Poslednjih mesec dana je baš bilo čupavo. Nisam žurio sa kupovinom, jer mi auto prvenstveno treba zbog porodice. Tražio sam, gledao i na kraju je iskrsao jedan Focus koji mi se učinio sasvim dobrim, bar deluje očuvano. U pitanju je motor 1.8 TDCI (115KS), Zetec, 2001. godište, sa 5-oro vrata, hetchback, alufelne, 3500e.
Tu sad kreće zanimljiviji deo priče. Zovnem Dragomira iz Pinosave, da pogleda auto (kod prodavca, pošto prodavac nema praksu da vozi automobile u servis kupca). Dragomir mi izađe u susret i to je učinio više nego što bi bilo ko drugi, bila je nedelja, čovek imao goste i opet je otišao sa mnom da pogleda tog Focusa. Nije imao veće zamerke, sem što je otišla remenica i treba da se menja, treba malo oko kočnica, antifriz. E onda je usledio komentar prodavca da je dao 200 evra za remont plivajućeg zamajca. Na to je Dragomir odgovorio: "Bacio si pare". Prodavac je krenuo da objašnjava kako to nije prvi put da radi, kako ti auti na kojima je radio i prodao ih prelaze i po 100.000 km. Dragomir mu na to reče: "Druže, svaki Ford na kome je rađen remont zamajca je na kraju zavšio kod mene u servisu i morali smo da stavljamo ceo nov set". Naravno, Dragomir je rekao šta je imao i nije želeo da ulazi u raspravu.
Ja sam sutradan još jednom došao da pogledam auto, pošto prodavac nije bio tu, nego njegov otac, pa sam iskoristio priiliku da sve prekontrolišem, isprobam. Na kraju je prodavac došao, provozao sam Focusa i stvarno lepo ide. Na satu ima 148.000 km, ali je carinjen na 183.000 (što mu je verovatno i realna kilometraža), ali je opet ok. Pošto je to najbolji primerak na koji sam naišao u poslednjih mesec dana, odlučim se, u nadi da i taj remontovani zamajac može da potraje bar 20-30.000 km. Završimo papire, juče ga registrujem, okačim table i preuzmem auto.
Dođem kući, parkiram i onda reko' ajde da malo provozam ženu i dete, da vide autić. Okrenem ključ, upalim, a ono se začu klapranje i tandrkanje, motor se trese kao blesav. Nazovem ja Dragomira, kaže on da dovezem auto. Ja da krenem, cvrc, na gas ne reaguje, kad pustiš kvačilo, ugasi se. Ja ga opet nazovem, kaže on - zamajac. Reko' super. Nazovem i prodavca, kažem mu šta se desilo, on mi da broj majstora koji je radio remont. Čujem se ja i sa njim - lik počeo priču, nema šanse da je zamajac, ja tvrdim 99% da nije, ko zna šta je to. Dovezi ti njega, ali znaš ja ne radim sutra, pa najbolje da se čujemo oko podneva da vidimo šta i kako. Ali ako je nešto drugo, plaćaš mi 60 evra za ruke što sam skidao zamajac i tako, svašta on napriča. Reko' prijatelju, nemam ja vremena ni para za zajebanciju. Nazovem ja Dramoira, ispričam mu sve to, kaže on, došlepaj ga odmah.
Odšlepam ja njega sinoć oko 21h do Dragomira, doktor ga primi u ordinaciju i ostasmo mi tako jedno sat vremena da pričamo i o tom Focusu TDCI i malo o drugim modelima. Svašta zanimljivo može od dr Dragomira da se čuje

Lepo on meni predloži da ja od prodavca tražim pare, ako treba i za ceo nov set. Znajući današnje prodavce, reko' biće dobro ako i pola pristanu, jer u većini slučajeva možeš da se slikaš (tu sad dolazi priča o zakonu o zaštiti potrošača i koliko je primenjiv). Dragomir uze jutros da radi Focusa i naravno, bio je u pravu, zamajc, koji je sa sobom povukao i druk.
Nazovem ja lepo prodavca, objasnim sve i kategorički mu kažem da hoću ovo što pre da rešimo i da sam voljan da ovo rešimo mirnim putem. Ako neće, možemo i drugačije. Posle je usledilo prepucavanja na relaciji prodavac - njihov majstor. Na kraju smo sklopili dogovor da oni snose polovinu troškova za novi set. 'ajde ne mogu biti nezadovoljan, jer je mogla da bude i priča, Focus košta 3500, ima problem sa zamajcem i dajemo ga za 3.300 (jer navodno može da se remontuje) I da se ispostavi da je auto ok i da se uradi ceo nov set, opet bi izašao ispod 3.800 što je ok.
U svakom slučaju sada sledi veliki servis kod Dragomira, biće zamenjen i zamajac, korpa, druk, lamela...
I konačno se nadam da ću imati ok auto, za neko naredno vreme. Eto, problemi počeli, a sa njim nisam prešao čestito ni 15 km. Ne sumnjam da će to doktor sve lepo srediti. Jedino što ću morati da se ispružim više nego što sam dugačak, ali snaćiću se već nekako.
Odužih ovo predstavljanje novog ljubimca, ali nisam zaboravio slike... znam da vas to zanima...
Da, napomenuo bih da sam iz uvozne papirologije video da je imao 2 vlasnika u Italiji i oba sam kontaktirao putem Facebook-a, pa se nadam da ću dobiti odgovor

Evo slika...