Hemi ga je uglavnom opisao, a evo jos par detalja. Zbog naftne krize krajem 1970ih limit na autoputu je bio 55 mph (88 km/h) i da, drzava je savetovala kompanije da stavljaju sat za brzinu ne veci od 85 mph (136 km/h).
Ford Taurus i Mercury Sable su "blizanci" i mozda najbitniji automobili u istoriji Forda jer su spasili Ford od sigurnog bankrota tokom 1980ih. To je bio prvi mid-size Ford sa prednjom vucom sa kojim je Ford mnogo rizikovao. Ni sam Ford nije bio siguran u uspeh i nastavio je da proizvodi zastareli LTD (koga je Taurus trebao da zameni) sa zadnjom vucom i nakon sto je Taurus predstavljen. Taurus se pokazao kao ogroman uspeh i dan danas se proizvodi.
Ono sto ga je krasilo je sto je bio aerodinamican u poredjenju sa kockastim rivalima (i automatski ekonomicniji), a kao sto je rekoh imao je i prednju vucu tako da je enterijer bio dosta veci. Nudjen je sa dva motora - 2.5L I4 sa 90 hp i 3.0L V6 sa 140 hp (nesto kasnije je predstavljena i sportska SHO verzija sa Yamahinim 3.0L motorom i 220 hp). Ta prva generacija se proizvodila od '86 do '91. Imaju dosta kvalitetnu mehaniku, ali su veoma skloni rdjanju. Ja sam licno posedovao '91 Taurus sa 3.0L motorom i odlicno me je sluzio, imao je preko 140,000 milja (224,000 km) na satu kad je zavrsio na otpadu, a i motor i menjac su mu i dalje odlicno funkcionisali. Problem je bio sto je 20 godina stajao napolju po zimama Wisconsina i Illinoisa i sam je bio zardjao ispod (auspuh sam drzao u gepeku).
Mercury Sable je delio celu mehaniku, ali je bio nesto drugaciji dizajnerski i imao vecu luksuznost i vise opreme, a sa tim automatski i visu cenu.
Inace, Ford ime se nigde ne koristi, Mercury je bio Fordova divizija i puno ime auta je Mercury Sable.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.