo veca, pa je mozda malo tromiji, ali za navedenu upotrebu mislim da to nije bitno :D
A opet ni sa Fiestom neces pogresiti, samo proveri za kolica i decije stvari da li ti gepek odgovara.
Fiesta!!

Mr D

Poruka od Mr D » sreda, 20. apr. 2011. u 12:14h

@dule0911,
Hvala na odgovoru!

Nadam se da će se još neko priključiti sa pametnim komentarom ili savetom.
Svaka pomoć je dobrodošla!

macaneli
VIP
Poruka: 9913
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » sreda, 20. apr. 2011. u 12:54h

glas za fusion-na vidim da niko negativno nista ne govori
http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=190752461 evo ti jedan kod mene limarjski je izgreban sto se i vidi ali sve se to da srediti u zemlji srbiji,a rumun drzi plac tako da se cena moze korigovati sigurno
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 9. maj 2011. u 21:13h

Moj glas ide za Focus mk1,bolji auto od Fieste,kvalitetniji enterijer i to dosta,mesta ima za kolica u gepeku.

Ima na forumu kod nas prodaje Focusa @st220,tdci,dosta dobro ocuvan,na nase table i bez ulaganja...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 10. maj 2011. u 08:50h

evo ja da kazem nesto, mozda posluzi...

u vezi fieste 1.4tdci... kao sto rece dule... podloske na diznama su ima boljka, ali to ti je da kazem kvar od 900-1000 za sve 4 podloske, ali napominjem treba menjati sve 4 odjednom iako se samo 1 ili 2 pomere iz lezista... najveca fora je sto postenom majstoru treba dobra 2-3 sata da promeni podloske iz rasloga sto se skidaju 300 djakonija da bi se doslo do dizni... znaci to je intervencija od 2000-3000din u zavisnosti od majstora...

sto se tice istog auta, moja fiesta je konkretno dokaz da je auto izdrzljiv, imam jos malo pa 21 godinu i evo vec drugu godinu trpi moj konstantni teror...

za vreme "terorisanja" promenjeni su sledeci delovi
- stabilizatori - levi je popustio i to zbog bocnog klizanja i udaranja u trotoar i od udara se podigao auto na dva tocka, felna je bacena-> 1000-2000din ne secam se
- zadnji levi lager - od okretanja pod rucnu verovatno -> 4300din
- ciscen EGR ventil - zaprljao se -> 2500din sa sve dijagnostikom pre i posle ciscenja
- uradjen dihtung poklopca ventila - i to nije moralo da se radi ali kad sam podloske menjao terao me djavo da skidam i poklopac ventila a nisam stavio nov pa je curelo ulje... -> 800din za dihtung + 300din za lepak za dihtung

sve ostalo je i dalje fabricko mrgreen
cena malog servisa -> ulje 2400din, filter ulja 900din, filter vazduha 800din...

auto je uvezen iz Nemacke i uradjen mu je veliki servis, spaneri, zupcasti i ostali kaisevi, ulje, svi filteri osim za kabinu...vodenu pumpu jos uvek nisam menjao a trebalo bi...

auto na satu ima 160 000km i jos uvek dobro ide (185kmh auto put BG-Nis)

a za gepek, mislim da nece moci kolica da stanu pored obavezne opreme koju su zakonom propisali...mada ja gepek koristim za ozvucenje :bravo:
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Mr D

Poruka od Mr D » sreda, 18. maj 2011. u 12:03h

Neko vreme sam bio u gužvi na poslu, pa sam eto tek sada našao vremena da nastavim sa potragom za autom za ženu.
Pošto je u pitanju drugi auto u porodici, definitivno smo prelomili da idemo na Fiestu. Gledajući oglase, deluje da je izbor trenutno prilično dobar... a ako i ne bude, uvek ostaje opcija da se nešto doveze iz inostranstva.

Imam samo još jednu nedoumicu.
Vidim da ljudi generalno preporučuju 1.4 benzin ili 1.4 TDCi. OK, tu možemo da diskutujemo koji je bolji, s ozbirom da mi treba auto za gradske uslove koji će godišnje malo prelaziti.

Ali, šta je sa benzincima manjim od 1.4?

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 18. maj 2011. u 12:14h

1.25 Zetec SE je pravi izbor.
Neki bi rekli i jedini :)

Malo troši, jeftin za registraciju, startan (80 konja!), prava zmija po gradu, radost za gospođu :)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21494
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 18. maj 2011. u 12:18h

U Fiesti mk4 i mk4 restyle da... u Fiesti mk5 nikako! ;)

Fiesta mk5 je izuzetno težak auto i taj motor je slab za tu karoseriju... ima 75ks nema 80 ;)

Čak štaviše vozio sam Fiestu classic sa 1.4 16v i 80ks... majko mila koji je ono puž i mrtvilo od auta a o potrošnji od 10 litara po gradu neću ni da pominjem ;)

Merka za taj auto je 1.6 Zetec... on makar ide.

Mada uvek bih se odlučio što se tiče te Fieste za 1.4 tdci iako nisam ljubitelj dizela... nekako je skroz pogođen motor za tu karoseriju,jedini zajeb je naći primerak koji nije ubio zilion kilometara :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 18. maj 2011. u 12:21h

Što? Jel Mk5 toliko teža da ga ubije u pojam? :wtf: (pošto ne verujem da su sam motor sje*ali od Mk4 do Mk5 :D)
Vidim da je čak i Mk6 popularna sa tim motorom?!

edit: sad videh... mislio sam da su mu u Mk5 podigli snagu sa 75 na 80, mada mi je bilo čudno jer je i 1.4 imao 80KS.

edit 2: Ortak vozi srećno 1.4 TDCi i to je zaista pick of the range, dovoljna snaga, super obrtni momenat za mališu, troši ko upaljač... ma ko šibica ;) Ali dolaze godine u kojima sve te nove dizelaše čekaju skupa zezanja oko zamajca, korpe lamele, zatim skuplje održavanje, servisi i sl... :( Benzinci su nekako zahvalniji (čitaj jeftiniji) za održavanje, plus vozi gospođa gde "nejakost" benzinaca možda i nije toliko bitna.

Stavi se u kožu postavljača topika :D

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21494
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 18. maj 2011. u 12:43h

Stavljam se i cenim da će mu taj neki 1.4tdci trajati vrlo dugo ako bude prelazio oko 10ak hiljada kilometara godišnje :D

Bitno je samo da taj neki primerak otera kod dobrog Ford majstora ili tog nekog dobrog Ford majstora da uhvati za ručicu ako je primerak na placu i da ga detaljno ispregleda što se tiče mehan'ke... još ako ima lepu finu dijagnostiku,sreća sreća radost :)

Mada ako je žensko u pitanju i isključivo će se taj auto drndati po gradu... onda i 1.25 je sasvim dosta al' čim izađe prvi put na otvoreno ostaće neka žal za jačim motorom :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » sreda, 18. maj 2011. u 12:52h

fancy piše:Ali dolaze godine u kojima sve te nove dizelaše čekaju skupa zezanja oko zamajca, korpe lamele, zatim skuplje održavanje, servisi i sl... :(
jbm li ga dal sam ja toliko srecu imao pa sam ubo fiestu neunistljivu ili sta vec...

a za zamajac, 1.4TDCi neke imaju a neke nemaju... ne moze se tacno utvrditi sve dok se ne rasturi i vidi... :/

vucki
Poruka: 2148
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 18. maj 2011. u 15:51h

Druze veruj mi fiesta ti nece prostorno odgovarati,(imam dvoje dece) fokus taman merka za porodicu...
P.S. Imam i fiestu i fokusa pa ako hoces dodji pa vidi razliku... :beer:

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 18. maj 2011. u 16:23h

Khm...
Mr D piše: ...
postalo je neophodno da supruga dobije jedan gradski auto.
...
našao vremena da nastavim sa potragom za autom za ženu.
Pošto je u pitanju drugi auto u porodici, definitivno smo prelomili da idemo na Fiestu.

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 18. maj 2011. u 18:00h

U najnovijoj Fiesti je drugaciji motor 1.25 od 82ks i drugaciji prenos u menjacu...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Mr D

Poruka od Mr D » ponedeljak, 23. maj 2011. u 10:23h

Potraga završena, a ovo je izveštaj:

Pogledao sam 20-tak Fiesti za poslednjih 7 dana.
Kupljena je Fiesta 1.4, benzinac, 2002. god, sa BG tablama (doduše starim), i zaista u savršenom stanju.

Eto, nakon nekoliko godina pauze, vratio sam se u klub vlasnika Fordova :ford:
Jednom Ford, uvek Ford :)

Zahvaljujem članovima foruma koji su se potrudili da mi pomognu!!! thumbsuph
Poslednja izmena: Mr D, na dan ponedeljak, 23. maj 2011. u 10:54h. Ukupno izmenjeno 1 put.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 23. maj 2011. u 10:48h

Very good choice thumbsuph

Daj neke slike, napiši koju reč o opremi i prvim utiscima :)

crow
Poruka: 104
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » petak, 15. jul 2011. u 21:51h

Jbg, covek kupio sta mu je trebalo i zapalio, utisci cao. Elem, naleteh na temu jer mi predstoji apsolutno isti zadatak - pronaci Fiestu 03-05 godiste za neku pristojnu sumu. Kapiram da je benzinska verzija u startu jeftinija, a potencijalno i za odrzavanje, pa je ona blagi favorit. Koliko su ova dva modela realno startna, da ne kazem kako vuku? Ja ako sednem iz 2.0 tdci Mondea u njega sigurno cu biti razocaran ali ona posle Twinga valjda nece previse :P Skoro mi je prijatelj uzeo 1,2 80ks novu Corsu, gospode boze kako ono slabo vuce, ma citava vecnost mu treba do 80 km/h. Mnogo sam se razocarao, majke mi Twingo sa 1,1 motorom bolje povuce. Nadam se samo da Fiesta ne bude razocarenje u tom pogledu, jos nisam probao nijednu.

Daklu u principu se dilema svodi na 1,4 ili 1,4 tdci. Performansa je 55% kriterijum, troskovi 45% (jbg, gospoja mi ima tesku nogu) ;) ..mada bih ga i ja malo promuvao po gradskoj guzvi sign0007

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 15. jul 2011. u 23:12h

Za tvoje potrebe je 1.4tdci bolji. Jeste malo skuplji za odrzavanje od benzinca, ali ako se trazi startnost, nju nece bas naci sa 1.25 ili 1.4 modelima. Ima par clanova tu koji su se zalili da je lenj auto (tj pretezak za taj motor). Turbo dizel se lakse nosi sa time. Startan benzinac za tu karoseriju je 1.6, koji je malo redji.
Fiesta!!

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » subota, 16. jul 2011. u 18:17h

dodji na okupljanje provozacu te ja sa mojom 1.4tdci ... neces smeti da je kupis hahahaha

crow
Poruka: 104
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » nedelja, 17. jul 2011. u 23:22h

ajd valjda cu se iskombinovati za sledeci put thumbsuph

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » ponedeljak, 18. jul 2011. u 02:39h

oho do tad ce mozda i IC da upadne sa sve mapiranjem... oho tek tad ima da se odusevis thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“