Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zakon o zaštiti potrošača.

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Re: Zakon o zaštiti potrošača.

Poruka od darko darko » utorak, 15. feb. 2011. u 10:56h

Pa decko je bio upucen, nekada sam bez garancije kupovao patike koje su mi trajale 2 godine, i posle toga ih bacim jer su me smorile, a sada nemogu da sastave 10 dana :diablo:

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » utorak, 15. feb. 2011. u 12:17h

U najku imas garanciju 6 meseci, kad ti puknu patike odneses im oni posalju njihovoj ''inspekciji'' (sacekas par dana) ako oni utvrde da su ti se patike odlepile,pukle itd zbog neke greske u proizvodnji i sl.. dobijas nove ili uzmes nesto drugo u vrednosti tih patika. :)
Slika

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » utorak, 15. feb. 2011. u 12:55h

Generalno je problem sto ne postoji razumevanje u odnosu kupac-prodavac , u sustini rad sa skuterima je zeznuta rabota , mnogi uvoznici nisu obezbedili delove , tacnije rezervne delove , a kada sto se kaze sklapam ugovor sa nekim dobavljacem cvrsto se obecaju rezervni delovi.
Samo jednu firmu od 5 s kojima sam radio mogu izdvojiti i reci e oni imaju delova , ne uvek ali imaju.
Ja nisam davalac garancije , daleko od toga da saljem sve stranke sa problemima direktno kod uvoznika ,neke posaljem , iz prostog razloga sto su bezobrazni i to je onaj problem sto sam napomenuo odnos kupac prodavac.
Ljudi ne mogu da shvate da ja tu robu nisam napravio , da ja nju sam distribuiram i da posoji odredjen proces kod ostvarenja garancije.Svi bi odmah da bude gotovo , ili bi novi motor ili da im vratim pare.
Koliko se secam ne postoji ni jedna osoba kojoj nisam priznao garanciju , cak i kada ne bih trebao priznao sam , ali generalno ljudi su jako bezobrazni.
Ja nisam takav jer to i razumem , pa i meni se desavalo da nesto kupim i to nesto se pokvari , odnesem , prijavim , sacekam da bude gotovo i sve ok.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 15. feb. 2011. u 13:45h

Dobro, to neko ko nije stajao sa druge strane pulta (kao trgovac) u opštem slučaju slabo razume, čast izuzecima. Kod nas kupac upravo zbog nesavesnih prodavaca dolazi u prodavnicu sa nekim podsvesnim predubeđenjem "sad ja kao idem tamo njima na noge da me za**bu za moje rođene pare", i kad se desi nešto van protokola onda su burne reakcije sasvim uobičajena pojava.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » sreda, 16. feb. 2011. u 00:36h

FiestaRS piše:U najku imas garanciju 6 meseci, kad ti puknu patike odneses im oni posalju njihovoj ''inspekciji'' (sacekas par dana) ako oni utvrde da su ti se patike odlepile,pukle itd zbog neke greske u proizvodnji i sl.. dobijas nove ili uzmes nesto drugo u vrednosti tih patika. :)
da da sam cuvao racun, jbg

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » sreda, 16. feb. 2011. u 00:47h

:(
Iskopiras racune (za svaki slucaj jer izblede vremenom) bacis u neku fioku i ne razmisljas kasnije.. thumbsuph
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 21. feb. 2011. u 16:55h

pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » utorak, 22. feb. 2011. u 10:08h

Sve je to već prepričano milion puta. Ali ovaj tekst pokazuje neke nelogičnosti. Predsednik udruženja za zaštitu potrošača Beograda, Petar Bogosavljević, koji bi prvi trebalo da poznaje zakon, ne poznaje ga. On priča o garanciji na polovne automobile, a u zakonu se ne navodi garancija već saobraznost. U suštini, odnose se na istu materiju, s tim što je garancija mnogo potpuniji oblik zaštite potrošača od saobraznosti. Ako, se on kao predsednik udruženja koje treba da štiti građane frlja terminima, kako očekivati da će to njegovo udruženje uopšte znati šta treba da radi i na koji način da zaštiti prava potrošača?
Dugo, izjavio je najveću glupost
prodavac koji je siguran u kvalitet automobila na njegovom placu može da izda i veću garanciju. Na taj način će na tržištu biti konkurentniji.
O kako to lepo zvuči. Ali, da bi prodavac bio siguran u kvalitet automobila, on mora: da u startu kada kupuje auto, odabere očuvaniji, besprekoran i pouzdan auto, koji mnogo više košta; nakon toga mora da plati majstora da u svakom slučaju pregleda auto, što opet košta; mora da zameni neispravne i dotrajale delove, što opet košta. Na kraju kada sabere sve, na to doda svoju zaradu, dobiće cenu automobila koja nikako ne može da bude konkurentna. On svakako može da bude konkurentniji u smislu što će prodavati dobre i pouzdane polovne automobile i na njih davati veću garanciju. Ali, mi živimo u Srbiji, gde se uvek prvo gleda cena, pa tek sve ostalo, tako da o konkurentnosti tu nema govora. Možda, ako se tržište malo sredi i isčisti, tamo za nekih 10-ak godina, tako će moći da se posluje.
Još jedna glupost
U toj reklamaciji treba navesti kada je auto kupljen, kolika je bila cena...
. A koju cenu navesti? Svi znamo da prodavcima u kešu dajemo jedan iznos, a da na fakturi/računu stoji drugi (mnogo manji), kako bi prodavac platio što manji PDV. Recimo, ja sam svoj auto platio 3500e, a na fakturi stoji 145.000 dinara (iliti oko 1400 evra), znači 2000 evra manje. I to 95% prodavaca tako radi.
U ovoj državi treba prvo zavesti red u mnogim drugim oblastima. A tržišta i prava potrošača bi posle toga bilo mnogo lakše regulisati.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 22. feb. 2011. u 11:22h

nikola piše: Dugo, izjavio je najveću glupost
prodavac koji je siguran u kvalitet automobila na njegovom placu može da izda i veću garanciju. Na taj način će na tržištu biti konkurentniji.
O kako to lepo zvuči. Ali, da bi prodavac bio siguran u kvalitet automobila, on mora: da u startu kada kupuje auto, odabere očuvaniji, besprekoran i pouzdan auto, koji mnogo više košta; nakon toga mora da plati majstora da u svakom slučaju pregleda auto, što opet košta; mora da zameni neispravne i dotrajale delove, što opet košta. Na kraju kada sabere sve, na to doda svoju zaradu, dobiće cenu automobila koja nikako ne može da bude konkurentna.
Ma cak i da to sve uradi, opet ne moze biti siguran da se nista nece desiti. Po meni je najveca glupost to sto onda, preme ovom liku, nijedan proizvodjac automobila nije siguran u kvalitet svojih vozila, pa svi uglavnom daju garanciju na nove automobile od 2-3 godine a ne 10 godina.
Slika

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » sreda, 23. feb. 2011. u 21:09h

Ford je davao i 4 godine garanciju,ja imam garanciju od 5godina ili 150000km na mom autu.Garancija ima dobru i losu stranu.Jeste da sta god crkne odes i oni ti zamene ali cena odrzavanja u servisu nisu bas male.

POZZZ
CarSoundSystem

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 23. feb. 2011. u 21:22h

Hyundai predpostavljam? ;)
Nisu lepi automobili po mom ukusu, ali u zadnje vreme ih prave poprilicno kvalitetne.
Fiesta!!

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » sreda, 23. feb. 2011. u 21:55h

Nije Hyundai nego Chevrolet.Hyundai sada pravi extra automobile,imao sam prilike da provozam i30 i vrh je.

POZZZ
CarSoundSystem

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“