Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Pojasevi + alkohol u saobracaju

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4931
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Re: Pojasevi + alkohol u saobracaju

Poruka od Djole » utorak, 8. mar. 2011. u 12:10h

pa sigurno da bi bilo bolje,ne bi imao posekotinu na celu od jastuka....i mogao mi je vrat polomiti e sad sto sam ja visi pa jastuk udario nize dole to je moja sreca u nesreci
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 8. mar. 2011. u 12:44h

Pojas te je isto tako mogao iseci. I gore..

I moze ova prica u nedogled.

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 8. mar. 2011. u 13:15h

Ova prica ne treba da ide u nedogled jer jedini problem ovde je da pojedinci shvate da pojas mnogo vise pomaze nego sto odmaze,da je taj isti pojas obavezan i po zakonu.
Tako da mozete da ovde i dalje tvrdite kako je pojas nepotreban posto su ovde neki vidim svetski strucnjaci i sve znaju i zaista mialim da bi trebali da se prijave da rade u Euro NCAP.

POZZZ
CarSoundSystem

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » utorak, 8. mar. 2011. u 13:54h

Bio sam svedok situacije gde se čovek sa VW Borom spucao od pozadi u punoj brzni u bus GSP-a u kome sam ja bio. Naravno, nije bio vezan, a otvorili su se vazdušni jastuci. Pošto je na autu pukao hladnjak i ko zna šta još, u kabini je bila ogromna količina dima i pare, ništa se nije videlo. Pošto nismo mogli da ustanovimo u kakvom je stanju vozač i da li ima još putnika, rešili su da ga izvuku napolje, polako, iako pravila kažu da povređenog ne bi trebalo pomerati zbog mogućeg dodatnog povređivanja. Lagalno su ga izvukli, čovek je bio van svesti. Malo kasnije je počeo nešto "mumla", uglavnom ni tada nije bio pri sebi. Brzo je stigla hitna i odzvezli su ga, ali po mom ličnom mišljenju odavao je utisak da je jako lošem stanju... jer je telo u punoj brzini pri udaru poletelo napred, a onda ga je sačekao vazdušni jastuk koji ga je verovatno izlomio. Da je imao pojas, udar u vazdušni jastuk bi verovatno bio slabiji. Ne znam šta se dalje događalo i kako je dotični vozač prošao.

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » utorak, 8. mar. 2011. u 14:06h

Sta znaci u punoj brzini , ta bora ide bar 180 km/h u najgorem slucaju , da li je on isao 180 ? Nije isao je mozda 80 ...
E sad ta para i dim u autu su od begova jer u begu je eksplozivno punjenje zbog kojeg se on tako brzo naduva.
A verovatno ga je isti taj beg isamarao kao budalu.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

nikola

Poruka od nikola » utorak, 8. mar. 2011. u 14:43h

Kad sam mislio u punoj brzini, mislio sam na to da nije kočio... tj. udario je u bus brzinom kojom se i kretao. Ok, nisam se lepo izrazio, sad je valjda jasno. Po tome koliko je pomerio autobus koji je stajao na stanici (oko 2-3 metra), nije išao ispod 60 sigurno. A i trebalo je videti na šta liči auto nakon sudara. Pošto ga je hitna odmah odvezla, a panduri naravno stigli tek nakon 10-ak minuta, prvo što su pitali kada su izašli iz kola je "da li je neko preživeo u ovom autu"?
U svakom slučaju, poenta je da airbag nije sam po sebi dovoljan, a da uglavnom bez vezanog pojasa može samo da napravi dosta povreda.

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4931
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » utorak, 8. mar. 2011. u 14:45h

pa i ja to mislim mislim da sam bio vezan ne bi klepio tako al sta cu sad...Bogu hvala meni je dobro,majku mi jos boli glava na dodir :( ...proci ce valjda....sad kapiram da novija auta ako se ne vezes ne okidaju begovi sta znam....
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2784
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » utorak, 8. mar. 2011. u 18:49h

Pošto su pojas izmislili neki drugi i bogatiji još davno, onda su ti isti imali dovoljno vremena i novca da ga ispitaju i decenijama testiraju i tako su došli do saznanja da pojasevi i nasloni za glavu u najvećem broju slučajeva ipak koriste i to najviše pri manjim-upravo gradskim brzinama, a u kombinaciji sa vazdušnim jastucima i pri većim.Tako su postali obaveza, mada postoj i onaj vic kada u saobraćajci svi poginu,a očevici prepričavaju događaj i kažu...oni što nisu bili vezani su masakrirani, a oni što su bili vezani kao da su živi. mrgreen
Slika Slika

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 8. mar. 2011. u 22:09h

Udari dovoljno brzo pa ni Bog otac ne moze da ti pomogne.
A evo nekih zanimljivih snimaka u vezi pojasa:

POZZZ
CarSoundSystem

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » utorak, 8. mar. 2011. u 22:20h

pojas ima najveću zaštitnu funkciju upravo na "malim" brzinama do 50-60 km/h, jer nema tog snagatora koji može, i kada zna da će da udari, da zadrži svoje telo rukama pri udaru o statičan objekt (betonski stub) pri brzini od 10km/h.
Za veće brzine i nezgode na većim brzinama prave zaštite nema, jer sve zajedno je zaštita, prvenstveno prilagođenje brzine uslovima na putu, zatim vaša reakcija, stanje i kvalitet vozila, konstrukcija vozila, mase vozila, (lako je zaključiti da će pri istoj brzini i identičnom sudaru putnici u blindiranom vozilu koje je dodatno osigurano metalnim cevima proći sa manje ozbiljnim posledicama u odnosu na putnike u konvencionalnom putničkom automobilu ukoliko i jedni i drugi koriste iste vidove zaštite putnika)

Iosis
VIP
Poruka: 8419
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 9. mar. 2011. u 07:56h

Ma najsigurnija i najbolja oprema je u našoj glavi, vozi oprezno, bez ludovanja, bez alkohola pa nećeš se slupati nigdje. Jedino može da se desi neki kvar pa da to bude uzrok nesreće, ali to se rjetko dešava uglavnom su nesreće ljudska greška.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

nikola

Poruka od nikola » sreda, 9. mar. 2011. u 08:23h

Da... samo lepo kaže naš narod: "Ja znam kakva budala sedi s ove strane volana, ali ne znam kakva budala sedi sa one strane".
Sebe smatram prilično savesnim i odgovornim vozačem. Koliko pazim na sebe i one koji se sa mnom voze, toliko mi je bitno da pazim da ne ugrozim druge. Ali, na žalost, moje iskustvo govori da neki ljudi ne cene ni svoj život, a kamo li tuđi. Koliko puta se desilo da samo zahvaljujući mojoj prisebnosti nije došlo do udesa, a sve zbog bahatosti ili greške drugih vozača. Trudim se da uvek predvidim situaciju ukoliko iole ima šanse da se nasluti da će neki vozač uraditi nešto nepromišljeno: početi preticanje, iseći moju putanju, izleteti ispred mene iz sporedne ulice... Ali, niko nije savršen, a pogotovo smatram da ja nisam. Ne mogu uvek sve da vidim i na vreme na sve da odreagujem. Zato se jedino plašim da će neko napraviti neku glupost, na koju neću moći pravovremeno da odreagujem. Ne daj Bože da do toga dođe, ali tada jedino mogu da se uzdam u pojas i vazdušni jastuk. Ali ponavaljam... ne daj Bože...

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 9. mar. 2011. u 11:27h

Pojas spasava zivote.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

knez91

 
Poruka: 2312
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » sreda, 9. mar. 2011. u 19:12h

nikola piše:Da... samo lepo kaže naš narod: "Ja znam kakva budala sedi s ove strane volana, ali ne znam kakva budala sedi sa one strane".
cuvena nasa :D nego i ja glasam da pojas cuva glavu, mada postoje i mogucnosti da on naskodi ali je to malo u odnosu na procenat koliko zivota spasi....

a ne do bog da ti pukne guama preko 120km/h ili da se sudaris, po mom misljenju tu ne pomaze ni pojas ni jastuk, pogotovo ako neko sedi iza tebe a nije vezan, pa kada te i on spuca :suicide: ....
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » sreda, 9. mar. 2011. u 19:13h

Svedska vazi za jednu od prvih 5/6 zemalja po bezbednosti saobracaja.
Njeni strucnjaci kazu: Imamo problem pao nam je procenat upotrebe pojasa ispod 95 procenata.
Nasi pitaju: Pa kod nas je upotreba bila oko 60 procenata kad je donet novi zakon, sad je jos i losije. Zasto se vi toliko brinete kad je kod vas upotreba 90 posto... i jace...
Kazu Svedjani: Pa evo sad smo uspeli nekim merama da povecamo na oko 95 procenata, ali nasa interesna grupa jesu upravo tih 5 posto sto ne vezu pojas. JEr ako oni posle ovolikih kampanja, edukativnih emisija, akcija i drugih aktivnosti i dalje ne vezu pojas, onda su oni saobracajni ``kriminalci`` za volanom, Oni prave najteze prekrsaje... I tih pet posto sto ne veze pojas predstavlja 50 posto leseva u saobracajnim nezgodama 8)

@knezevic Mi smo ucili da pri brzinama preko 150 pojas smanjuje smrtnost, ali za manje od 3 posto...
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 9. mar. 2011. u 20:01h

knezevic piše:a ne do bog da ti pukne guama preko 120km/h
Pukla meni na fiesti pri 130km/h, na svu srecu zadnja. Od gume nista ostalo nije, felna citava :D
Ziveo :ford:
Fiesta!!

knez91

 
Poruka: 2312
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » petak, 11. mar. 2011. u 09:59h

e to je sreca u nesreci mrgreen ...
sama od sebe ili si naisao na nesto?. i sta se onda deslo, jel te zanelo ili si se samo malo zaljuljao, ili okreto li... ?
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » petak, 11. mar. 2011. u 10:01h

Desavalo se ljudima i na vecoj brzini, pa su normalno zaustavili auto bez ikakvog zanosenja i tome slicno.. ;)

@Dule
Iskustvo vise thumbsuph
Slika

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » petak, 11. mar. 2011. u 10:34h

nikola piše: Koliko puta se desilo da samo zahvaljujući mojoj prisebnosti nije došlo do udesa, a sve zbog bahatosti ili greške drugih vozača. Trudim se da uvek predvidim situaciju ukoliko iole ima šanse da se nasluti da će neki vozač uraditi nešto nepromišljeno: početi preticanje, iseći moju putanju, izleteti ispred mene iz sporedne ulice... Ali, niko nije savršen, a pogotovo smatram da ja nisam. Ne mogu uvek sve da vidim i na vreme na sve da odreagujem. Zato se jedino plašim da će neko napraviti neku glupost, na koju neću moći pravovremeno da odreagujem. Ne daj Bože da do toga dođe, ali tada jedino mogu da se uzdam u pojas i vazdušni jastuk. Ali ponavaljam... ne daj Bože...
tako je to (šleperu pukne poluosovina i direkt na tebe), pa baš zbog toga uvek voziti baš oprezno, mnogi ne shvataju da je svako sedanje za volan veliki rizik za život, sopstveni ili nečiji, pa vrlo često sa istim osećajem sedaju da voze kao što bi seli fotelju da gledaju tv. Mislim da je to dosta veliki problem.
Takođe u auto školama pogotovo mladim kanditima muškog pola, na početku svakog časa puštao bih snimke nezgoda, kako bi shvatili da to nisu tamo neki ljudi, da su to obični ljudi na svojim običnim dnevnim rutama. Ja sam davno polagao za automobil, sklop automobila se nije uopšte obrađivao, jednostavno instruktor digne haubu i kaže ovo je motor, znaš da voziš, sedi i idemo. I ove nove mere neće dovesti do kvalitetnije i savesnije obuke kandidata već je samo račun obuke uvećan.

Iosis
VIP
Poruka: 8419
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 11. mar. 2011. u 10:38h

Lasto slažem se. Najlakše je sjesti u auto, okretati ono ''kolo'' i stisnuti gas.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 11. mar. 2011. u 10:57h

mirke piše:I tih pet posto sto ne veze pojas predstavlja 50 posto leseva u saobracajnim nezgodama 8)
Eto kako se priroda postara za sve ;)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 11. mar. 2011. u 13:36h

Ali ne, nisi sagledao celinu. Pominje se 50 posto poginulih... a od druge polovine, koliko je onih koje je tih 50% odvelo sa sobom u smrt? (cifre su potpuno nebitne, pričamo o konceptu).

Jeste da sam veliki poklonik Darvinove nagrade, ali ne može da bude kandidat onaj ko je odneo još nečiji nedužan život.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 11. mar. 2011. u 14:00h

Slažem se, naravno, moj komentar je bio čisto zezanje, doduše na temu koja uopšte nije za šalu. Često to radim, bez loše namere :)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 11. mar. 2011. u 15:06h

Ma jasno thumbsuph ali vredelo je pomenuti i to.

Inače, omiljena tema u ovoj priči su mi taksisti, pošto sam neko vreme bio dosta čest korisnik njihovih usluga... Meni je već ukorenjena navika da se uhvatim za pojas čim zatvorim vrata, i svaka čast svakome, ali da imam dinar za svaki put kada mi vozač(-nadamo-se-svi)-profesionalac kaže "e, ne moraš da se vezuješ, nas ne diraju" -- mogao bih da nazovem bar dve ture za ceo forum. Nešto ređe mi se dešavalo da me samo onako, prekorno pogleda (pogotovo ako još treba da otkači odsečenu kopču pojasa koju je zabio dole da mu ne bi pištalo upozorenje ako se neko ne veže)... Baš su retki oni koji ništa ne iskomentarišu, ili koje moj gest "podseti" da se vežu (mada da budem skroz iskren, u tom slučaju ponekad ima i psihološkog momenta vezanog za samu njihovu profesiju, odnosno puštanje potpuno nepoznatih likova u kola...). Oni koji su već bili vezani kada sam im ja ušao u kola su ispod margine statističke greške.

Međutim, najviše pamtim lika koji je krenuo da viče na mene kako sam idiot i budala koja hoće da pogine, zbog vezivanja pojasa. OK, mislim se kako svako ima loš dan, a nisam pozvan da sudim o tome koliko je bilo ko "u libeli", pogotovo ne posle 30 sekundi provedenih blizu tog čoveka. Obrazložio mi je lik kako je, parafraziram, sigurnosni pojas podli izum kapitalista i novog svetskog poretka, smišljeno napravljen da bude neudoban i da se ne koristi, kako bi osiguranje moglo da se hvata za taj detalj kada neko, sa pojasom ili bez njega, izgine; zatim da pojasevi dokazano guše i povećavaju procenat saobraćajnih nezgoda (?! - ne povreda u nezgodama, NEZGODA) i kako je on instruktor vožnje i zna takve stvari. Na moju polu-šaljivu opasku "Dobro de, mene je moj instruktor naučio da se u kolima uvek vezujem, a i ne plaća mi se kazna", ovaj lik se silno uvredio i otkačio mi pojas uz komentar u fazonu "Evo, ja ću sad da ti budem instruktor i da te naučim da to ne valja... neću ja da te nosim na duši." Mislim se ja u sebi, ovaj će i da se zakuca u nekoga samo da bi mi demonstrirao kako je on u pravu... a drugo - ne trpim takve stvari i samo rekoh "A ja ću vas da naučim kako izgleda kada se izgubi mušterija. Smesta zaustavite vozilo, ne idemo dalje." Vozili smo se od Mostara do Sajma, lajao je on meni posle toga još nešto ali nisam ni slušao ni komentarisao, i to je bilo prvi i jedini put u životu da sam izašao iz taksija bez ikakve namere da platim vožnju, makar ona bila i za 50 metara.

O alkoholu i drogama za volanom, po mom mišljenju, ne treba ni trošiti reči. Jednostavno, ne.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 11. mar. 2011. u 16:07h

BojanM piše:Inače, omiljena tema u ovoj priči su mi taksisti, pošto sam neko vreme bio dosta čest korisnik njihovih usluga... Meni je već ukorenjena navika da se uhvatim za pojas čim zatvorim vrata, i svaka čast svakome, ali da imam dinar za svaki put kada mi vozač(-nadamo-se-svi)-profesionalac kaže "e, ne moraš da se vezuješ, nas ne diraju"
To je jedna posebna vrsta bića sa mentalnim sklopom nedokučivim običnom homo sapiensu. Ne jedna tema nego ceo jedan forum može da se posveti njima i njihovim biserima koji bi da nisu tragični i uvreda za civilizovanog čoveka i bili komični. Od načina da ukradu, smuvaju, prevare, izjajare preko teorija zavere, političkih predavanja, bisera "narodne mudrosti" (jedan standardni string si i pomenuo) i "znam ja" momenata, do bahatog ponašanja u saobraćaju i van njega (na žalost u zgradi do moje živi nekoliko taksista, da ne pričam na šta liče bilo kakve svetkovine i da su borbe sa Talibanima u Faludži malo dete za kalibre koji se ispucavaju čak i za badnje veče :shok:). Izvinjavam se članovima foruma taksistima koje ne poznajem ali sam za preko 25 godina korišćenja taksi usluga upoznao 3 (tri) normalna čoveka među njima.
najviše pamtim lika koji je krenuo da viče na mene kako sam idiot i budala koja hoće da pogine, zbog vezivanja pojasa.
Ditto.

Ovo je debelo skretanje sa teme, pa eventualno da moderatori to smeste u prilagođenu temu.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“