Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

ECU??

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

ECU??

Poruka od stefan milanov » subota, 23. apr. 2011. u 17:41h

poz svima. na mom orionu 1,3 cpi, (j6a oznaka motora)ECU ima sledecu oznaku 2AEB, 92AB-12A650-EB, eec IV. interesuje me sledece:
1. da li se kod dijagnostike ocitavaju dvocifreni ili trocifreni kodovi
2. gde se nalazi uticnica za prikljucivanje na diag.(ako je neko opise detaljnije, jos bolje ako stavi sliku bicu zahvalan)
kod mene na fordu ima dve, i nemam pojma koja cemu sluzi
HVALA

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: ECU??

Poruka od van » nedelja, 24. apr. 2011. u 09:39h

Jedna je za dijagnostiku , a druga je za pomeranja ugla paljenja u nazad , zbog losijeg goriva ( bar je ovo najcesca funkcija na trouglastom dzeku na eccIV) . Potrazicu kasnije u auto dati , pa cu copy -paste .
Kodovi su dvocifreni , i mislim da odbrojava jednu cifru , saceka 2-3 sekund epa odbrojava drugu cifru , Pa saceka 5 sekundi pa cita sledeci broj koda greske .

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 06:38h

van, cekam na tvoje podatke... slikacu danas te utikace pa stavljam slike. jos neko da zna nesto o njima?

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » utorak, 26. apr. 2011. u 10:12h

evo slika ovih uticnica..[url=http://img135.imageSlika

Uploaded with ImageShack.usshack.us/i/img1074rz.jpg/]Slika[/URL]Slika

Uploaded with ImageShack.usURL=http://img685.imageshack.us/i/img1076cq.jpg/]Slika[/URL]

Uploaded with ImageShack.us
ukapirao sam da je crna za dijagnostiku ipovezao na na sledeci nacinSlika, na pin 17 ide struia tj + sa akumulatora preko diodice(+na diodi okrenut ka plusu akumulatora), a izmedju druga dva pina se uradi most, tj prespajanje
sad treba nauciti citanje kodova tj, blinkanje diodice. neznam dali su kod mene dvocifreni ili trocifreni kodovi. ako nekoga zanima ovo i ako nesto zna o ovome neka pise. hvala

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » utorak, 26. apr. 2011. u 17:15h

evo me ponovo sa novim informacijama. ceo dan brojao kodove i koliko sam ja ukapirao meni signalizira kod tj gresku 38. na ruskom sajtu nasao sam sledece:
38-Oxygen sensor 1 (cylinders 1 and 4) mixture lean or sensor defect, oxygen sensor, ako se ne varam lambda sonda, lean mixture, siromasna smesa na 1 i 4 cilindru, ili sensor defect, otisla lambda????????
na nekom engleskom sajtu sasvim drugo. ako bi mi neko pomogao sa kodovima i pojasnio mi u vezi ovog koda (zbunjuje me sto na 1 i 4 cilindru smesa siromasna) bio bih mu zahvalan

van
VIP

Poruka od van » utorak, 26. apr. 2011. u 17:38h

Taj kod je verovatno za sve lambda sonde i za za RS-a koad mu otkazu sonde za 1-4 cilindar, posto taj motor ima 2 sonde , pa drugi kod greske mora biti za drugu sondu

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 26. apr. 2011. u 20:07h

Verovatno zbog sonde troši ko besan i secka.

Raskači sondu i vidi jel će i dalje da secka-trokira.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP

Poruka od van » utorak, 26. apr. 2011. u 21:26h

Tvoj auto nema klasičan razvodnik paljenja i bobinu ?

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » sreda, 27. apr. 2011. u 08:05h

van piše:Tvoj auto nema klasičan razvodnik paljenja i bobinu ?
moj motor nema klasican razvodnik i bobinu, vec elektronsku, sve je zaliveno u njoj,evo slikeSlika

Uploaded with ImageShack.usSlika

Uploaded with ImageShack.us a sto se tice sonde ima samo jednu lambda sondu, na izduvnoj cevi odmah ispod izduvne grane. juce sam proveravao kablove merio otpor, na 4 cilindru kabal nije pokazivao nista, tj nikakav otpor, nasli smo da je bio u prekidu. zamenio sam ih, ali nisam imao vremena da brisem greske,i da ga probam sa zagrejanim motorom,(secka samo sa zagrejanim motorom prilikom naglog dodavanja gasa, trokiranja nema) pa da ih ponovo ocitavam.takodje sam nalazio na netu da se i lambda proverava (moja je sa 4 kabla), ali nisam bio siguran kako treba meriti, to ostaje za sutra. potrosnja u gradu, otprilike, 11l/100km, na otvorenom je zadovoljavajuca, oko 6l/100km.hvala vam na odg, pisite i dalje
Poslednja izmena: stefan milanov, na dan sreda, 27. apr. 2011. u 14:29h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 27. apr. 2011. u 10:40h

Sonda se proverava tako sto izmedju crne i sive zice postavis voltmere ( ne odspajas dzek ) , i kada je auto zagrejan pri dodavanje gasa ona treba da pokazuje od 0.4 -0.9 v , a pri smanjivanju obrtaja , od 0.1 -0.4 v . Ovo je tesko uraditi kada sa auto turira u mestu . Nekako gurni neke zice gde siva i crna izlaze iz konektora i te zice sprovedi do kabine i tu prikljuci voltmer . Kada ubrzavas treba da pokaze od 0.4-0.9 ( od idealen ka bogatoj smesi , jer je bogatija smesa potreban za opterecenje ) , a kada pustas gas od 0.4 pa do 0.1 , jer na motoru koji nije opterecen i ne treba dosta goriva pa smesa moza biti siromasna . NE smas imati rupe u izduvnom sistemo oko i pre sonde ( busan auspuh , los dihtung ) , jer prisustvo spoljasnjeg vazduha kvari ocitavanje sonde . Sonda cita prisustvo kiseonika u izgorelim gasovima , i tako ecu zna kakva je smesa .
Koji je to motor kod tebe , 1.3 kent ili cvh ? Jel edis4 ili esc II pise na tom moduli pored dzeka za dijagnostiku ?

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » sreda, 27. apr. 2011. u 15:04h

probacu sutra da izmerim lambda sondu, (citao sam na bg forumu da se pored voltaze meri i otpor sonde). kod mene je modul edis-4, a HCS motor, 1.3, cpi, oznaka motora j6a, (bregasta- radilica) lanac i lancanici

van
VIP

Poruka od van » sreda, 27. apr. 2011. u 18:07h

НЕ мери се отпор сонде никако , бар не сигналног дела који генерише напон ... Немој то да радиш .
Можда можеш да мериш отпор грејача , то су оне две беле жице ....

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » četvrtak, 28. apr. 2011. u 12:46h

van piše:НЕ мери се отпор сонде никако , бар не сигналног дела који генерише напон ... Немој то да радиш .
Можда можеш да мериш отпор грејача , то су оне две беле жице ....
mozda si u pravu van, evo sta sam nasao na netu evo slikeSlika

Uploaded with ImageShack.us
i najverovtnije si u pravu, koliko se ja razumem u bugarski jezik, ovo sto se meri na pin-u 3 i 4 je otpor grejaca, a takodje i voltaza na kontaktu.(12v). na 1 i generisani napon
brisem greske iz kompa i pisem kasnije sta je bilo. ako neko zna nesto vise o ovom belo utikacu - oktan korektor neka pise. thumbsuph
pozzzz
Poslednja izmena: stefan milanov, na dan četvrtak, 28. apr. 2011. u 19:29h. Ukupno izmenjeno 1 put.

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » četvrtak, 28. apr. 2011. u 14:53h

evo novih rezultata od mene. ovako stvari stoje:
seckanja prilikom naglog dodavanja gasa nema vise, najverovatnije da je uzrok tome bio kabal na svecici sto je bio u prekidu.
merenja na labda sondi su dala sledece rezultate: otpor izmedju pin-a 3 i pin-a 4 kod mene iznosi 5.50-5,80 oma, voltaza izmedju pinova 1 i 2 varira od 0,2v do 1,4v kod dodavanja gasa (probali smo u mestu), a kod pustanja pada do 0,4v. obrisao sam kodove tj greske od juce, nakon obucavanja ecu-a iponovo probao dijagnostiku u kucnoj varijanti, medjutim i dalje mi javlja kod, tj gresku 38 Oxygen sensor 1 (cylinders 1 and 4) mixture lean or sensor defect. morace sonda da ide u aut najverovatnije???????? da nije problem u egr sistemu?
Poslednja izmena: stefan milanov, na dan četvrtak, 28. apr. 2011. u 16:10h. Ukupno izmenjeno 3 puta.

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » četvrtak, 28. apr. 2011. u 14:55h

sibi piše:Pomeras paljenje na njemu (valjda u nazad) tako sto spajas njegove pinove na masu.
znam sibi da sluzi za pomeranje paljenja, ali neznam kako treba prespojiti taj utikac i kad (da li treba prespajanje kod benzina sa nizom oktanskom vrednoscu il sa visom?) i koje pinove treba premostiti (ima ih tri)

van
VIP

Poruka od van » petak, 29. apr. 2011. u 00:36h

Ако је та троугласта бела, на њој преспајањем можеш да укасниш пањење типа , 2,4 и 6 степени . Не дирај то . Постоји и нешто што је неки октански мерач , тога има на зетек моторима , јер постоји нешто такво и код тебе ?
Није ми јасно како ти сонда избацује 1.4 волта :wtf: . Колико ја знам 0.9 је макс , можда до 1 , али преко не може . Пробај у вожнји како се понаша . Надам с еда ниси искључивао сонду са конектора од компа када си мерио . 0.2 волта на убрзању , је сигнал да је смеша сиромашна , и ако је комп одмах не искоригује , на преко 0.4 волта , ту нешто прави проблем . Мотор неће лепо да ради на оптерећењу са сиромашном смешом .Може када је растерећен или лако оптерећен , али ако треба да убрза а смеша му је сиромашна , гута кнедле , трза и још свашта . ДА не помињем да је веома лоше форсирати мотор са таквом смешом . Можеш да прогориш клип

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » petak, 29. apr. 2011. u 01:00h

van piše:Ако је та троугласта бела, на њој преспајањем можеш да укасниш пањење типа , 2,4 и 6 степени . Не дирај то . Постоји и нешто што је неки октански мерач , тога има на зетек моторима , јер постоји нешто такво и код тебе ?
Није ми јасно како ти сонда избацује 1.4 волта :wtf: . Колико ја знам 0.9 је макс , можда до 1 , али преко не може . Пробај у вожнји како се понаша . Надам с еда ниси искључивао сонду са конектора од компа када си мерио . 0.2 волта на убрзању , је сигнал да је смеша сиромашна , и ако је комп одмах не искоригује , на преко 0.4 волта , ту нешто прави проблем . Мотор неће лепо да ради на оптерећењу са сиромашном смешом .Може када је растерећен или лако оптерећен , али ако треба да убрза а смеша му је сиромашна , гута кнедле , трза и још свашта . ДА не помињем да је веома лоше форсирати мотор са таквом смешом . Можеш да прогориш клип
nemam pojma da li postoji takav merac. sonda pri dodavanju gasa, u mestu smo probali, ne u voznji, nabija 1.4v, merili smo par puta, proverno. zasto toliko- nemam pojma. sutra cu probati da je merim u voznji.nisam iskljucivao sondu uopste, merili smo preko izolacije(probadanjem). 0,2v daje na leru, bez gasa, kad nabijem gas napon ode do 1,4v. kad pustim gas pada na 0,4v . znaci kad upalim auto bude na 0,2v, nabijem gas, skace do 1,4v. pustim gas pada na 0,4v. videcu sutra u voznji. navodi me na sumnju i to sto je otpor grejaca opao na 6 oma, a trebao bi da bude na 16 oma(taj podatak sam nasao na forumu bg) pozz

van
VIP

Poruka od van » petak, 29. apr. 2011. u 01:23h

Ма грејач је небитан ту . Он служи да сонда што пре дође до радне температуре . Ради она и без грејача , само чита мало друкчије и треба јој 2-3 минута да постигне радну температуру и крене да очитава.
Ако ми не верујеш , откачи конектор и споји волтмер директно на сонду . Упали ауто и чекам мало , кренуће да се полако диже напон . После 2'3 минута већ шита нормално . Ја сам са ламбда сондом проверавао да ли карбуратор има добру смешу , и играо с са дизнама на карбуратору . Грејач нисам ни користио мада га сонда има

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“