Ispiranje motora?
Moderator: Dragomir
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ispiranje motora?
Hteo bih da pri prvom sledecem servisu pred zamenu ulja isperem motor u RSu. Razlog tome je neprijatno kuckanje hidropodizaca
dok je hladan. To se desava kad auto odlezi 2-3 dana, a ako se vozi redovno nema kuckanja. Majstor kaze da se od stajanja ocede,
i da treba da se "odmasti" motor da brze dize pritisak ulja. To kuckanje traje 3 min, i odjednom prestane. Ulje u njemu je 5W30.
Sad naravno postoje preparati to je jasno kako sve funkcionise, koristio sam ih na Focusu. To je OK, ali vise imam poverenja u neku
staru "prirodniju" varijantu, nego u ove "deterdzente", tj. da kupim 2 litre 15W40 + 3 litre D2 dizela i to naspem, odradim 15 min u leru
i pljusnem sve to napolje. Citao, citao po netu, ali opet se misljenja vuku od "ne nikako" do "to je prava stvar".
Ima li bojazni da se nesto sjebe?
dok je hladan. To se desava kad auto odlezi 2-3 dana, a ako se vozi redovno nema kuckanja. Majstor kaze da se od stajanja ocede,
i da treba da se "odmasti" motor da brze dize pritisak ulja. To kuckanje traje 3 min, i odjednom prestane. Ulje u njemu je 5W30.
Sad naravno postoje preparati to je jasno kako sve funkcionise, koristio sam ih na Focusu. To je OK, ali vise imam poverenja u neku
staru "prirodniju" varijantu, nego u ove "deterdzente", tj. da kupim 2 litre 15W40 + 3 litre D2 dizela i to naspem, odradim 15 min u leru
i pljusnem sve to napolje. Citao, citao po netu, ali opet se misljenja vuku od "ne nikako" do "to je prava stvar".
Ima li bojazni da se nesto sjebe?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Ispiranje motora?
Sličan problem samo što kod mene kuckanje traje od 1 sek do 3 sekunde i to isključivo po ovom hladnom vremenu kad ne vozim auto dan-dva.
Cenim da i kod mene treba neka vrsta ispiranja samo što takođe nemam ideju kako to uraditi.
Pošto je problem skoro sigurno u dopremanju ulja do hidropodizača... tj u podmazivanju.
Cenim da i kod mene treba neka vrsta ispiranja samo što takođe nemam ideju kako to uraditi.
Pošto je problem skoro sigurno u dopremanju ulja do hidropodizača... tj u podmazivanju.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- popovicvl
Ma 3 sec je OK. Tu nema mesta za nerviranje. Meni traje 3 min. Mora da se malo razvrti motor, i onda kao na dugme se smiri.
Naravno leti ovo sve traje 30 sec. Dosta udela tu ima i retko ulje 5W30, da je to neko 10W40, druga bi pricca bila, ali necu da sipam to.
Ovi "deterdzenti" su dosta agresivni, pa bih ih ostavio za neku rezervnu varijantu. Neki stavljaju samo 5 lit D2 dizela, muckaju to 10-15 min pa zavrse. Tako nesto ne bih bas da radim, vise sam za neko mesanje ulja i D2, da ne bude sve to posno u motoru.
Naravno leti ovo sve traje 30 sec. Dosta udela tu ima i retko ulje 5W30, da je to neko 10W40, druga bi pricca bila, ali necu da sipam to.
Ovi "deterdzenti" su dosta agresivni, pa bih ih ostavio za neku rezervnu varijantu. Neki stavljaju samo 5 lit D2 dizela, muckaju to 10-15 min pa zavrse. Tako nesto ne bih bas da radim, vise sam za neko mesanje ulja i D2, da ne bude sve to posno u motoru.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ma nije mi to pre radilo... to je neki početni znak pogoršavanja podmazivanja i to treba izlečiti pre nego što h.podizači dobiju po 'ičci zbog rada na "suvo" 
Baš zato što ti je 5w30 to bi trebalo manje da radi... ređe ulje se lakše "razbija" i brže stiže do h.podizača
Cenim da bi ti sa 10w40 još više kuckalo
Ali ajd da vidimo neke predloge...

Baš zato što ti je 5w30 to bi trebalo manje da radi... ređe ulje se lakše "razbija" i brže stiže do h.podizača

Cenim da bi ti sa 10w40 još više kuckalo

Ali ajd da vidimo neke predloge...

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- popovicvl
Ne znam, ali mislim da se HP ne bi ocedili do kraja kad je gusto ulje. Ja cu sigurno probati ovu varijantu lapo D2 lapo 15W40. Ulje generalno posle 5000 km je vidljivo zuckaste boje, mada to ne ukazuje na otsustvo naslaga ili suzenih kanala. Mozda ako popizdim, napravicu ludu smesu za skidanje svega iz motora ukljucujuci i karika. Npr 2 l ulja+ 2 l D2 + pakovanje MOTOR FLUSH-a... 
Dobro bi bilo da se javi Scorpio696, jer vidim da je na nekom forumu vec detaljno kako on vec zna, opisao postupak ciscenja HP na Scorpiji. On bi iz prve ruke opisao nadjeno stanje i post tretman.

Dobro bi bilo da se javi Scorpio696, jer vidim da je na nekom forumu vec detaljno kako on vec zna, opisao postupak ciscenja HP na Scorpiji. On bi iz prve ruke opisao nadjeno stanje i post tretman.
Poslednja izmena: popovicvl, na dan petak, 4. mar. 2011. u 16:04h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Sa gušćim uljem bi se teže ocedili, al kad se ocede onda bi im trebalo dosta više vremena dok ulje prodje "gore" i lupkanja prestane.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Malo je nezahvalna konstrukcija motora , ali ja bih skinuo poklopce ventila i bacio pogled ispod . Ako ima garezi , onda bih ocedio ulje i benzinom prao sve . E sada , zahebano je vaditi hidropodizace jer moraju i bregaste da se skidaju , ali ako ih operes i produvas kanale koji vode ulje ka njima , verovatno bi poboljsalo stvari . Sem ako neko nije mesao gradacije i tip ulja pa napravio kacamak u motor , koji se navata po kanalima , trebalo bi da je sve unutra cisto .
Skoro sam skidao karter na mom N7A i unutra je sve cisto , bez garezi .
Skoro sam skidao karter na mom N7A i unutra je sve cisto , bez garezi .
- zeteks
- Poruka: 1293
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
U jednom testu velikog broja filtera za ulje razlicitih proizvodjaca bila je i napomena da se kod nekih filtera za ulje lampica za pritisak ulja ranije gasi a kod nekih marki joj treba vise vremena.Lale piše:Da li je moguće da nije stavljen odgovarajući filter ulja?
Ako bi sledili tu logiku moglo bi se reci da moze da zavisi i od filtera, ali 3 min je mnogo vise nego ~5 sec u konkretnom slucaju.
Sta bi pokazalo merenje pritiska ulja?
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
Tacno,ovo sto kaze zeteks sam licno iskusio,neki filteri imaju nepovratne ventile koji ne rade posao,neki rade a ima i onih koji ga uopste nemaju a to je veoma bitna stvar,ne dozvoljava svom ulju da se slije i po palenju,ulje je vec na vitalnim djelovima...ja sam se bio smrzao kad sam jedne prilike zamjeno ulje i nisam gledao kakav je filter,po svakom palenju ventili su drndali ko ludi da bi poslije 5-10 sekundi utihnuli,ako ugasim motor na nekoliko minuta,ne cuju se ali ako ga ostavim duze ugasenog opet katastrofa....skinem filter,kupim neki koji sam uvijek kupovao,nemam pojma koji je i nema te frke...
ovo za ispiranje...mi smo nekad davno sve radne masine ispirali samo sa d2,izlije se ulje,vrati cep,nalije 2-3 litre nafte,upali se motor i radi ali kratko,30cekundi,ne vise,izlije se sve i nikad nista nije bilo...e sad,rijec je o sporohodnim masinama,traktorima,frezama i kojecemu,sa dizel motorima,ne znam sta bi bilo u vasim motorima.licno sam u moj motor od sierre v6 2300ccm salio 2 litra nafte u motor,upalio da radi minut i izlio sve,vratio cep,ulio opet 2 litra,upalio na 10 sec i izlio i nista nije bilo motoru,sem sto sad ima jaci pritisak ulja,imam analogni satic pa vidim...
ovo za ispiranje...mi smo nekad davno sve radne masine ispirali samo sa d2,izlije se ulje,vrati cep,nalije 2-3 litre nafte,upali se motor i radi ali kratko,30cekundi,ne vise,izlije se sve i nikad nista nije bilo...e sad,rijec je o sporohodnim masinama,traktorima,frezama i kojecemu,sa dizel motorima,ne znam sta bi bilo u vasim motorima.licno sam u moj motor od sierre v6 2300ccm salio 2 litra nafte u motor,upalio da radi minut i izlio sve,vratio cep,ulio opet 2 litra,upalio na 10 sec i izlio i nista nije bilo motoru,sem sto sad ima jaci pritisak ulja,imam analogni satic pa vidim...