Imam je vec par godina i mogu reci sve najbolje,do sada nikakvih problema thumbup ..Dusan64 piše: Sta mislite o Avira AV?
Resavanje softverskih problema i optimizacija Windowsa
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Re: Resavanje softverskih problema i optimizacija Windowsa
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Valjda ce biti bolji od prethodnog..
Nema veze,neka ga.
Ne mogu da kazem da zaglavi posto to nije totalno smrzavanje,mis se mrda normalno,ali za bilo kakvu operaciju mu treba po minut vremena. Npr.napisem A pa se vratim posle minut i on tek tada otkuca.. I nisam imao strpljenja da vidim jel ce se unormaliti (cekao sam mozda 10min),res ga i onda odmah radi normalno.

Nije bio virus,pre toga sam ga ocistio,izvadio,ubacio opet,i opet je ovo prijavio,a kada sam skenirao nije bilo virusa..BojanM piše:Ja koliko vidim ulovila ti je rusvi na flešu/kartici, tako da možda i nije loše što si je stavio na High
A kad zaglavi jel' se i odglavi sam posle nekog vremena ili mora da radi reset? Pošto si prethodno pomenuo da samo secka, što je možda bilo do viruščića...

Ne mogu da kazem da zaglavi posto to nije totalno smrzavanje,mis se mrda normalno,ali za bilo kakvu operaciju mu treba po minut vremena. Npr.napisem A pa se vratim posle minut i on tek tada otkuca.. I nisam imao strpljenja da vidim jel ce se unormaliti (cekao sam mozda 10min),res ga i onda odmah radi normalno.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Yah, moja greška, mislio sam da je izbacio crveni prozor u smislu dezinfikovanja fajla, ali lepo piše "blocked"... OK, onda je (nadam se) uklonio izvršni fajl virusa, ali i dalje ti stoji autorun.inf u root folderu i prikazivaće ti uzbunu kada ga zakačiš.
Probaj da podigneš Task Manager, sortiraj procese po zauzeću CPU-a, pa prati situaciju šta se dešava kada tako zakuca, da li ti možda neki proces odleti na 100% zauzeća... To čisto da eliminišeš eventualni softverski problem kao uzrok takvog ponašanja, mada kapiram da si sveže reinstalirao komp i da ne bi trebalo to da se dešava.
Probaj da podigneš Task Manager, sortiraj procese po zauzeću CPU-a, pa prati situaciju šta se dešava kada tako zakuca, da li ti možda neki proces odleti na 100% zauzeća... To čisto da eliminišeš eventualni softverski problem kao uzrok takvog ponašanja, mada kapiram da si sveže reinstalirao komp i da ne bi trebalo to da se dešava.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
A hardverski bi moglo da bude svasta? Pokusavam da povezem to sa onim pregrevanjem,ali mi nesto i ne ide,cenim da bi nesto ili crklo ili ne bi,ne ovako...
- BojanM
- BOFH
Može da bude hardverski najbukvalnije bilo šta, ali ako ti sada kuler radi kako treba ne bi se tako ponašao (a da je temperatura oštetila CPU, najverovatnije ne bi radio uopšte). Inače, ako dođe do nošenja u servis - uzeće oni da ga pogledaju bez problema, a hardver će tokom 24h testiranja verovatno da pokaže svoje nedostatke... ako ih ima. Softver niko od "proizvođača" ne popravlja u garantnom roku, jer ti i ne daju garanciju na njega... eventualno ti još i naplate "čišćenje sistema" ako smatraju da su ti nešto "popravili".
pozdrav, Bojan

- Djomla
- Poruka: 1123
- Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h
Start--> Run; TYPE: MSCONFIG: pa zatim nadji u startupu da li ima negde tog XP-a ili u bootu, pa ga iskljuci. VErovatno je neki virus, k'o sto kazu al ne mora da znaci, a i ako jeste mozda ga iskljucis ovako. Have a try.Dusan64 piše:Definitivno je problem taj djavo,ne znam kako da ga nazovem. Kada se pali komp pali se cmd koji ga kao ucitava,a kada se gasi komp kaze mi da sacekam da ugasi taj proces xp.exe. Kada ga trazim preko Start-a on ga nadje,ali kada idem Open file location tamo ga nema. Lokacija je navodno C:\Windows\system . Pokasavao sam da ga kopiram na Desktop,i kao kopira ga ali ga nema uopste. Kada opet probam da kopiram on me pita kao da ga vec ima.. A nema ga. Evo i
Zaboravi da kazem da brisanje naravno ne pomaze.. Kako da ga uklonim?
Ako ne moze ovako, najbolje da reinstaliras ceo windows ( izbrises sve sa harda ) a pre toga napravis backup onoga sto si imao, ali ne vracas dok ne stavis antivirus.
Stavi sledece stvari:
Avira ( ili nek idrugi ja lichno od besplatnih najvise gotivim aviru )
Spybot search & destroy
Anti-rootkit
i Comodo firewall
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one
///Mandovchina.
]BMW is like a tampon every pussy needs one
///Mandovchina.

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8419
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Imam problem...
Radim u Archi CAD-u neku kuću i pošto sam ubacio dosta namještaja potrebna je veća memorija prilikom renderovanja. Imam 3 GB RAM-a. E sad, prilikom renderovanja ono što je zaokruženo crvenim Free 939 vrlo brzo po početku renderovanja padne na 0, a onaj broj zaokružen plavim Available 1910 polako pada zajedno sa onim Cached 978, oni ne padnu skroz do 0 nego otrprilike do nekih 200-300. A Task Manager prikazuje da je zauzeto otrpilike 2.2 GB RAM-a, znači ostane još 0.8 GB ili otprilike 800 MB. A meni izbaci grešku u Archi CAD-u i prekine renderovanje i prikaže greška u memoriji.

Još mi je čudno, prvo renderovanje po pokretanju programa odradi, ali sledeće neće nego izbacuje grešku.
Jel ima neko neki savjet kako ovo rješiti?
Radim u Archi CAD-u neku kuću i pošto sam ubacio dosta namještaja potrebna je veća memorija prilikom renderovanja. Imam 3 GB RAM-a. E sad, prilikom renderovanja ono što je zaokruženo crvenim Free 939 vrlo brzo po početku renderovanja padne na 0, a onaj broj zaokružen plavim Available 1910 polako pada zajedno sa onim Cached 978, oni ne padnu skroz do 0 nego otrprilike do nekih 200-300. A Task Manager prikazuje da je zauzeto otrpilike 2.2 GB RAM-a, znači ostane još 0.8 GB ili otprilike 800 MB. A meni izbaci grešku u Archi CAD-u i prekine renderovanje i prikaže greška u memoriji.

Još mi je čudno, prvo renderovanje po pokretanju programa odradi, ali sledeće neće nego izbacuje grešku.

Jel ima neko neki savjet kako ovo rješiti?
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
Koliko imaš slobodnog prostora na hard disku na kojem se nalazi pagefile, i kolika je veličina samog paging/swap fajla (pagefile.sys)?
Možda Archi CAD pravi i sam za sebe neke privremene fajlove, tako da bi morao da imaš dosta slobodnog prostora na disku. Swap bi trebalo da bude cca. 1.5x veći od sistemske memorije (u tvom slučaju, dakle, 4500-5000 MB).
EDIT: Prevideo sam da nije u pitanju XP... ali bez obzira, u idealnim uslovima pod Vistom/7icom će Free biti blizu nule, jer sistem kešira podatke sa diska u slobodnu memoriju dok mu ne zatreba ta memorija za nešto drugo. I dalje mi iz navedenog deluje kao da je kratak slobodni prostor na disku, mada ne mogu da tvrdim zasigurno.
Možda Archi CAD pravi i sam za sebe neke privremene fajlove, tako da bi morao da imaš dosta slobodnog prostora na disku. Swap bi trebalo da bude cca. 1.5x veći od sistemske memorije (u tvom slučaju, dakle, 4500-5000 MB).
EDIT: Prevideo sam da nije u pitanju XP... ali bez obzira, u idealnim uslovima pod Vistom/7icom će Free biti blizu nule, jer sistem kešira podatke sa diska u slobodnu memoriju dok mu ne zatreba ta memorija za nešto drugo. I dalje mi iz navedenog deluje kao da je kratak slobodni prostor na disku, mada ne mogu da tvrdim zasigurno.
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Ali nije mi jasno šta mu to znači, Avaible - Dostupno 1910, a Free - Slobodno 939?
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
Available je ukupna količina memorije koju trenutno ne zauzimaju programi, i u teoriji bi trebalo da bude Available = Free + Cached, ali kao što i sam vidiš, to nije potpuno precizno. Cached je pomenuti deo koji sistem koristi da bi brže pristupao podacima sa diska (nekada je to bilo poznato kao prefetching, sada su tu mogućnost "unapredili" pa je ponosito zovu SuperFetch) i koji se prazni po potrebi (kada nema više Free memorije, a neki program zaželi više). Kada Available padne na 0, onda nema više dostupnog prostora u RAM-u i neki podaci moraju da se swap-uju na disk, a onda počinje krljanje...
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Ako sam dobro shvatio mene zeza taj Cached, da se on ne napuni ne bi imao problema sa memorijom. Da li postoji nekin način da ja sam ispraznim taj cached, jer on očigledno to ne uradi poslje prvog renderovanja pa sledeće renderovanje ne uradi nego moram zatvoriti progam i ponovo kad uđem radi.
- BojanM
- BOFH
Ja mislim da te zeza prazan prostor na disku, tačnije nedostatak istog, a to "cached" radi nezavisno od swapping sistema i po svim testovima doprinosi boljim performansama. Pitanje je i da nije sam Archi CAD neka starija verzija koja se možda ne slaže najbolje sa SuperFetch tehnologijom, i možeš da probaš da isključiš SF (postupak opisan ovde, samo se isključi odgovarajući servis). Teoretski, ako je sa CAD softverom koji koristiš sve u redu, ne bi trebalo da osetiš značajnu promenu u radu sa njim, ali će zato sve ostalo što često koristiš da ti se sporije učitava. Ako ti to naprasno rešava probleme, super.
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Prostora na disku imam slobodno 46 GB, a verzija CAD-a je 13, ja mislim da nema noviji, ali i ako ima ovaj je od prošle godine.
- BojanM
- BOFH

Izašao je i ArchiCAD 14, ali ne verujem da to pravi neku razliku.
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Pročitao sam ono što si poslao link, sutra ću se zezati s tim, pa da vidim da li će biti neke razlike. U svakom slučaju hvala.
Još nešto, definitivno nije do moje memorije i laptopa, tamo jedan lik kaže ima procesor sa 8 jezgri i 16GB RAM-a i izbacuje mu istu grešku. To je izgleda neki bug u samom programu, što mi je teško povjerovat ipak je ovo ozbiljniji program...
Još nešto, definitivno nije do moje memorije i laptopa, tamo jedan lik kaže ima procesor sa 8 jezgri i 16GB RAM-a i izbacuje mu istu grešku. To je izgleda neki bug u samom programu, što mi je teško povjerovat ipak je ovo ozbiljniji program...
- Iosis
- VIP
Našao sam u čemu je problem, pošto je kod mene sistem 32 bit-ni, u tom slučaju Archi CAD može imati najviše 4GB RAM-a i 1 GB keš memorije. Sa 64 bit-nim sistemom neograničeno RAM-a i 1 TB keš memorije.
Znači ništa dok ne promjenim sistem na 64 bit-a.
Znači ništa dok ne promjenim sistem na 64 bit-a.

- BojanM
- BOFH
Kada kažeš 1GB keša, da li hoćeš da mi kažeš da 32b verzija ne ume da uzme sebi više od 1GB prostora na HDD-u kao radnu memoriju?! To mi deluje prilično neozbiljno za jedan moderan i profesionalan program...
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Evo ovde sve piše: [youtube][/youtube]
Ja predpostavljam da su oni ovako razmišljali: OK imamo program koji košta par hiljada dolara, većina ozbiljnih firmi, arhitekata i onaj ko se bavi tim poslom je do sada prešlo na 64 bit-ne sisteme, nisu usavršavali 32 bit-nu verziju programa nego 64 bit-nu, koja podržava 16 TB RAM-a (što mu dođe za sada kao neograničeno) i 1 TB keš memorije.
Generalno mene ne zeza ovde RAM memorija, nego keš. Kada bi prešao na 64 bit-ni Windows vjerovatno ne bih imao taj problem.
Ja predpostavljam da su oni ovako razmišljali: OK imamo program koji košta par hiljada dolara, većina ozbiljnih firmi, arhitekata i onaj ko se bavi tim poslom je do sada prešlo na 64 bit-ne sisteme, nisu usavršavali 32 bit-nu verziju programa nego 64 bit-nu, koja podržava 16 TB RAM-a (što mu dođe za sada kao neograničeno) i 1 TB keš memorije.
Generalno mene ne zeza ovde RAM memorija, nego keš. Kada bi prešao na 64 bit-ni Windows vjerovatno ne bih imao taj problem.
- BojanM
- BOFH
Gledam, slušam i ne verujem... Znam da neke aplikacije (MS Excel npr.) imaju interni limit od 2GB, mada razumem da jednostavno nisu pravili program za tu svrhu pored živih baza podataka... teško mi je i da zamislim ko bi mogao efikasno da koristi .xls spreadsheet od 2GB. Sa druge strane, na sistemu sa 3GB memorije (slično kao kod tebe) i sa 32-bitnim OS-om sam uspevao da poteram Photoshop u kome je bio otvoren .psd fajl sa lejerima koji, kompresovan, zauzima skoro 2GB... dakle, raspakovane bitmape itd su sigurno veće od svih navedenih limita, pa ipak je PS gurao; trebalo mu je dugo da izrenderuje bilo koji efekat, ali je uspevao, isključivo mudrom upotrebom "swap" fajlova. Ruku na srce, PS koristi koncept "skreč diskova", čini mi se da je njemu sistemski cache bitan jedino za držanje glavnog programa u memoriji, ali ipak... Zbog svega navedenog mi je krajnje čudno da zauzeće virtuelne memorije, na koju sistem treba da se osloni kada mu nije dovoljno sistemske memorije, kod programa koji pretenduje na "pro" upotrebu bude ograničeno na mizernih 1GB... nema nekih bitnih sistemskih razloga za to, bar ne koliko je meni poznato, više mi liči na ružno programiranje.
A što se 64-bitnog sistema tiče, njegova osnovna prednost u ovom trenutku jeste to što može da pređe taj famozni 4GB limit - sa aplikacijama koje su napisane tako da mogu da iskoriste to... Keš, bar ako ja dobro kapiram ArchiCAD team-ovu upotrebu te reči je virtuelna (pagefile, swap) memorija a ne keširan slobodni deo radne (RAM) memorije... Nego, pošto sam imao priliku da gledam statistike na svetskom nivou, iznenadilo bi te koliko je u stvari mali prodor na tržište bio za 64-bitne verzije Windowsa pre 7-ice, a ona je na tržištu relativno kratko. Doduše, ta statistika nije bila raščlanjena po branšama korisnika računara, ali jeste bila filtrirana po onima koji su se izjasnili kao potencijalni korisnici 64-bitnih sistema, a nisu arhitekte jedini u toj priči... pa je opet ogromna većina rešila da ostane na 32 bita, iz kojeg god već razloga. Menja se i to, ali previše sporo da bi opravdalo tu vrstu zanemarivanja velikog broja korisnika od strane "ozbiljnog" proizvođača...
No, ukoliko već imaš priliku, svakako isprobaj i tu opciju... ako ti 64 bita završava posao, a nema razloga da mislim da neće, tim bolje. Proveri i sam, ali po logici stvari mislim da će ti trebati da nabaviš i 64-bitnu instalaciju samog ArchiCAD-a, pošto ne dobijaš nikakvu prednost ako 32-bitni program pokreneš na 64-bitnom operativnom sistemu.
A što se 64-bitnog sistema tiče, njegova osnovna prednost u ovom trenutku jeste to što može da pređe taj famozni 4GB limit - sa aplikacijama koje su napisane tako da mogu da iskoriste to... Keš, bar ako ja dobro kapiram ArchiCAD team-ovu upotrebu te reči je virtuelna (pagefile, swap) memorija a ne keširan slobodni deo radne (RAM) memorije... Nego, pošto sam imao priliku da gledam statistike na svetskom nivou, iznenadilo bi te koliko je u stvari mali prodor na tržište bio za 64-bitne verzije Windowsa pre 7-ice, a ona je na tržištu relativno kratko. Doduše, ta statistika nije bila raščlanjena po branšama korisnika računara, ali jeste bila filtrirana po onima koji su se izjasnili kao potencijalni korisnici 64-bitnih sistema, a nisu arhitekte jedini u toj priči... pa je opet ogromna većina rešila da ostane na 32 bita, iz kojeg god već razloga. Menja se i to, ali previše sporo da bi opravdalo tu vrstu zanemarivanja velikog broja korisnika od strane "ozbiljnog" proizvođača...
No, ukoliko već imaš priliku, svakako isprobaj i tu opciju... ako ti 64 bita završava posao, a nema razloga da mislim da neće, tim bolje. Proveri i sam, ali po logici stvari mislim da će ti trebati da nabaviš i 64-bitnu instalaciju samog ArchiCAD-a, pošto ne dobijaš nikakvu prednost ako 32-bitni program pokreneš na 64-bitnom operativnom sistemu.
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Meni samo nije jasno kako su onda prije radili velike objekte dok su imali samo 32 bitnu verziju.
Za sada ostajem na 32 bitnoj verziji, za renderovanje ću se snaći.
Mada bi sad najradije volio uzeti neku zvjer sa 8 GB RAM-a i 500 GB HDD, pa onda ljepo 64 bitni Windows.
Samo sam čuo da neki programi koji su 32 bitni neće ljepo da rade na 64 bitnoj verziji?
Za sada ostajem na 32 bitnoj verziji, za renderovanje ću se snaći.
Mada bi sad najradije volio uzeti neku zvjer sa 8 GB RAM-a i 500 GB HDD, pa onda ljepo 64 bitni Windows.

Samo sam čuo da neki programi koji su 32 bitni neće ljepo da rade na 64 bitnoj verziji?
- BojanM
- BOFH
Ima i toga, ali postoje uglavnom i novije verzije, alternative, zamene... koje se lepo igraju sa 64-bit windozama. Trebalo bi da svi bitniji programi rade.
pozdrav, Bojan

- Scorpio 696
- Poruka: 1374
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
mene je ovo jako dugo odvlacilo od x64 ali RAM je presudio 4 jos moze 32 ali 8 nikako.Iosis piše:Samo sam čuo da neki programi koji su 32 bitni neće ljepo da rade na 64 bitnoj verziji?
Tako da na ono nece raditi jeste tacno ali 2% programa 1 % je nesto sto nikad neces ni koristiti a
drugi 1% je mozda neki vazan driver (stampac/kamera/neki dodatak) ili bas neki program koji ti treba
ali polako se sve pojavljuje u obe verzije.
Koristio sam XPsp2 x64 mnogi su ga pljuvali jedino cannon-ov stampac nije imao driver sve mi je sljakalo.
A sad na W7 x64 (hardver me naterao na prelaz) bukvalno nema nikakvih problema sem w7 specificnih gluposti run as admin i tako to kaki 32/64.
- Iosis
- VIP
Znači mogu da pređem na 64 bita. Ali otom po tom, za sada neka stoji ovako kako jeste, a pri sledećoj instalaciji sistema vjerovatno promjenim na 64.
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Mene zanima (nisam dublje ulazio u tematiku, ali) da li taj ArchiCad koristi grafiku za procesiranje neko? Tipa rendering i slicno. Graficka kartica ima mnogo manje memorije ali ce isti taj posao uraditi mnogo brze od CPUa, samim tim ima veci "throughput" tj propusnu moc, pa velika memorija i nije presudna.
Npr Photoshop je u najnovijim verzijama ubacio zvanicnu podrsku za nVidia CUDA-u, ubrzavajuci time rad programa poprilicno.
Npr Photoshop je u najnovijim verzijama ubacio zvanicnu podrsku za nVidia CUDA-u, ubrzavajuci time rad programa poprilicno.
Fiesta!!
- Iosis
- VIP
E taj detalj ne znam.
Ali...
Koristim se malo improvizacijom.
Kada sam renderovao eksterijer uzeo sam izbrisao sve u enterijeru, ostavio ono samo što se vidi vani.
Tako ću i da idem sa sobama, svaku sobu posebno, ono ostalo izbrišem što se svakako ne vidi pri renderovanju.
Ali...
Koristim se malo improvizacijom.

Kada sam renderovao eksterijer uzeo sam izbrisao sve u enterijeru, ostavio ono samo što se vidi vani.
Tako ću i da idem sa sobama, svaku sobu posebno, ono ostalo izbrišem što se svakako ne vidi pri renderovanju.