Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

OPREZ za vozila sa tamnim staklima

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Re: OPREZ za vozila sa tamnim staklima

Poruka od Taunus 17m » četvrtak, 24. feb. 2011. u 22:26h

Ovako ukupna dozvoljena zatamnjenost stakla je 25% , ako pogledas da je prosecno staklo tamnije oko 10% a foliju nemas ispod 20% vec prelazis zakonski dozvoljneu granicu , sto se tice amss-a jos uvek ne znam da su poceli to raditi , u tome je i problem , niko a to odgovorno tvrdim nema atest za stakla osim za fabicki zatamnjena stakla.
Drugo sto se tice tablica mogu ti skinuti , tj iskljuciti te iz saobracaja jer si tehnicki neispravan , a i taj koji te je pustio na tehnickom je kriv i treba da snosi posledice.
E sad da li je neko samo pustio buvu , ili ce zaista da skidaju tablice ne znam , znam samo da su mi iz policije rekli da ce to da rade u toku iduce nedelje , ljudi shvatite , drzava nema para , a od koga ce da otme ako ne od nas.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Duskortv
Poruka: 11
Član foruma od: sreda, 23. feb. 2011. u 00:29h

Poruka od Duskortv » četvrtak, 24. feb. 2011. u 22:37h

a to odgovorno tvrdim nema atest za stakla osim za fabicki zatamnjena stakla.
Slazem se thumbsuph

Pre neki mesec je bila akcija negde u bg,zaustavljali su sva kola sa zatamnjenim staklima i pisali po 5000din ...

Moje misljenje je da je ovo samo buva,mozda ce pojacati malo kontrolu po bg i ns i pisati kazne pa koga uvate uvate mrgreen

Do tad,vectra parkirana u garazi mrgreen

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » petak, 25. feb. 2011. u 00:58h

Atest je nemoguce dobiti.Meni su na autu 30% zatamljena fabricki odnosno lepo pise 70% "transparencia".

POZZZ
CarSoundSystem

Boris88
VIP
Poruka: 1693
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h

Poruka od Boris88 » petak, 25. feb. 2011. u 01:13h

bas me zanima sta bi se desilo kada bi svaki vozac koji ima atest koji je u ams platio 40-ak eu tuzio drzavu za to sto su mu uzeli pare za nesto sto nije po "zakonu" i za to sto su mu takav auto registrovali legalno naravno te ne daj boze po ovu tkz "drzavu" jos da ti vlasnici imaju registrovan posao koji im zavisi od tog auta koji naravno nece imati posle oduzimanja istog na ko zna koliko vremena a naravno ne zaboravimo i na naneseni dusevni i psihicki bol koji je prouzrokovao nedostatak radnog konja (auta) kako ce porodicu da prehrane? bilo bi im veselo u tim koznim foteljama svakako...mogu svakako samo da se sagnu :ntwrthy: dokle god je auto registrovan svaki koristnik ce imati od koga da naplati to...
rust is not a crime

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » petak, 25. feb. 2011. u 02:29h

od kad krecu da love ?
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » petak, 25. feb. 2011. u 07:06h

Jedno mog frenda su zaustavili pre dve tri nedelje i napisali mu kazno 5000 din zbog zatamnjenih stakala! cekicko

limeni
Poruka: 94
Član foruma od: petak, 21. nov. 2008. u 21:12h

Poruka od limeni » petak, 25. feb. 2011. u 08:50h

dule0911 piše:Zadnja bocna stakla mi trebalo da su dozvoljena, bar znam da je tako u EU, zadnje staklo je dozvoljeno zatamniti, ali mora da propusta neku kolicinu svetlosti (citaj, potrebno je da imas atest ili da ti je fabricki zatamnjeno).
druze ok uredu je..CITAM a pitanje je bilo jel zadnja moraju da imaju atest ili ne,koliko sam ja bio upucen(direktno od milicije) zadnja su smela da se zatamne ,ali ne bitno je..ja cu morati da skinem moja skroz sve jel su 100% crna jbg ;)...Necu da rizikujem kada isteram caprija :ozid:

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » petak, 25. feb. 2011. u 11:01h

Ako su na kolima , cak i nazad moraju biti atestirana , problem je sto gomila auta nece moci dobiti atest.Jer su buvljacke folije i gluposti.
Iz istog razloga sam i ja odustao od tamnjenja mojih auta.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 25. feb. 2011. u 11:06h

Ja ih imam na zadnjim staklima, tako sam uvezao auto. Ako budem morao da ih skidam... :suicide:

Koliki je problem da se skinu? Jel mogu to sam?
Slika

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » petak, 25. feb. 2011. u 11:48h

ti terbas da imas samo neki dokaz da si prosao tehnicki sa takvim staklim a odnosno da nisi zatamnio stakla posle tehnickog, ako to nekako nabavis onda mogu za :.!.: da te povuku.....
pa i meni su na mom fabricki zatamljena (samo ne znam koliko) tako da nema sanse da me kazne....

nego ja sam citao pre nekoliko da samo zadnja (na vratima) mogu biti zatamljena bez atesta, a prednja stakla mogu max 25% i to se mora izdati atest za tih 25% a prednja i zadnja sofera nikako ne smeju.......
ako me dobro secanje sluzi kada sam bio u bg-u i prolazi pored vlade (ili stta im je vec to) a tamo stoje one skode sa zatamljenim staklima i sada kako :wtf:
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

IvkeTc1
Poruka: 130
Član foruma od: nedelja, 14. mar. 2010. u 16:24h

Poruka od IvkeTc1 » petak, 25. feb. 2011. u 12:29h

Sada sam u dilemi, na Gnoju 3ci karavanu cekicko imam zatamnjena samo ona stakla koja su iza linije putnika i ona na vratima gepeka. Konkretno,zanima me da li je to dozvoljeno???ili se vodi kao saobracajni prekrsaj?

CougarXR
Poruka: 240
Član foruma od: sreda, 14. okt. 2009. u 15:31h

Poruka od CougarXR » petak, 25. feb. 2011. u 13:15h

На основу члана 7. став 2, члана 131. став 1. и члана 246. став 6. Закона о безбедности
саобраћаја на путевима ("Службени гласник РС", бр. 41/09 и 53/10)
Министар за инфраструктуру доноси

ПРАВИЛНИК
О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И
ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА
ПУТЕВИМА

Сл. гласник РС бр. 64/10, 69/10
Пречишћен текст закључно са изменама из Сл. гл. РС бр. 69/10 које су у примени од
02/10/2010 (измене у чл.: 21, 24, 40, 48, 72, 86, 112, 121, 125.)

4. Уређаји који омогућавају нормалну видљивост

Члан 72.
(1) Ветробран и сва стакла на моторном или прикључном возилу, осим предњег
ветробрана на мотоциклу и мопеду с два или три точка и без кабине возача, лакомчетвороциклу без кабине возача и четвороциклу који немају кабину возача, морају бити
хомологовани и уграђени у складу са одредбама једнообразних техничких услова.
Ветробрани морају бити слојевити - ламинирани, односно не смеју бити од каљеног (са
ознаком у знаку хомологације "TOUGHENED" или "TEMPERED") стакла ни када се
накнадно замењују, осим за возила чија највећа брзина не прелази 40 km/h.
(2) Провидне површине на приколицама у саставу туристичког воза не морају бити
хомологоване.
(3) Ветробран се не сме накнадно затамњивати, а остала стакла могу бити
накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.

(4) Степен рефлексије стакала на возилу не сме прелазити 15% како не би дошло до
заслепљивања других учесника у саобраћају.
(5) Одредба става 3. овог члана не односи се на возила државних органа.

http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbedno ... racaju.pdf
boost is automotive equivalent of cocaine

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » petak, 25. feb. 2011. u 13:47h

CougarXR piše: (3) Ветробран се не сме накнадно затамњивати, а остала стакла могу бити
накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.

(5) Одредба става 3. овог члана не односи се на возила државних органа.
Kritican momenat je ukupna vrednost prigusenja od 25% , a svi pogledajte svoja stakla i procitajte sta pise na njemu.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 25. feb. 2011. u 13:48h

Skoro da bih mogao da se zakunem da sam pre par meseci citao da "bocna stakla u ravni vozaca mogu biti naknadno zatamnjena, ali da zatamnjenje ne prelazi 25% i da ostala stakla, osim vetrobranskog, mogu biti naknadno zatamnjena", gde se ne spominje ogranicenje. Sad vidim iz ovog pravilnika da se to nigde ne spominje.
Jesu to nesto menjali ili...?
Slika

CougarXR

Poruka od CougarXR » petak, 25. feb. 2011. u 14:22h

I ja sam slušao/čitao da zadnja stakla mogu 100% ali pravilnik kaže drugačije...

Po zakonima u EU od srednjeg stuba prema napred nema tamnjenja, da znate ako krenete sa takvim vozilom u EU da možete očekivati kažnjavanje i eventualno upućivanje na skidanje pre vraćanja dokumenata...

Kod kontrola vozila sa zatamnjenim staklima najveći problem je ne znanje, što vozača, što OSL, što ljudi koji su uređivali ovu oblast...

Imamo situaciju da AMSS ne zna kako da izvrši atest za koji su nadležni jer nemaju punu egzaktnu informaciju, tehnički pregledi puštaju i ne puštaju vozila sa zatamnjenim staklima jer su u jednom momentu dobili dopis da kontrolišu pa da ne kontrolišu, policija nema adekvatnu opremu za testiranje propusnosti folije/tamnjenog stakla na licu mesta tj. prilikom kontrole pa kao posledica dolazi do upućivanja na vanredni tehnički ili kažnjavanje ili iživljavanje tipa skidanje folija na licu mesta...

Zbog svega ovoga poslušajte kolegu
Taunus 17m piše:Kritican momenat je ukupna vrednost prigusenja od 25% , a svi pogledajte svoja stakla i procitajte sta pise na njemu.
i dooobro proučite/proguglajte :) oznake koje nađete na svojim staklima i budite sigurni da ne prelazite 25% ukupnog zagušenja, što će vam pomoći opet isključivo ako izvršite atest nakon toga i pri kontroli od strane OSL-a imate papir u kolima.

P.S. Sve ovo pada u vodu ili je gotovo nemoguće izvesti sa jeftinim pijačarskim folijama, najjeftinija kvalitetna solucija je 80-100€ sa Llumar folijama, i u tom slučaju treba potražiti servis koji će priznati eventualno vraćanje sa atesta i ponoviti zatamnjivanje o svom trošku kako bi mogli dobiti atest ;)

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » petak, 25. feb. 2011. u 15:51h

ja prelazim u svakom slucaju tih 25% jer imam tonirana stakla + D. Black buvljacku foliju ... :D

bozicboki91
Poruka: 457
Član foruma od: ponedeljak, 15. mar. 2010. u 16:48h

Poruka od bozicboki91 » petak, 25. feb. 2011. u 17:37h

Postoji ATEST ZA ZATAMNJENA STAKLA i kosta 2000din.Dozvoljena sva stakla i prednja soferka ali je uslov 70% vidljivost.AMSS-Jagodina-petkom od 10h
http://www.facebook.com/home.php#!/prof ... 1547179470

CougarXR

Poruka od CougarXR » petak, 25. feb. 2011. u 17:41h

hahaha dobar si :) pravi šaljivdžija hahahaha

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » petak, 25. feb. 2011. u 17:44h

:clap: institut Vinca je radio/radi ateste ... znam da je radio a dal radi ne znam :vid budale:

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 25. feb. 2011. u 17:51h

Taunus 17m piše:niko a to odgovorno tvrdim nema atest za stakla osim za fabicki zatamnjena stakla.
Evo ispravicu te jer znam za jedan slucaj, da li ih ima vise ne znam.
Brat od ujaka ima Passat b3 gt, karavan, '93. Sva stakla sem vetrobranskog su zatamnjena, spolja gledano lici na pogrebni prevoz jer je em auto crn em stakla crna :D
Aliii, unutra, nema ni govora o crnim staklima. Znaci svetlost prolazi, samo ne prolaze jaci suncevi zraci i UV zracenje, bukvalno kao da su braon tonirana stakla, tako izgleda iznutra. Nocu isto, nema razlike, SVE se vidi, a auto je spolja crn. Ni ja mu nisam verovao kad mi je pricao, ali sam se licno uverio. I ono sto je mene najvise zacudilo, iako iznutra sve izgleda poprilicno svetlo kao sa obicnim staklima, temperatura u autu kad stoji na suncu se znacajno smanjila. Ranije kad ga ostavi na suncu (preko leta) temperatura je isla i do 70C, sad ne prelazi 50-55 (ima ugradjen termometar pa je proveravao).
Zatamnio je stakla negde 2006-2007, za folije sa ugradnjom je dao oko 400e, atest uradio cini mi se na masinskom fakultetu u Beogradu. Ima pecat u saobracajnoj (kao ovo za plin kad ljudi imaju atest, pod napomenom) i neko papirce kao dokaz uradjenog atesta. E sad koja je marka folija i gde je radio to ne znam, mogu da ga pitam ako se seca da mi kaze.

Poenta price jeste da stakla gledano iznutra ne smeju da prigusuju svetlost previse. Znaci od 100% svetlosti mora bar 75% da prodje u unutrasnjost, to sto ce spolja da izgleda crno nije bitno, i sto neko spolja nece moci da ti zaviri u auto je nebitno. Naravno, to je skoro pa nemoguce postignuti sa jeftinijim folijama.
Samo jbg, to treba objasniti saobracajcima koji cim vide crno oce da pisu kaznu.
Fiesta!!

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » petak, 25. feb. 2011. u 20:02h

Ja idem na masinac na motorna vozila i pitao sam ih x puta za stakla i oni to ne rade tako da nije mogao da radi atest na masincu bar ako mene nisu slagali na faxu.
Ali ne vidim poentu da me lazu.

POZZZ
CarSoundSystem

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 25. feb. 2011. u 20:07h

Moguce, rekoh da nisam siguran, ali atest ima svakako.
Fiesta!!

Duskortv
Poruka: 11
Član foruma od: sreda, 23. feb. 2011. u 00:29h

Poruka od Duskortv » petak, 25. feb. 2011. u 21:29h

dule0911 piše:Nocu isto, nema razlike, SVE se vidi, a auto je spolja crn.
Tako je i kod mene! Uradio sam sa Lumar folijama u jednom servisu u ns ... Napred 30% a nazad 50% ... I svi su mi govorli ne stavljaj,slabo ces videti nocu bla bla bla ...
Al iznutra se bukvalno isto vidi,kao i bez folije ...

Jel ovo za ovaj atest od 2000din zahebancija ili ...? mrgreen

bozicboki91
Poruka: 457
Član foruma od: ponedeljak, 15. mar. 2010. u 16:48h

Poruka od bozicboki91 » subota, 26. feb. 2011. u 01:03h

ovo sam naso na fejsu decko radi sa llumar folijom i stalno izbacuje slike , dodajte ga na fb i pitajte za vise informacija , ja sam danas kod njega video da je izbacio da moze da se radi atest i da je 2000 din.... thumbsuph

ovo je on pisao na profil Postoji ATEST ZA ZATAMNJENA STAKLA i kosta 2000din.Dozvoljena sva stakla i prednja soferka ali je uslov 70% vidljivost.AMSS-Jagodina-petkom od 10h

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » subota, 26. feb. 2011. u 01:31h

mislis da za lumar foliju koja kosta oko 70-80e za moju fiestu atest kosta 2000din ? nije li smesno malo :wtf: :/

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“