Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Dizne

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
ivan_lkc
Poruka: 204
Član foruma od: nedelja, 19. jul 2009. u 15:29h

Dizne

Poruka od ivan_lkc » sreda, 20. apr. 2011. u 18:14h

Nisam siguran da li je ovoj temi ovde mesto, ali ne bih da je stavim u popravke i kvarove jer se ne radi bas o tome...
Jel bi mogao neko da mi kaze gde se nalaze dizne na sieri pinto i kako se skidaju? Hteo bih da probam da ih ocistim ovih dana, ali sam totalni amater... :vid budale:

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Dizne

Poruka od BojanM » četvrtak, 21. apr. 2011. u 00:16h

http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =59&t=8163

Ne znam samo koliko bih se petljao oko toga ako nisam siguran šta radim, ali to je već tvoj izbor. :)
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » četvrtak, 21. apr. 2011. u 01:38h

Hvala na ovom linku... A jos cu da vidim dal cu da cackam sam ili ne, sve me interesuje, pa pokusavam da naucim da sto vise toga radim sam jer ne bih za svaku glupost da idem do majstora... Za sad cu dobro da saznam dal mogu da zeznem nesto, ne bih rekao da je to komplikovan posao...jer sam citao da su mnogi sami cistili dizne...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 21. apr. 2011. u 01:41h

A kako misliš sam da ih očistiš ?

Šta te konkretno muči kad čistiš dizne ?

Pošto koliko ja znam tebi čak ni protokomer ne funkcioniše.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 21. apr. 2011. u 11:56h

Dizne se nalaze na usisnoj grani . Ukljesten su izmedju usisne grane i magustrale za grivo , i u svaku diznu ide po jedan dzek . Magistrala se odsrafi sa usisne grane , skinu se osiguraci sa dizni , otkopcaju se dzekovi sa dizni , magistrala se dize na gore . Dizne na sebi imaju dihtung gumice , i treba ih pazljivo skidati da s egumice ne ostete . Mada i ako su ostecene imaju nove da se kupe , za oko 100 din .
Profesionalno se peru ultrazvucno , a ti mozes da probas nitorrazredjivacem , moze da pomogne .
Vrracas sve obrnutim redom od rasklapanja . Vodi racuna da namazes gumice sa list mascu , da prilikom ulaska u magistralu se ne bi ostetile .

ps. posto i ne znas gde bi mogle da se nadju dizne na motoru , pretpostavka da ti je teotretski nivo znanja veoma slab , i sa takvim nivoom znanja ne bi trebalo da se upustas u ovakve servisne operacije . Prouci jos malo po netu slike , ili na nadji na youtube-u kako neko to radi , pre nego sto se upustis u ciscenje dizni ...

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » četvrtak, 21. apr. 2011. u 14:41h

Procitao sam vec negde da su neki cistili dizne nitro razredjivacem i da je to pomoglo, ali naravno da znam da je ultrazvucno najbolje...
Nije mi nista hitno, ali sam to hteo da uradim jer mozda auto posle toga bude isao malo bolje... A inace ide sasvim lepo, nema detonacija, cele zime sam normalno palio na plin... Vozim u 99,9% slucajeva na plin, zbog protokomera i loseg rada na benzinu...
Jel cu primetiti neku razliku u radu motora ako su sada prljave dizne? Desava mi se da poskakuje ler kada se zagreje motor, pa ne znam dal to moze da bude samo do motora ler gasa ili i dizne mogu da uticu? I sa ovakvim raspalim protokomerom mi se cini da bolje ubrzava auto kada ide na benzin, kada saltam, mnogo manje mi treba preciznosti sa kvacilom....jedino sto radi skroz neravnomerno... Ali mislim da je sa samim plinom izgubio mnogo konja, pa ne moze da vuce isto..
Nije iskljucena opcija da odnesem sve to lepo na ultrazvucno ciscenje, ali sam hteo da pokusam sam...
Hvala na objasnjenju, prvo cu da pogledam i saznam sto vise, necu da se zalecem pa da moram da gledam auto par dana dok je parkiran...
Poslednja izmena: ivan_lkc, na dan četvrtak, 21. apr. 2011. u 14:48h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 21. apr. 2011. u 14:47h

Jel to hoćeš da poboljšaš rad i performanse na plinu čisteći benzinske dizne ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » četvrtak, 21. apr. 2011. u 15:21h

Ko sto sam rekao, nemam pojma o tome, pa pitam jel imaju te dizne bilo kakav uticaj na nestabilan ler ili bilo sta vezano za plin?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 21. apr. 2011. u 15:25h

Dizne služe da napajaju motor benzinom, kroz njih ide benzin, apsolutno nikakve veze nemaju sa plinom, niti utiču na rad istog.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » četvrtak, 21. apr. 2011. u 15:31h

Znaci da ih ne diram dok ne zamenim protokomer...
A za nestabilan ler na plinu, jel tu problem pravi samo motor lera ili moze da bude jos nesto? Protokomer je udihtovan, oblepljen je silikonom i ne verujem da bilo gde vuce fals vazduh jer dok se ne ugreje, drzi idealan ler...
Hvala...

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 21. apr. 2011. u 23:05h

Za plin ti i ne treba nista sem leptira gasa .

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » četvrtak, 21. apr. 2011. u 23:34h

Znam da sam verovatno dosadan, ali gde se nalazi taj leptir gasa? Znam da ima leptir u protokomeru, i on je u polozaju gde zatvara protok vazduha...
Malo pre sam malo stelovao plin, i dosta bolje vuce, ali jos uvek ima problem sa lerom kada postigne radnu temperaturu...
Pokusacu posle praznika da skinem opet motor ler gasa, pa ga opet ocistim, ili da ga nosim na ultrazvucno ciscenje...

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 21. apr. 2011. u 23:51h

Па лептир гаса је оно што покреће сајла за гас .Сврха му је иста као и славина ѕа воду , затворен , не пушта ваздух у мотор , отворен пушта максимално ваздуха , а ти дозираш педалом гаса колико ћеш ваздуха , тј. колико хоћеш да оптеретиш мотор .
Електор вентил ѕа лер пушта ваздух мимо тог лептира и комп управља њиме да би држао лер под конторлом као и режим рада око лера ...

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » petak, 22. apr. 2011. u 12:59h

Znaci moze i tu da bude problem...? Jednom mi se desilo da sajla nije htela da se vrati, tj. mogao sam da ubrzavam, ali nije htela da se vrati skroz u prvobitni polozaj, pa se posle malo cackanja vratilo u normalu.. Sajla mi nije skroz zategnuta, kada je povucem iz haube, mogu da izvucem sigurno par cm, pa se vraca kada je pustim, verovatno zbog tezine same papucice u kabini... Slikacu, pa cu da okacim slike da mi kazete jel sme to da se desava... Imam i sraf kojim se regulise ler na tom leptiru, i on je skroz odvrnut...

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“