Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem na Focusu

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Rej
Poruka: 25
Član foruma od: subota, 6. feb. 2010. u 01:35h

Problem na Focusu

Poruka od Rej » subota, 26. mar. 2011. u 22:45h

Radi se o benzincu 1.6,16v, 2003g. Upalila mi se žuta lampica u donjem levom uglu table (check engine). Dali uzrok tome može biti prazna posuda od tečnosti za pranje stakala. Naime, pre neki dan kada sam dolivao tečnost zaboravio sam da je zatvorim pa je sada skroz prazna. Od prilike u isto vreme mi se i lampica upalila. Ja sumnjam da je to razlog ali reko da pitam za mišljenje?
Pozdrav !

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8309
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Re: Problem na Focusu

Poruka od FM III » subota, 26. mar. 2011. u 22:56h

check engine se pali kada neki od senzora koji kontrolišu rad motora prijave da nešto ne radi kako treba.
pre će biti da je tečnost zalila neki od senzora pa on daje pogrešne podatke.
ps. ako misliš da je zbog manjka tečnosti, ti napuni posudu pa proveri.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » nedelja, 27. mar. 2011. u 09:07h

Ma kakva tečnost za pranje stakla.

Dijagnostika jedina pruža odgovor, a lampica se neće ugasiti sama od sebe, jer je tako podešena kod fokusa.
Goreće ti sve dok je ne ugasiš na dijagnostici ili dok sam ne resetuješ komp.

Ako imaš plin onda će se lampica paliti non stop, bez obzira što je gasiš i to ti je normalno i nije za paniku, a ako ne
pravac dijagnostika. Problem može da bude potpuno bezazlen (npr loša smeša benzina),
a može da bude i nešto ozbiljnije.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 27. mar. 2011. u 13:39h

bilo je mali milion tema o check engine lampici.. jedino resenje da saznas o cemu se radi je dijagnostika... jer moze biti od sitnice do ozbiljnog problema...

meni se palila za EGR ventil i palila se sve dok nisam zamenio dihtung poklopca ventila jer je curelo ulje...

idi da dijagnostiku to ce i Dragomir da ti savetuje thumbsuph
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

fordst
Poruka: 204
Član foruma od: ponedeljak, 29. nov. 2010. u 16:35h

Poruka od fordst » nedelja, 27. mar. 2011. u 15:07h

milanbil piše:Ma kakva tečnost za pranje stakla.

Dijagnostika jedina pruža odgovor, a lampica se neće ugasiti sama od sebe, jer je tako podešena kod fokusa.
Goreće ti sve dok je ne ugasiš na dijagnostici ili dok sam ne resetuješ komp.

Ako imaš plin onda će se lampica paliti non stop, bez obzira što je gasiš i to ti je normalno i nije za paniku, a ako ne
pravac dijagnostika. Problem može da bude potpuno bezazlen (npr loša smeša benzina),
a može da bude i nešto ozbiljnije.
Apsolutno tacno.Slazem se 100%.

FocusMe
Poruka: 24
Član foruma od: nedelja, 27. jun 2010. u 15:05h

Poruka od FocusMe » utorak, 29. mar. 2011. u 01:16h

Check Engine lampica se moze sama ugasiti , tako pise i u prirucniku za moj Focus 2002 1.6 16v , najcesce se pali kada smesa nije dobra , gorivo lose itd i odnosi se na izduvne gasove, katalizator i sl, ali nije obavezno da je to u tvom slucaju.Jedino dijagnostika ce pokazati , ali i to zavisi od aparata kojim se radi dijagnostika.Jeftiniji aparati mogu pokazati drugi kod greske od onog koji je zaista problem.
Tvrdim da se lampica moze ugasiti sama , zato jer mi se to vise puta desilo, a problem je najverovatnije lose gorivo.Sada sipam Euro BMB 95 na MOL pumpama i to mi se desilo samo jednom kada je rezervoar bio ispod prvog podeoka od kada sipam kvalitetno gorivo.
Iz prirucnika na engleskom citiram (ne bas doslovno ali u nekom slobodnijem prevodu da se razume:)):
Ako se upali lampica Check Engine i stoji upaljena (ne trepce) , mozes normalno voziti ali kompjuter je identifikovao da neki problem postoji , proveri cepove rezervoara goriva, ulja i nivo ulja , rashladne tecnosti ...to je ono sto ti mozes da proveris...
Ako ti se nakon tri (3) hladna paljenja ne ugasi, vozi kod majstora (Dragomira u pinosavi ako si iz okoline :)).3 hladna starta je kad upalis hladan motor , odradis kombinovanu voznju (gradska, otvoren put) , ugasis i sacekas da se motor ohladi skroz, pa ponovo i tako tri puta.Naravno , probaj da u tom intervalu sipas neko kvalitetno gorivo (euro BMB imas na MOL-u,i NIS-u a i EKO i OMV nemaju los obican BMB)
Kada kazem los BMB mislim da nije mesan sa necim drugim i da ima priblizan oktanski broj onom deklarisanom :).
Ako ti Check Engine lampica trepce, to je ozbiljnije , tada moras da vozis umereno do prvog FORD majstora koji ce uraditi dijag. i u skladu sa tim otkloniti kvar.
Umerena voznja , znaci menjaj brzine na 2000 o/m i ne prelazi 60km/h.
Moje licno iskustvo je , lampica se upali kada sipam losije gorivo i imam dosta gradske voznje, narocito uzbrdo ili pod opterecenjem. Nakon otprilike 3 hladna paljenja se lampica ugasi, a nekada i ranije ako sipam sveze dobro gorivo.
Ponavljam, ovo je moje iskustvo sa check engine i ono sto sam procitao u Focusovom Manualu ako ti je pomoglo drago mi je, ali ipak se savetuje majstor koji ce ti dati profesionalnije misljenje.

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » utorak, 29. mar. 2011. u 07:10h

Mojeiskustvo na plinu je da se ne gasi, ali moguce da si u pravu, ako ti se to desilo.

Danas cu proveriti u mom uputstvu. Oni je na Slovenackom, ali moze se rastumaciti.

FocusMe
Poruka: 24
Član foruma od: nedelja, 27. jun 2010. u 15:05h

Poruka od FocusMe » utorak, 29. mar. 2011. u 22:10h

Deo iz User Manual-a za Ford Focus 2002:
The Check engine indicator light illuminates when the ignition is first turned to the ON/RUN position to check the bulb. If it comes on after the engine is started, one of the engine's emission control systems may be malfunctioning. The light may illuminate without a drive-ability concern being noted. The vehicle will usually be drive-able and will not require towing.
What you should do if the check engine light illuminates
Light turns on solid:
This means that the OBD II system has detected a malfunction.
Temporary malfunctions may cause your Check engine light to illuminate. Examples are:
1. The vehicle has run out of fuel. (The engine may misfire or run poorly).
2. Poor fuel quality or water in the fuel.
3. The fuel cap may not have been properly installed and securely tightened.
These temporary malfunctions can be corrected by filling the fuel tank with good quality fuel and/or properly installing and securely tightening the gas cap. After three drive cycles without these or any other temporary malfunctions present, the Check engine light should turn off. (A driving cycle consists of a cold engine start-up followed by mixed city/highway driving). No additional vehicle service is required.
If the Check engine light remains on, have your vehicle serviced at the first available opportunity.
Light is blinking:
Engine misfire is occurring which could damage your catalytic converter. You should drive in a moderate fashion (avoid heavy acceleration and deceleration) and have your vehicle serviced at the first available opportunity.
Under engine misfire conditions, excessive exhaust temperatures could damage the catalytic converter, the fuel system, interior floor coverings or other vehicle components, possibly causing a fire.
Meni se desava(lo) ovo prvo (Light Turns On Solid).
Nadam se da sam pomogao malo :)
Ziveli.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“